Skocz do zawartości
IGNORED

Kto się podejmie modyfikacji tunera?

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Kto z warszawskich zdolnych złotych rączek podjąłby się przeglądu i modyfikacji tunera Kenwood KT-6500? Opis modyfikacji jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś już to robił? Pytam się orientacyjnie, bo tunerek do mnie jedzie dopiero ;)

A już tak przy okazji: czy ktoś z Was zajmuje się przeglądami i naprawami starych magnetofonów (np. Optonica)?

Ukryta Zawartość

Czy jakość tego, nienajwyższego modelu Kenwooda uzasadnia zlecenie jego profesjonalnego upgrade`u fachowcowi, któremu zapłacisz za wiedzę? Trzeba poważnie zanalizować ten wydatek.

sound- KT6600+tuning < sound-tuner za tą kasę

Pozdrowienia

• 1 miesiąc później...

Ok, w końcu chyba do tego usiądę....

Planuję wykonać

a) tuning zgodnie z linkiem (nie ten lampowy, tylko zwykły).

b) drewnianą (lub MDF) obudowę

Stąd moje pytania: gdzie w Warszawie lub polskich sklepach on-line dostanę kondensatory Black Gate 1uF oraz 10/22uF 50V. Rozumiem, że mają być niepolaryzowane (bipolarne)? Warszawska Giełda Elektroniczna odpada, tam mało kto wie o co chodzi a i tak nie ma połowy komponentów - szkoda czasu.

Jak lakierować drewno/mdf, zakładając że mam aerograf. Jaki podkład i jakie farby? Pytam, bo w następnej kolejności lakierował będę stolik i w perspektywie kolumny. Jakie ciśnienie potrzebne jest do malowania i jaką dyszę zalecacie (średnicę)?

->fv

Kondensatorów Black Gate (np. 10UF/50V) szukałem w polskich sklepach, również internetowych, długo i bezskutecznie. Nawet na giełdzie na Wolumenie nie znalazłem żadnych "audiofilskich", poza Kendeilami (duże pojemności). Czasem trafiają się pojedyńcze wartości Panasoniców FC, Nippony czy Elna (RJH). Pozostają więc chyba tylko indywidualne lub forumowe zamówienia z firm zagranicznych ;-(

Obejrzałem sobie tor. Firmowe kondensatory Rubycon a miejscami Elna. Bez dużych inwestycji finansowych nie będzie wielkiego efektu. Nie widzę sensu w wylutowywaniu audiofilskich kondów, tylko po to żeby dla szpanu zamienić je na 10x pojemniejsze Black Gate. Ktoś widzi?

Jedyne co na pierwszy rzut oka ma jakiś sens, to zamiana 20cm ścieżki biegnącej obok kabli zasilających do gniazd RCA na ekranowany kabelek. I na tym chyba poprzestanę.... Odezwę się jak zadziała ;-)

Jeśli tuner ma dwadzieścia kilka lat, to może warto zmienić niektóre 'elektrolity', przynajmniej te o większej pojemności. Pewnie nie muszą to być elementy typowo audiofilskie - myśle, że Philips (BC), ROE, Nippon czy nawet Samhwa o tych samych pojemnościach, co oryginalne by wystarczyły. W mojej wiekowej Toshibie bardzo poprawiło to dynamikę i barwę dzwięku. Ciekawe, co na to fachowcy od tuningu?

Ukryta Zawartość

Na liście grających kondensatorów można znaleść niektóre typy , które można u nas tanio kupić ,bo ludzie ic nie znają.

Ukryta Zawartość

Zwykle najlepiej upływ czasu znoszą kondensatory o większych pojemnościach. Do 47 mikro właściwie należałoby wymienić wszystko, ale pamiętać należy, że część z nich to będą kondensatory sprzęgające (znajdujące się w torze akustycznym) i włożenie "wynalazku" pogorszy brzmienie. Rozwiązaniem bezpiecznym i ekonomicznym jest ich bypassowanie. Kondensatorów poniżej 100n nie należy ruszać! Koreusy to nie jest najlepszy pomysł.

Zrobiłem obejście dwóch elementów - rezystora i kondensatora. Wlutowałem kabelki na samym początku płytki (przy panelu aluminiowym), puściłem dziurką która jest w tylnej, dolnej części i przylutowałem do wyjść RCA.

Trudno mi powiedzieć, czy zmiana jest na lepsze. Dźwięk jest znacznie bardziej detaliczny, więcej jest góry. Trochę to szorstkie, ale też i moje kolumny nie są zbyt dobre... Myślę, że można spróbować - to się może spodobać...

No i pierwsze DIY za mną ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.