Skocz do zawartości
IGNORED

głuchy jestem czy co?

paniok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam obecnie zestaw:

- wzmacniacz AMC 3000

- kolumny Tannoy M1

- dvd Panasonic S35

połączone to jest zwykłymi kabelkami.

W zasadzie jak dla mnie ten zestaw gra ok, tzn. nie mam jakichś konkretnych uwag, że np. za dużo basu, góry, itd. Niemniej jednak człowiek zawsze chciałby lepiej, więc wypożyczyłem sobie ze sklepu CD NAD 521 BEE + interkonekt Reson.

Podłączyłem do wzmacniacza - grało ok, problem tylko taki, że jak zacząłem porównywać Nada + Reson kontra panasonic + zwykły kabel, nie byłem w stanie stwierdzić żadnej różnicy.

Czy to wynika z tego, że:

- jestem głuchy (tzn. nieosłuchany z innym sprzętem - to moje pierwsze hi-fi, a moje doświadczenia ograniczają sie do kilku krótkich odsłuchów w sklepach)?

- NAD jest kiepski / zbyt tani, i żeby odczuć zmianę źródła trzeba wydać znacznie więcej (powiedzmy Rotel 02, Marantz 7300, Vincent cd2)?

- wzmacniacz i kolumny są za cienkie, żeby "docenić" zmianę źródła?

Bardziej doświadczonym forumowiczom dziękuję z góry za wszystkie sugestie i pomocne komentarze.

https://www.audiostereo.pl/topic/14669-g%C5%82uchy-jestem-czy-co/

Jak mawia wicemarszałek Tusk: wszyscy mamy problemy.

Są dwa warianty:

Nie chcesz wydawać kasy: wciąż pozostajesz szczęśliwym posiadczem dvd.

Chcesz wydawać kasę: pożyczasz droższe cedeki i niebezpieczeństwo usłyszenia róznic wzrasta.

Oba warianty mają wady i zalety. Ja jestem masochistą, więc wybrałbym drugi.

PS. Dawne Nady były spokrewnione technicznie z techicsami(przetworniki MASH). Być może nadal wszystko pozostaje w rodzinie i kuzynek technics zmienił się w kuzynka panasonica?

Ya Ci to vytłumaczę.

To że nie słyszysz różnic jest skutkiem użycia niepravdziwych kabli. Pravdzive cable nazyvają się Velum i tylko one povodują różnice. Spróbuj a nie pożałujesz.. ceny jak zavsze promocyjno-okazyjne...

W wzmocnienu różnic pomogą magicze cegiełki Shakti . Tysz polecam. W razie braku funduszy do zastąpienia starą , vygrzaną szamotówka z kaflowego pieca. Tysz działa. Ja szamotówki mam vszędzie. Navet kolumny vymurovałem z szamotówek.

Darz Bór !

Michael Glomb

wymiana interkonektu z bazarowego na przyzwoitszy (np DIY na kablach do gitary...) powinna poprawić przestrzeń. Może kable do kolumn to zniwelowały?

Zrób inaczej: jeśli masz dobre słuchawki to podłącz je do wyjścia cd i porównaj z dźwiękiem ze wzmaka, powinineś usłyszeć czego pozbawia Cię i-konekt

Do ślepych testów przydatne są :

A) okulary ochronne ze smalcu

B) Beret z antenką nasunięty zawadiacko na oczy ( taki berecik zwany jest popularnie B(e) rencikiem

C) Metylak albo ryski bimber- po nim się ślepnie

Wtedy wszystkie testy będą już ślepe

• Redaktorzy

Czy długo słuchałeś w obu zestawieniach? To bywa dość istotne. Zakładając że interesuje cię faktycznie różnica w brzmieniu, warto posłuchać przez dłuższy czas jednego zestawu, potem przejść na drugi, posłuchać znowu z tydzień, i zmienić na wyjściowy. To jest taka metoda czasochłonna dla osób które nie wyłapują od pierwszego ucha każdego niuansu. Ja do nich należę - w moim przypadku odsłuch sprzętu do recenzji trwa zwykle miesiąc...

Paniok

skoro chcesz usłyszeć róznicę, to znaczy że chcesz wydawać kasę. Doskonale cię rozumiem(to znaczy: też chcę wydawać, choć na ogół nie mam czego)

Przechodząc do rzeczy: w twoim systemie wzmak i kolumny wyglądają lepiej niż dvd, ale wszystkie klocki reperzentują poziom podstawowy, więć trudno jednoznacznie wyrokować - co trzeba wymienić na początku. Proponuję taki patent: posłuchaj w salonie dwóch, trzech droższych zestawów( w granicach rozsądku: powiedzmy poziom najtańszych Roteli, Vincentów, Nady z serii z czwórką + jakieś fajne kolumienki za 3-4 tysie). Jeśli w takim korespondencyjnym pojedynku usłyszysz przewagę droższych sytemów, bawisz się dalej, jesli nie - pozostajesz szczęsliwym posiadaczem dvd...

W wypadku pierwszej opcji optował bym za dalszymi eksperymentami ze źródłem(Tannoy i AMC to w końcu poważane marki).

jozwa maryn

Popieram Twoja metode , pospiech jest wskazany ... . Problem jest tylko taki , ze Ty dostajesz sprzet na dlugo , a statystyczny zjadacz chleba za kaucja na weekend . Z doswiadczenia powiem jednak , ze taki czas w zupelnosci wystarczy . Jezeli autor pytania nie slyszy roznicy , to albo jest mowiac popularnie za malo osluchany , albo oczekuje zbyt spektakularnych roznic (wtedy jak radzi jozwa - tylko czas) , albo wersja laryngolog

dziękuję za odzew (zwłaszcza za posty, które wnoszą cokolwiek do tematu).

Nada słuchałem przez weekend - może gdybym podłączył go na 1 - 2 tygodnie, a potem podpiął z powrotem dvd, to stwierdziłbym, że jednak gra inaczej/lepiej/gorzej.

No cóż, na początek spróbuję z droższym cd.

Powinienieś zmienić najpierw kolumny - na lepszych kolumnach szybciej usłyszysz róznicę w brzmieniu DVD vs CD. Wtedy z czystym sumieniem zmienisz źródło . Potem rzecz jasna kupisz nowy wzmak który będzie mógł lepiej wysterowac twoje nowe kolumny . Te z kolei jeszcze lepiej pokażą różnicę w brzmieniu źródła , które natychmiast zmienisz na jeszcze lepsze . Po wymianie 3 źródła zorientujesz się ,że potrzebujesz jednak lepszych kolumn ,żeby różnice byłe jeszcze wyraźniejsze. Ale te kolumny będą wymagać jeszcze "wydajniejszego" wzmaka...Po roku będziesz miał 10 pozytywnych opinii na allegro bo przecież będziesz sprzedawał "stare" klocki po cenach niższych od ceny zakupu... Zadowolenie kupujących będzie pogłębiać twoją frustrację... Zanim się zorientujesz cena twojego zestawu przewyższy cenę twojego samochodu...Więc proponuję ,żebyś za pieniądze za które chcesz kupić Nad-a bee + kawałek drutu kupił sobie np nowy rower + kilka nowych płyt . Postaw obok . Zobaczysz różnicę gołym okiem . A potem na rower i jazda ! Będziesz zdrowszy i bogatszy pod każdym względem ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.