Skocz do zawartości
IGNORED

DAC RME ADI-2 czy aż taki dobry...?

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem świerzo po odbiorze tego DAC. Pierwsza rzecz nie leży mi charakter dźwięku. Sonicznie nie ma zastrzeżeń to wysoka półka ale dźwięk to nie moja bajka. Przekaz jest neutralny do bólu, to co się wyróżnia to świetny i mówię świetny bass. Nie bawiłem się jeszcze ustawieniami z wyjątkiem trybu NOS. Testuje na aktywnych Yamaha hs80m. 

Mi się trochę kojarzy z heglowym graniem. 

Czy ja wiem czy taka wysoka półka brzmienia? Jest dac katalogowo za 2 tys, który dużo bardziej podoba mi się brzmieniowo. 

PS *świeżo ;)

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, Piniu2906 napisał:

Jestem świerzo po odbiorze tego DAC. Pierwsza rzecz nie leży mi charakter dźwięku. Sonicznie nie ma zastrzeżeń to wysoka półka ale dźwięk to nie moja bajka. Przekaz jest neutralny do bólu, to co się wyróżnia to świetny i mówię świetny bass. Nie bawiłem się jeszcze ustawieniami z wyjątkiem trybu NOS. Testuje na aktywnych Yamaha hs80m. 

Polecam spróbowac na dobrych podłogówkach.
Wtedy dopiero jest bass dobrej jakości...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Im dłużej słucham tego czegoś tym bardziej przekonuje się, że "This RME is punching above its weight". Ten bass... czegoś takiego z mojej Yamashki i suba Klipsh jeszcze nie słyszałem... funkcja NOS potrafi sporo namieszać.. coraz bardziej się do niego przekonuje... brakuje mu 1wsze koloryzacji (co można uznać za wadę lub zaletę) i zauważyłem też, że względem Chord mojo 2 RME gra miej czysto.

... brakuje mu 1wsze koloryzacji (co można uznać za wadę lub zaletę) i zauważyłem też, że względem Chord mojo 2 RME gra miej czysto.

Masz 2x7 EQ, by dodac wlasnej „koloryzacji“
8 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Przekaz jest neutralny do bólu, to co się wyróżnia to świetny i mówię świetny bass

Dla mnie cos co nie oddaje brzmienia wokali i instrumentów nie jest neutralne...

Bas byl moim zdaniem jednym ze słabszych punktów Rme, był jednolity i nie pokazywał faktury dźwięku. Było go za to dużo...

1 godzinę temu, Piniu2906 napisał:

zauważyłem też, że względem Chord mojo 2 RME gra miej czysto.

Nie wiem czy mniej czysto, ale za lekka mgiełką 

Inna sprawa, że może w innych systemach.... u kolegi gra nieźle. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Bas byl moim zdaniem jednym ze słabszych punktów Rme, był jednolity i nie pokazywał faktury dźwięku. Było go za to dużo...

Nie zgodzę się. Przynajmniej na moim systemie bas jest świetny. Mam studyjną Yamahę która gra płasko... dlatego jakiś czas temu dokupiłem suba z zestawieniem z tym RME przy niektórej muzyce prawda był za mocarny ale Ja tutaj nie widzę problemu zawsze można przecież zmniejszyć ilość basu, czy to na RME czy też bezpośrednio na subie

8 minut temu, Piniu2906 napisał:

Nie zgodzę się. Przynajmniej na moim systemie bas jest świetny. Mam studyjną Yamahę która gra płasko... dlatego jakiś czas temu dokupiłem suba z zestawieniem z tym RME przy niektórej muzyce prawda był za mocarny ale Ja tutaj nie widzę problemu zawsze można przecież zmniejszyć ilość basu, czy to na RME czy też bezpośrednio na subie

też mam suba,ale odkąd kupiłem rme prawie nie używam.
bas na kolumnach podłogowych stał sie głębszy,czystszy,szybszy,znikneła lekka buła.
jest świetnie,a z subem rewelacyjnie.
No oczywiście sygnał do suba z rme bezpośrednio,a zdugiego wyjścia rca do końcówki.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Dla mnie cos co nie oddaje brzmienia wokali i instrumentów nie jest neutralne...

Słyszałeś to oryginalne "brzmienie wokali i instrumentów"? Akurat. Tyle to wasze pisanie jest warte.

Edytowane przez Marcinus

nagrywamy.com

8 minut temu, przemak napisał:

Sory, ale to jest po prostu pierd...enie. Słyszałeś to oryginalne "brzmienie wokali i instrumentów"? Akurat. Tyle to wasze pisanie jest warte.

Zgadzam sie
Jak zwykle najwięcej wiedza Ci,którzy nigdy nie grali i nie nagrywali,nigdy nie słyszeli instrumentów na zywo (i nie mówię o koncercie)
Bycie z drugiej strony,czy to na scenie,czy za heblami daje ta możliwość.

52 minuty temu, przemak napisał:

Sory, ale to jest po prostu pierd...enie.

Pierd..enie ale konstruktywne.. IMHO po prostu wymiana doświadczeń 😉

1 minutę temu, Piniu2906 napisał:

Pierd..enie ale konstruktywne.. IMHO po prostu wymiana doświadczeń 😉

Właśnie o te doświadczenia pytam. Nie masz ich ty ani nikt tutaj poza paroma wyjątkami nie bioracymi udziału w takich dyskusjach, bo ich k...wica bierze na samą myśl. 

nagrywamy.com

53 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

nagrywali,nigdy nie słyszeli instrumentów na zywo

Słyszenie instrumentów na żywo nie ma z tym żadnego związku. Żadnego. 

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Słyszenie instrumentów na żywo nie ma z tym żadnego związku. Żadnego. 

ok

28 minut temu, przemak napisał:

Właśnie o te doświadczenia pytam. Nie masz ich ty ani nikt tutaj poza paroma wyjątkami nie bioracymi udziału w takich dyskusjach, bo ich k...wica bierze na samą myśl. 

przemak nie można być specjalistą we wszystkim.. Ja znam się np. na komputerach a o audio w aspektach czysto technicznych pojęcia nie mam

7 godzin temu, przemak napisał:

Sory, ale to jest po prostu pierd...enie. Słyszałeś to oryginalne "brzmienie wokali i instrumentów"? Akurat. Tyle to wasze pisanie jest warte.

Tak się składa że sam p...sz. Latami grałem na gitarze. Często chodziłem na koncerty. Wiec zachowaj swoje mądrości dla siebie z łaski swojej. Rme nie jest 8 cudem świata i nie będzie.

Właśnie przez odsłuch nabiera się doświadczenia. Ja sam pojęcia w sprawach technicznych nie mam za wiele, co nie oznacza że nie mogę brać udziału w dyskusji. 

Wszystkie opinie są mniej więcej w stylu "urządzenie A jest lepsze od urządzenia B", przy czym doświadczenie miałoby sens, o ile nie polega na tym, że słuchaliśmy urządzenia A ale nie słuchaliśmy urządzenia B. Porównania można przeprowadzać jak się ma coś do porównania, a nie jak się ma tylko jedną rzecz. Można oczywiście porównywać sobie dwa przetworniki dac, ale jedyne, co możemy wtedy powiedzieć to to, że jeden nam się bardziej podoba bo coś a drugi bo cośtam. Z naturalnością nie ma to żadnego związku, tak jak z słuchaniem na żywo. Słuchacie na żywo, gracie na gitarze, fajnie, znacie brzmienie perkusji i gitary, tak? A jakie? Takie:

how-to-mic-a-kick-drum-slider-mic-45-out

RecordingElectricGuitar2.png

czy takie:

3-One-Mic-Inside-One-Mic-Outside.jpg

maxresdefault.jpg

Z którego mikrofonu, w jakich proporcjach te mikrofony, wyrównywane czasowo czy nie... Co z głośnikiem, który sobie lata jak chce i jego sygnał nie ma większego związku z tym co dostaje?

To co wyżej jest na płytach, których słuchacie. Jeżeli ktoś przykłada ucho do otworu stopy, to ewentualnie mógłby się wypowiadać, z zastrzeżeniem, że ucho jest dookólne a mikrofon kardioidalny, więc trudno nawet tak coś porównać.

Żeby cokolwiek móc powiedzieć o naturalności czy przezroczystości DAC to trzeba porównać sygnał przed przetwornikiem i po przetworniku. Może być kilka przetworników dac żeby sobie porównać, ale nawet nieskończona ich ilość nic nie powie na temat tego, jaki rzeczywiście sygnał został nagrany. Jak więc chcemy nabywać doświadczenia, jak polega ono na porównaniu, a wy słuchacie tylko jednego elementu do porównania i porównujecie z niewiadomoczym? Niełatwo o taką możliwość obecnie, ale to nie znaczy, że można się wypowiadać o czymś, czego się nie słyszało.

IMO jakimś przybliżeniem w tej kwestii mogłoby być słuchanie na takim przetworniku dac, na jakim słuchali w czasie nagrań/zgrań/masteringu. Ale na forum się dowiedziałem, że one są słabe te przetworniki i mają opampy i że jestem głuchy, a audiofile wiedzą lepiej. Jak widać.

Co z czym porównujecie?

nagrywamy.com

2 godziny temu, przemak napisał:

Wszystkie opinie są mniej więcej w stylu "urządzenie A jest lepsze od urządzenia B", przy czym doświadczenie miałoby sens, o ile nie polega na tym, że słuchaliśmy urządzenia A ale nie słuchaliśmy urządzenia B. Porównania można przeprowadzać jak się ma coś do porównania, a nie jak się ma tylko jedną rzecz. Można oczywiście porównywać sobie dwa przetworniki dac, ale jedyne, co możemy wtedy powiedzieć to to, że jeden nam się bardziej podoba bo coś a drugi bo cośtam. Z naturalnością nie ma to żadnego związku, tak jak z słuchaniem na żywo. Słuchacie na żywo, gracie na gitarze, fajnie, znacie brzmienie perkusji i gitary, tak? A jakie? Takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy takie:

maxresdefault.jpg

Z którego mikrofonu, w jakich proporcjach te mikrofony, wyrównywane czasowo czy nie... Co z głośnikiem, który sobie lata jak chce i jego sygnał nie ma większego związku z tym co dostaje?

To co wyżej jest na płytach, których słuchacie. Jeżeli ktoś przykłada ucho do otworu stopy, to ewentualnie mógłby się wypowiadać, z zastrzeżeniem, że ucho jest dookólne a mikrofon kardioidalny, więc trudno nawet tak coś porównać.

Żeby cokolwiek móc powiedzieć o naturalności czy przezroczystości DAC to trzeba porównać sygnał przed przetwornikiem i po przetworniku. Może być kilka przetworników dac żeby sobie porównać, ale nawet nieskończona ich ilość nic nie powie na temat tego, jaki rzeczywiście sygnał został nagrany. Jak więc chcemy nabywać doświadczenia, jak polega ono na porównaniu, a wy słuchacie tylko jednego elementu do porównania i porównujecie z niewiadomoczym? Niełatwo o taką możliwość obecnie, ale to nie znaczy, że można się wypowiadać o czymś, czego się nie słyszało.

IMO jakimś przybliżeniem w tej kwestii mogłoby być słuchanie na takim przetworniku dac, na jakim słuchali w czasie nagrań/zgrań/masteringu. Ale na forum się dowiedziałem, że one są słabe te przetworniki i mają opampy i że jestem głuchy, a audiofile wiedzą lepiej. Jak widać.

Co z czym porównujecie?

Az se wyciągne ślady z nagrań*,które kiedys robił nam bors.
Fajna zabawa była i trochę meczarni,ale bardzo miło to wspominam.

Jestem zadowolony z RME.
bardzo dobre urządzenie.

*1.pojemnośc w pierwszej centrali.Obie membrany zamkniete
Musielismy lutowac kabel,bo wtyczka nie przechodziła przez otwór w korpusie centrali
2.Dynamiczny przy membranie rezonansowej pierwszej centrali
3.pojemnosc w drugiej centrali-jedna membrana pełna,druga z otworem
4.w okolicach otworu dynamiczny
5,6 dwa ambienty w odl ok 1,5 metra (no to już obejmowało cały zestaw w sumie)
7,8-i dwa dalekie ambienty
i reszta mikrofonów na zestaw.

Ale nagrywaliśmy tez sample poszczególnych uderzen oczywiście,kazdego z osobna tomu,stopy,werbla,hihatu, itp przy róznych strojach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

czy takie:

maxresdefault.jpg

Co z czym porównujecie?

przemak daj sobie na luz. Piszesz ze  kurw...ca trafia niektórych czytających te posty. I co z tego? Tak samo mi to niewiele robi. Kupiłem RME i mam prawo powiedzieć co chce nawet to że RME brzmi jak seks pszczół o zachodzie słońca. Nie tędy droga przyjacielu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam prawo powiedzieć co chce nawet to że RME

Ale ja nic nie piszę o rme przecież.

Nie tędy droga

Wiem, stąd taka forma wypowiedzi. Logika nie znajduje zastosowania, trudno.

nagrywamy.com

• 2 tygodnie później...
W dniu 27.06.2024 o 20:46, Piniu2906 napisał:

Kupiłem RME

I jak tam wrażenia po tygodniu ponad?

Edytowane przez marcinmarcin

12 godzin temu, marcinmarcin napisał:

I jak tam wrażenia po tygodniu ponad?

Przekonałem się do niego. Przekaz jest inny, ale przede wszystkim za ten cudny bas urządzenie ze mną zostaje. Polecam!!

1 godzinę temu, greg190872 napisał:

Czyli jaki?

Inny od tego co oferuje Chord Mojo 2, który posiadałem wcześniej. Gdybym miał opisać w skrócie to "neuralny przekaz bez upiększen, czy innych wodotrysków", może się podobać lub nie. Z początku taki przekaz mi nie odpowiadał, jednak im dłużej słucham tego RME tym bardziej przekonałem się do niego. Pierwszą rzeczą jest to, że RME gra lekko za kotarą, pod tym względem Chord mojo 2 ma przewagę, korzyści posiadania RME są takie, że przy dłuższych posiedzeniach jak by to opisać - dżwięk się nie nudzi, słucham utworów i pojawiają się smaczki których nigdy wcześniej nie słyszałem czy też przy odsłuchu urządzeń od Chord czy też iFi... RME jest po prostu bardziej kompletnym DAC'em

Czy zainstalowales sobie i uzywasz apke do RME umozliwiajaca szybkie i wygodne wyprobowanie wszystkich funkcji „in real time“?

Ukryta Zawartość

Ja ja uzywam na wszystlich zrodlach

IMG_2454.thumb.jpg.9abb63e346a95a6733c4e7a4a13721f2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piniu2906 napisał:

Inny od tego co oferuje Chord Mojo 2, który posiadałem wcześniej. Gdybym miał opisać w skrócie to "neuralny przekaz bez upiększen, czy innych wodotrysków", może się podobać lub nie. Z początku taki przekaz mi nie odpowiadał, jednak im dłużej słucham tego RME tym bardziej przekonałem się do niego. Pierwszą rzeczą jest to, że RME gra lekko za kotarą, pod tym względem Chord mojo 2 ma przewagę, korzyści posiadania RME są takie, że przy dłuższych posiedzeniach jak by to opisać - dżwięk się nie nudzi, słucham utworów i pojawiają się smaczki których nigdy wcześniej nie słyszałem czy też przy odsłuchu urządzeń od Chord czy też iFi... RME jest po prostu bardziej kompletnym DAC'em

👍

34 minuty temu, xajas napisał:

Czy zainstalowales sobie i uzywasz apke do RME umozliwiajaca szybkie i wygodne wyprobowanie wszystkich funkcji „in real time“?

Ukryta Zawartość

Ja ja uzywam na wszystlich zrodlach

IMG_2454.thumb.jpg.9abb63e346a95a6733c4e7a4a13721f2.jpg

Nie nie instalowałem jeszcze xajas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi