Skocz do zawartości
IGNORED

Zamawiamy glosniki w audiocomponents

Gość kaszio

Rekomendowane odpowiedzi

wychodzi za transport 300 eur , bowiem przy tej formule liczenia doliczane jest 19% vatu również do usługi transportowej

dlatego 250 eur * 1,19 = 300 eur

w tym przypadku ceny skalkulowane są na bazie dostawy cpt lub c*p Warszawa

może też zrobić tak , że koszt transportu doliczy do wartości faktury ( po vacie ) ale wtedy baza dostawy EXW Audiocomponents ( czyli wynajmuje na nasz koszt transport )

pozdro

Czy on to bedzie wysylal w kilku paczkach, czy w jednej?

Jezeli w kilku, to moze daloby sie juz na tym etapie podzielic je regionalnie (np polnoc, srodek i poludnie Polski) i wyslac na rozne adresy w Polsce?

Czy on napisal Ci w ktoryms mailu ile ktory glosnik wazy i jakie max duze moga byc paczki?

>kaszio

Może niepotrzebnie, ale przypomne się z fakturką. Dane przesłałem.

Tylko, żeby napisali, że zapłacono gotówką (nie przelewem).

Wiem, że z fakturą nie ma żadnego problemu, a zawsze to paręnaście % taniej :)

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Wychodzi na to ze na transport do Polski zalozylem 264 Euro (27 osob + 5 osob podwojnie co daje 33 razy 8 Euro=264 Euro) i jak widac juz brakuje 36 euro no i jeszcze musze zaplacic za przelew jakies 85 PLN. Nie wyglada to jeszcze tak zle poniewaz niektorzy wplacajac mi kase pezewaznie zaokraglali do pelnej kwoty a i te osoby ktore placily wPLN przeliczaly euro po 4,25 wiec wyglada na to ze jak sie zrzekne wszystkich napiwkow to mi prawdopodobnie wystarczy na przelew. Musze to jeszcze dokladnie policzyc.

Dzisiaj jeszcze sie odezwe i napisze jak mi to dokladnie wychodzi. :( k**wa nie pomyslalem o tym vacie do transportu.

Nie napisal w ilu to ma byc paczkach i ile to dokladnie ma wazyc wiec uwazam ze nalezy sie wstrzymac z przelewem do momentu kiedy otrzymam dokladne dane co do przesylki.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Dokladnie policzylem i wychodzi na to ze wystarczy na przelew i dla mnie na dobra wodke DEBOWA. Wychodzi na to ze dobrze sie stalo czasc z Was dozucila male co nieco. Dziekuje.

W przyszlym tygodniu przelewam kase i czekamy na glosniki. Zdecydowalem aby poczekac na te dwa etony i zeby zamowienie zostalo zrealizowane jako jedna przesylka.

Witajcie! Mam nadzieję, że się nie spóźniłem. Chciałbym zamówić dwie Vify PL18WO-09-08 i jakieś wysokotonowe do nich? I tylko jakie???? Czy np: VifaPL27TG-35, DX25TG-05, XT25TG-30? Szanowni koledzy mam parę pytań:

- czy mogę zamówić jeszcze głośniki w tym zakupie?

- jaka byłaby cena takich głośników?

- jaki wysokotonowy o średnicy 104 mm (takie mam podfrezowanie) proponujecie do tej Vify PL18? Czyba musi być 8 Ohmowy tylko który typ konkretnie? Nie musi to być Vifa, może być SS albo coś podobnego.

A może zamiast tej PL18 możecie zaproponować coś innego do monitorów z basrefleksem o pojemności wewnętrznej 12 dm3? Mam juz podfrezowania na 180 mm więc ta średnica jest najlepsza ale nie obligująca.

Pozdrawiam i dziękuję za szybką i wyczerpującą poradę.

Irek

Jaro, do dwudrożnych na midbas to raczej M18WH albo XT18WH. PL ma słabe średnie. Tweeter Vifa D25AG, Seas KT27, Seas KT25, Vifa DX. Ze SS tylko D2905/9700 jest wart swojej ceny.

zgadza się - talerzyk jest spory ;-) jak na wysokotonówkę. cena jest ok 33 euro wyższa - czyli dość dużo.

co do zwrotnicy to chciałbym zastosować podział na 3kHz - 6dB/okt. może obejdzie się bez tłumika efektywności. wszystko zależy od tego co wycisnę dzięki obudowie z 8545. zastanawiam się coraz poważniej nad membraną bierną, ale boję się, bo zupełnie nie mam w tej dziedzinie doświadczenia, a wiedzę czysto teoretyczną i powierzchowną.

McGyver a masz jakieś doświadczenia z Visatonem G25FFL? Czy wart jest on swojej ceny (w Warszawie po 250 zł za sztukę) i jak może współgrać ż Vifą PL18 (cholera tylko ona chyba chce grać w małej obudowie bassrefleks)

Panowie , tak sobie pomyślałem siedząc wczoraj przy kominku , że do kolumn oprócz głośników potrzeba jeszcze kabli :)))) Ponieważ jest nas 18 i większość z nas buduje raczej podłogowe ( tak sądzę ) to wypada średnio po 3-4 m na głowę z tego dałoby się już złożyć zamówienie na pełną szpulę

Oczewiscie jest kwestia preferencji brzmieniowych i kasy jaką chciałoby się przeznaczyć na okablowanie wewnątrz kolumny , ale myśle , że gra jest warta świeczki zwłaszcza , że ceny za pełną szpulę potrafią być dużo niższe

wydaje sie oczywistym , iż kabel powinien być w miarę neutralny no i o dobrym stosunku ceny do jakości tak aby przypasował większości budujących

ze swojej strony mam dwie propozycje

- Hitachi Linear Crystal Oxygene Free Copper 2*1,5mm2 z Elfy cena za metr przy szpuli 50m - 26 zł/m2

( normalnie 46 pln za m )

bądź

- DNM Reson - detaliczna to wiem , że ok 49 pln a m a ile za całą szpulę to nie wiem

Co sądzicie i tym pomyśle

Ja sam piszę się na 10 m

Jaro4444, 250 za sztukę za tego Visatona to jest zdecydowanie niekonkurencyjna oferta. Jest to poziom zbliżony do Seasa KT25F. Kwestia gustu, ale myślę, że za 250 zł za sztukę można już przebierać w ofertach innych producentów (oczywiście mam na myśli ceny zza granicy).

Dzięki Koledzy za porady. Chyba jednak mój zapał do stosowania lepszych głośników w mojej konstrukcji zgasiła proza życia. Chwilowo nie będę miał czasu się zająć skończeniem konstrukcji ale będe wdzięczny za wszystkie uwagi doświadczonych dłubaczy. Jak widzę to, że nie mam czasu na zakupy i dłubanie moźe wyjść mojej konstrukcji tylko na dobre.... Co głos to inne podejście, może to i dobre obym tylko się nie pogubił :) Więc pytam nadal: jakie głośniki do podstawkowych kolumienek z basrefleksem o objętości 12 dm3 i podfrezowaniach 180 mm i 104 mm? Zależy mi na impedancji kolumny od 6 ohmów w górę.

Dzięki za rady i pozdrawiam.

Irek

McGyver dzięki za sugestie. Wydaje mi się, że ten Seas W17PPI będzie nawet lepszy niż Vifa PL18 bo ma duzą sprawność, a 5 mm frezu zaszpachluje się najwyżej ;) Poza tym Seas jest tańszy i ładniejszy optycznie. Słyszałem też, że Vifa Pl18 ma podbicie o 2 dB w przedziale 800 - 1200 HZ. Czy Seas też ma jakieś niespodzianki w paśmie?

Seas nie ma niespodzianek, łatwo się go filtruje. Głośnik, którego podbicie musisz filtrować dodatkowo nigdy nie zagra w pełni prawidłowo, a dodatkowe elementy RLC kaszanią fazę i stereofonia cierpi. Dlatego Vifę PL ja bym dawał tylko na bas z niskim cięciem. Zwłaszcza że oprócz podbicia tam są jakieś słabe rezonanse.

Sorki, pomyliłem się :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niemieckiego nie znam ani w ząb (nie szkodzi) - stronka prosta w nawigacji. Są wykresy charakterystyk oferowanych modeli...

Owocnego podglądania ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie moja wina. Grunt, że działa, a i każdy ceny BTW pooglądać może ;)

Chciałbym z Tobą pomówić na priva i kablach Goertza, ale trafiam, że jesteś w pracy.

Zadryndam więc może jutro ok. 9-10-tej. Mam nadzieję, że będziesz na chodzie ;)

Pozdr.

McGyver czy zastosowanie Vify D27TG-05-06 lub D27TG-35-06 do tego Seasa nie będzie mezaliansem?

Po przeanalizowaniu środków doszedłem do wniosku, że chcę wydać nie więcej niż po 150 zł za sztukę wysokotonowca i musi on mieć 104 mm średnicy zewnętrznej. Na jakiś czas te Vify będą grały z posiadanymi przeze mnie midbasami (Alphardem WH 651 H82), aż ściągnę sobie Seasy z Belgii albo Holandii. Czy cięcie zwrotką na 2750 HZ bedzie Twoim zdaniem dobre w tym chwilowym zestawieniu? Mam zwrotki Janbo A-188 (podbicie basu 6 dB powinno chyba wyrównać różnicę w sprawnościach). Tylko Vifa ma 6 Ohm impedancję :( Chyba się pogubię w tym albo będe musiał nowe zwrotki zrobić...

A móże ktoś z szanownych Kolegów doradzi mi jakiegoś ciekawego i niedrogiego wysokotonowca 8 Ohmowego i o średnicy 104 mm?

Wiem, że jestem laikiem z elektroniki ale chciałbym się troszkę pouczyć więc dzięki za porady.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.