Skocz do zawartości
IGNORED

ICEPower 1200as2 - budowa integry / końcówki

Rekomendowane odpowiedzi

Niby ta końcówka jest dobrze zabezpieczona ,ale jak ci się wzbudzi i zasilacz da ile może to gwarancję zobaczysz w Tv.

Kinimod napisał:

Rezystor 10k o mocy 0,25 W po przez przełącznik ( służący do trybu standby ) zasilić ze złącza P101 pin 1 i podłączyć do złącza P101 pin 6.

Tak ma być podłączone i tak będzie dobrze działać .Prościej sie nie da.

Chyba że masz kilka urządzeń z wej Trigger to to rozumie .

11 minut temu, tdrozd napisał:

Rezystor 10k o mocy 0,25 W po przez przełącznik ( służący do trybu standby ) zasilić ze złącza P101 pin 1 i podłączyć do złącza P101 pin 6.

Tak ma być podłączone i tak będzie dobrze działać .Prościej sie nie da.

Chyba że masz kilka urządzeń z wej Trigger to to rozumie .

Zaraz zmienię pin, triggera nie mam w preampie dla tego będę korzystać z Signal Sense.

To chyba najwygodniejsza opcja bo jedyne co musze zrobić to włączyć pre i cieszyć się muzyką 🙂 

Podłączę diody od AmpReady, TempWarning, ON i STBY ze złącza P102 i pinów 1,3,15,17 i zasilę z 11

Edytowane przez Jwitness

Nie testowałem ,wolę mieć wyłącznik i panować w części nad włączeniem wzmacniacza niż sterować włączeniem niskim sygnałem z pre.Ja wykorzystałem wyjścia monitor do sterowania wskaźnikami wychylowymi. Nie polecam podłączać po wyście końcówki ,Ice 1200 pracuje w mostku i na wyjściu nie jako takiej masy.

2 minuty temu, tdrozd napisał:

Nie testowałem ,wolę mieć wyłącznik i panować w części nad włączeniem wzmacniacza niż sterować włączeniem niskim sygnałem z pre.Ja wykorzystałem wyjścia monitor do sterowania wskaźnikami wychylowymi. Nie polecam podłączać po wyście końcówki ,Ice 1200 pracuje w mostku i na wyjściu nie jako takiej masy.

Akurat nie mam miejsca na wskaźniki wysterowania bo kombinuje żeby front wyglądał w stylu mojego Coplanda Dac215.

9 godzin temu, Jwitness napisał:

Zaraz zmienię pin, triggera nie mam w preampie dla tego będę korzystać z Signal Sense.

To chyba najwygodniejsza opcja bo jedyne co musze zrobić to włączyć pre i cieszyć się muzyką 🙂 

Podłączę diody od AmpReady, TempWarning, ON i STBY ze złącza P102 i pinów 1,3,15,17 i zasilę z 11

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Diody należy zasilić przez rezystory ze złącza P101 pin 1 lub 3, tak jak zaleca producent z pomocniczej przetwornicy. Wtedy wskazania będą sygnalizowane też w trybie czuwania.

Ukryta Zawartość

Mam pytanie odnoście modułu sterującego pracą wentylatora, możecie coś polecić by było zasilane z ICEpower? 

Będzie jeden wolnoobrotowy wentylator 8cm i tutaj kolejne pytanie gdzie go lepiej umieścić, czy od strony cewek czy bezpiecznika? Chodzi mi czy nie będzie zakłucać pracy urządzenia.

10 godzin temu, Jwitness napisał:

Mam pytanie odnoście modułu sterującego pracą wentylatora, możecie coś polecić by było zasilane z ICEpower? 

Będzie jeden wolnoobrotowy wentylator 8cm i tutaj kolejne pytanie gdzie go lepiej umieścić, czy od strony cewek czy bezpiecznika? Chodzi mi czy nie będzie zakłucać pracy urządzenia.

Mam wymuszone chłodzenie wentylatorami i z racji ze obudowa jest z Modushop specjalnie dobrana z górą i dołem z otworami i z czernionego aluminium. Dół aluminiowy dobrze odprowadza ciepło z modułu zupełnie wystarczająco, a wentylator służy w zasadzie tylko do wymiany powietrza wewnątrz i sprawdza się. Specjalnie testowałem wentylator żeby go nie było slychać, za ogranicznik obrotów służy LM317 w konfiguracji ogranicznika prądowego. Schemat jak to podłączyć jest w dataszicie jakby co tej kostki. Zasilanie pobieram z wyjścia w module. Nie zauważyłem negatywnego wpływu na dźwięk.

Już dobrze nie pamiętam, ale układ zrobiłem tak, żeby na starcie obroty byly wyższe, później wentylator zwalnia. Byly problemy ze startem, bo nie chciał ruszać za każdym razem.

W dniu 5.09.2024 o 22:20, tdrozd napisał:

Ja wykorzystałem wyjścia monitor do sterowania wskaźnikami wychylowymi.

Ja pod drugie wyjście monitora podłączę mirnik napięcia i amper. 

16 minut temu, Jwitness napisał:

Ja pod drugie wyjście monitora podłączę mirnik napięcia i amper. 

Ja wiem, że z gustami sie nie dyskutuje. Pytanie takie. Jaki konkretny cel ma to mierzenie napięcia i prądu?

Chciałbym jak najwięcej opcji wzmacniacza wykorzystać, na początku nie miało być nawet standby ale jak jest opcja to czemu nie? 

Jeszcze chcę mierzyć temperaturę ze złocza P102 i pin 5 ale do tego trzeba jakiś układ pewnie i tutaj napotkałem ścianę 🙂 

Pomiar temperatury akurat jest dla mnie ważny bo lepiej w przyszłości zaprojektuję obudowę pod chłodzenie ICEpowera.

Ten wzmacniacz im glosniej gra tym mniej się grzeję.Ja mam układ przykręcony do spodu obudowy moduschop,obudowa jest duża chyba 4 U ,elementy układu nie przekraczają 45C, najbardziej grzeją się trafka zasilacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie będzie docelowo stał na mosiężnych 3cm dystansach  przykręcony do blachy spodniej i jednak całość będzie odmuchiwać wzdłużnie 12cm wentylator sterowany modułem na LM317 zasilonym z pinów 1 i 2 w P101

17 nóżek z mosiądzu będzie dobrze oddawać ciepło do przepływającego powietrza, jak wiadomo mosiądz dobrze przewodzi ciepło. 

Przód i tył obudowy będą miały perforowany z prześwitem do 80% a obudowa ma 20 wysokości więc całkiem dobrze będzie się modułowi oddychać.

Czy ten przewód się nada? RCA mam po stronie przedwzmacniacza. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ten przewód się nie nada. Wchodzisz xlr do wzmaka,albo zwierasz minus rezystorem do masy i RCA.Mozna zrobić przełącznik i podwójne gniazda .Dalej twierdzę że nie czytasz co się do Ciebie pisze.Czasem odechciewa się pomagać.

Godzinę temu, tdrozd napisał:

Nie ten przewód się nie nada. Wchodzisz xlr do wzmaka,albo zwierasz minus rezystorem do masy i RCA.Mozna zrobić przełącznik i podwójne gniazda .Dalej twierdzę że nie czytasz co się do Ciebie pisze.Czasem odechciewa się pomagać.

Ale jaki to rezystor bo na żadnym schemacie nic o nim nie jest napisane.

A co sądzisz o takim rozwiązaniu lub czymś podobnym? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze taki moduł który wydaje się z tego wszystkiego chyba najlepszą opcją?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jwitness

Nie wiem,ja mam podłączona końcówkę xlr-xlr do pre Topping pre90.Wczesniej  było bez pre na wejściu potek i wejście RCA i też było dobrze.

11 minut temu, tdrozd napisał:

Nie wiem,ja mam podłączona końcówkę xlr-xlr do pre Topping pre90.Wczesniej  było bez pre na wejściu potek i wejście RCA i też było dobrze.

Zamówiłem ten moduł i do tego trafo AC 230/15V 20W, myślę że do piątku cały wzmacniacz będzie już złożony i grany 🙂 

55 minut temu, tdrozd napisał:

Dostawa z Chin do piątku hmmm.

W środę zamówiłem ledy a dzisiaj paczka przeszła już kontrolę celną i do wtorku powinna być tj. sprzedawca deklaruje. 

Jestem dobrej myśli bo w piątek ostatecznie chcę się napić piwa słuchając nowej końcówki 🙂 

No i oczywiście pochwalić się efektem końcowym.

Witam,chcę zarobić kilka kabelków do gniazda P102 jakich rozmiarów konektory tam pasują żeby nie było luzów? 

Mam możliwość kupna tylko przez internet i chcę uniknąć kosztów ewentualnej pomyłki.

Nie czytałeś wątku,jest tu gdzieś opis dokładny.Ale wg mnie warto zamówić cały set chyba lokalnie Black audio ma . Jakakolwiek pomyłka może się skończyć żywot końcówki.

2 godziny temu, tdrozd napisał:

Znaczy cisza jest,wzmaka wybuchł czy coś ?

Czekam jeszcze na modół RCA/XLR miał być tydzień temu i dalej wisi na odprawie celnej.

A tak poza nim to wszystko mam już porobione łącznie z diodami sygnalizującymi pracę wzmacniacza.

Mam pytanie, czy zasilacz do oświetlenia led kilka cm od tych dużych cewek to dobre rozwiązanie czy lepiej przenieść go na drugi koniec wzmacniacza? 

• Pokaż nowe odpowiedzi