Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka choinki

arturpj

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.12.2019 o 14:19, arturpj napisał:

Muszę jeszcze poczytać które rośliny mogą być w domu przy kotach bo niektóre są bardzo toksyczne dla nich. 

Zrobię półki, spróbuję gąbki podkleic pod płótno w obrazach, kupię trochę roślin, może jakiś kilim? Książek mam ogromne ilości więc jest co układać. Za zasłonkami może dam w rogach pułapki basowe. Magda generalnie chciałaby żeby te ustroje były niewidoczne więc spodobał jej sie pomysł z obrazami wypchanymi gąbka 

Kup choine w Doniczce i hoduj?

Pomiary nie grają.

Młodzież nie zdaje sobie sprawy, że kiedyś nie było programów do symulacji
Pomiary sa dostepne od ponad 70 lat. To raczej kwestia osobistego konserwatywnego nastawienia a nie dostepnosci programow albo wieku. Mamy tutaj wystarczajaco mlodziezy o podobnym podejsciu. A ja znam i obracam sie w kregu wielu „emerytow“ stosujacych „technike kosmiczna“ w tej dzialce  

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Pomiary sa dostepne od ponad 70 lat. To raczej kwestia osobistego konserwatywnego nastawienia a nie dostepnosci programow albo wieku. Mamy tutaj wystarczajaco mlodziezy o podobnym podejsciu. A ja znam i obracam sie w kregu wielu „emerytow“ stosujacych „technike kosmiczna“ w tej dzialce   

Czyli wg Ciebie przed 1949 rokiem. To ok, nazwy programów do symulacji poproszę i na jakich komputerach to chodziło?

Niestety na forum jest mnóstwo sekciarzy pseudofizykow. Na siłę będą przekonywać że na bank nie słyszysz tego co słyszysz lub że coś na bank nie działa. Dla nich grają cyferki, nawet jeśli coś przynosi mniej frajdy z dźwięku ale jest prawilnie pomiarowo to tak być musi... Nawet w tym wątku była rozmowa o wełnie w basstrapach narożnych. Ch.j że właścicielowi tak gra lepiej i bardziej mu się podoba, krucjata musi być w stylu "wiesz że to nie ma sensu?"... Sensu to nie ma takie pier.olenie. jak ma większą frajdę z takiego grania to właśnie ma sens.

Godzinę temu, Sine Metu napisał:
8 godzin temu, xajas napisał:
Pomiary sa dostepne od ponad 70 lat. To raczej kwestia osobistego konserwatywnego nastawienia a nie dostepnosci programow albo wieku. Mamy tutaj wystarczajaco mlodziezy o podobnym podejsciu. A ja znam i obracam sie w kregu wielu „emerytow“ stosujacych „technike kosmiczna“ w tej dzialce emoji3.png  

Czyli wg Ciebie przed 1949 rokiem. To ok, nazwy programów do symulacji poproszę i na jakich komputerach to chodziło?

Po pierwsze pisał o pomiarach. Po drugie Eniac był właśnie do symulacji, także ten... ?

nagrywamy.com

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Po pierwsze pisał o pomiarach. Po drugie Eniac był właśnie do symulacji, także ten...
Najpierw trzeba mieć co mierzyć, czyli w tym przypadku, gotowe kolumny.

ENIAC w firmach produkujących kolumny głośnikowe?

Czy nie pisales o pomiarach?
Pomiarach czego?
2 godziny temu, arturpj napisał:

Niestety na forum jest mnóstwo sekciarzy pseudofizykow. Na siłę będą przekonywać że na bank nie słyszysz tego co słyszysz lub że coś na bank nie działa. Dla nich grają cyferki, nawet jeśli coś przynosi mniej frajdy z dźwięku ale jest prawilnie pomiarowo to tak być musi... Nawet w tym wątku była rozmowa o wełnie w basstrapach narożnych. Ch.j że właścicielowi tak gra lepiej i bardziej mu się podoba, krucjata musi być w stylu "wiesz że to nie ma sensu?"... Sensu to nie ma takie pier.olenie. jak ma większą frajdę z takiego grania to właśnie ma sens.

Masz rację arturpj . Skoro Ty słyszysz  różnicę w odbiorze dźwięku - TO TAK JEST . I nikogo nie słuchaj ,że to ,że tamto. Słuchanie ma być dla nas przyjemnością a nie gonitwą za nieosiągalnym -  dla wielu nieosiągalnym finansowo. Krytykować potrafi każdy - zrobić cokolwiek to już nie tak wielu. A już w salonie - większość ma 'jazdę " z małżonką . Sam się bawię muzyką - potrafi grać po 12h na dobę .

a ustroje?  Nie mam żadnych .No może poza nowymi zasłonami . I nie dlatego ,że żona mi nie "pozwala" . Akurat WAŻ mam > 100% więc robię co chcę. Ale wracając do zasłon , wybrałem  materiał , żona uszyła - oboje jesteśmy zadowoleni. Po czym wchodzi do salonu ( gdzie muzyka gra) i mówi do mnie : Ale tu się pogłos zmniejszył  ( zasłony po rozciągnięciu zajmują całą ścianę za słuchaczem i są dość gęsto pofalowane ). A też mi mówili - że zasłony nic nie dadzą - tylko "profi"  ustroje....

Tak więc baw się muzyką i eksperymentuj w pokoju . ..

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Masz rację arturpj . Skoro Ty słyszysz  różnicę w odbiorze dźwięku - TO TAK JEST . I nikogo nie słuchaj ,że to ,że tamto. Słuchanie ma być dla nas przyjemnością a nie gonitwą za nieosiągalnym -  dla wielu nieosiągalnym finansowo. Krytykować potrafi każdy - zrobić cokolwiek to już nie tak wielu. A już w salonie - większość ma 'jazdę " z małżonką . Sam się bawię muzyką - potrafi grać po 12h na dobę .
a ustroje?  Nie mam żadnych .No może poza nowymi zasłonami . I nie dlatego ,że żona mi nie "pozwala" . Akurat WAŻ mam > 100% więc robię co chcę. Ale wracając do zasłon , wybrałem  materiał , żona uszyła - oboje jesteśmy zadowoleni. Po czym wchodzi do salonu ( gdzie muzyka gra) i mówi do mnie : Ale tu się pogłos zmniejszył  ( zasłony po rozciągnięciu zajmują całą ścianę za słuchaczem i są dość gęsto pofalowane ). A też mi mówili - że zasłony nic nie dadzą - tylko "profi"  ustroje....
Ok. Na czym grasz, bo w opisie nie ma.

Różnie , zależy na co mam ochotę. Generalnie źródeł mam 3 szt - DCD 2560, CD 400 i CD S7DAC od Vincenta. Wzmacniacze ,2 x POA 4400 od Denona, 2 x SV 400 i SV 236 od Vincenta , Onix SP3 , do tego Tandberg TL 5020  i 2 komplety  ACR RP 300 Isostatic , ewentualnie  T+A T 160 Criterion i Tannoy DTM 10 MKII a także Magnat Quantum 757. 

21 godzin temu, Leo1973 napisał:

Ja sobie kilka podstawowych ustroi sprawię, Magda nie robi z tym żadnego problemu, ale umieszczę je tam, gdzie na ucho najwięcej frajdy mi dadzą, a nie tam gdzie prawilnie pomiary wskażą. Też mam zasłony na całej ścianie, ponad 5m, tylko niestety niezbyt grube ;(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.