Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tam panowie na AS bylo w weekend ..?

Był ktoś może i widział/słyszał coś ciekawego z AP .. jakieś fajne połączenia może ..

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Przyznam ze ekspozycja AP przez audio system była żenująca. Zero aranżacji. Wiem ze to były pewnie jedne z tAńszych kolumna na AVS ale trochę klimatu by się przydało. O ile inaczej człowiek się czuł w kilku innych pokojach.

Nowe avanti są zaskakująco smukłe, zgrabne.

Jak dla mnie AP w tym roku nie zagrały. Nie wiem czy to kwestia elektroniki czy akustyki, czy repertuaru ale mnie nie porwały. Jak dla mnie super zagrały 2 lata temu. Było wtedy to co lubię w tej firmie. W tym roku sorry ale nie.

Nie zagrały Magico! Nie zagrały też AP? Avanti słuchałem krótko i nie pamiętam. Ktoś chwalił MBL-a.

Mario, nie ma co porównywać teraźniejszości do czasu Virgo 1, pierwsze Avanti, były też Caldery i na przetworniku mangera cuda.

ciągłe zmiany ...

Co do samego pokoju AP to faktycznie był żenujący. Obsługa i burczący coś pod nosem Niemiec. Spodziewałem się czegoś więcej po samej firmie, przynajmniej kilku różnych paczek w tym coś topowego. Niestety postawili na Avanti bo teraz to ich numer jeden na taśmie promocyjnej co jest zrozumiałe, chcą promować swoją nowość.

Co nie znaczy że kolumny są kiepskie. Ja skupiłem się na nich samych i co chciałem usłyszeć to usłyszałem.

Ta elektronika to nie moja bajka, chętniej spiąłbym je z moim sprzętem. Na pewno wybiorę się na odsłuch dedykowany jeśli tylko mój lokalny diler będzie miał je na stanie.

Prezentują się bardzo okazale zarówno wizualnie jak i sonicznie. Repertuar kiedy ja słuchałem nie był też trafiony, ale kilka numerów mi spasowało.

Co do najlepszych, to chyba Devialet dał naprawdę pokaz swoich możliwości. To naprawdę wbijało w fotel. Ale nie dziwne, 4 egzemplarze spięte w nieziemski tor za bagatela 80tysia tylko elektronika bez okablowania.

Edytowane przez LukeSky

Duzo jest gory, powietrza w tych nowych Avanti, czy nadal duszenie kotleta pod kocem? A przepraszam, czarnego tla smolistego, audiofilskiego, wycofanego....szlachetnego.

• 4 tygodnie później...

Byłem ciekaw tylko, czy Avanti wciąż idą tą utartą od lat drogą ocieplania dźwięku, czyli kastrowania brzmienia ze świeżości, naturalności, prawdziwości. Mam wrażenia, że dla AP od paru lat ważniejsze od brzmienia stało się aplikowanie super tweetera wszędzie, gdzie popadnie. Nie miałem okazji słuchać Avanti, stąd ciekawość, czy bliżej temu brzmieniu do świeżości Tempo 6, czy gęstej budyniowatości wszystkiego z dopiskiem "25".

• 2 tygodnie później...

Witam szanownych kolegów i również zapisuję się do klubu póki co z monitorami Yara ale w drodze są Avanti II. Mam pytanie odnośnie Avanti II które kupiłem w ciemno, czy uda się zgrać te kolumny z Roksanem Caspianem czy też będzie za słaby.Kolumny są w wersji limitowanej z wtykami WBT do bi-wiring.Bardzo też proszę o krótką charakterystykę tych kolumn, oczywiście to musztarda po obiedzie ale chętnie przeczytam wasze spostrzeżenia na temat tych kolumn bo w necie ciężko coś znależć o tym modelu.Doczytałem tylko że to obudowa zamknięta a więc chyba ewenement jak na Audio Physica. .

Witam szanownych kolegów i również zapisuję się do klubu póki co z monitorami Yara ale w drodze są Avanti II. Mam pytanie odnośnie Avanti II które kupiłem w ciemno, czy uda się zgrać te kolumny z Roksanem Caspianem czy też będzie za słaby.Kolumny są w wersji limitowanej z wtykami WBT do bi-wiring.Bardzo też proszę o krótką charakterystykę tych kolumn, oczywiście to musztarda po obiedzie ale chętnie przeczytam wasze spostrzeżenia na temat tych kolumn bo w necie ciężko coś znależć o tym modelu.Doczytałem tylko że to obudowa zamknięta a więc chyba ewenement jak na Audio Physica. .

Szanowny kolego... te Avanti potrzebuja elektrowni żeby pokazały na co je stać miałem je u siebie obudowa zamknięta nie wybacza... fizyki nie oszukasz musisz przepchać czyms konkretnym. np musical fidelity KW500 lub 550, a nie wykałaczką....

Ja mam Avanti I w ver2 i szukałem długo wzmacniacza.

Mam obecnie Audio Gd Master 10 i z nim już grają bardzo dobrze.

Kiedyś były podpięte pod końcówkę Abbysound i ich preamp ( zestaw ok 60-70tys ) i wtedy dopiero czuły się w pełni komfortowo...

Edytowane przez Different

Wielkie dzięki za odpowiedzi,, dzisiaj wieczorem odbieram kolumny i jutro je podłączę do Caspiana "wykałaczki" :) to dam znać czy uciągnie te kolumny.Pozdrawiam

Odsłuchałem "wstępnie" mniej wiecej około 4 godzin słuchania.Konfiguracja - jako żródło Pioneer dv 717, wzmacniacz Roksan Caspian, kabel RCA Nordost Valkyrja, kabel głosnikowy Tara Labs Prism Helix 6, zwory MB AUdio z miedzi monokrystalicznej. Na początku odsłuchu chudo w średnicy i basie wzmacniacz na godzinie 11. Mniej więcej po godzinie słuchania bas robi się coraz bardziej przyjemny a średnica zaczyna być żywa i bogata w detale, przestrzeń wszerz i wzdłuż bogata, wysokie momentami dość ostre na granicy ale rozdzielcze, dzwięczne i raczej zblizone do natury, na gorzej nagranych płytach niestety za ostre. System z każdą chwilą grał lepiej wzmacniacz daję radę coraz lepiej w niskich są szybkie choć widać że trochę więcej mocy by się zdało.Najbardziej zaskakuje mnie góra która na poprzednich moich kolumnach (monitory YARA) była niezwykle rozdzielcza i czyściutka (ta sama konfiguracja) a teraz bywa drapieżna na gorszych nagraniach być może to wina zworek które dołozyłem.Może macie jakieś doświadczenia. Tara Labs dośc tania oraz Pioneer to pewnie mezalians w tym systemie chociaż z Yara grało to całkiem przyzwoicie.

Panowie czy tez tak macie.Chodzi o te plastikowe kółka co sie nakłada na podstawe kolumny. U mnie dwa razy były sciagane ze wzgledu na przeprowadzke,i jak zakładałem to w kazdym był juz urwany jeden kawałek plastiku. Troche smieszne ze przy takiej cenie kolumn dają takie badziewie. Wiem mozna kupic osobno droższe,ale 560zl pieszo nie chodzi :)

Panowie czy tez tak macie.Chodzi o te plastikowe kółka co sie nakłada na podstawe kolumny. U mnie dwa razy były sciagane ze wzgledu na przeprowadzke,i jak zakładałem to w kazdym był juz urwany jeden kawałek plastiku. Troche smieszne ze przy takiej cenie kolumn dają takie badziewie. Wiem mozna kupic osobno droższe,ale 560zl pieszo nie chodzi :)

ja sprzedam tobie za 250:)

Na początku odsłuchu chudo w średnicy i basie wzmacniacz na godzinie 11. Mniej więcej po godzinie słuchania bas robi się coraz bardziej przyjemny a średnica zaczyna być żywa i bogata w detale, przestrzeń wszerz i wzdłuż bogata, wysokie momentami dość ostre na granicy ale rozdzielcze, dzwięczne i raczej zblizone do natury, na gorzej nagranych płytach niestety za ostre. System z każdą chwilą grał lepiej wzmacniacz daję radę coraz lepiej w niskich są szybkie choć widać że trochę więcej mocy by się zdało.

I jak to wygląda po kilku dniach grania? Zastanawiałem się nad tym rozgrywaniem sprzętu. Tranzystor raczej szybko osiąga optymalne parametry. Może kolumny się "zastały" albo ucho Ci się do nich zaadoptowało?

Najbardziej zaskakuje mnie góra która na poprzednich moich kolumnach (monitory YARA) była niezwykle rozdzielcza i czyściutka (ta sama konfiguracja) a teraz bywa drapieżna na gorszych nagraniach [...] chociaż z Yara grało to całkiem przyzwoicie.

Słuchałem modelu Roksan Kandy k2 i on był suchy i dość jasny. Nie wiem jak to brzmienie się ma do twojego modelu Roksana ale może tu jest przyczyna?

Co do zworek to proponuje dać przewody na gwizdek i z niego dopiero zworą w dół. Sprawdzałem kiedyś na moich poprzednich kolumnach i była różnica.

Edytowane przez Piterski

I jak to wygląda po kilku dniach grania? Zastanawiałem się nad tym rozgrywaniem sprzętu. Tranzystor raczej szybko osiąga optymalne parametry. Może kolumny się "zastały" albo ucho Ci się do nich zaadoptowało?

Niestety czeka mnie zmiana wzmacniacza bo Caspian pomimo naprawdę dobrego grania nie radzi sobie z dołem pasma. Bas jest słaby, wytłumiony, lejący.Średnica to też nie to czego można oczekiwać po Avanti II.

Słuchałem modelu Roksan Kandy k2 i on był suchy i dość jasny. Nie wiem jak to brzmienie się ma do twojego modelu Roksana ale może tu jest przyczyna?

Co do zworek to proponuje dać przewody na gwizdek i z niego dopiero zworą w dół. Sprawdzałem kiedyś na moich poprzednich kolumnach i była różnica.

Caspian jest bardzo neutralny i w zasadzie trochę ocieplony.Pomimo dużego trafo nie jest w stanie przy obudowie zamkniętej wypchnąć głośnika niskotonowego i jeszcze go cofnąć. A poza ty to bardzo dobry klocek do kolumn 8 OHM

W moim przypadku jeszcze lepsza separacja instrumentów oraz bass bardziej punktowy, lepiej kontrolowany. Głównie przez zniwelowaniu rezonansu i przenoszenia wibracji. To działa jak amortyzator. Dla mnie super. Wcześniej stały tak po prostu na podłodze.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Gość aqs

(Konto usunięte)

Witam

Które z kolumn AP zagrają najlepiej z Krellem KAV300i budżet około 5tyś myślę o Virgo II ma być nisko schodzący bas dobra średnica słucham dużo wokali żeńskich góra dosyć szczegółowa chcę słyszeć niuansiki ale nie ostra Krell gra przejrzyście więc kolumna nie może mieć ostrej zbyt jasnej góry. No i ma być przestrzeń, szeroka scena

Dzięki

Edytowane przez aqs

virgo II to bardzo dobry kierunek. miałem je i zdarzyło mi się w moim systemie słuchać jak grają z kav300i. Jak dla mnie dobre połączenie z solidnym basem, fajną przestrzenią. Jedynie co do szczegółów na górze miałbym zastrzeżenie. V2 same w sobie nie są wybitnie rozdzielcze i szczegółowe. Jednak za taką kwotę nie można oczekiwać wybitności wiec powinno być OK :) Pomieszczenie ma również duże znaczenie. One do dobrego grania potrzebują placu za i obok...w dziedzinie wokali zaraz po kav300i słuchaliśmy na virgo2 lampy cayina a70 - inna liga na średnicy. Kolumny to pokazały. U mnie finalnie stanęło w tamtym czasie na półśrodku czyli cayinie a88T. Zarówno w roku dawał radość a i wokale ładnie pokazywał. Fajne kombo z virgo2. :)

Edytowane przez Sajmon77

...Naim + Studio16Hertz...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.