Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 100ZŁ

XYZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar kupic słuchawki max do 100zł głownie muza mp3 i gry z kompa odbior przez ampituner sony str de305 podłoczony do karty dzwiekowej{standardowa razem z płyto głowno komputera} jakie w tej cenie so najlepsze jesli wogole so.Z góry dzieki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/14706-s%C5%82uchawki-do-100z%C5%82/

W tej cenie wszystko mniej wiecęj brzmi podobnie. Niestety podobno ubogo i nieciekawie....

Moje pierwsze słuchawy do Philipsy HP200. Wtedy wydawał mi się przyjemny bas (dudniący :) . Ale już wtedy coś mi nie pasowało. Deklarowane przez producenta pasmo przenoszenia bylo 15 - 22 000Hz a przy wokalach i ogólnie wyższych dźwiękach dobywało się bardzo nieprzyjemne charczenie i straszne zniekształcenia. Musiałem wtedy bardzo przyciszać muzykę żębym wogóle mógł słuchać. Myślałem,że to może z moimi uszami coś nie tak ;) przecież miał grać czysto nawet do 22000Hz (!!! ) , których to częstotliwości (jako że lata dziecięce mam już za sobą) już nie powinienem słyszeć.

Otóż konkluzja jest taka. To co piszą dumnie na pudełkach Philips, Sony, Technics itp. (poza najwyższymi modelami jak sądzę) można spokojnie między bajki włożyć. Bo one owszem odtwarzają te częstotliowści, ale za to przy takich zmiekształceniach harmonicznych, że nikt, kto ma cokolwiek wrażliwości na dźwięk, nie może słuchać.

Zauważ,że na pudełku nie znajdziesz takiego parametru jak maksymalne zniekształcenia harmoniczne - THD.

A to jest jednym z głównych wyznaczników jakości dźwięku. Pomijam inne parametry, bo to dopiero dochodzi na wyższym poziomie cena-jakość.

Co Ci mogę doradzić jako słuchawkowiec?

Ja tak sobie żyłem w swojej nieświadomości, aż pewnego pięknego dnia poszedłem z ciewkawości posłuchać jak gra coś z wyższej półki. Założyłem wtedy na uszy słuchawki, zupełnie mi wtedy nieznanej firmy KOSS. Był to model UR-40. Nie mogłem uwierzyć,ale słuchawki tej "nieznanej" firmy dla mnie brzmiały lepiej.... dużo lepiej niż wypasione Sony za 500zl (UR40 - 350zl), na które patrzyłem z zadrością. Zapytałem sprzedawcy co to za firma i czy ze mną wszytko OK.

Nie było mnie mimo wszystko stać na te UR40, ba (!!!) wogóle nie planowałem zmieniać swoich Philipsów, a tu TRACH !!! Wpadłem ..... :)

Zamierzałem akurat sprzedać obiektyw do Nikona i udało się. Kupiłem model, rónież mnie zachwycił. Był to model tańszy, bo przeznaczony do sprzętu przenośnego KOSS KTX Pro1 za 175zl (oficjalna cena to 199zl). Bił na głowę nawet sporo droższy, wokółuszny model Sennheisera HD500.

Dostałem dożywotnią gwarancję i poszedłem do domu odkrywać na nowo muzykę..... W tej cenie wszystko mniej wiecęj brzmi podobnie. Niestety podobno ubogo i nieciekawie....

Moje pierwsze słuchawy do Philipsy HP200. Wtedy wydawał mi się przyjemny bas (dudniący :) . Ale już wtedy coś mi nie pasowało. Deklarowane przez producenta pasmo przenoszenia bylo 15 - 22 000Hz a przy wokalach i ogólnie wyższych dźwiękach dobywało się bardzo nieprzyjemne charczenie i straszne zniekształcenia. Musiałem wtedy bardzo przyciszać muzykę żębym wogóle mógł słuchać. Myślałem,że to może z moimi uszami coś nie tak ;) przecież miał grać czysto nawet do 22000Hz (!!! ) , których to częstotliwości (jako że lata dziecięce mam już za sobą) już nie powinienem słyszeć.

Otóż konkluzja jest taka. To co piszą dumnie na pudełkach Philips, Sony, Technics itp. (poza najwyższymi modelami jak sądzę) można spokojnie między bajki włożyć. Bo one owszem odtwarzają te częstotliowści, ale za to przy takich zmiekształceniach harmonicznych, że nikt, kto ma cokolwiek wrażliwości na dźwięk, nie może słuchać.

Zauważ,że na pudełku nie znajdziesz takiego parametru jak maksymalne zniekształcenia harmoniczne - THD.

A to jest jednym z głównych wyznaczników jakości dźwięku. Pomijam inne parametry, bo to dopiero dochodzi na wyższym poziomie cena-jakość.

Co Ci mogę doradzić? Ja tak sobie żyłem w swojej nieświadomości, aż pewnego pięknego dnia poszedłem z ciewkawości posłuchać jak gra coś z wyższej półki. Założyłem wtedy na uszy słuchawki, zupełnie mi wtedy nieznanej firmy KOSS. Był to model UR-40. Nie mogłem uwierzyć,ale słuchawki tej "nieznanej" firmy dla mnie brzmiały lepiej.... dużo lepiej niż wypasione Sony za 500zl (UR40 - 350zl), na które patrzyłem z zadrością. Zapytałem sprzedawcy co to za firma i czy ze mną wszytko OK.

Nie było mnie mimo wszystko stać na te UR40, ba (!!!) wogóle nie planowałem zmieniać swoich Philipsów, a tu TRACH !!! Wpadłem ..... :)

Zamierzałem akurat sprzedać obiektyw do Nikona i udało się. Kupiłem model, rónież mnie zachwycił. Był to model tańszy, bo przeznaczony do sprzętu przenośnego KOSS KTX Pro1 za 175zl (oficjalna cena to 199zl). Bił na głowę nawet sporo droższy, wokółuszny model Sennheisera HD500.

Dostałem dożywotnią gwarancję i poszedłem do domu odkrywać na nowo muzykę..... W tej cenie wszystko mniej wiecęj brzmi podobnie. Niestety podobno ubogo i nieciekawie....

Co Ci mogę doradzić? Ja tak sobie żyłem w swojej nieświadomości, aż pewnego pięknego dnia poszedłem z ciewkawości posłuchać jak gra coś z wyższej półki. Założyłem wtedy na uszy słuchawki, zupełnie mi wtedy nieznanej firmy KOSS. Był to model UR-40. Nie mogłem uwierzyć,ale słuchawki tej "nieznanej" firmy dla mnie brzmiały lepiej.... dużo lepiej niż wypasione Sony za 500zl (UR40 - 350zl), na które patrzyłem z zadrością. Zapytałem sprzedawcy co to za firma i czy ze mną wszytko OK.

Dostałem dożywotnią gwarancję i poszedłem do domu odkrywać na nowo muzykę..... nie mogłem wyjść z podziwu.

"end nothing will ever be the same ....."

ja uzywam sennheiser HD 202 (na forum już pisałem więc znajdziesz jakiś opis) - ogoówiąc to konstrukcja zamknięta jak dla mnie duży bass (czasami aż za duży), świetna stereofonia (powinny być w Media bo tam kupowałem warto przetestować) - jak porownywalem z panasonicami, technicsami, sony, i innymi tego typu to sennheiser był właśnie bezkonkurencyjny - polecam jeszcze kossa ale to już ciut drożej

Philips HP820 - na Allegro trochę powyżej 100 zł. Jeżeli chodzi o dźwięk to ww. sennheiser HD 202 mogą się schować - to jakbys słuchał muzyki z drugiego pokoju.

Jeżeli chodzi o jakość tych philipsów - kiepsko. Ogólnie konstrukcja wygląda solidnie, ale ponadłamywały się delikatne uchwyty słuchawek do pajączka. Pokleiłem taśmą - działa i gra, choć wygląda jak wygląda.

Może jest jakiś inny solidniejszy model? Trzeba by poszukać. Do kompa w pracy wystarczają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.