Skocz do zawartości
IGNORED

Zewnętrzny DAC czy warto ???

McJedi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim miłośnikom dobrego dźwięku. Moje pytanie jest krótkie ale rzeczowe : co sądzicie o zewnętrznym Dac-u w celu polepszenia brzmienia ? Nie pytam o kolumny, elektronikę typu inny wzmak czy źródło lub inne kable. Pytam wyłącznie o zastosowanie zewnętrznego dac-a. Posiadam MC 452, C50 i MCD 550 oraz kolumny Sonus Faber Amati Homage. Czy w takiej konfiguracji warto zainwestować w zewnętrznego dac-a ??? np, żeby MCD 550 służył jako transport.

Bardzo proszę o podzielenie się Waszym doświadczeniem ( nie mam na myśli gdybania osób, które nie mają styczności z Makiem.... sorry )

https://www.audiostereo.pl/topic/145372-zewn%C4%99trzny-dac-czy-warto/

Mc MCD550 uważam za delikatnie mówiąc przeciętne źródło w stosunku do jego ceny. Niewątpliwie da się znaleźć sporo DACów grających znacząco lepiej i kosztujących rozsądne pieniądze, choć nie będzie to 1000 czy 2000zł. Natomiast pytanie jakie trzeba sobie zadać, to czy MCD550 sensownie się spisze jako transport? Tego akurat nie wiem, bo w takiej roli go nie testowałem.

A czy możesz podać jakieś sprawdzone konstrukcje ( Dac-a),  które grają lepiej niż MCD 550 ? Wiem, że nie mówimy o klockach za 2kzł, ale też nie dajmy się zwariować urządzenimi za 50 kzł i więcej. Myślę, że coś w granicach 10-20 tyś

3 godziny temu, McJedi napisał:

A czy możesz podać jakieś sprawdzone konstrukcje ( Dac-a),  które grają lepiej niż MCD 550 ?

A jaki dźwięk chcesz uzyskać/jakie aspekty poprawić w stosunku do tego co teraz u Ciebie gra?

4 godziny temu, McJedi napisał:

A czy możesz podać jakieś sprawdzone konstrukcje ( Dac-a),  które grają lepiej niż MCD 550 ? Wiem, że nie mówimy o klockach za 2kzł, ale też nie dajmy się zwariować urządzenimi za 50 kzł i więcej. Myślę, że coś w granicach 10-20 tyś

Pisałem w klubie
Słabym ogniwem jest Pre analogowe McIntosh-a, jedynie D/A tylko nie wiem jak jakościowo starszy DAC w C50 w porównaniu do nowszych modeli które znam
Pre CD tez jest kiepskie, to z myślą słuchawek zastosowali

Użycie CD jako transportu w połączeniu do D/A C50, XLR do MC 452, powinno dać najlepszy efekt ze wszystkich konfiguracji połączeń, najlepsza równowaga tonalna, rozdzielczość i dynamika 

1 godzinę temu, McGyver napisał:

A jaki dźwięk chcesz uzyskać/jakie aspekty poprawić w stosunku do tego co teraz u Ciebie gra?

Właściwie to wszystko jest takie jak trzeba, ale zastanawiam się czy to co jest teraz bardzo dobre nie mogłoby być jeszcze lepsze... to jest pytanie, które mnie dręczy. Chciałbym zachować brzmienie typowe dla Maka, ale zastanawia mnie czy w mojej konfiguracji mogę coś poprawić zewnętrznym przetwornikiem choćby Meitner ma 1 lub coś podobnego

56 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Pisałem w klubie
Słabym ogniwem jest Pre analogowe McIntosh-a, jedynie D/A tylko nie wiem jak jakościowo starszy DAC w C50 w porównaniu do nowszych modeli które znam
Pre CD tez jest kiepskie, to z myślą słuchawek zastosowali

Użycie CD jako transportu w połączeniu do D/A C50, XLR do MC 452, powinno dać najlepszy efekt ze wszystkich konfiguracji połączeń, najlepsza równowaga tonalna, rozdzielczość i dynamika 

Uważam, że dac w MCD jest lepszy niż w C50, ale pre jest lepsze w C50 niż w MCD 550. Sprawdzałem to zanim kupiłem pre. Najpierw miałem podpięty CD do końcówki a po zakupie C50 poprawiło się znacznie

48 minut temu, McJedi napisał:

Uważam, że dac w MCD jest lepszy niż w C50, ale pre jest lepsze w C50 niż w MCD 550. Sprawdzałem to zanim kupiłem pre. Najpierw miałem podpięty CD do końcówki a po zakupie C50 poprawiło się znacznie

Dodam
w tym momencie używasz jednego i drugiego
jak połączysz po digital to pominiesz oba

Dlaczego piszesz, że używam obu "daków" ??? Przecież przy moim połączeniu po XLR całego toru to wykorzystuję daca w MCD a potem sygnał analogowy trafia do C50. Wykorzystuję tylko dac w 550-tce

2 minuty temu, McJedi napisał:

Dlaczego piszesz, że używam obu "daków" ??? Przecież przy moim połączeniu po XLR całego toru to wykorzystuję daca w MCD a potem sygnał analogowy trafia do C50. Wykorzystuję tylko dac w 550-tce

Obu przedwzmacniaczy
(Połączenie Analog)  CD + DAC + PRE ------ PRE analog
(Digital)      CD Transport ---- DAC + PRE

Cześć wszystkim miłośnikom dobrego dźwięku. Moje pytanie jest krótkie ale rzeczowe : co sądzicie o zewnętrznym Dac-u w celu polepszenia brzmienia ? Nie pytam o kolumny, elektronikę typu inny wzmak czy źródło lub inne kable. Pytam wyłącznie o zastosowanie zewnętrznego dac-a. Posiadam MC 452, C50 i MCD 550 oraz kolumny Sonus Faber Amati Homage. Czy w takiej konfiguracji warto zainwestować w zewnętrznego dac-a ??? np, żeby MCD 550 służył jako transport.
Bardzo proszę o podzielenie się Waszym doświadczeniem ( nie mam na myśli gdybania osób, które nie mają styczności z Makiem.... sorry )
Odpowiedź moja trochę banał, ale pożycz jeden lud dwa dac z zasięgu cenowego o jakim myślisz i będziesz wiedział. To są wszystko bardzo subiektywne sprawy, czy jest lepiej. Będziesz chociaż wiedział jakie różnice występują, w którą stronę. Wtedy też można rozmawiać dalej. Na tak teoretyczne pytanie, ilość teorii Cię przytloczy tutaj:D
Teraz Dac-ów jak psów można powiedzieć, w każdej cenie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.