Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zestaw stereo - c.d. poszukiwań

Coornik

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już kiedyś pisałem szukam nowego sprzętu stereo i się miotam okrutnie w tych poszukiwaniach dlatego ponownie piszę tutaj licząc na Waszą pomoc.

Szukam czegoś co dobrze zagra. Miałem okazję odsłuchać już różnych konfiguracji i szukam nadal bo to dużo kasy dla mnie i chciałbym być ostatecznie zadowolony. Zakładam, że i tak to wezmę na raty dlatego chcę mieć komplet. Wiem, że zawsze można lepiej, ale nie chcę szukać i szukać, chcę cieszyć się muzyką i zapomnieć o technikaliach.

Być może moje walki się komuś przydadzą i pozwolą spędzić nad tym tematem niej czasu.
Otóż na dziś wygląda to tak.

Sprzęt: amplituner AV Yamaha RXV1200 + Yamaha DVD S520 razem z kolumnami Avance Omega 503 + gramofon Sony PS-X7 + Google Chromecast Audio (Tidal HiFi).   
Pokój: ~25m kw
Muzyka: jazzowa, filmowa, Roger Waters, Sting, Vangelis, Jean Michel Jarre ....
Źródła w kolejności priorytetów: Tidal HiFi + Spotify, Radio, Gramofon,  CD

Początkowo myślałem o samym wzmacniaczu + CD. Później w czasie poszukiwań i odsłuchów doszedłem do wniosku, że wzmacniacz wymię razem z kolumnami.

Słuchałem:
Yamaha R-N803D - myślałem, że mi to wystarczy, ale się rozczarowałem. Zagrało to "podobnie" do tego co mam obecnie. Ale funkcjonalność była dla mnie bardzo spoko.
Później razem z kolumnami B&W 603 porównałem trzy wzmacniacze: NAD 368, Rotel A14 oraz Hegel RÖST. 
Najbardziej odpowiadał mi Rotel A14. Nie potrafię tak jak Wy opisywać co mi się w nim podobało, ale z moja ulubioną muzyką on mi najbardziej podpasował. Bardzo podobne, pozytywne, odczucia miałem słuchając Hegla. Najmniej odpowiadał mi jednak NAD (dla mnie różnica była znacząca).

Z Rotelem A14 mogłem posłuchać 3 kolumn:
- Bowers & Wilkins 603 - są świetne ale brakowało mi środka;
- B&W 704 S2 - brakowało mi dołu
- Elac Carina FS247.4 - te były najlepsze, ale czegoś mi w nich brakuje ... chyba ciepła

Jestem umówiony dalej na odsłuch tym razem chciałbym posłuchać takie konfiguracje:
- Marantz (PM7005, PM8006) + Cambridge Audio CXN v2 - streamer bardzo mi się podoba - szczególnie jego funkcjonalność duża ilość wejść cyfrowych oraz spoko DAC. Wzmacniacz szczególnie 8006 ma ponoć dobry przedwzmacniacz gramofonowy i nie ma niepotrzebnych w tej konfiguracji wejść cyfrowych.
- Cambridge Audio CXA80 + Cambridge Audio CXN v2 - nie podoba mi się to, że będę musiał dokupić przedwzmacniacz gramofonowy, ale może reszta mnie urzeknie... a co z CXA81?
- Audiolab 8300A - to jest dla mnie tajemnica

Kolumny do tego będą również różne:
- Fyne Audio F501
- Focal Chora 816
- Monitor Audio Silver 200
- Focal Aria 926

Ciekawe co z tego wyjdzie. Na razie jestem zafascynowany Rotelem - z jego DACiem mógłbym pewnie pożyć długi czas z google chromecast audio + komputerem + starym DVD w roli transportu CD + moim starym gramofonem.

A może coś jeszcze powinienem rozważyć? Co myślicie o takich konfiguracjach?

Jeszcze daję sobie troszkę czasu na decyzje, ale tym co już słyszałem jestem podjarany jak dzieciak ? Na tych odsłuchach odkrywałem swoją muzykę na nowo.

Pozdrawiam wszystkich smakoszy dobrej muzy ?

https://www.audiostereo.pl/topic/147562-nowy-zestaw-stereo-cd-poszukiwa%C5%84/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje odczucia z odsłuchów zestawów, na listę odsłuchową koniecznie wpisałbym wzmacniacz Moon 250i (https://www.q21.pl/moon-250i.html), ciekawą opcją może być także Advance Acoustics X-i125. Jeśli zależy Ci na funkcjonalności sieciowej, spójrz na najnowsze all-in-one Cyrus One Cast oraz Primare I15 Prisma. Miłym zaskoczeniem może być zestaw Audiolab 6000A z nowoczesnym odtwarzaczem 6000N. Pomimo niskiej ceny potrafi zaskoczyć. Dobrym uzupełnieniem będą kolumny Focal Aria, Monitor Audio Silver, ale także trochę bardziej plastyczne, ciepłe Fyne Audio F502, Tannoy Revolution XT 8F, Audio Academy Hyperion IV.

Wpadnij do nas na odsłuchy, mamy dziesiątki urządzeń i kolumn dostępnych w salonie, wszystko możesz w komfortowych warunkach odsłuchać, porównać i dobrze wybrać. Oczywiście dla forumowicza zawsze atrakcyjna oferta cenowa.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Od zakładania każdorazowo nowego wątku na ten sam temat, lepiej się nie zrobi, chyba że lepszy bałagan. W poprzednim pisałeś, że chcesz wydać na nowy sprzęt, bo używanych się boisz, do 5k zł, to jakim cudem chcesz łączyć np. Audiolab 8300A z Focal Aria 926. Ciszy nas fakt, że polepszyło Ci się materialnie, szkoda tylko że tak trudno napisać w jakim zakresie cenowym mamy się poruszać. Jeżeli nie odczułeś różnicy między RX-V1200, a R-N803D, to jeszcze długo sobie nic nie znajdziesz. A wracając do tematu, to jedynym wyjściem przy takim podejściu, jest pójście do salonu i posłuchanie wszystkiego co mają w założonym budżecie, bez wymieniana jakichkolwiek nazw i kupienie najładniej brzmiącego zestawu, pewnie będzie to Roksan Kandy K3 + Focal Aria 926?.

@radmorek zakładałem, że nie będzie to tyle kosztowało, ale jak się okazało moje założenia były złe. Nie poprawiło mi się materialnie - zrezygnuję z innych rzeczy / wezmę sprzęt na raty. W porównaniu RX-V1200 do R-803 użyłem specjalnie cudzysłowów, chodziło mi o podkreślenie różnicy w kontekście innych wzmacniaczy, których posłuchałem. Nie wiem czy Twoje uwagi traktować jak trolowanie czy cenne uwagi. Zadajesz pytania na które nie znam odpowiedzi - nie wiem co z czym najlepiej się łączy. Jak myślisz kto mi podpowiada czego posłuchać - ludzie w salonie oraz internet. Po co piszę tutaj? Dlatego bo zakładam, że Ci co się wypowiadają mają wiedzę. To jak czasem mało trafne ale zawsze podpowiedzi czego posłuchać na Spotify czy Tidal. Ja nie znam się na tym - jedyne co mogę zrobić to posłuchać i wtedy mieć własną opinię. Zakładam jednak, że prócz tej szpiki w moją stronę końcowa Twoja wypowiedź jest szczera - za którą dziękuję. Za poprzednią radę z innego wątku również. ?️
@Q21 dziękuję za zaproszenie - szkoda, że jesteście tak daleko, ale może dorosnę do tego i jednak do Was przyjadę.

13 godzin temu, Coornik napisał:

@radmorek zakładałem, że nie będzie to tyle kosztowało, ale jak się okazało moje założenia były złe. Nie poprawiło mi się materialnie - zrezygnuję z innych rzeczy / wezmę sprzęt na raty. W porównaniu RX-V1200 do R-803 użyłem specjalnie cudzysłowów, chodziło mi o podkreślenie różnicy w kontekście innych wzmacniaczy, których posłuchałem. Nie wiem czy Twoje uwagi traktować jak trolowanie czy cenne uwagi. Zadajesz pytania na które nie znam odpowiedzi - nie wiem co z czym najlepiej się łączy. Jak myślisz kto mi podpowiada czego posłuchać - ludzie w salonie oraz internet. Po co piszę tutaj? Dlatego bo zakładam, że Ci co się wypowiadają mają wiedzę. To jak czasem mało trafne ale zawsze podpowiedzi czego posłuchać na Spotify czy Tidal. Ja nie znam się na tym - jedyne co mogę zrobić to posłuchać i wtedy mieć własną opinię. Zakładam jednak, że prócz tej szpiki w moją stronę końcowa Twoja wypowiedź jest szczera - za którą dziękuję. Za poprzednią radę z innego wątku również. ?️
@Q21 dziękuję za zaproszenie - szkoda, że jesteście tak daleko, ale może dorosnę do tego i jednak do Was przyjadę.

Zapraszamy serdecznie. W salonie mamy naprawdę ogromny asortyment sprzętu i kolumn, wszystko możesz w komfortowych warunkach posłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 19.11.2019 o 14:15, Coornik napisał:

Słuchałem:
Yamaha R-N803D - myślałem, że mi to wystarczy, ale się rozczarowałem. Zagrało to "podobnie" do tego co mam obecnie. Ale funkcjonalność była dla mnie bardzo spoko.

Jestem ciekaw gdzie to słuchałeś i czy odsłuchiwałeś po kalibracji ?

- Marantz (PM7005, PM8006) + Cambridge Audio CXN v2 - streamer bardzo mi się podoba - szczególnie jego funkcjonalność duża ilość wejść cyfrowych oraz spoko DAC. Wzmacniacz szczególnie 8006 ma ponoć dobry przedwzmacniacz

CXN to świetny streamer jakościowo! Obsługa bezproblemowa i może posłużyć nam jako DAC w systemie.

- Cambridge Audio CXA80 + Cambridge Audio CXN v2 - nie podoba mi się to, że będę musiał dokupić przedwzmacniacz gramofonowy, ale może reszta mnie urzeknie... a co z CXA81?

Ogólnie przedwzmacniacz gramofonowy dokupił bym osobno - na dobre ci wyjdzie a kupisz nowy za 400zł. Zmiana na plus.

Kolumny do tego będą również różne:
- Fyne Audio F501
- Focal Chora 816
- Monitor Audio Silver 200
- Focal Aria 926

Spory rozjazd w cenie? Zamiast F501 posłuchał bym F502 topowy model tej serii brzmi świetnie. Nowa konstrukcja ELAC Carina FS247.3 jest genialna i na pewno warto ją posłuchać. Rónież w tym budżecie znajdziemy Dali Opticon 6, nie co tańsze będą Oberony 7 które również rozważył bym na twoim miejscu. Można też przeznaczyć nie co więcej na wzmacniacz i zakupić nie co tańsze kolumny. Mowa tu o wzmacniaczu Roksan K3 lub Cyrus 82 DAC. Możliwości jest sporo nie ograniczaj się tylko na to o czym piszesz ?
Odwiedź salon który posiada większość marek.

Pozdrawiam i zapraszam.

Godzinę temu, S4Home napisał:

Jestem ciekaw gdzie to słuchałeś i czy odsłuchiwałeś po kalibracji ?

Nie będę wkopywał firmy gdzie to słuchałem ... faktycznie totalnie zapomniałem że ma to kalibrację (nie nie było nic kalibrowane). ☹️

Godzinę temu, S4Home napisał:

Nowa konstrukcja ELAC Carina FS247.3 jest genialna i na pewno warto ją posłuchać. 

A nowa konstrukcja to ELAC Carina FS247.3 czy ELAC Carina FS247.4?

9 minut temu, Coornik napisał:

A nowa konstrukcja to ELAC Carina FS247.3 czy ELAC Carina FS247.4?

Carina FS247.4
I tu na prawdę kolumny petarda! 

9 minut temu, Coornik napisał:

Nie będę wkopywał firmy gdzie to słuchałem ... faktycznie totalnie zapomniałem że ma to kalibrację (nie nie było nic kalibrowane). ☹️

Niekiedy to dosyć sporo potrafi zmienić, a nieraz urządzenie jest od razu skalibrowane w salonie i może również brzmieć przez to gorzej. Różnie jest z ta kalibracją dobrze zabrać do domu i samemu sprawdzić ponieważ 803 to na prawdę świetne urządzenie! ? 

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.