Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam kolumn: duże i ciepłe

hellios

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam kolumn do salonu 36m2. Interesują mnie używki w cenie do 2000 zł. Dźwięk jaki preferuje to:

Bas: duży, miękki nie musi byś bardzo szybki i sprężysty.

Średnie: muszą dobrze wypełniać pomieszczenie. Mają być barwne, głębokie i ciepłe. Bardziej zależy mi na muzykalności niż selektywności i preczji

Wysokie: nie męczące ! nie metaliczne, nie sterylne Mają dobrze współbrzmieć ze średnicą.

Zależy mi na spójnym dźwięku bez dziur w którejś części pasma. Kolumny mają grać muzykę a nie odtwarzać precyzyjnie wszystkie dźwięki. Przy tym chciałbym duży dźwięk który wypełni mój salon.

Muzyka: Depeche Mode, Vangelis, Enigma, Smooth Jazz, Rock z lat 80, Damskie wokale

Wzmacniacze mam bardzo różne, ale głównie gram na Marantz PM80, Pioneer A400 i Sony FA670 ES

Mam na oku: Dali 808, DAli Concept 8, Infinity reference 61 MkII. Czy to dobre tropy ?

Co polecicie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/144595-szukam-kolumn-du%C5%BCe-i-ciep%C5%82e/

Dali 850?

a moze to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w koncu to 36m kw

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, hellios napisał:

Te Criteriony za wielkie ? nawet na mój salon. Dali 850 mogłyby zagrać tak jak oczekuję ? 

Brać te Criteriony i nie wybrzydzać. To świetne kolumny. Sprowadziłem je dla żony i jeszcze trzy pary dla znajomych.

kiedys dawno temu,sluchalem ich u znajomego,i do tej pory "chodza" mi po glowie do 2 systemu,,,

mysle ze za te kase,nie do pobicia,a tu masz Dali850

Ukryta Zawartość

ostatnio tez namierzam  te marke

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

A tu przypadkiem co jakiś czas nie trzeba wymieniać siatki ? 

Ukryta Zawartość

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

chyba wymienia sie w elektrostatach,moim zdaniem jak sie odslucha,i jest ok,to nie nalezy pchac łap tam gdzie nie trzeba.tak jak z dziwna tendencja na tym forum zmiany kondensatorow w starszych sprzetach,zazwyczaj bez najmniejszego powodu.

31 minut temu, Genesis napisał:

Brać te Criteriony i nie wybrzydzać. To świetne kolumny.

Są na mojej liście marzeń i coś czuję, że kiedyś je przytulę.

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

Dali 850?

a moze to

Ukryta Zawartość

w koncu to 36m kw

Zobacz jakie membrany to ma i dopiero wklejaj. 

Zresztą t+a jak i starszy canton to najgorszy wybór z możliwych. 

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Piotrek111 napisał:

Zresztą t+a jak i starszy canton to najgorszy wybór z możliwych. 

Znalazł bym parędziesiąt gorszych.

Akurat TMR 160 to bardzo dobre kolumny. Bas z tych kolumn w tych pieniądzach jest nie do pobicia i jest właśnie taki jakiego oczekuje założyciel wątku. Jak uważasz inaczej podaj przykład.

Słuchałem Cantonów czytałem o Criterionach i te kolumny kojarzą mi się raczej z dość ostrą i wyraźną górą. Dali raczej ma opinię miłych dla ucha i ciepłych, dla tego raczej w Duńczyków celuję. Criteriony z allegro są za wielkie i za ciężkie. Muszą być w miarę przestawialne 30kg max...Piszcie

za 300zl ,to ,,,,,nie bede konczyl,bo moderacja zadziala,za ladne t+a trzeba zaplacic z 6tys zl

a Quadral to chyba przekracza sporo zalozone 2tys zl

zostaja Dali 850,i to jest chyba bezpieczne rozwiazanie.chodz efekt z T+A duzo lepszy,,,

13 minut temu, tomek7776 napisał:

Quadral to chyba przekracza sporo zalozone 2tys zl

Montany chodzą w takich pieniądzach. Nie piszę o nowszych modelach tylko tych starszych. 

W pierwszym poście założyciel podaje swoje typy. Prośba do użytkowników o podanie swoich. Są. Założyciel wątku wybiera jednak swoje, chociaż nikt się do nich nie odnosi i nic na temat danych kolumn nie może znaleźć...

Ok.

Ale co z dyskusji go przekonało do tego, że jednak Dali? Twoje stwierdzenie, że 850ki to bezpieczny wybór, chociaż w tych pieniądzach TMR 160 to dużo lepszy wybór?

Ja czuję się przekonany po takim stwierdzeniu.

I po co spinka, bez sensu. Myslę o Dali, ale na pewno nie kupię ich w ciemno. Pojadę odsłucham i wtedy ewentualnie zdecyduję. Temat po to bo może ktoś pokieruje mnie w inną stronę.

Nie chcę żadnych wiekowych dziadków na piankowych zawieszeniach, albo co gorsza amatorsko wymienionych na gumowe. Takie kolumny to potencjalne problemy. Te Criteriony mają w takim stanie membrany jakby je pies zjadł i zwrócił... Chcę kupić i użytkować a nie bawić się w naprawy z niewiadomym skutkiem. 

Jeżeli ktoś ma jeszcze pomysły proszę pisać, może coś z brytoli albo japończyków ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.