Skocz do zawartości
IGNORED

Instalacja Atmosa - jaki przekrój kabla

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zamontowania dwóch głośników sufitowych pod Atmosa. Musze kupić przewody głośnikowe o długości około 8 metrów każdy - i tu mam pytanie: czy wystarczy 2x1,5 mm, czy iść w większe koszty kupując 2x2,5 mm?

7 godzin temu, burz napisał:

Przymierzam się do zamontowania dwóch głośników sufitowych pod Atmosa. Musze kupić przewody głośnikowe o długości około 8 metrów każdy - i tu mam pytanie: czy wystarczy 2x1,5 mm, czy iść w większe koszty kupując 2x2,5 mm?

ja bym dal 2x2.5mm. 

Roznica cenowa praktycznie zadna a bynajmniej wygladac to bedzie. 

Roznicy na tak malych glosnikach i przy 8m  wydaje mi sie ze nie bedzie. 

Gość

(Konto usunięte)

Tak naprawdę trzeba brać pod uwagę rezystancje kabla czy jakoś takoś to się zwie... ja potrzebuje 2x10m.b. na fronty a na central 9m.b. bo sprzęt stać będzie za kanapa... dlatego tyle potrzebuje i będę kupował 8PR Kimber Kable 

ja bym dal 2x2.5mm. 
Roznica cenowa praktycznie zadna a bynajmniej wygladac to bedzie. 

Roznicy na tak malych glosnikach i przy 8m  wydaje mi sie ze nie bedzie. 
Co będzie wyglądać, przy atmosach?
8 godzin temu, Martin Rejek napisał:

Tak naprawdę trzeba brać pod uwagę rezystancje kabla czy jakoś takoś to się zwie... ja potrzebuje 2x10m.b. na fronty a na central 9m.b. bo sprzęt stać będzie za kanapa... dlatego tyle potrzebuje i będę kupował 8PR Kimber Kable 

Owszem czym grubiej tym opory mniejsze ale...   do pewnej granicy zaleznej glownie od czestotliwosci. 

Polecam posluchac kogos madrego. 

Wedlog tego filmiku mozna wywnioskowac ze kabelek 1,5mm dla 10m jest juz za cienki.

Ja kupilem 2.5mm potem sie zjarnalem ze "nazwa czysta miedz" nie swiadczy o tym ze jest to kabel z czystej miedzi. Dalem sie zrobic w balona. Wiec bezpieczniej moim zdaniem jest 2.5mm^2

Zawsze jestem ciekaw wielu rzeczy, tak tez bylo kiedys z kablami. Wiec do dzisiaj mam testowe kabelki z czystem miedzi gdzie jedna zyla ma bodajze 20mm^2.  Kupe roboty bylo przy tym aby zrobic z tego sensowne kable glosnikowe. A roznica - - - brak. 

Taniej lepiej bylo kupic uzywane  dobrej marki kable. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 godzin temu, Lolo2 napisał:

Ja kupilem 2.5mm potem sie zjarnalem ze "nazwa czysta miedz"

Nic się nie przejmuj natknąłem się kiedyś na producenta hajendowego , który w miedziowanym alu nie widzi nic złego i konsekwentnie i otwarcie takie kable robi . Nazwy nie pamiętam ale to były dość drogie produkty .

Ja ze względu na długości od ok .12 m do 18 m rzuciłem się na 4 mm2 . Wyrobiłem 100 m i brakło na tyły. Miałem szpulę 1.5 mm2 zwykłego Jamo ( nie mylić z Flatem ) i dałem 2x2x1.5 . I porażka , przy all stereo tyły cichutkie . Zamieniłem głośniki , zmieniłem ampli , to samo . Przy multichanel tego nie zauważam ale możliwie , że przy zmianie kabli byłoby lepiej . Sprawdzę  gdy będę instalował atmosy .  Podczas kalibracji te głośniki dają czadu .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.