Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Bobcat napisał:

OLED jest nie dla mnie z kilku powodów, wynikających ze specyfiki tego, co oglądam:

No widzisz, ja oglądam głównie filmy, a do tego OLED (wg mnie) ma lepsze predyspozycje. Do materiałów które Ty oglądasz LCD pewnie będzie sprawdzał się lepiej. Wszystko zależy od potrzeb.

1 godzinę temu, S_Mac napisał:

No widzisz, ja oglądam głównie filmy, a do tego OLED (wg mnie) ma lepsze predyspozycje. Do materiałów które Ty oglądasz LCD pewnie będzie sprawdzał się lepiej. Wszystko zależy od potrzeb.

Dlatego powtarzam: OLED jest nie dla mnie.

13 minut temu, S_Mac napisał:

Nikt Ci nie odbiera prawa wyboru. Niestety mam wrażenie, że w drugą stronę to już nie działa.

Czy ja komukolwiek odmawiam prawa wyboru? Jedynie wygłaszam własną opinię na temat danej technologii. 

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Czy ja komukolwiek odmawiam prawa wyboru? Jedynie wygłaszam własną opinię na temat danej technologii. 

Ja akurat poczułem się przez Ciebie "zganiony" gdy podałem powody wyboru OLED'a. Często też, gdy ktoś pisze, że chce kupić OLED, zaraz "wciskasz", że może powinien jednak LCD, bo OLED to... i tu cała litania wad OLED, a o wadach LCD piszesz, że to wyimaginowane problemy.

22 minuty temu, S_Mac napisał:

Ja akurat poczułem się przez Ciebie "zganiony" gdy podałem powody wyboru OLED'a. Często też, gdy ktoś pisze, że chce kupić OLED, zaraz "wciskasz", że może powinien jednak LCD, bo OLED to... i tu cała litania wad OLED, a o wadach LCD piszesz, że to wyimaginowane problemy.

Ja to odbieram trochę inaczej. Jest tak, że gdy ktoś pisze o zamiarze kupna nowego telewizora - odzywa się natychmiast chór, który śpiewa wyłącznie jedną melodię: OLED, OLED, tylko i wyłącznie OLED. Wsparte jest to obserwacjami, spostrzeżeniami i refleksjami własnym (oczywiście jednoznacznie entuzjastycznymi), niektórzy zadają sobie dodatkowo trud wyszukania w Internecie testów i opinii (oczywiście starannie wyselekcjonowanych: pozytywne dla OLED i negatywne dla LCD). O tym, że istnieją również materiały krytyczne dla OLED i dobrze wyrażające się na temat LCD - wspomniany chór jakoś dziwnie "zapomina".

Wtedy pojawiam się ja z informacją, że istnieją warte rozważenia alternatywy dla OLED. Ale chór jest wtedy bardzo niezadowolony, że psuję im jednoznacznie laurkowy image OLED. Dlatego OLED-owcy przypomniają nie tyle grupę zwolenników danej technologii, ale coraz bardziej sektę. 

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Wtedy pojawiam się ja z informacją, że istnieją warte rozważenia alternatywy dla OLED. Ale chór jest wtedy bardzo niezadowolony, że psuję im jednoznacznie laurkowy image OLED. Dlatego OLED-owcy przypomniają nie tyle grupę zwolenników danej technologii, ale coraz bardziej sektę. 

Ja jednak odnoszę wrażenie, że lubisz być w opozycji do czegoś, nawet jeśli nie do końca to się pokrywa z faktami. OLED to tylko jedna ze spraw. Wcześniej były tematy wspomnianych już plazm, tematu kalibracji, 8K, czy wielkości tv (wg Ciebie max 55-65 cali). Rozmowy z Tobą na te tematy często były trudne. Nawet nie chciało mi się w nich uczestniczyć. Teraz chyba też niepotrzebnie dałem się w to wciągnąć.

28 minut temu, S_Mac napisał:

plazm

Przecież dałem się przekonać.

tematu kalibracji

Konsekwentnie uważam że telewizor jest dla mnie, nie odwrotnie i podstawowym kryterium jest jak obraz się mnie podoba, a nie jak spełnia jakieś akademickie normy.

8K

Tak. Jestem gorącym tego zwolennikiem i boleję że ten eksperyment (chyba) zakończył się fiaskiem.

czy wielkości tv (wg Ciebie max 55-65 cali).

I nadal tak uważam. Poza tym jestem realistą. Ilość takich, którzy kupują telewizor kierując się zasadą "cena nie gra roli" jest bardzo ograniczona. Znakomita większość ma ściśle ustalony budżet i staje wobec wyboru: wielkość czy jakość. 

Ja zdecydowanie opowiadam się za opcją drugą. Zwłaszcza, że powyżej wymienionych przez Ciebie rozmiarów ceny zaczynają rosnąć wykładniczo.

Problem leży gdzie indziej. Otóż jest tu grupa osób, którzy uważają że mają monopol na posiadanie racji. I bardzo nie lubią gdy ktoś ma zdanie odmienne. Albowiem oni mają rację zawsze i w każdej sprawie. W definicji.

13 minut temu, Bobcat napisał:

Problem leży gdzie indziej. Otóż jest tu grupa osób, którzy uważają że mają monopol na posiadanie racji. I bardzo nie lubią gdy ktoś ma zdanie odmienne. Albowiem oni mają rację zawsze i w każdej sprawie. W definicji.

Czy przypadkiem nie zachowujesz się tak samo tylko w drugą stronę?

14 minut temu, Bobcat napisał:

I nadal tak uważam. Poza tym jestem realistą. Ilość takich, którzy kupują telewizor kierując się zasadą "cena nie gra roli" jest bardzo ograniczona. Znakomita większość ma ściśle ustalony budżet i staje wobec wyboru: wielkość czy jakość. 

Podawałem już ten link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W OLED już 25% TV ma ponad 75 cali (czyli faktycznie 77 cali i więcej), a to jest już znaczący odsetek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
16 minut temu, S_Mac napisał:

Podawałem już ten link:

Tamże czytamy:

"Jak wynika z wtorkowych danych, firma Samsung Electronics znalazła się na szczycie rankingu światowego rynku telewizorów z prawie 30-procentowym udziałem w całkowitych przychodach w okresie od lipca do września, a zajmujący drugie miejsce LG Electronics objął prowadzenie na światowym rynku telewizorów z organicznymi diodami elektroluminescencyjnymi."

Jeśli dobrze wiem to LG jest trzeci. Drugie miejsce zajmuje TCL.

Jak należy rozumieć "objął prowadzenie"? Dopiero objął? To znaczy, że ktoś inny był na prowadzeniu poprzednio? Kto?

Przykłady "rzetelności" dziennikarskiej.

27 minut temu, S_Mac napisał:

W OLED już 25% TV ma ponad 75 cali (czyli faktycznie 77 cali i więcej), a to jest już znaczący odsetek.

A jaki procent rynku stanowi OLED? Z tego, co pamiętam 3%. A więc 25% od 3% to jest 0.75%.

No faktycznie moc. Rzuca na glebę.

6 minut temu, Bobcat napisał:

A jaki procent rynku stanowi OLED? Z tego, co pamiętam 3%. A więc 25% od 3% to jest 0.75%.

No faktycznie moc. Rzuca na glebę.

Ceny dużych tv spadają, więc duże LCD też będą sprzedawać się coraz lepiej.

• Moderatorzy
W dniu 9.12.2023 o 16:02, Bobcat napisał:

Wcale nie wykluczam, że może kiedyś przekonam się również do OLED. Aby to nastąpiło muszę mieć 100% pewność, że rozwiązane zostały problemy: wypaleń i powidoków, zafarbu, gubienia detali w ciemnych scenach i przygaszania ekranu przy dużych powierzchniach białych. Na razie takiej pewności nie mam.

Przecież kiedyś już pisałeś że naładniejszy obraz z oleda ale potencjalne wady odstręczają Cię od tej technologii.

Swoją drogą do kwantowe kropki, warstwy i inne cuda-wianki powodują że takie ledy też są technologicznymi nowinkami i nie wiadomo czy nie mają zestawu wad wieku dziecięcego.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

10 minut temu, stench napisał:

Przecież kiedyś już pisałeś że naładniejszy obraz z oleda ale potencjalne wady odstręczają Cię od tej technologii.

Pisałem to wtedy, gdy technologia kropek kwantowych dopiero raczkowała, a MiniLED nie było na rynku jeszcze w ogóle. Obydwie spowodowały, że stawka się wyrównała.

15 minut temu, stench napisał:

kwantowe kropki, warstwy i inne cuda-wianki powodują że takie ledy też są technologicznymi nowinkami i nie wiadomo czy nie mają zestawu wad wieku dziecięcego.

Tu bym się nie obawiał. Prawdopodobieństwo jest mniejsze. Czym innym bowiem jest tworzona od podstaw i oparta na zupełnie innych zasadach nowa technologia, a czym innym udoskonalanie, dopracowywanie, cyzelowanie i dopieszczanie technologii rozwijanej od lat.

• 2 tygodnie później...
W dniu 10.12.2023 o 21:12, stench napisał:

Swoją drogą do kwantowe kropki, warstwy i inne cuda-wianki powodują że takie ledy też są technologicznymi nowinkami i nie wiadomo czy nie mają zestawu wad wieku dziecięcego.

Wianki wiankami, nadal oledy maja sporą przewagę. To jest poza dyskusją. Poza jasnością, często nadmierną, żaden miniled nie dorównuje oledowi.

Najlepszy z nich to obecnie Sony x95L, bardzo dobry, ale jednak poniżej topowych oledów. I nie piszę tego z pozycji fascynacji oledami. Po prostu, jeśli chodzi o ogólną jakość obrazu, tak to na ten moment wygląda.

Zresztą chyba nikt tego nie podważa. Nikt kto ma jakieś pojęcie o jakości obrazu. No chyba, że lubimy super jasny, super vivid, mało naturalny obraz, i strasznie boimy się wypaleń, ewentualnie oglądamy tylko w super-jasnych warunkach.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• Moderatorzy

Rozmiar robi też robotę. Dotychczas moim faworytem był LG 65C. ale dziś pewnie wybrałbym Hinesa 75U8 z mnóstwem stref wygaszania i świadomością że wybiorę nieco gorszy obraz ale wielkość zrobi swoje.

5 minut temu, stench napisał:

Rozmiar robi też robotę. Dotychczas moim faworytem był LG 65C. ale dziś pewnie wybrałbym Hinesa 75U8 z mnóstwem stref wygaszania i świadomością że wybiorę nieco gorszy obraz ale wielkość zrobi swoje.

Ja kupiłbym sony x95L, zresztą mało brakowało. Jest w nim coś bliskiego kinowości. W pewnych scenach wydaje się bardziej naturalny od oledów.

Strefy to nie wszystko, jest jeszcze procesor. Wg mnie żaden inny miniled nie ma startu do soniaka, nawet te z większą ilością stref i trochę lepszą czernią, ale dużo słabszym detalem w cieniach. O barwach nie wspomnę, skin tones często nieakceptowalne u Chińczyków.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

21 minut temu, bubusia napisał:

O barwach nie wspomnę, skin tones często nieakceptowalne u Chińczyków.

Tylko ciekawe dlaczego TCL i Hisense dostają bardzo wysokie noty w ocenach RTINGS.com.

Pewnie nie konsultowali sprawy z @bubusia.

32 minuty temu, bubusia napisał:

Wianki wiankami, nadal oledy maja sporą przewagę. To jest poza dyskusją.

Właśnie to jest kwestia dyskusyjna, bowiem piszesz nieprawdę.

45 minut temu, bubusia napisał:

nadal oledy maja sporą przewagę. To jest poza dyskusją. Poza jasnością, często nadmierną, żaden miniled nie dorównuje oledowi.

No tak. To się nazywa "obiektywizm ocen". Gdy jakiś parametr lepszy w OLED - wówczas jest to "ewidentna przewaga". Gdy jest lepszy w MiniLED - powiadamy, że jest "nadmierny".

Każdy MiniLED dorównuje OLED-owi.

38 minut temu, bubusia napisał:

Najlepszy z nich to obecnie Sony x95L, bardzo dobry, ale jednak poniżej topowych oledów.

Nieprawda. W pełni ta sama klasa.

40 minut temu, bubusia napisał:

I nie piszę tego z pozycji fascynacji oledami.

Właśnie piszesz z pozycji członka sekty OLED. Zaprzeczenia są mało przekonujące.

41 minut temu, bubusia napisał:

Zresztą chyba nikt tego nie podważa.

Ja podważam (i nie tylko). Używanie słowa "nikt" jest więc nieuprawnione.

46 minut temu, bubusia napisał:

Najlepszy z nich to obecnie Sony x95L, bardzo dobry, ale jednak poniżej topowych oledów.

40 minut temu, bubusia napisał:

Ja kupiłbym sony x95L, zresztą mało brakowało. Jest w nim coś bliskiego kinowości. W pewnych scenach wydaje się bardziej naturalny od oledów.

Sam sobie przeczysz

44 minuty temu, stench napisał:

dziś pewnie wybrałbym Hinesa 75U8

Ty też w klubie wielkich rozmiarów?

• Moderatorzy
1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Ty też w klubie wielkich rozmiarów?

Mam teraz Tatowy 55 i oglądam z 2,5 metra.

Jakbym kupił 65 to trochę bym odjechał do tyłu, ale dla jakiegoś WOW to powinien być większy. Usytuowanie tv na ścianie mam takie, że mogę dać ekran dla projektora.

Jedyne co mnie odstręcza to że na 75 obraz z naziemnej to będzie totalna padaka. Żadnej platformy dla telewizji tradycyjnej nie wezmę bo od 3 dni pracował tylko 32 cale w kuchni.

Duży telewizor w zasadzie tylko do Netflixa.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Tylko ciekawe dlaczego TCL i Hisense dostają bardzo wysokie noty w ocenach RTINGS.com.

Pewnie nie konsultowali sprawy z @bubusia.

Bo są dobre w klasie średniej i płacą za reklamę, proste.

Zacytuj coś z tych ocen co potwierdza opinię o ich podobnym statusie, jeśli chodzi o jakość obrazu, do oledow.

Ja chyba nie muszę nic cytować, każdy szanujący się recenzent stwierdzi wyższość oledow, jeśli chodzi o jakość, czystą jakość obrazu.

Takze tak.

Chinczycy konkurują ceną i mimo, ze się zbliżają jakościowo, to jeszcze im trochę brakuje. Zresztą o czym tu mowa, każdy interesujący się tematyką zdaje sobie z tego sprawę.

6 minut temu, stench napisał:

Mam teraz Tatowy 55 i oglądam z 2,5 metra.

Jakbym kupił 65 to trochę bym odjechał do tyłu, ale dla jakiegoś WOW to powinien być większy. Usytuowanie tv na ścianie mam takie, że mogę dać ekran dla projektora.

Jedyne co mnie odstręcza to że na 75 obraz z naziemnej to będzie totalna padaka. Żadnej platformy dla telewizji tradycyjnej nie wezmę bo od 3 dni pracował tylko 32 cale w kuchni.

Duży telewizor w zasadzie tylko do Netflixa.

Za mały. I nie będzie padaki. Kup większy, np jakiś soniak z nowym prockiem i przekonasz się, że nawet zwykła tv wypadnie dobrze.

Edytowane przez bubusia

Wracając do chińskich tv, nie jest tajemnicą, że ich panele mają dużo gorszą uniformity.

A Tobie ile płacą za nachalną reklamę OLED na tutejszym Forum?

Krocie, hehe

Znowu zaczynasz się kompromitować i ośmieszać, ale cóż, taka twoja natura.

12 minut temu, bubusia napisał:

Zacytuj coś z tych ocen co potwierdza opinię o ich podobnym statusie, jeśli chodzi o jakość obrazu, do oledow.

Wystarczy porównać oceny końcowe RTINGS.com.

Wystarczy porównać oceny końcowe RTINGS.com.

No to pokaż, zobaczymy:)

Czasami wykazujesz się taką ignorancją, że aż ręce opadają.

Ale cóż, taka natura.

Edytowane przez bubusia

Teraz, bubusia napisał:

Znowu zaczynasz się kompromitować i ośmieszać,

Ty się kompromitujesz i ośmieszasz stale, w wielu wątkach. I jakoś Ci to nie przeszkadza. Dlaczego raptem zaczęła Cię interesować moja osoba?

1 minutę temu, bubusia napisał:

Czasami wykazujesz się taką ignorancją

A Ty brakiem kultury.

Teraz, Bobcat napisał:

Ty się kompromitujesz i ośmieszasz stale, w wielu wątkach. I jakoś Ci to nie przeszkadza. Dlaczego raptem zaczęła Cię interesować moja osoba?

I znowu się kompromitujesz. Jedziesz swoim ulubionym lusterkiem i wymyślasz, że ktoś się tobą interesuje. 

Pisz dalej:)

W dniu 10.12.2023 o 16:26, Bobcat napisał:

Dlatego powtarzam: OLED jest nie dla mnie.

Wiemy, wiemy. Dla ciebie jest 8K, a w domu wciąż masz wymierającą technologie LCD 🙂😉 .

Muszę przewietrzyć mój system…

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Wiemy, wiemy. Dla ciebie jest 8K, a w domu wciąż masz wymierającą technologie LCD 🙂😉 .

"Doniesienia o mojej śmierci są zdecydowanie przedwczesne."

(Mark Twain)

Tak, mam LCD. Powiem więcej: zamierzam mieć dalej. I co mi zrobisz?

Edytowane przez Bobcat
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.