Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, bubusia napisał:

Sony X95L. Zawsze odróżnisz mini od oleda. Wystarczy zgasić światło:)

A Chińczycy niech poprawią blooming, wtedy można porównywać. Poza tym zabijają detale w czerniach.

X95L to najlepszy mini-led na rynku.

Rozumiem Bobcat, że chciałeś napisać o tych, którzy doświadczenia nie mają:)

Właśnie mają.

Wystarczy parę gwiazd na niebie i już widzisz, nawet bez doświadczenia:)

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

13 minut temu, bubusia napisał:

Zawsze odróżnisz mini od oleda. Wystarczy zgasić światło:)

Właśnie podobno już nie zawsze.

Chińczycy niech poprawią blooming, wtedy można porównywać.

O jakim bloomingu mówimy skoro one potrafią mieć kilka tysięcy stref lokalnego wygaszania?

Poza tym zabijają detale w czerniach.

Przypadek każdego OLED-a.

3 minuty temu, bubusia napisał:

Wystarczy parę gwiazd na niebie i już widzisz, nawet bez doświadczenia:)

A, bo 99.9% materiału, jaki oglądasz jest właśnie tego typu?

Edytowane przez Bobcat
6 minut temu, Bobcat napisał:

O jakim bloomingu mówimy skoro one potrafią kilka tysięcy stref lokalnego wygaszania?

Mogą mieć dużo stref, ale jak zastosujesz to zabijesz detale- gwiazdki znikają. Szczególnie widać to u tych, których wymieniłeś.

6 minut temu, Bobcat napisał:

O jakim bloomingu mówimy skoro one potrafią kilka tysięcy stref lokalnego wygaszania?

Już nie, kalibracja i jest co najmniej dobrze.

Gwiazdki to tylko przykład, lokalne wygaszanie ostro crashuje detale, oprócz Soniaka. Sony stosując wygaszanie dba o detale, reszta już nie.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Panie @bubusiaprzenieśmy tę rozmowę do sąsiedniego wątku. Ten jest poświęcony technologii Ultra HD (4K, 8K). Czyli robimy tu offtopa. Zaraz jakiś Moderator się dopatrzy i wlepi nam punkty. Od rozmowy o nowych telewizorach jest właśnie tamten wątek.

Edytowane przez Bobcat

Olej moderatorów. Ważna jest dyskusja, panie Bobcat. Poza tym to też 4K.

• Moderatorzy
21 minut temu, Bobcat napisał:

Powyżej 65" przyrost ceny jest niewspółmiernie wielki w stosunku do przyrostu wrażeń w oglądania. Dotyczy to każdej technologii obrazu, a zwłaszcza OLED, gdzie przyrosty ceny w tych wielkościach są w funkcji wykładniczej. 

To prawda,

natomiast dodatkowo w technologiach led wraz z przyrostem wielkości narastają problemy z równomiernością podświetlenia , hallo itd.... a we wszystkich tv większe przegrywają w kategoriach pomiarowych z mniejszymi.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

57 minut temu, bubusia napisał:

Właśnie jedzie do mnie A90j, jednak oled.

Przyzwoity tv. Używam od ponad roku i często obraz "wyrywa z butów". Zafundowałem mu kalibrację i jest jeszcze lepiej niż po wyjęciu z pudełka/ustawienia na oko. Oczywiście, jak każdy tv ma/miał drobne wady. Matryca nie jest idealnie jednolita. Ma/miała delikatny banding i czerwony zafarb po lewej stronie. Teraz, po roku użytkowania przypadłości te wyraźnie zmalały i w tej chwili, gdybym nie wiedział o tym, że to występowały, to wyrównało się wszystko na tyle, że pewnie nic bym nie był w stanie zauważyć.

3 godziny temu, stench napisał:

To prawda,

natomiast dodatkowo w technologiach led wraz z przyrostem wielkości narastają problemy z równomiernością podświetlenia , hallo itd.... a we wszystkich tv większe przegrywają w kategoriach pomiarowych z mniejszymi.

I dlatego za optimum uważam 55", max 65".

6 godzin temu, stench napisał:

w technologiach led wraz z przyrostem wielkości narastają problemy z równomiernością podświetlenia

W MiniLED sprawa nieaktualna.

6 godzin temu, stench napisał:

hallo

Przy kilkuset (a nawet kilku tysiącach) strefach lokalnego wygaszania sprawa również nieaktualna.

5 godzin temu, S_Mac napisał:

Ma/miała delikatny banding i czerwony zafarb po lewej stronie.

Oprócz wypaleń/powidoków oraz utraty detali w bardzo ciemnych fragmentach obrazu (w okolicy czerni) - kolejny problem OLED-ów, o którym zwolennicy tej technologii (podobnie jak o poprzednio wymienionych) "zapominają", to znaczy wolą udawać, że nie istnieje.

15 godzin temu, Bobcat napisał:

Oprócz wypaleń/powidoków oraz utraty detali w bardzo ciemnych fragmentach obrazu (w okolicy czerni) - kolejny problem OLED-ów, o którym zwolennicy tej technologii (podobnie jak o poprzednio wymienionych) "zapominają", to znaczy wolą udawać, że nie istnieje.

Utrata detali w bardzo ciemnych scenach dotyczyła wczesnych modeli. W Sony A90J widać najmniejsze niuanse w ciemnościach. Tak jak pisałem wcześniej, nierówności matrycy były minimalne i w tej chwili praktycznie nie istnieją. W dużych LCD nierówności podświetleń matryc to znacznie większy problem. Co do wypaleń i powidoków, to mogę pisać tylko ze swojego doświadczenia. OLEDa mam od 15 miesięcy. Ten TV pracuje baaardzo dużo (między 8-15 godzin na dobę) i nie wypaliło się zupełnie nic. Wcześniej miałem plazmę Panasonic (model z końcówką ST50) i tam powidoki pojawiały się bardzo często. W moim OLED to zjawisko niewystępuje.

Podsumowując - nie ma telewizorów idealnych. Zawsze jest wybór mniejszego "zła". Dla mnie mniejszym złem był wybór OLEDa. Wszystkie LCD w wielkości która mnie interesowała miały jeszcze większe wady.

Co do wypaleń, posiadałem 1szego oleda 5 lat i mam zero wypaleń.

Ale mam kolegę, który ma mnóstwo wypaleń z powodu oglądania newsów(głownie tvn news).

Obecne oledy praktycznie nie mają tego problemu. No chyba, że ktoś ciągle ma statyczne elementy na ekranie.

Co do nierównomierności, to oczywistym jest, że ledy, mini ledy, czy qledy mają dużo większe problemy niż oledy.

W dniu 2.12.2023 o 15:38, S_Mac napisał:

Też.

Bzdura.

26 minut temu, bubusia napisał:

oczywistym jest, że ledy, mini ledy, czy qledy mają dużo większe problemy niż oledy.

Dla kogo oczywistym? Nie zauważyłem czegoś takiego. Ani u siebie, ani u rodziny czy bliższych i dalszych znajomych.

1 minutę temu, S_Mac napisał:

Rozumiem, że wiesz lepiej co widzę i co mi bardziej odpowiada, tylko to wypieram?

Co Ci bardziej odpowiada - nie wiem i się nie wypowiadam. Natomiast mówienie o nierównomierności podświetlenia w MiniLED-ach, przy tysiącach diod jest niedorzeczne. Chyba, że któraś padnie, ale to jest usterka, a nie immanentna cecha technologii.

M wiele poważniejszym problemem są zafarby w OLED.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Co Ci bardziej odpowiada - nie wiem i się nie wypowiadam. Natomiast mówienie o nierównomierności podświetlenia w MiniLED-ach, przy tysiącach diod jest niedorzeczne. Chyba, że któraś padnie, ale to jest usterka, a nie immanentna cecha technologii.

Miałem na myśli inne problemy jak np efekt halo itp., ale przy większych rozmiarach (85 cali) minimalne nierówności w "świeceniu" matryc występują praktycznie we wszystkich technologiach.

3 minuty temu, S_Mac napisał:

Miałem na myśli inne problemy jak np efekt halo itp., ale przy większych rozmiarach (85 cali) minimalne nierówności w "świeceniu" matryc występują praktycznie we wszystkich technologiach.

Efekt halo wydaje się być sztucznie rozdmuchiwanym (przez OLED-owców) problemem aby dyskredytować technologię LCD. Coś  na zasadzie "do czego by się tu przychrzanić?".

Nawet w telewizorach pozbawionych w ogóle lokalnego wygaszania nie jest to problem, bo materiał zawierający gwiazdy na nocnym niebie stanowi mniej niż 1% tego, co oglądamy. A wraz ze wzrostem ilości takich stref -  kwestia maleje do zera.

Teraz, Bobcat napisał:

Efekt halo wydaje się być sztucznie rozdmuchiwanym (przez OLED-owców) problemem aby dyskredytować technologię LCD. Coś  na zasadzie "do czego by się tu przychrzanić?".

Nawet w telewizorach pozbawionych w ogóle lokalnego wygaszania nie jest to problem, bo materiał zawierający gwiazdy na nocnym niebie stanowi mniej niż 1% tego, co oglądamy. A wraz ze wzrostem ilości takich stref -  kwestia maleje do zera.

Wady mojej matrycy są jeszcze mniej widoczne, co nie oznacza, że ich nie ma. Najwyraźniej mam inną "wrażliwość". Tobie przeszkadza co innego, mi co innego. Gdyby odpowiadała mi jakość miniLED to bym kupił HISENSE 100U7KQ 100", a tak muszę się "męczyć" ze znacznie mniejszym TV.

45 minut temu, S_Mac napisał:

Najwyraźniej mam inną "wrażliwość". Tobie przeszkadza co innego, mi co innego.

Fakt. Ja na pewne ułomności czy niedoskonałości potrafię przymknąć oko, zwłaszcza jeśli pojawiają się one (powiedzmy) raz na kilka miesięcy.

48 minut temu, S_Mac napisał:

HISENSE 100U7KQ

Seria U8 jest lepsza. A UX jeszcze lepsza.

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Bzdura.

Dla kogo oczywistym? Nie zauważyłem czegoś takiego. Ani u siebie, ani u rodziny czy bliższych i dalszych znajomych.

Popatrz sobie na te brudy, przykład minileda. Większośc chinczyków będzie dużo gorsza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

The not so good

SDR can look washed out due to an over-bright local dimming algorithm

HDR tone mapping is overly bright with HDR10

Dynamic HDR tone mapping over brightening the image

Some light DSE and banding seen

W dniu 2.12.2023 o 15:36, Bobcat napisał:

W MiniLED-ach też?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 godzinę temu, bubusia napisał:

Popatrz sobie na te brudy, przykład minileda. Większośc chinczyków będzie dużo gorsza.

Uwielbiam pasjami testy przeprowadzane wg kryterium "do czego by się tu przyp.....lić?". I te laboratoryjne sztuczki, które z normalnym obrazem i codziennym oglądaniem zwykłego materiału nie mają nic wspólnego.

Godzinę temu, bubusia napisał:

The not so good

Tamże czytamy również:

"Hopefully, TCL will fix this issue with a firmware update for those looking for accurate images."

Czyli problem wynika z niedopracowanego software zarządzającego układami lokalnego wygaszania, a nie z technologii MiniLED jako takiej.

15 godzin temu, Bobcat napisał:

Uwielbiam pasjami testy przeprowadzane wg kryterium "do czego by się tu przyp.....lić?". I te laboratoryjne sztuczki, które z normalnym obrazem i codziennym oglądaniem zwykłego materiału nie mają nic wspólnego.

Bobcat, nie wiem czy zdajesz sprawę, ale wady mojej matrycy OLED są jeszcze mniej widoczne niż na tym filmiku. Widać je tylko w bardzo specyficznych warunkach i scenach. Moja żona nie jest w stanie nawet tego zobaczyć. Dopiero pauzując specyficzne sceny, pokazując miejsca i tłumacząc na co zwrócić uwagę była w stanie coś dostrzec. 

To co na filmie powyżej mogło by być dla mnie bardziej irytujące, ale to trzeba by porównać bezpośrednio face to face

20 godzin temu, Bobcat napisał:

Seria U8 jest lepsza. A UX jeszcze lepsza.

Model powyżej podałem tylko przykładowo. Chodziło mi o wielkość ekranu.

5 minut temu, S_Mac napisał:

Bobcat, nie wiem czy zdajesz sprawę, ale wady mojej matrycy OLED są jeszcze mniej widoczne niż na tym filmiku. Widać je tylko w bardzo specyficznych warunkach i scenach. Moja żona nie jest w stanie nawet tego zobaczyć. Dopiero pauzując specyficzne sceny, pokazując miejsca i tłumacząc na co zwrócić uwagę była w stanie coś dostrzec. 

To co na filmie powyżej mogło by być dla mnie bardziej irytujące, ale to trzeba by porównać bezpośrednio face to face

Ależ ja właśnie to miałem na myśli. Nie szukajmy na siłę problemów i nadmuchujmy jakichś niezauważalnych wad do monstrualnych rozmiarów.

36 minut temu, Bobcat napisał:

Ależ ja właśnie to miałem na myśli. Nie szukajmy na siłę problemów i nadmuchujmy jakichś niezauważalnych wad do monstrualnych rozmiarów.

Tylko niech to działa w obie strony. Jak napisałem o wadach mojej matrycy OLED, to z miejsca to podłapałeś, ale jak napisałem o wadach LCD, to Twoja reakcja była taka:

22 godziny temu, Bobcat napisał:
W dniu 2.12.2023 o 15:38, S_Mac napisał:

Też.

Bzdura.

Albo jesteśmy obiektywni, albo widzimy wady tylko jednej technologii.

1 godzinę temu, S_Mac napisał:

Albo jesteśmy obiektywni, albo widzimy wady tylko jednej technologii.

Obiektywnie patrząc to jedynie MiniLedy z najwyższej półki na matrycach VA zapewniają obraz porównywalny z OLED. Znane wady matryc LCD udało się zminimalizować, zarówno pod względem równomierności podświetlenia jak i niektórych technicznych wad wynikających wprost z budowy paneli LCD.

Kolega Bobcat ma rację pisząc:

18 godzin temu, Bobcat napisał:

I te laboratoryjne sztuczki, które z normalnym obrazem i codziennym oglądaniem zwykłego materiału nie mają nic wspólnego.

Tyle, że codzienne oglądanie zwykłego materiału na zwykłym TV, a materiały wysokiej jakości oglądane na OLED czy QD-OLED to dwa różne światy.

1 minutę temu, konradskala napisał:

Tyle, że codzienne oglądanie zwykłego materiału na zwykłym TV, a materiały wysokiej jakości oglądane na OLED czy QD-OLED to dwa różne światy.

Ja niestety wyłapuję nawet delikatne niedoskonałości matrycy oglądając też zwykłą tv, czy serwisy streamingowe.

Fakt, że najczęściej oglądam w zupełnie zaciemnionym pomieszczeniu, a takie warunki lubią "uwypuklać" wady.

5 minut temu, konradskala napisał:

codzienne oglądanie zwykłego materiału na zwykłym TV, a materiały wysokiej jakości oglądane na OLED czy QD-OLED to dwa różne światy.

Miałem na myśli to, co zwyczajowo oglądamy. A nie laboratoryjne testy aby pokazać w wyolbrzymionej skali jakieś niezauważalne (czy nawet niewidoczne) na codzień wady.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.