Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie suba do wzmaka.

Borubar

Rekomendowane odpowiedzi

Witan wszystkich.

Nurtuje mnie pytanie początkującego, czy jak podłączę audio przez rca do suba aktywnego  z filtrem i rca z suba do wzmacniacza , to czy ten dźwięk który trafi na wzmaka będzie już z obciętym dołem? 

Rca>sub>rca out amp

https://www.audiostereo.pl/topic/146254-pod%C5%82%C4%85czenie-suba-do-wzmaka/

Jakie audio chcesz podłączyć do suba? Jaki cel ma przesył po rca sygnału do wzmacniacza?

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

W dniu 16.08.2019 o 00:16, Borubar napisał:

Witan wszystkich.

Nurtuje mnie pytanie początkującego, czy jak podłączę audio przez rca do suba aktywnego  z filtrem i rca z suba do wzmacniacza , to czy ten dźwięk który trafi na wzmaka będzie już z obciętym dołem? 

Rca>sub>rca out amp

Różne są filtry w subach, zwykle jednak wyjście niskopoziomowe jest pełnopasmowe. W troszkę lepszych filtr dolnoprzepustowy jest regulowany a wyjście na satelity ma załączany stały filtr. W najlepszych jest zwrotnica prawdziwa. Generalnie jednak w popularnych rozwiązaniach domowych filtra na satelity nie ma.

nagrywamy.com

W dniu 16.08.2019 o 00:16, Borubar napisał:

Rca>sub>rca out amp

Nie ma co komplikować prostej odpowiedzi:-)
Jeżeli subwoofer ma taką funkcję to zadziała ona tak jak myślisz. Odfiltruje "dół" z wyjścia niskopoziomowego.

Chyba, że (co bardziej prawdopodobne), jest to tylko przelotka do podłączenia drugiego suba.

Jeśli taki filtr sub ma wewnatrz, MUSI to być opisane, bo to bardzo nietypowa funkcja w tej dziedzinie sprzętu.

Widzę ,że temat jest bardziej zagmatwany niż sądziłem.

Rozchodzi się o STX S-250 ,albo coś podobnego. Jest to oddzielny subwoofer.

Wzmacniacz jest "zwykły" stereo , nie z kina domowego, ma 2 wejścia rca i 2 wyjścia na głośniki.

Subwoofer ma aktywny filtr , jest pokazany sposób podłączenia ,ale nie jest wytłumaczone lub ja nie rozumiem jak z tym filtrem.

Jest to dla mnie ważne bo wzmacniacz jest bez filtrów , a chciałbym aby główne głośniki grały bez dołu ,którym już będzie grał sub.

W dniu 17.08.2019 o 20:51, Borubar napisał:

Widzę ,że temat jest bardziej zagmatwany niż sądziłem.

Rozchodzi się o STX S-250 ,albo coś podobnego. Jest to oddzielny subwoofer.

Wzmacniacz jest "zwykły" stereo , nie z kina domowego, ma 2 wejścia rca i 2 wyjścia na głośniki.

Subwoofer ma aktywny filtr , jest pokazany sposób podłączenia ,ale nie jest wytłumaczone lub ja nie rozumiem jak z tym filtrem.

Jest to dla mnie ważne bo wzmacniacz jest bez filtrów , a chciałbym aby główne głośniki grały bez dołu ,którym już będzie grał sub.

W tym subwooferze jest wyłącznie wejście i za nim filtr dla własnego wzmacniacza- nie daje obciętego sygnału na zewnątrz. Nigdzie nie ma o tym żadnej wzmianki, a producent miałby się czym chwalić. Wyjście wygląda po prostu na przelotkę.

W "czymś podobnym" będzie zapewne jedynie wejście- pojedyncze lub podwójne, może też być głośnikowe, czego nie ma w S-250.

Po prostu- ustaw filtr na częstotliwość na tyle niską, by sub działał w zakresie częstotliwości poniżej kolumn podstawowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.