Skocz do zawartości
IGNORED

Trochę pytań odnośnie gramofonu

Rosomak19

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze mam jeszcze w piwnicy Duala P80 ??  Kończąc już tą dyskusję jakości itd. Chodzi mi o to ,że w swoim okresie był to całkiem przyzwoity gramofon .   Teraz to pewnie ,że można kupić i za kilkadziesiąt tys. Gramofon... Tylko po co (pomijając wkładkę i audio)  ? Ważne aby zasiąść w fotelu i cieszyć się nagraniami.

6 godzin temu, Kapstan_Biasu napisał:

Mantra numer dwa do powtarzania na wieczór: Thorens, Lenco, Thorens, Lenco....

Biorąc pod uwagę, że masz teraz 5102, a nie piszesz, że będziesz zmieniał, to już AT100E będzie w zupełności wystarczająca.

Ten 5102 to narazie, ponieważ tylko on ma preamp. Różniej może pogra to pod moim DIY holtonie na 5 parach mosfetów jak już złożę preamp, lub zobaczę jak to będzie brzmiało pod ampli Denona . 

Właśnie tutaj trochę lipa, bo ciężko coś znaleźć jakieś informacje o tym tt. Dzisiaj czytałem na jakimś forum ,że do określenia wagi ramienia ktoś , pokusił się o zrobienie szablonu w Excelu i po wpisaniu szczegółowych danych (długości ramienia ,wagi elementów) wychodziło bardzo dokładnie. Niestety link nie działa do tego arkusza. Mój grajek podobno był przed sprzedażą sprawdzony w serwisie. Jak narazie wszystko działa jak powinno. Ramię chodzi leciutko bez luzów ,a talerz nie ma żadnych luzów . Jedyne co bym chciał przerobić , to zmienić złącze z DIN5 na czincz . Ale póki co muszę pozostać przy DIN5 ze względu na Radka 5102.

Co do wkładki to , już rozważałem zakup tej Grado black ,ale z tego co poczytałem, wcale w nowej linii czyli Grado Black 2 nie rozwiązano tego problemu , ponieważ te wkładki są nieekranowane. Tak więc nie będę ryzykował , przy napędzie bezpośrednim. Tutaj taki fajny kanał, który może dać jakieś tam pojęcie o  różnicach w brzmieniu wkładek.  

ramie jest wagi średniej i to ci wystarczy , oczytany jesteś to wiesz jaki przedział.

co do wkładki jest jeszcze stanton , ma fajne ciepłe granie z dobrym basem , może nie koniecznie jest rozdzielcza , ale reszta towarzystwa też szczegółowością nie grzeszą 

Ale zważyć nie zaszkodzi, jakoś udało mi się znaleźć ten arkusz i tak dla pewności

Step1- masa wkładki ze śrubkami  ? o to chodzi ?

Step2- waga samego headshell-a bez wkładki

Step3- pusty

Step4-długość ramienia od osi obrotu do igły

Step5- waga przeciwwagi

Step6-to waga ramienia bez przeciwwagi i headshell-a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

właśnie to miałem na myśli mówiąc , że jest mało informacji technicznych. Z masą ramienia bym się nie bawił już bo widać gołym okiem , że jest średnia. Najważniejsze informacja dla ciebie to długość ramienia od osi obrotu do igły w/g producenta i kąt skręcenia główki z nich można jakieś punkty zerowe wygenerować i szablon wydrukować.

szukaj instrukcji do tego lub innego tt z tym ramieniem , w której te dane będą. Gramofony palladium i universum teź mają te ramię

Coś takiego znalazłem na jakimś forum , może nie jest tak źle z tym gramofonem ?

Ukryta Zawartość

Spróbuję coś znaleźć na temat tego ramienia.

Nie wiem czy tutaj nie jest to samo ramię choć to model AUP7300 a nie 8300

Schowek01.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Rosomak19 napisał:

Nie wiem czy tutaj nie jest to samo ramię choć to model AUP7300 a nie 8300

z dużym prawdo podobieństwem tak , kąt wydaje się klasyczny i odległość sensowna , sprawdź na oko na gramofonie czy te dane mają sens , od razu możesz sprawdzić czy masz w prawidłowym miejscu wkładkę

Tak kończąc posiedzenie przed kompem , trochę poszperałem , po różnych forach , ale nic konkretnego nie mogłem znaleźć z jakimi oryginalnie to wkładkami grało . W tych co , były na jakiś aukcjach tudzież zakupionych przez forumowiczów , to pomontowane były różne :AT, Shure ,Technics ...

ja znalazłem w kilka minut. NEC LP 8300 D tu igła jak widzisz sferyk , sferyki mają większą siłę nacisku choć było blisko. 2gr

Ukryta Zawartość

eliptyka jakoś nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Jeszcze tylko prosił bym o taka poradę odnośnie szablonu do prawidłowego ustawienia wkładki. Jaki do tego ramienia będzie dobry ? Bo tak czytam i już w końcu nie wiem co wybrać.

w instrukcji piszą , że masz ustawić igłę 13mm dalej od osi talerza i tyle , albo 224mm od osi obrotu ramienia . Resztę możesz ustawić z głupiego kątomierza .

więcej masz tu 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem , tak jak mówiłeś czy w prawidłowym miejscu jest wkładka i nie jest. Skoro powinno być niby 224mm, to powinienem ją cofnąć o około 3 mm na to wychodzi. Muszę sobie zrobić jakiś przyrząd do dokładnego pomiaru ,albo zakupić większą suwmiarkę.

tak też myślałem , ustaw ją jak trzeba posłuchaj , może igła nie jest zużyta. Da ci to trochę czasu nad rozejrzeniem się za czymś w co można eliptyk wsadzić . Jak już będzie jako taka wkładka i w miarę ustawiona to z pre będziesz mógł zadziałać. 

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj założyłem wkładkę Rad 2M ,jutro odbieram płytę testową "The Cartridgeman LP Test"  także spróbuję poustawiać sprzęt i zobaczyć co i jak.  Stara wkładka to była Sony VM-10P , swoją drogą ,ma ktoś jakieś informację na jej temat , bo jakoś nic nie mogę znaleźć? 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.