Skocz do zawartości
IGNORED

Uzytkowanie wzmacniacza lampowego..?

Gość Krystian majerk@box43.pl

Rekomendowane odpowiedzi

(Konto usunięte)

Stalem sie szczesliwym posiadaczem wzmacniacza Skorpion HV-1. I mam pytanie poniewaz jest to moj pierwszy lampowiec. Jak urzytkowac taki wzmacniacz, jesli duzo slucham czy robic przerwy na ostygniecie lamp. Czy jesli robie jakies przerwy to wylaczac...?

Jak wyglada obsluga konserwacja.?

Prosze o inne cenne porady odnosnie lampowcow.

dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/1469-uzytkowanie-wzmacniacza-lampowego/

Byłem posiadaczem skorpiona hsv-1 przez ponad rok . Słuchałem go z senheiserami hd 600 i byłem bardzo zadowolony . Dźwięk określiłbym jako typowo lampowy , no może za wyj. basu którego było naprawdę sporo .

Jeżeli chodzi o porady to : - jeżeli słuchasz z przerwami to nie wyłączaj go . Lampom szkodzi głównie częste włączanie i wyłączanie . Ja miałem na niego uszyty pokrowiec , żeby lampy się nie kurzyły , polecam . I pamiętaj , żeby nie dotykać lamp palcami , najlepiej robić to przez materiał .

Miałem spore problemy z namówieniem żony do jego sprzedaży ( ma wysoki WAF )

A z czym gra on u Ciebie ?

(Konto usunięte)

Dzieki za porady.

U mnie jak na razie gra z Yamaha cdx-396 do tego HD-500. Ale musze powiedziec ze jest ogromna przepasc pomiedzy wyjsciem sluchawkowym wzmacniacza lub cd a tego hv-1. Nawet nie przypuszczalem ze moze byc tak ogromna roznica. Ale prawda pieknie gra.

Bede musial pomyslec o jakims pokrowcu.

Uściślając wypowiedź Cortazara - cykl wyłączenia i włączenia jest równoważny

ośmiogodzinnej pracy lampy ( średnio : zależy to od typu lampy).

Przy lampach dużej mocy nawet do 12 godzin.

A przy lampach nadawczych od 1kW nawet do 24 godzin.

żródło : przeczytałem to dawno temu w jakimś biuletynie naukowym i tak mi weszło w pamięć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.