Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan K3 + Audiovector QR3 + Cambrige Audio Azur 851N

apple

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Czy Roksan K3 + Audiovector QR3 +      Cambrige Audio Azur 851N będzie dobrym połączeniem?

Muzyka: generalnie wszystko oprócz metalu i disco polo. Salon: około 22m2.

Słuchałem: 

Cambrige Audio CXA 80 + KEF R700 + Marantz ND8006

Marantz PM8006 + KEF R700 + Marantz ND8006

Roksan K3 + KEF R700 + Marantz ND8006

oraz

Roksan K3 + Audiovector QR3 + Marantz ND8006 i było najlepiej. Góra i środek generalnie super - nie kuło i nie męczyło ucha jak przy KEF.  Brakowało może troszeczkę więcej ciepła i wyraźniejszego uderzenia basu. Nie było Cambrige Audio Azur 851N wiec dopiero umówię się na odsłuch.

Nie wiem jak zachowa się Cambrige Audio Azur 851N w tym zestawie i czy od razu nie szukać czegoś innego.

Kable użyte: Chord Clerway

Dodatkowo sąsiad ma Coplanda CTA 402 z KEF Q (nie pamiętam modelu) i to jednak gra dla mnie za ciepło.

Słuchałem tez Creek z B&W 7NT i tez zestaw również nie przypadł mi.

Może warto Roksan posłuchać z innymi podobnie grającymi kolumnami lub zamienić np. Musical Fidelity M5?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i opinie. 

Dzień dobry,
Roksan K3 + Audiovector QR3 + Cambrige Audio Azur 851N to dobre połączenie. Brzmienie jest szczegółowe,  z delikatnym rozpyleniem wysokich częstotliwości, a wszystko to uzupełnione o punktowy bas.  
Cambridge Audio 851N jest cieplejszy względem Marantz ND8006 także efekt powinien być w Twoim przypadku znacznie lepszy i polecam posłuchać takiego zestawienia.  851N jest delikatniejszy i gra szerzej od Marantz'a. 
Alternatywą dla Audiovector'a QR3 może być Piega Classic 7, które warto także odsłuchać i porównać. 
Jeśli szukasz delikatniejszego brzmienia to polecam porównać Roksana do Vincent SV-227MK. 

Zapraszam do naszego salonu w Pabianicach. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, apple napisał:

Dzień dobry,

Czy Roksan K3 + Audiovector QR3 +      Cambrige Audio Azur 851N będzie dobrym połączeniem?

Muzyka: generalnie wszystko oprócz metalu i disco polo. Salon: około 22m2.

Słuchałem: 

Cambrige Audio CXA 80 + KEF R700 + Marantz ND8006

Marantz PM8006 + KEF R700 + Marantz ND8006

Roksan K3 + KEF R700 + Marantz ND8006

oraz

Roksan K3 + Audiovector QR3 + Marantz ND8006 i było najlepiej. Góra i środek generalnie super - nie kuło i nie męczyło ucha jak przy KEF.  Brakowało może troszeczkę więcej ciepła i wyraźniejszego uderzenia basu. Nie było Cambrige Audio Azur 851N wiec dopiero umówię się na odsłuch.

Nie wiem jak zachowa się Cambrige Audio Azur 851N w tym zestawie i czy od razu nie szukać czegoś innego.

Kable użyte: Chord Clerway

Dodatkowo sąsiad ma Coplanda CTA 402 z KEF Q (nie pamiętam modelu) i to jednak gra dla mnie za ciepło.

Słuchałem tez Creek z B&W 7NT i tez zestaw również nie przypadł mi.

Może warto Roksan posłuchać z innymi podobnie grającymi kolumnami lub zamienić np. Musical Fidelity M5?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i opinie. 

Dołóż trochę do Roksana BLAK, choćby w ratach :), Nautilus 2 chyba wciąż ma w niskich cenach ? - inna liga

Dzisiaj udało mi się odsłuchać Roksan K3 + Audiovector QR3 + Cambrige Audio Azur 851N ?

Na początku miałem podłączony set Roksan K3 + Audiovector QR3 + Pioneer N-70 A ... dźwięk jak dla mnie lepszy / jaśniejszy i zwinniejszy niż Marantz ND8006 . Uszy nie bolały, słuchało się dosyć przyjemnie, nie przysypiałem ale jeden mega problem - aplikacja nie łączyła się z urządzenie więc skreśliłem zestaw od razu mając na uwadze że zaraz będzie Cambrige Audio Azur 851N.

Jak zagrał set Roksan K3 + Audiovector QR3 + Cambrige Audio Azur 851N ? - dokładnie jak opisał Q21

8 godzin temu, Q21 napisał:

Brzmienie jest szczegółowe,  z delikatnym rozpyleniem wysokich częstotliwości, a wszystko to uzupełnione o punktowy bas. 

Jak dziadek mawiał - nóżka sama chodzi do tańca jak się słucha ? Generalnie podobało mi się wszystko ... perkusja na swoim miejscu ("bęben, talerze, itp") , wokale, wszystko miało swoje miejsce i określony tor, nic się nie mieszało, bas odpowiedni i co najważniejsze uszy nie bolały podczas słuchania i nie czułem zmęczenia słuchaniem.

Zastanawiam się czy coś w tym zakresie cenowym zagra lepiej.

Na próbę poprosiłem o set MOON 240i + Audiovector QR3 + Cambrige Audio Azur 851N - początek utworu cudo ale po chwili zrobiło się ciepło i gdyby utwór był dłuższy to bym oko przymknął ? Po dwóch utworach stwierdziłem niestety nie mój klimat ale na pewno lepiej niż poprzednie odsłuchy z KEF/Cambrige/Marantz.

Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na 99% - Roksan K3 + Audiovector QR3 + Cambrige Audio Azur 851N.

Kable planuje CHORD Clearway lub VAN DEN HUL CS - 122 Hybrid ... Co sądzicie o nich?

W środę jestem umówiony jeszcze w innym miejscu na odsłuch Primare i25 z Audiovector QR5 / QR3 oraz innymi propozycjami sklepu. Ma być również Cocktail Audio X40 oraz Musical Fidelity M5. Problem w tym że nie wiem czy wytrzymam do środy i nie kupię wcześniej Roksana  + QR3 + 851N ... czekam na Black Friday?

Posłuchałbym również Elac FS 247.3 oraz Piega Classic 7 jak zasugerował Q21.

Alternatywą dla Audiovector'a QR3 może być Piega Classic 7, które warto także odsłuchać i porównać. 
Jeśli szukasz delikatniejszego brzmienia to polecam porównać Roksana do Vincent SV-227MK.

Popytam czy ktoś w Trójmieście ma.

Zapraszam do naszego salonu w Pabianicach. 

Dziękuję ale trochę za daleko aby jechać tylko na odsłuch.

8 godzin temu, Pawło napisał:

Dołóż trochę do Roksana BLAK, choćby w ratach :), Nautilus 2 chyba wciąż ma w niskich cenach ? - inna liga

Niestety ale się nie skuszę. Obawiam się za chwilę ktoś napisze dołóż do McIntosh, Parasound, etc. Musze trzymać się planu i nie kombinować bo za chwile przekombinuje i będę dom sprzedawać ? aby dążyć do ideału którego pewnie nie ma.

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

A zamiast QR3 te śliczne R3 Avantgarde. To tez inna liga.

Fakt ... Śliczne. Stały nawet za ścianą ale nie chciałem kusić losu i odsłuchiwać. Zostanę chyba przy QR3 ewentualnie coś innego w tym budżecie.

Godzinę temu, apple napisał:

Roksan nie ma XLR Czy to duży problem czy wystarczy podłączenie z C 851N po RCA?

Nie zawracaj sobie tym głowy. To nie stanowi najmniejszego problemu

Godzinę temu, apple napisał:

Zostanę chyba przy QR3 ewentualnie coś innego w tym budżecie.

Jeśli podoba Ci się ten dźwięk a cena jest dobra ........ Choć ja jeszcze podłączyliśmy dla pewności Elac i Piega. Sam tego ostatniego połączenia nie słuchałem ale spotkałem się z bardzo pozytywnymi opiniami 

32 minuty temu, piotrek7 napisał:

Jeśli podoba Ci się ten dźwięk a cena jest dobra

Podoba ? Moim marzeniem zawsze było mieć KEF piano black z wersji R500/700 lub ostatniej R5/R7. Kiedy posłuchałem Audiovector QR3 zmieniłem zdanie. Kolumna mniejsza a dla mnie bardziej szczegółowa, góra nie męcząca, wokale super i bas. Kiedy perkusista wali w centralę to słyszę jakby był na przeciw. Zastanawiam się jak będzie po wygrzaniu.

Wykonania (obudowa, lakier) QR3 na wysokim poziomie.

Rozczarowałem się trochę KEFami. Pewnie wersja Reference to inna bajka ale to już nie mój pułap i ambicje.

apple, posłuchaj jeszcze Piegi i Elac-a. Chyba nie chcesz iść na łatwiznę i nawet nie poczuć się jak prawdziwy audiofil ? a ten musi cierpieć zdając sobie sprawę, że bez względu na to, które paczki kupi  to i tak będzie miał w pamięci lepsze aspekty brzmienia paczek , których nie wybrał ? Sam cały czas mam w głowie ATC scm 7 i JMR Lucia ? Kuna, oba monitory zajefajne, no jak żyć, jak żyć ....

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

48 minut temu, apple napisał:

Podoba

To bierz je. Jedyne nad czym zastanowiłbym się to dobór odpowiedniego źródła. Raczej szukałbym przetwornika i osobnego transportu plików (opartego na malinie lub podobnych mikrokomputerach). Kilka wątków dalej (w tej zakładce) znajdziesz na ten temat trochę informacji

12 godzin temu, Adam 38 napisał:

apple, posłuchaj jeszcze Piegi i Elac-a. Chyba nie chcesz iść na łatwiznę i nawet nie poczuć się jak prawdziwy audiofil ? a ten musi cierpieć zdając sobie sprawę, że bez względu na to, które paczki kupi  to i tak będzie miał w pamięci lepsze aspekty brzmienia paczek , których nie wybrał ? Sam cały czas mam w głowie ATC scm 7 i JMR Lucia ? Kuna, oba monitory zajefajne, no jak żyć, jak żyć ....

Tak uczynię ale obawiam się że sobie namieszam tylko w głowie ? Czasami lepiej żyć w nieświadomości ? 

12 godzin temu, piotrek7 napisał:

To bierz je. Jedyne nad czym zastanowiłbym się to dobór odpowiedniego źródła. Raczej szukałbym przetwornika i osobnego transportu plików (opartego na malinie lub podobnych mikrokomputerach). Kilka wątków dalej (w tej zakładce) znajdziesz na ten temat trochę informacji

Czytałem o malinie i na chwilę obecną pozostanę przy C851N. 

4 godziny temu, apple napisał:

Tak uczynię ale obawiam się że sobie namieszam tylko w głowie ? Czasami lepiej żyć w nieświadomości ? 

Zastanów się dwa razy czy chcesz słuchać pozostałych paczek a jeżeli cenisz sobie dźwięk plastyczny, "uczuciowe" wokale to nawet trzy razy, taka mała podpowiedź ? 

31 minut temu, Adam 38 napisał:

Zastanów się dwa razy czy chcesz słuchać pozostałych paczek a jeżeli cenisz sobie dźwięk plastyczny, "uczuciowe" wokale to nawet trzy razy, taka mała podpowiedź ? 

Masz rację ? Tak uczynię i odmówię odsłuch. Wole być nieświadomy niż cierpieć że nie moge mieć czegoś lepszego/droższego.  Wszystkiego czego słuchałem do tej pory (również u znajomych) gra słabiej w moim odczuciu niż zagra mój set, więc zamawiam. ?

Dzięki Adam za rady ? 

Czy zmieniać kable zasilające na coś lepszego czy pozostać przy "boxowych" ? 

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Uważam, że Audiovector QR nie sprawdzi się najlepiej przy wokalnych popisach a ich żywiołem jest szybkość, czasem dla mnie były o krok przed muzyką, no takie skubane za/szybkie są ( zawsze )  ?

Na początku zostań przy oryginalnych kablach i poznaj się dobrze ze swoim nowym systemem. A najlepiej wogóle kable zasilające zostaw dla najbardziej wtajemniczonych audiofilów ?

Godzinę temu, Adam 38 napisał:

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Uważam, że Audiovector QR nie sprawdzi się najlepiej przy wokalnych popisach a ich żywiołem jest szybkość, czasem dla mnie były o krok przed muzyką, no takie skubane za/szybkie są ( zawsze )  ?

Chyba źle zrozumiałem. Które więc kolumny byłyby lepsze ... takie na 100% lepsze i tylko jedne ? ?

Chciałem dzisiaj już zamówić bo dostałem dobrą ofertę na zestaw, a tu teraz ... ? 

Bierz ten zestaw, który się Tobie spodobł! Nie ma jednej, idealnej kolumny, niestety...

On 11/27/2019 at 1:53 PM, piotrek7 said:

A zamiast QR3 te śliczne R3 Avantgarde. To tez inna liga.

Tylko że nie tego dotyczy pytanie założyciela wątku 

Cześć  Piotrek  słuchałes  może  r3 signature?

2 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Cześć  Piotrek  słuchałes  może  r3 signature?

Cześć. Niestety nie. ATC wyleczyło mnie z poszukiwania nowych brzmień. No i prawdę powiedziawszy jest to niezwykle komfortowy stan. A i czasu zbyt dużo nie mam ostatnio ?

25 minut temu, apple napisał:

I tak zrobiłem ?

Set zamówiony ?

Gratki. Na mnie największe wrażenie zrobiły barwy wokali w serii QR, były tak surowo prawdziwe ? A i tak wybrałem kolejne ocieplone paczki heh

8 minut temu, Adam 38 napisał:

Gratki. Na mnie największe wrażenie zrobiły barwy wokali w serii QR, były tak surowo prawdziwe ? A i tak wybrałem kolejne ocieplone paczki heh

Dzięki Adam. Musiałem podjąć męską decyzję - dobra cena oraz znając siebie za chwilę bym musiał zwiększyć budżet bo bym się nakręcił na coś innego, a nie tędy droga. ?

Wokal faktycznie super, scena poukładana oraz czuć moc samego Roksana.

Najpóźniej w poniedziałek zacznę wygrzewanie i napiszę jak spisuje się set po jakimś czasie.

Roksan K3 - tak samo go odbieram jak  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo fajne klamoty wybrałeś, a jeżeli Roksan ma faktycznie trochę ciepła na średnicy to będzie super. Do tego akurat teraz są fajne ceny na K3 i CA więc nic tylko się cieszyć. Czekam na wrażenia jak już zabawki wylądują u Ciebie w domu. To sobie piękny prezent na święta zrobiłeś ?

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

Bardzo fajne klamoty wybrałeś, a jeżeli Roksan ma faktycznie trochę ciepła na średnicy to będzie super. Do tego akurat teraz są fajne ceny na K3 i CA więc nic tylko się cieszyć. Czekam na wrażenia jak już zabawki wylądują u Ciebie w domu. To sobie piękny prezent na święta zrobiłeś ?

Ciepło na średnicy - ma. Dla mnie prawie ideał.

Ceny - nie spodziewałem się że wyrwę w tej cenie - dla mnie rewelacja. W cenie CXN v2 mam 851N. QR3 cena również super.

Prezent na święta - te i następne ? .

Gdybyś był w trójmieście to zapraszam na dobrą whisky i kilka nut dobrej muzyki z nowego seta.

Gdyby nie druga polówka to chyba bym się dłużej wahał więc podziękowania z tego miejsca również dla niej. ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.