Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz Technics SU-V300 proszę o pomoc

v1245

Rekomendowane odpowiedzi

cześć ?

W moim wzmacniaczu Technics SU-V300 zaistniał następujący problem:  przerywanie dźwięku od razu po włączeniu do prądu, początkowo wystarczało poruszać kablem w gniazdku, aby dźwięk się pojawił i działał aż do wyłączenia wzmacniacza, wczoraj przestał odtwarzać dźwięk całkowicie. Nie wiem, czy to się przyda, ale mam zdjęcie gniazdka. Druga sprawa to plama na płytce, którą widać z prawej strony na drugim zdjęciu, a także białe wycieki (?) widoczne na trzecim zdjęciu. Sprzęt ma 25 lat i chcę się dowiedzieć, czy jest bezpieczny dla użytkownika, czy te plamy oznaczają jakiś niebezpieczny wyciek ?  Czy trzeba to wszystko wymienić, bo nie wiem , czy warto dźwigać go do serwisu. Proszę tylko o uprzejme odpowiedzi, dziękuję  edit: po wysłaniu tematu niepokojąca ciemna plama jest na pierwszym zdjęciu w jego dolnej części, nie na drugim oczywiście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? ?

20190610_112328.jpg

20190610_112220.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciemna plama raczej normalna, te rezystory najwyraźniej się nieco grzeją i po 25 latach widać po kolorze laminatu. Ale nie ma dramatu, zostaw w spokoju. 

A co do zasadniczych pytań: jak ruszasz to się całość włącza/wyłącza, czy tylko dźwięk ucieka? Bo może być uwalony przekaźnik, naderwana taśma łącząca albo jakieś zimne luty i jak ruszasz kablem to czasem łapie. Ja bym ogólnie od obejrzenia płytek od spodu przez lupę zaczął. 

micwoj dzięki za odpowiedź ! ? ? całość się włączała i wyłączała (standby/operation/standby off), ale po przeczyszczeniu z kurzu na metalowych częściach leżał mały kawałek plastiku niedaleko gniazdka zasilania, może to było to, bo teraz działa. Czyli nie bać się go użytkować ? Fajnie by było, jeśli jeszcze trochę pochodzi. ? ?

Racja, przejrzeć i ew. poprawić luty, wymienić przekaźnik, nie zaszkodzi pomierzyć elektrolitów na pojemność i ESR.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.