Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór igły

Sebastian Jakubik

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Zakupiłem ostatnio gramofon House of Marley Stir it up z igłą AT3600, jest to moja pierwsza styczność z gramofonami w ogóle.

Z opinii w internecie wyczytałem ze ta igłę jest mierna.

I tutaj zwracam się z prośbą o pomoc w wybraniu igły do 200/300 zł. Sluchany będzie głównie rock i metal

Z góry dzięki ❤️

https://www.audiostereo.pl/topic/146987-wyb%C3%B3r-ig%C5%82y/

Ortofon OM10- u mnie w bezpośrednim porównaniu pokonał AT95E, czyli bezpośredniego poprzednika w.wym. VM95E.

(Gramofon też niezbyt wysokich lotów, więc i lepszej wkładki nie trzeba.)

Cytat

Chyba ogarnę to AT 95E...

Chcesz przy jej pomocy ogarniać wzrokiem czy sprzątać?

Montaż nowej wkładki jest opisany wielokrotnie w sieci. Poczytaj i znając swoje zdolności manualne, będziesz wiedział.

I po tym kalibracja wkładki, która też jest dokładnie opisana.

W moim przypadku, VM95 zagrała lepiej od 95E. 

3 godziny temu, Sebastian Jakubik napisał:

Chyba ogarnę to AT 95E

jak najbardziej, ale weź nową: vm95. Tutaj będziesz mógł w każdej chwili wymienić samą igłę na model wyższy jak microline czy nawet shibata. Oczywiście gramofon jest ogromnym ograniczeniem i w tej opcji 95 w zupełności wystarczy. 

Z montażem poradzisz sobie na pewno sam, tylko poczytaj przed samą procedurą. Trzeba dokładnie ustawić kąty i nacisk. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

To najtańszy gramofon. Poniżej są już tylko "wyroby gramofonopodobne". 

Jeśli kupiłeś przez internet i masz czas, wycofaj się z tego i kup coś w stylu tego AT z reklamy z nagłówka- są sprzedawane w różnych markach i trochę różniące się ceną i wyposażeniem.

2 godziny temu, Sebastian Jakubik napisał:

Kupiłem w sklepie stacjonarnym, myśląc ze to całkiem dobry sprzęt na podstawie recenzji w internecie 

w swojej cenie jest ok, ale spójrz ile trzeba zapłacić za dobry gramofon...

Polecam wymianę na Audio-Technika Lp5 chociaż. To juz bardzo sensowna konstrukcja i tutaj warto bawić się w zewnętrzny przedwzmacniacz i wymianę wkładki na lepszą ?

Jak mówimy o gramofonach z prawdziwego zdarzenia to polecam zwrócić uwagę na markę Clearaudio i tutaj podstawowy model Concept.  

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

No niestety nie całkiem. To bardziej "zabawka" dla kogoś, kto chciałby od czasu do czasu posłuchać płyt, bez inwestowania na początek dużych pieniędzy. Nie daje on szans na rozwój.

i kupić coś lepszego z audiotechnici.

Byle nie AT-LP120XUSB. 

W dniu 11.10.2019 o 11:38, Kapstan_Biasu napisał:

Byle nie AT-LP120XUSB. 

A to czemu?

Miałem kiedyś kontakt z "prawie klonem" od Reloop'a (bo bez pre i usb) i uważam, że to calkiem wporzo gramofon. Na początek oczywiście, a nawet na dłużej- dla kogoś bez ambicji upgradowania do niewiadomojakiego poziomu. 

Ramię z kardanem- full metal, bdb separacja od drgań półki, przyzwoite wykonanie, choć z ograniczonymi możliwościami kalibracji (brak reg. VTA), ale sporo wkładek pasuje. Naprawdę nie jest to zła konstrukcja- z tych tanich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.