Skocz do zawartości
IGNORED

Rozwój duchowy

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, TomekL3 napisał:

Niezły to bóg każący złożyć syna w ofierze.

jak byś czytał to byś wiedział , że była to tylko próba i Bóg powstrzymał Abrahama

"Abrahamie, Abrahamie!» A on rzekł: «Oto jestem».  [Anioł] powiedział mu: «Nie podnoś ręki na chłopca i nie czyń mu nic złego! Teraz poznałem, że boisz się Boga, bo nie odmówiłeś Mi nawet twego jedynego syna».
 Abraham, obejrzawszy się poza siebie, spostrzegł barana uwikłanego rogami w zaroślach. Poszedł więc, wziął barana i złożył w ofierze całopalnej zamiast swego syna."

Rodz 22, 11-13

Wiem, że to próba. Próba istoty, która z założenia jest/ma być miłością. Niepewny wszystkowiedzący żądny ofiar z człowieka czy zwierzęcia. Lubi zapach palonego mięsa.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, TomekL3 napisał:

Wiem, że to próba. Próba istoty, która z założenia jest/ma być miłością. Niepewny wszystkowiedzący żądny ofiar z człowieka czy zwierzęcia. Lubi zapach palonego mięsa.

"Miłości pragnę, nie krwawej ofiary,
poznania Boga bardziej niż całopaleń.'

Oz 6 , 6

masz cytaty ze ST
ale bez względu na Testament wybierasz zawsze to co Ci pasuje do Twoich poglądów
to jest właśnie faktem

To by znaczyło, że opisy ST wzajemnie się wykluczają.
"Miłości pragnę, nie krwawej ofiary,
poznania Boga bardziej niż całopaleń.'
Oz 6 , 6

Tu nawet kogoś oświeciło, że z tym bogiem coś nieteges. Gada o miłości a chce ofiar i zapachu palonego mięsa. Taka ludzka zachcianka
Pionier grillowania

@slawek.xm

Najmocniej przepraszam za długość postu, ale chciałem pokazać więcej miejsc w NT niż Ty, gdzie jest napisane, że wiara jest zbawieniem, a nie uczynki ludzkie, z których mamy to zwyczaj niesamowicie się chlubić. W liście Jakuba słusznie jest napisane, że samo mówienie "wierzę" może nie mieć jeszcze żadnego znaczenia, potrzebne są jakieś dowody wiary. Niemniej trudno nie zauważyć że list Jakuba jest trochę napinaniem mięśni świętości i wiary, często spotykanym u kaznodziejów, ludzka cecha. Więc jedziemy z koksem:

„Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.” Efezjan 2:8-9

„Bo jeśli Abraham z uczynków został usprawiedliwiony, ma się z czego chlubić, ale nie przed Bogiem. Bo co mówi Pismo? Uwierzył Abraham Bogu i poczytane mu to zostało za sprawiedliwość. A gdy kto spełnia uczynki, zapłaty za nie nie uważa się za łaskę, lecz za należność; Gdy zaś kto nie spełnia uczynków, ale wierzy w tego, który usprawiedliwia bezbożnego, wiarę jego poczytuje mu się za sprawiedliwość, Jak i Dawid nazywa błogosławionym człowieka, któremu Bóg udziela usprawiedliwienia, niezależnie od uczynków; Błogosławieni, którym odpuszczone są nieprawości i których grzechy są zakryte” Rzymian 4:2-7

„Gdzież więc chluba twoja? Wykluczona! Przez jaki zakon? Uczynków? Bynajmniej, lecz przez zakon wiary. Uważamy bowiem, że człowiek bywa usprawiedliwiony przez wiarę, niezależnie od uczynków zakonu.” Rzymian 3:27-28

„Albowiem jeden jest Bóg, który usprawiedliwi obrzezanych na podstawie wiary, a nieobrzezanych przez wiarę. Czy więc zakon unieważniamy przez wiarę? Wręcz przeciwnie, zakon utwierdzamy.” Rzymian 3:30-3

„Przeto obietnica została dana na podstawie wiary, aby była z łaski i aby była zapewniona całemu potomstwu, nie tylko temu, które polega na zakonie, ale i temu, które ma wiarę Abrahama, ojca nas wszystkich” Rzymian 4:16  

„Wiedząc wszakże, że człowiek zostaje usprawiedliwiony nie z uczynków zakonu, a tylko przez wiarę w Chrystusa Jezusa, i myśmy w Chrystusa Jezusa uwierzyli, abyśmy zostali usprawiedliwieni z wiary w Chrystusa, a nie z uczynków zakonu, ponieważ z uczynków zakonu nie będzie usprawiedliwiony żaden człowiek.” Galacjan 2:16

„Aby błogosławieństwo Abrahamowe przeszło na pogan w Jezusie Chrystusie, my zaś, abyśmy obiecanego Ducha otrzymali przez wiarę.” Galacjan 3:14

„Albowiem wszyscy jesteście synami Bożymi przez wiarę w Jezusa Chrystusa.” Galacjan 3:26

„Wraz z nim zostaliście pogrzebani w chrzcie, w którym też zostaliście wespół wzbudzeni przez wiarę w moc Boga, który go wzbudził z martwych.” Kolosan 2:12

„My jednak powinniśmy dziękować Bogu zawsze za was, bracia, umiłowani przez Pana, że Bóg wybrał was od początku ku zbawieniu przez Ducha, który uświęca, i przez wiarę w prawdę.” II Tes 2:13

„Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk.

Przez wiarę złożył Abel Bogu wartościowszą ofiarę niż Kain, dzięki czemu otrzymał świadectwo, że jest sprawiedliwy, gdy Bóg przyznał się do jego darów, i przez nią jeszcze po śmierci przemawia.

Przez wiarę zabrany został Henoch, aby nie oglądał śmierci i nie znaleziono go, gdyż zabrał go Bóg. Zanim jednak został zabrany, otrzymał świadectwo, że się podobał Bogu.

Bez wiary zaś nie można podobać się Bogu; kto bowiem przystępuje do Boga, musi uwierzyć, że On istnieje i że nagradza tych, którzy go szukają.

Przez wiarę zbudował Noe, ostrzeżony cudownie o tym, czego jeszcze nie można było widzieć, pełen bojaźni, arkę dla ocalenia rodziny swojej; przez nią wydał wyrok na świat i odziedziczył usprawiedliwienie, które jest z wiary.

Przez wiarę usłuchał Abraham, gdy został powołany, aby pójść na miejsce, które miał wziąć w dziedzictwo, i wyszedł, nie wiedząc, dokąd idzie.

Przez wiarę osiedlił się jako cudzoziemiec w ziemi obiecanej na obczyźnie, zamieszkawszy pod namiotami z Izaakiem i Jakubem, współdziedzicami tejże obietnicy.

Oczekiwał bowiem miasta mającego mocne fundamenty, którego budowniczym i twórcą jest Bóg.

Przez wiarę również sama Sara otrzymała moc poczęcia i to mimo podeszłego wieku, ponieważ uważała za godnego zaufania tego, który dał obietnicę.

Przeto też z jednego człowieka, i to nieomal obumarłego, zrodziło się potomstwo tak liczne jak gwiazdy na niebie i jak piasek na brzegu morskim, którego zliczyć nie można.

Wszyscy oni poumierali w wierze, nie otrzymawszy tego, co głosiły obietnice, lecz ujrzeli i powitali je z dala; wyznali też, że są gośćmi i pielgrzymami na ziemi.

Bo ci, którzy tak mówią, okazują, że ojczyzny szukają.

I gdyby mieli na myśli tę, z której wyszli, byliby mieli sposobność, aby do niej powrócić;

Lecz oni zdążają do lepszej, to jest do niebieskiej. Dlatego Bóg nie wstydzi się być nazywany ich Bogiem, gdyż przygotował dla nich miasto.

Przez wiarę Abraham przyniósł na ofiarę Izaaka, gdy był wystawiony na próbę, i ofiarował jednorodzonego, on, który otrzymał obietnicę,

Do którego powiedziano: Od Izaaka nazwane będzie potomstwo twoje.

Sądził, że Bóg ma moc wskrzeszać nawet umarłych; toteż jakby z umarłych, mówiąc obrazowo, otrzymał go z powrotem.

Przez wiarę Izaak udzielił Jakubowi i Ezawowi błogosławieństwa, zapewniającego przyszłość.

Przez wiarę pobłogosławił umierający Jakub każdego z synów Józefa i skłonił się nabożnie, wsparty o wierzch swojej laski.

Przez wiarę wspomniał umierający Józef o wyjściu Izraelitów i dał polecenie dotyczące swoich kości.

Przez wiarę był Mojżesz po narodzeniu ukrywany przez rodziców swoich w ciągu trzech miesięcy, ponieważ widzieli, iż dziecię było śliczne, i nie ulękli się rozkazu królewskiego.

Przez wiarę Mojżesz, kiedy dorósł, nie zgodził się, by go zwano synem córki faraona,

I wolał raczej znosić uciski wespół z ludem Bożym, aniżeli zażywać przemijającej rozkoszy grzechu,

Uznawszy hańbę Chrystusową za większe bogactwo niż skarby Egiptu; skierował bowiem oczy na zapłatę.

Przez wiarę opuścił Egipt, nie uląkłszy się gniewu królewskiego; trzymał się bowiem tego, który jest niewidzialny, jak gdyby go widział.

Przez wiarę obchodził Paschę i dokonał pokropienia krwią, aby ten, który zabijał pierworodne, nie dotknął się ich.

Przez wiarę przeszli przez Morze Czerwone jak po suchej ziemi, gdy zaś Egipcjanie podjęli tę próbę, potonęli.

Przez wiarę runęły mury Jerycha, okrążane przez siedem dni.

Przez wiarę nie zginęła nierządnica Rachab wraz z nieposłusznymi, bo przyjęła przyjaźnie wywiadowców.

I cóż powiem jeszcze? Zabrakłoby mi przecież czasu, gdybym miał opowiadać o Gedeonie, Baraku, Samsonie, Jeftem, Dawidzie i Samuelu, i o prorokach,

Którzy przez wiarę podbili królestwa, zaprowadzili sprawiedliwość, otrzymali obietnice, zamknęli paszcze lwom,

Zgasili moc ognia, uniknęli ostrza miecza, podźwignęli się z niemocy, stali się mężni na wojnie, zmusili do ucieczki obce wojska.

Kobiety otrzymały z powrotem swoich zmarłych przez wskrzeszenie; inni zaś zostali zamęczeni na śmierć, nie przyjąwszy uwolnienia, aby dostąpić lepszego zmartwychwstania.

Drudzy zaś doznali szyderstw i biczowania, a nadto więzów i więzienia;

Byli kamienowani, paleni, przerzynani piłą, zabijani mieczem, błąkali się w owczych i kozich skórach, wyzuci ze wszystkiego, uciskani, poniewierani;

Ci, których świat nie był godny, tułali się po pustyniach i górach, po jaskiniach i rozpadlinach ziemi.

A wszyscy ci, choć dla swej wiary zdobyli chlubne świadectwo, nie otrzymali tego, co głosiła obietnica,

Ponieważ Bóg przewidział ze względu na nas coś lepszego, mianowicie, aby oni nie osiągnęli celu bez nas.” Hebrajczyków 11:3-40

Gość

(Konto usunięte)

Piotrze , ja nie neguję ,że podstawą zbawienia jest wiara np Jezus jasno mówi

" Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł.  Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła! Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca"

J, 14 10-12

Czy "Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie.  Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Wierzysz w to?"

J 11 25-26

ale sama wiara nie wystarczy , diabeł nie tylko wierzy ale nawet wie ,Kim jest Jezus i zna swój koniec tylko nie zna jego momentu

dlatego upieranie się przy samej wierze bez oddania siebie i swego zycia Jezusowi, bez okazywania miłosierdzia ludziom bez świadczenia zyciem ,że Jezus jest moim Panem i jedyną Drogą Prawdą i Życiem , nic nie da

oczywiście to jest moja opinia i interpretacja  Pisma Świętego i nie mam wpływu na to jak to widzą inni

tylko ,że taki sposób wierzenia jak pokazuję wymaga heroicznej pokory i czasem postawienia się w miejscu Jezusa "Jeżeli źle powiedziałem, udowodnij, co było złego. A jeżeli dobrze, to dlaczego Mnie bijesz?"

nie jest to łatwe i przyjemne bo własne ego stara się zawsze byc na wierzchu

ale mój ideał wiary to właśnie życiem pokazac ,że nalezę do Jezusa w którego wierzę

Czy nie przeciw temu mówi pismo, kiedy wspomina, ze za swoje uczynki, jałmużnę, modlitwy tylko i już za życia odbierzesz swoją nagrodę? 
Dodałbym nawet, ze uczynki są niezbędne, aby wytrwać w błędzie.

….be still and know….

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Czy nie przeciw temu mówi pismo, kiedy wspomina, ze za swoje uczynki, jałmużnę, modlitwy tylko i już za życia odbierzesz swoją nagrodę? 

tylko wtedy gdy robisz to na pokaz dla własnej sławy chwały i dla poklasku otoczenia

Jezus jasno to różnicuje

"Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie.

Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę.  Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa,  aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.

Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę.  Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie."

Mt 6, 1-6

Piotrze , ja nie neguję ,że podstawą zbawienia jest wiara np Jezus jasno mówi
" Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł.  Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła! Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca"
J, 14 10-12
Czy "Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie.  Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Wierzysz w to?"
J 11 25-26
ale sama wiara nie wystarczy , diabeł nie tylko wierzy ale nawet wie ,Kim jest Jezus i zna swój koniec tylko nie zna jego momentu
dlatego upieranie się przy samej wierze bez oddania siebie i swego zycia Jezusowi, bez okazywania miłosierdzia ludziom bez świadczenia zyciem ,że Jezus jest moim Panem i jedyną Drogą Prawdą i Życiem , nic nie da
oczywiście to jest moja opinia i interpretacja  Pisma Świętego i nie mam wpływu na to jak to widzą inni
tylko ,że taki sposób wierzenia jak pokazuję wymaga heroicznej pokory i czasem postawienia się w miejscu Jezusa "Jeżeli źle powiedziałem, udowodnij, co było złego. A jeżeli dobrze, to dlaczego Mnie bijesz?"
nie jest to łatwe i przyjemne bo własne ego stara się zawsze byc na wierzchu
ale mój ideał wiary to właśnie życiem pokazac ,że nalezę do Jezusa w którego wierzę

Jezus nie chciał/nie jest niczyim panem.
To przeczy jego przekazowi bycia w miłości i akceptacji.

Ogólnie NT mówi że zbawienie (czyli wyratowanie, ang. to save someone) jest łaską Boga, a dzieje się poprzez to że w niego wierzymy i jemu wierzymy (a nie tylko że wierzymy że on istnieje)

I tutaj powstaje problem ze zrozumieniem słówka wiara. Ponieważ co innego oznacza "wiara" w języku potocznym osób świeckich, a co innego w rozumieniu realnie wierzących, czyli uznających Boga za całkowicie realną, funkcjonującą postać (a nie np. tradycję, normę, aksjomat), już nie wspomniawszy o tych, którzy po prostu wiedzą, ponieważ mieli z nim kontakt.

Tutaj nie chodzi o to że ktoś wierzy że Bóg istnieje. To jeszcze nic nie znaczy. Gdyż jak napisał sławek.xm demony też wierzą i drżą (czy podobnie napisał)

Długi cytat z Hebrajczyków z przykładami biblijnych bohaterów wiary jaki wkleiłem wcześniej, wskazuje na dowody w ich postępowaniu życiowym. Np. że się odważyli, albo zaparli się siebie, albo zdobyli się na heroizm itp. Tak są interpretowane "uczynki", czyli zaświadczenie postawą życiową i czynami, jednak zauważmy w DOSŁOWNYM POSŁUSZEŃSTWU BOGU. Czyli on się realnie objawiał, czy w duchu, czy w ogniu, czy poprzez posłańca.

Do czego zmierzam. Często myślimy że coś zrobimy sami zgodnie z Pismem Świętym i nazbieramy sobie uczynków. Wprawdzie jest napisane "zbierajcie sobie skarby w niebie, a nie na ziemi, gdzie mól i rdza wszystko zżera". Jednak te skarby na górze będą zweryfikowane przez ogień. Wyprane będą ogniem przez filtr dot. naszych faktycznych motywacji, a przede wszystkim czy taka była wola Boga w tej sprawie. I we wielu przypadkach się okaże że skarby na koncie wynoszą zero, ponieważ my sami z siebie nie wiemy jak pomóc innym i pomóc sobie, a często motywacje naszego serca są dyktowane pychą, chciwością, podstępem. I tutaj jest właściwe zrozumienie słowa wiara. Aby wykonywać wolę Boga trzeba mieć realną relację z nim poprzez Ducha. A w Dziejach 5 jest napisane że Bóg udziela ducha tym, którzy mu są posłuszni. Podsumowując, sprawa jest złożona, a krąg właściwych uczynków ciasny. Natomiast "brama" przez którą można się dostać jest wąska. I żadne teologiczne dysputy, ani znajomość Biblii nie pomoże. Ani przynależność do jakiegoś kościoła czy denominacji, ta raczej może tylko przeszkodzić.

Edytowane przez Piotr_1
1 minute ago, TomekL3 said:

Powtarzasz jakieś zasłyszane mity.

„Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy.”

….be still and know….

10 minut temu, TomekL3 napisał:

Jest napisane:

"Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie5. 10 Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia." Rzymian 10:9

Edytowane przez Piotr_1
Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Piotr_1 napisał:

NT mówi że zbawienie (czyli wyratowanie, ang. to save someone) jest łaską Boga

sto procent zgody

i żadnymi uczynkami zasłużyć sobie na zbawienie nie możemy

ale uczynkami wynikającymi z wiary dajemy świadectwo o swojej wierze środowisku i czasem nawet samemu sobie

zresztą Jezus jasno mówił ,ze uczynki mają też znaczenie jako odzwierciedlenie wiary

"Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili" (Mt 25, 40)

Więc przykładowo dla mnie słowo "wiara" oznacza to, że wierzę w dobroć i niezawodność Boga i że dotrzymuje on danych obietnic.

A dla niewierzącego czy np. "niepraktykującego" to słówko oznacza że Bóg sobie gdzieś tam jest. "Akuku Boziu, ty se tam, ja se tu, ale fajnie, cool, łapka w górę"

Stąd też różne zrozumienia słowa "wiara"

oraz słowa "uczynki wiary"

Edytowane przez Piotr_1
Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, TomekL3 napisał:

Jezus i tak stał sie Panem kazdego człowieka dzięki ofierze jaka za każdego z nas złożył

"Za [wielką] bowiem cenę zostaliście nabyci"

1Kor 6, 20

Powtarzasz jakieś zasłyszane mity.

„Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy.”

To mają być słowa istoty przynoszącej instrukcję przebudzenia. Gratuluję.
Ale nie dziwota, wystarczy prześledzić co serwuje nam msza św.
Jezus i tak stał sie Panem kazdego człowieka dzięki ofierze jaka za każdego z nas złożył
"Za [wielką] bowiem cenę zostaliście nabyci"
1Kor 6, 20

Stał się panem każdego. Długa droga przed Tobą. Może w następnym życiu…
6 minutes ago, Piotr_1 said:

poprzez to że w niego wierzymy i jemu wierzymy

Wiara jest efektem, nie celem, a ten nie jest zależny od nas.

44 Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec

….be still and know….

Jest napisane:
"Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie5. 10 Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia." Rzymian 10:9

Wiara, zbawienie miast wiedzy o sobie.
Dlatego mamy to co mamy. Religia jest największym hamulcowym w samorozwoju człowieka.
1 minutę temu, TomekL3 napisał:

To mają być słowa istoty przynoszącej instrukcję przebudzenia. Gratuluję.
Ale nie dziwota, wystarczy prześledzić co serwuje nam msza św.
Stał się panem każdego. Długa droga przed Tobą. Może w następnym życiu…

Skoro katolicka msza święta jest dla Ciebie obrazem Boga, czy Jezusa, to pogratulować. A dlaczego nie filozofia jakiegoś mordercy, Hitlera, który też podawał się za wierzącego? Miałbyś jeszcze lepszy argument anty.

1 minutę temu, TomekL3 napisał:

Dlatego mamy to co mamy. Religia jest największym hamulcowym w samorozwoju człowieka.

Posiadasz poznanie, wiedzę, wiesz jak siebie zbawić, doskonale. Nigdy nie wypowiadaj na głos tamtych słów jeżeli nie chcesz brać udziału w tamtej promocji, która zaczęła się w black friday 19:30 Jana.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Seth_A_Rider napisał:

Wiara jest efektem, nie celem, a ten nie jest zależny od nas.

celem jest zjednoczenie z Bogiem a wiara jest też łaską

można ją przyjąć lub odrzucić i dlatego jest to zależne od nas od człowieka

Bóg nikogo na siłę nie zbawi, musisz tego chcieć , przyjąć uwierzyć, musi to być akt twojej woli

podobnie jak aktem woli jest odrzucenie Jezusa , wiary w Niego  i poniesienie konsekwencji tego wyboru

34 minutes ago, TomekL3 said:

Akceptacji i miłości czego? Skrzywień ludzkich?

2 minutes ago, slawek.xm said:

celem jest zjednoczenie z Bogiem

A to jest jego wolą

….be still and know….

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

A to jest jego wolą

oczywiście

tylko jeszcze raz podkreślam opowiedzenie się za Jezusem jest wolnym wyborem aktem woli

i o tym też mówił Jezus we fragmencie ,który wkleiłeś

np syn przyjmie Jezusa a ojciec -nie .... zrozumienia i pokoju między nimi nie będzie

zresztą doświadczamy tego na co dzień

Mam takie świadectwo kolegi, on był stanach, sporo rozmawialiśmy. Był w gangu, w więzieniu, deportowany. 4 razy do niego strzelali, jedna kula przeszyła go na wylot pod wątrobą. Pokazywał blizny, widziałem. Nikt z jego gangsterskich kolegów już nie żyje. Miał ciężkie dzieciństwo. O wielu rzeczach nie może mówić oczywiście… kobiety, narkotyki, kult siebie samego, inne sprawy, samiec alfa. Stoczył 6 walk, ponieważ jest jakimś tam... karateką czy MMA, nie interesuje mnie to. Czy o tym jak faktycznie ciężko było w domu.  Niektórzy po prostu mało przeżyli, mało złego ich spotkało w życiu i ok. Nie potrzebują ckliwych opowieści, ani info że dobro i zło istnieje naprawdę.

Edytowane przez Piotr_1
Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, TomekL3 napisał:

Pełne poznanie siebie , własnych możliwości sensu istnienia , drogi i jej końca prawdy o sobie świecie i końcu czasów bez odniesienia i zjednoczenia z Jezusem jest niemożliwe

"Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno;
wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz:
Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany"

1 Kor 13, 12

10 minutes ago, slawek.xm said:

wolnym wyborem aktem woli

Człowiek nie ma woli. Jest produktem zewnetrznego świata, a to może sprawiać wrażenie jej posiadania i uwolnienie do woli wyższej o którą chrześcijanin się wprost modli. 

Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.