Skocz do zawartości
IGNORED

Denon avr 1912+ jakie kolumny

Paweł Dabal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Czytałem forum, czym wiecej czytam ty mniej wiem . Posiadam Denon avr 1912 i myślę co lepsze zestaw Dali : 2 x Concept 6+2 x Concept 1+ Concept Central (za 1,8k) czy 5.0 TONSIL Maestro II 180  (za 1,9)czy Tannoy m4 (za 1,3k) . Słucham 70% muzyka lata 80~90 i 30% kino domowe. Pokój 30m2 otwaty na kuchnie. Muzyka słuchana raczej cicho ,średnio.Chciałbym aby było coś więcej słychać bez rozkręcania głośności w wysokie wartosci. Jestem wychowany na Altusach , Altonach i mam sentyment do Tonsilu, chociaż dużo ludzi twierdzi ,że to było badziewie do wspołczesnej technologi.Jest jeszcze kwestia ewentualnych napraw do maestro jest wszystko do dali i tannoy  nie wiem. 

https://www.audiostereo.pl/topic/147804-denon-avr-1912-jakie-kolumny/

Powiedziałbym że zdecydowanie Tannoy M4 zamiast Dali i Tonsil, ale 1300 to trochę drogo (chyba że idealny stan). Jeszcze lepiej jak poszukasz Tannoy R3, tu masz więcej jakości i wyrazistości na górze a cena pewnie będzie niewiele wyższa. Do nich dokupisz bez problemu center i tylne, dźwięk lepszej klasy.  Center do R3 (RC bodajże) gra dużym pełnym dźwiękiem, zastanawiałem się nawet kiedyś czy nie złożyć "podstawkowego" zestawu stereo z dwóch takich :)

Chyba najlepsiejsze to będą Polki T50. W granicach 2000zł, ale basik mają najlepszy, a jak kiedyś wymienisz zwrotnice to oho-ho. A nawet i lepiej. Zestawy głośników do kina 5.0 w tym budżecie to zawsze duży kompromis i warto o tym pamiętać - jeśli chciałbyś coś lepiej to możesz pomyśleć o stereo 

https://sklep.rms.pl/polk-audio-t531-t50-t30-t15-zestaw-kolumn-do-kina-domowego-5-0

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

akurat w przypadku Tonsila, to nie ma się czym zbytnio chwalić. Jak chcesz wspierać polskie marki audio, to zobacz chociażby markę Pylon. My tego nie mamy ? Z innych producentów zachodnich, jak Dali czy inne, części są produkowane długo po zaprzestaniu produkcji danego modelu kolumn. Z drugiej strony, co ma się zepsuć w kolumnie? Trochę w tej branży siedzę i jeśli już ktoś reklamuje kolumnę, to po grubo zakrapianej imprezie ? 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

13 godzin temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Chyba najlepsiejsze to będą Polki T50. W granicach 2000zł, ale basik mają najlepszy, a jak kiedyś wymienisz zwrotnice to oho-ho. A nawet i lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  w tym budżecie to zawsze duży kompromis i warto o tym pamiętać - jeśli chciałbyś coś lepiej to możesz pomyśleć o stereo 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jedne z lepszych tanich nowych zestawów 5.0 w cenie do 2k, do używek nie ma co ich porównywać bo to nie ten poziom. W tej cenie zakup nowego zestawu nie ma sensu bo wybór żaden.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chcę nowych. Jestem zwolennikiem starszego, używanego. 

20 godzin temu, don111 napisał:

zdecydowanie Tannoy M4 zamiast Dali i Tonsil,

Rzeczywiscie jest duża różnica , którą usłyszy zwykły zjadacz chleba?. R3 są słabo dostępne na rynku, moze będzie lepiej po świętach.

W dniu 4.12.2019 o 00:43, Paweł Dabal napisał:

Witam . Czytałem forum, czym wiecej czytam ty mniej wiem . Posiadam Denon avr 1912 i myślę co lepsze zestaw Dali : 2 x Concept 6+2 x Concept 1+ Concept Central (za 1,8k) czy 5.0 TONSIL Maestro II 180  (za 1,9)czy Tannoy m4 (za 1,3k) . Słucham 70% muzyka lata 80~90 i 30% kino domowe. Pokój 30m2 otwaty na kuchnie. Muzyka słuchana raczej cicho ,średnio.Chciałbym aby było coś więcej słychać bez rozkręcania głośności w wysokie wartosci. Jestem wychowany na Altusach , Altonach i mam sentyment do Tonsilu, chociaż dużo ludzi twierdzi ,że to było badziewie do wspołczesnej technologi.Jest jeszcze kwestia ewentualnych napraw do maestro jest wszystko do dali i tannoy  nie wiem. 

Z Maestro raczej rezygnuje pozostały  Tannoy m4 i   Dali Concept 6 i trochę  poczytałem JBL  e 80 . Co proponujecie?

• 1 miesiąc później...

Zmienił mi się denon  na avr 2113. Nadal szukam kolumn pozostały Dali Concept 6 , Tannoy M4 a może M5 (troszkę większe powinny być lepsze). Sporo osób posiada Denony , które współpracują z Dali i Tannoy. Każdy mówi ,że jego pracują zadowalajaco i innych nie chcą.Może trzeba spojrzec na nie okiem kobiety i kupić te ładniejsze. Napiszcie coś ciekawego

Dali grają bardziej lekkim, szczegółowym dźwiękiem (przy cichym słuchaniu może być nieco lepiej), a Tannoy cieplejszym, lepiej wypełnionym, bas będzie na pewno lepszy w Tannoy. Jakbym miał wybierać to tylko Tannoy, a jeśli szukałbym brzmienia w stylu Dali to lepiej poszukać innych używek np Dali 400 lub 450 albo ... znowu Tannoy tylko Revolution R (takie połączenie ciepła i przejrzystości) lub DC6T (najbardziej szczegółowe). 

Widziałem gdzieś zestaw do kina Tannoy V4 , poniżej 2 tys. za zestaw 5.0 to też bardzo dobra oferta. Choć osobiście wolę jednak serię M i R, ale V do kina nie jest zła a w muzyce gra trochę ... właśnie V-ką :)) Czyli lekko wyostrzona góra i wzmocniony miękki bas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.