Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Reference 201/2

Tal

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze intrygowały mnie te monitory i mając obecnie możliwość ich nabycia niestety bez odsłuchu chciałbym poznać opinie i spostrzeżenia osób, które posiadają te kolumny lub ich słuchały.

Warto się nimi interesować, czy lepiej odpuścić sobie i cieszyć się tym co jest ? 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

https://www.audiostereo.pl/topic/144757-kef-reference-2012/

kiedyś je słuchałem jako kandydata do grania z yaqinem - fakt grały całkiem dobrze , ale znacznie celniej w moje gusta trafiła stara seria reference  jeszcze bez uni q .

Czy warto je kupić? - jak szukasz kolumn o bardziej współczesnym brzmieniu , a warunki lokalowe wykluczają większe monitory to tak , ale jeżeli szukasz tak zwanego angielskiego brzmienia - to tu go nie znajdziesz . Choć przy odpowiedniej elektronice można się nieco zbliżyć.

Ogólnie to dobrze abyś sam zdecydował co ci lepiej się podoba , i odsłuchał jakiś model starych kefów , bo nawet miłośnicy marki są podzieleni na tych co lubią nowe i tych co wolą stare.

Dla uproszczenia wyboru , jeżeli lubisz by dźwięk miał więcej góry i uwaga skupiała się na wyższej średnicy i wysokich to nowe są dla ciebie .

Jeżeli szukasz ciepłego , dociążonego brzmienia z barwną średnicą , raczej kameralną sceną i wysokim  podanymi bardziej jako dopełnienie - to stara seria.

Dzięki za opinie i biorąc pod uwagę Twoje spostrzeżenia oraz mój obecny system to bliżej mojej preferencji jest raczej neutralny i szczegółowy przekaz z odrobinę "podgrzaną" średnicą. Moje największe obawy dotyczą basu. 

Ps. Jestem w pracy i nie mogę się rozpisywać. 

10 godzin temu, bolo_senor napisał:

kiedyś je słuchałem jako kandydata do grania z yaqinem - fakt grały całkiem dobrze , ale znacznie celniej w moje gusta trafiła stara seria reference  jeszcze bez uni q .

Czy warto je kupić? - jak szukasz kolumn o bardziej współczesnym brzmieniu , a warunki lokalowe wykluczają większe monitory to tak , ale jeżeli szukasz tak zwanego angielskiego brzmienia - to tu go nie znajdziesz . Choć przy odpowiedniej elektronice można się nieco zbliżyć.

Ogólnie to dobrze abyś sam zdecydował co ci lepiej się podoba , i odsłuchał jakiś model starych kefów , bo nawet miłośnicy marki są podzieleni na tych co lubią nowe i tych co wolą stare.

Dla uproszczenia wyboru , jeżeli lubisz by dźwięk miał więcej góry i uwaga skupiała się na wyższej średnicy i wysokich to nowe są dla ciebie .

Jeżeli szukasz ciepłego , dociążonego brzmienia z barwną średnicą , raczej kameralną sceną i wysokim  podanymi bardziej jako dopełnienie - to stara seria.

Wreszcie jestem po pracy i mogę nieco więcej uwagi poświęcić Twojej opinii. Jak pisałem wcześniej najbardziej obawiam się słabego fundamentu basowego. W teorii wygląda to tak, że pasmo przenoszenia zaczyna się od 55Hz do 60kHz (+/-3dB) ale jednocześnie jest też informacja, że Bass extension: 44Hz – 6dB. Oczywiście świadom jestem, że nic mi po tych danych dopóki nie usłyszę ich w swoim pomieszczeniu i jeśli uda mi się jeszcze zbić z ceny to prawdopodobnie zaryzykuję zakup.

Będąc na obecnym poziomie bardzo odpowiada mi to przestrzenne, wyrównane i detaliczne brzmienie, ale najważniejsze, że obecnie osadzone jest na solidnym fundamencie basowym. Nie mam może najniższego zejścia basu, ale słuchając szarpnięć strun kontrabasu, czy uderzenia stopy czuję odpowiednią jego masę i objętość. W związku z czym zainteresowanie tymi Kefami to tak na prawdę moja fanaberia i czysta ciekawość tego jak by się one zachowały w moim niedużym pokoju.  

W teście z Stereophile pisali, że te monitory są bardzo łase na Waty i dopiero podpięcie mocnych i wydajnych urządzeń umożliwia wydobycie potencjału jaki w nich drzemie. Miałeś możliwość posłuchać ich z jakimś mocnym tranzystorem? 

Słuchałem i z mocnym i słabym wzmacniaczem , i mam mieszane odczucia co do twierdzenia , że one potrzebują  watów , bardziej skłaniałbym się ku wydajności prądowej , a nie mocy . Czyli na umiejętności obsługi niższej rezystancji niż nominalna głośników np 2omy. 

Trudno mi powiedzieć jak u nich z przebiegiem impedancji , trzeba by zerknąć na wykres i sprawdzić spadki , i będziesz wiedział , czy przypadkiem to ja się nie mylę.

Jedyne czego jestem pewien to , to że zagrają ci znacznie lepiej z lepszymi ( niestety , czytaj droższymi "klockami ) niż z budżetówką. Z japońszczyzną bym raczej ich nie łączył , choć to też kwestia gustu i pomieszczenia.

2 godziny temu, kocurro napisał:

W teorii wygląda to tak, że pasmo przenoszenia zaczyna się od 55Hz do 60kHz (+/-3dB) ale jednocześnie jest też informacja, że Bass extension: 44Hz – 6dB.

w komorze bezdechowej  te 3db ,  w realu mod główny może rozciągnąć ci pasmo , albo i nie. Wiadomo , albo  robimy loterię , albo pomierzyć i sprawdzić .

Znalazłem pomiary - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według tego źródła minimalny spadek impedancji wynosi 4,2 Ohma i myślę, że mój Hegel spokojnie by sobie z nimi poradził.

Z całym szacunkiem dla japońskiej myśli technicznej jednak również nie brałbym jej pod uwagę z jedynym wyjątkiem jakim jest Accuphase ? 

Mógłbyś napisać z jakimi dokładnie tranzystorami słuchałeś tych Kef i co się Tobie podobało, a co mniej w poszczególnych konfiguracjach. Jestem bardzo ciekawy jak te monitory zgrały by się z Heglem? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hegel spokojnie by sobie z nimi poradził.

też tak myślę

Mógłbyś napisać z jakimi dokładnie tranzystorami słuchałeś tych Kef i co się Tobie podobało, a co mniej w poszczególnych konfiguracjach. Jestem bardzo ciekawy jak te monitory zgrały by się z Heglem? 

wtedy z yamahą jakąś , zdaje się ax900 i  nad-ami 3020 i monitor series (modelu już nie pamiętam) i parę minut przelotnie z serią M.  Z yamachą było jakoś dziwnie z resztą znośnie , a z 3020 całkiem ciekawie. 

Teraz mam aktywne głośniki meridiana i w nich też siedzą głośniki kefa (tylko starsze) i jak na razie takie połączenie "rozbroiło" mnie zupełnie - fajnie się tego słucha , z nowszymi też powinno się sprawdzić.

A tak to polecane są roksany , atoll-e i wszystko co cieplej gra (zresztą co ucho to opinia) 

3 godziny temu, kocurro napisał:

Mógłbyś napisać z jakimi dokładnie tranzystorami słuchałeś tych Kef i co się Tobie podobało, a co mniej w poszczególnych konfiguracjach. 

Raczej na tamten czas skupiałem się na yaqinie  , bo do niego szukałem kolumn . Trany to bardziej z ciekawości i trochę po macoszemu traktowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.