Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Nie no dziecko przypięte do kaloryfera zwykle. Niczego nie dotyka. 😁 Średnio pięć razy dziennie go wyciągam zza stolika że sprzętem. 

Zatem konieczna jest różnicówka 😁

Kiedyś widziałem takie zdjęcie systemu audio odgrodzone fikuśnym płotkiem z ładnego drewna, separacja przed maluchami.

😁

Jak Gigawatt zostanie, to pomyśl o dobrej różnicówce, z tych nieaudiofilskich szedłbym w Legranda lub ETI masz tam w skrzynce nadmiaroówki ETI.

Albo spróbuj QSA wyłącznik nadmiarowoprądowy mają w ofercie, ale jeszcze nie wiszą na stronie, pisałem o tym wcześniej.

Sam pomyślę o Blue, bo zdaję, że korpus ma standardowy jak inne Gigawatt ma troszkę większy, chociaż montaż na szynę DIN znormalizowany..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 minut temu, sir.jax napisał:

z tych nieaudiofilskich szedłbym w Legranda lub ETI

Tam jest wsadzony Eaton jednofazowy który kosztuje 250zl. Mówiłem elektrykowi o Legrandzie, to powiedział że to jest wyższa półka, nie wiem ja się nie znam.

Ile kosztuje nadprądowy Blue?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

8 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Ile kosztuje nadprądowy Blue?

Nie wiem, czy mogę publicznie mówić, skoro jeszcze Andrzej nie powiesił na stronie.

Ale jest tańszy niż Gigawatt 😉

Skontaktuj się z nim na pewno odpowie.

38 minut temu, Marcouss napisał:

to oczywiscie nie sa rzeczy które biorę w ciemno..zawsze sprawdzam, porównuje..ale w przypadku X2 miałem konkretne oczekiwania no i bezpiecznik ponad 3x drozszy, wiec moglem porównac..i wygral X2 ktory byl mi polecany juz zanim nabyłem SR Purple

Takie rzeczy dobiera sie samemu pod swoj gust, swoj pokoj, swoj sprzet.

Ja bywalem u Jacka i wiem jak gral jego system rok czy dwa temu, wiem jaki ma gust i cos moge o tym powiedziec, ale nie biore w slepo. A ty byles u niego? Masz podobny pokoj upodobania itp? 

Jacek ma bardzo dobrze zrobiona akustyke...

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

7 minut temu, Mikelas76 napisał:

Takie rzeczy dobiera sie samemu pod swoj gust, swoj pokoj, swoj sprzet.

Ja bywalem u Jacka i wiem jak gral jego system rok czy dwa temu, wiem jaki ma gust i cos moge o tym powiedziec, ale nie biore w slepo. A ty byles u niego? Masz podobny pokoj upodobania itp? 

Jacek ma bardzo dobrze zrobiona akustyke...

nie nie bylem u niego 😉 tak, ja tez wedle swoich upodoban dobralem inny bezpiecznik mimo iz wtedy on mi polecał Verictum. I bylem ponad rok zachwycony 😉 az do momentu gdy jednak sprawdzilem to co polecał w kwestii Verictuma..i wiem ze juz X2 nie wymienie 😉 ale oczywiscie masz racje - trzeba dobierac wszystko pod siebie, nie przeczę

9 minut temu, Marcouss napisał:

X2

Czemu X2, a nie XC? I jak on się ma do SR Orange? 

No i musiałem to usłyszeć na własne uszy . Verictum X Fuse.

Na początek wsadzony do pre lampowego, gdzie od chyba 20 lat był jakiś stary "nierurkowiec" mocno już na złączach nadgryziony zębem czasu. Włożyłem w kierunku jaki mi @sir.jax  doradził.  Zmiany w brzmieniu takie jak opisał,  że będą. Dźwięk mniej przejrzysty, mn8ej "dźwięczący " , powiedznałbym nawet , że przymulony.

I to nie są subtelnosci, trzeba by było być głuchym,  żeby tego nie usłyszeć.

Pomimo mojego raczej nieco jaśniej grającego systemu, zmiany, które wprowadza X Fuse na ten moment oceniam jako zbyt mocno "przyciemniające" brzmienie. Tak jest na starcie po ok 2 godz używania bezpiecznika, pewnie się to jeszcze zmieni.

Ten sam X Fuse wsadzony do DAC zamiast bezpiecznika ahp daje zmiany o tym samym charakterze , ale mniej nasilone.

Czy X2 lub XC idą znacząco w inną stronę?

3 minuty temu, sir.jax napisał:

nie miał wyboru 😁

😂😂😂

2 minuty temu, carlos med napisał:

Z tego co Jacek mowil x2 jest gdzies pomiedzy x fuse a XC, ktory ma bardziej punktowy bas a podobne jesli nie to samo brzmienie calej reszty 😉

Ja majac x2 chce sprawdzic jeszcze xc bo mnie zastanawia jak bardzo punktowy on jest.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

21 minut temu, staropolanka2000 napisał:

X Fuse zbyt dociążający i zagęszczający.X2 bo po cieplejszej stronie - to czego potrzebuje, ale jednak z większą przejrzystością i rozdzielczością.. Z SR Orange komponuje sie chyba faktycznie IDEALNIE

23 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

SR Orange akurat mam w źródle..bardziej moge opisac jak sie ma do SR Purple..ale jesli chodzi o SR Orange to tak jak napisalem wyzej - tak się ma , że się komponują ze sobą świetnie

1 minutę temu, carlos med napisał:

No i musiałem to usłyszeć na własne uszy . Verictum X Fuse.

Tak jak Tobie pisałem x fuse to najbardziej dociążone, gęste, bardzo nasycone brzmienie z miekkim basem, ale muzykalne i rozdzielcze, dalej x fuse x2 jest ździebko "jaśniejszy " przez co nie ma wrażenia tak mocnego dociążenia jak z x Fuse, nadal jest plastyczne, analogowe i barwne brzmienie oraz rozdzielcze, zaś x fuse XC zachowuje cechy x2 z tym, że bas zwarty, szybszy przez co wydaje się bardziej zrównoważony,  nadal jest plastyka, barwa, wypełnienie, dźwięczność, rozdzielczość, ale bas najlepszy z tych 3 Verictumów.

Mówiłem, że trzeba było brać XC 😉

3 minuty temu, Marcouss napisał:

X Fuse zbyt dociążający

Ale nie miałeś tego bezpiecznika 😛

11 minut temu, carlos med napisał:

Dźwięk mniej przejrzysty, mn8ej "dźwięczący " , powiedznałbym nawet , że przymulony.

Reklamy nie zrobilłeś. To na co to komu? 😅

11 minut temu, carlos med napisał:

Ten sam X Fuse wsadzony do DAC zamiast bezpiecznika ahp daje zmiany o tym samym charakterze , ale mniej nasilone.

AHP miałem wiele lat temu, później AHP II, oba nie są tak wciągające brzmieniem jak Verictumy, nie mają tej rozdzielczości.

AHP zamiast szklanej rurki owszemdaja efekt WOW, grają dużymi bryłami.

4 minuty temu, sir.jax napisał:

Tak jak Tobie pisałem x fuse to najbardziej dociążone, gęste, bardzo nasycone brzmienie z miekkim basem, ale muzykalne i rozdzielcze, dalej x fuse x2 jest ździebko "jaśniejszy " przez co nie ma wrażenia tak mocnego dociążenia jak z x Fuse, nadal jest plastyczne, analogowe i barwne brzmienie oraz rozdzielcze, zaś x fuse XC zachowuje cechy x2 z tym, że bas zwarty, szybszy przez co wydaje się bardziej zrównoważony,  nadal jest plastyka, barwa, wypełnienie, dźwięczność, rozdzielczość, ale bas najlepszy z tych 3 Verictumów.

Mówiłem, że trzeba było brać XC 😉

Ale nie miałeś tego bezpiecznika 😛

ale sporo czytam i zawierzam opiniom konkretnych ludzi wychodząc z założenia że nie po co mają wprowadzać w błąd 😉

Teraz, staropolanka2000 napisał:

Reklamy nie zrobilłeś. To na co to komu?

Chyba nie chodzi o reklamę,  tylko o faktyczne wrażenia. Po pierwsze nie napisałem że "nie dziala". Po drugie takie spostrzeżenia ma więcej osób,  które próbowały X. U mnie na ten moment robi się zbyt przyciemniony dźwięk,  co zaznaczyłem,  a w innym systemie mogą to być trafione zmiany 

19 minut temu, carlos med napisał:

Pomimo mojego raczej nieco jaśniej grającego systemu, zmiany, które wprowadza X Fuse na ten moment oceniam jako zbyt mocno "przyciemniające" brzmienie

Verctumy  x fuse rzeczywiście dają takie wrażenie, ale x2 i XC nie.

Natomiast nie nazwałbym tego ciemnym brzmieniem, jest gęste, ciepłe nasycone, ale smaczkami dzięki swojej rozdzielczości też gra.

Czas, byś go odwrócił po takim czasie, ale wiesz jak gra włożony poprawnie, więc będziesz wiedział w czym rzecz.

P.S.

Jak zdecydujesz odesłać, to odsyłaj i bierz w zamian XC, to ten sam rozmiar z owijką i nie będzie grubszy od x Fuse, wejdzie w to gniazdo, które masz.

Edytowane przez sir.jax

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Natomiast nie nazwałbym tego ciemnym brzmieniem, jest gęste, ciepłe nasycone, ale smaczkami dzięki swojej rozdzielczości też gra.

Mniejszy wgląd w nagranie, ale rzeczywiście bardziej nasycone.

Powiem tak, gdyby to były micro zmiany ,ale tak nie jest i trzeba dłużej posłuchać w tym ustawieniu , a później wrócić do tego co było wcześniej.  XC napewno będę chciał sprawdzić. 

9 minut temu, Marcouss napisał:

ale sporo czytam i zawierzam opiniom konkretnych ludzi wychodząc z założenia że nie po co mają wprowadzać w błąd 😉

Zacytowałeś cały mój wpis, a pierwsza jego część była do @carlos med 😁

Zaznacz tekst do którego chcesz się odnieść i będziesz widział okienko "Cytuj zaznaczenie", wtedy zacytujesz konkretny fragment na który udzielasz odpowiedzi 😉

Wytłumacz koledze @staropolanka2000 dlaczego musiałeś wziąć X2, a nie XC do integry, chyba wiesz dlaczego? 🤭

Chyba nie chodzi o reklamę,  tylko o faktyczne wrażenia. Po pierwsze nie napisałem że "nie dziala". Po drugie takie spostrzeżenia ma więcej osób,  które próbowały X. U mnie na ten moment robi się zbyt przyciemniony dźwięk,  co zaznaczyłem,  a w innym systemie mogą to być trafione zmiany 

Z tą reklamą to oczywiście była ironia. 🙂

13 minut temu, carlos med napisał:

Mniejszy wgląd w nagranie, ale rzeczywiście bardziej nasycone.

Widzę, że każdy inaczej interpretuje, ja uważam, że one właśnie mimo gęstej faktury mają rozdzielczość i pokazują smaczki, podobnie jest z kablami Oyaide Tunami, zależy na jakich wtykach.

Ty masz chyba lampy w systemie, więc faktycznie może to tak wyglądać, jednak prawdą jest, że x fuse (czarne z owijką)- grają "najciemniej" najgęściej i z dopaloną barwą instrumentów, rysują grubą krechą, słychać to też jakby struny instrumentów były pogrubione - grały niżej. 

Fakt, że te bezpieczniki bardziej do jazgoczacych systemów, jasnych z klinicznym czasem męczącym brzmieniem.

Gdybyś w miejsce AHP wstawił QSA Blue lub SR RED, uzyskałbyś równowagę, AHP też gra gęsto zwaliście, wielkimi bryłami zatem w komplecie z x Fuse jest tak jak napisałeś. 

Mógłbyś też w miejsce AHP wstawić zwykłą rurkę też byś nie miał takiego efektu o jakim piszesz, może spróbuj, co ci szkodzi?

Edytowane przez sir.jax

20 minut temu, sir.jax napisał:

Zacytowałeś cały mój wpis, a pierwsza jego część była do @carlos med 😁

Zaznacz tekst do którego chcesz się odnieść i będziesz widział okienko "Cytuj zaznaczenie", wtedy zacytujesz konkretny fragment na który udzielasz odpowiedzi 😉

Wytłumacz koledze @staropolanka2000 dlaczego musiałeś wziąć X2, a nie XC do integry, chyba wiesz dlaczego? 🤭

tak jest, widze że nic nie umknie oczom Wielkiego Brata 😄 ale wiedzialem że się domyślisz, ze chodzi o Ciebie 😉 oczywiscie że wiem dlaczego musialem wziąć X2, w końcu edukuje mnie kablowo-prądowo-bezpiecznikowy Guru, ale myślę, że to nie jest aż takie istotne dla innych forumowiczów - ważne że ja wiem dlaczego, i stąd moje wybory. Ale swoją drogą, nawet jakbym nie musial, to i tak chciałem X2, bo już od 2 lat była na moim celowniku 🙂

14 minut temu, sir.jax napisał:

wstawić zwykłą rurkę

Zwykła rurka ma jedną niewątpliwą zaletę. Kosztuje zeta. Tyle że z takiego Blue już nie ma powrotu. 

@carlos med Blue nie zrobi Ci z dźwiękiem tego o czym napisałeś o X Fuse. Też się tego bałem u siebie, jest neutralny.

6 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Zwykła rurka ma jedną niewątpliwą zaletę. Kosztuje zeta. Tyle że z takiego Blue już nie ma powrotu. 

@carlos med Blue nie zrobi Ci z dźwiękiem tego o czym napisałeś o X Fuse. Też się tego bałem u siebie, jest neutralny.

Tak, kosztuje zeta..ale nie wiem czy to jej zaleta..pomjając rym - sadze ze producenci daja tak tanie bezpiecznika wlasnie po to , by dac mozliwosc rozwoju w tym kierunku..Nic, tylko ksztaltowac brzmienie 🙂 naprzód Polsko 😄 

2 minuty temu, Marcouss napisał:

sadze ze producenci daja tak tanie bezpiecznika wlasnie po to , by dac mozliwosc rozwoju w tym kierunku

Jasne. Nie ma to jak troskliwa księgowa w firmie produkującej sprzęt Hifi. Rozumiem Twoje życzeniowe myślenie, w końcu wczoraj był Mikołaj. 😁

13 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Blue nie zrobi Ci z dźwiękiem tego o czym napisałeś o X Fuse. Też się tego bałem u siebie, jest neutralny

Wiesz, w DAC to ogólnie są pozytywne zmiany ze względu na skalę zdarzenia. Efekt podobny trochę do zmiany lamp w pre. I po zmianie na pierwotny AHP słychać,  że dźwięk jest ewidentnie "odchudzony". Wokale jaśniejsze,  w połączeniu z jaśniej grającym IC cyfrowym XLR , trochę za bardzo. Bardziej analogowy IC to pięknie normalizuje , tylko.... IC kosztuje 3,5-4k , a X Fuse ok 400zł. Więc w DAC jest dobrze z X. Kwestia co się bardziej podoba i w jakiejkonfiguracji , bo myślę,  że dobranie wszystkich tych "małych elementów" tak by się zgrały , to jest cel i sztuka.

Natomiast w pre lampowym te zmiany są słyszalne razy 2-3. I może tu XC będzie akurat. Gdzieś czytałem,  że lampowe sprzęty są jeszcze bardziej wrazliwe na zasilanie (w tym bezpiecznik) teraz to słyszę na własne uszy.

26 minut temu, Marcouss napisał:

oczywiscie że wiem dlaczego musialem wziąć X2, w końcu edukuje mnie kablowo-prądowo-bezpiecznikowy Guru, ale myślę, że to nie jest aż takie istotne dla innych forumowiczów - ważne że ja wiem dlaczego, i stąd moje wybory. Ale swoją drogą, nawet jakbym nie musial, to i tak chciałem X2, bo już od 2 lat była na moim celowniku 🙂

Ajjj, chyba jednak nie...😁

@staropolanka2000 kolega musial wziąć X2, bo Verictum w tym rozmiarze jaki ma Integra Moona, czyli 6,3x32mm robi tylko x Fuse X2, a x Fuse XC są tylko w rozmiarach 5x20mm.

Dlatego był skazany na X2 🤭

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Ajjj, chyba jednak nie...😁

@staropolanka2000 kolega musial wziąć X2, bo Verictum w tym rozmiarze jaki ma Integra Moona, czyli 6,3x32mm robi tylko x Fuse X2, a x Fuse XC są tylko w rozmiarach 5x20mm.

Dlatego był skazany na X2 🤭

oczywiscie ze to wiedzialem..ale sam zainteresowany mnie nie zapytal, wiec po co mialem zdradzac szczegóły..zreszta nawet gdyby byl w rozmiarze 6,3x32 mm to i tak wybralbym X2 0 bo go pierwotnie zachwalales 😉 a swoją droga widze że kolega @staropolanka2000 jest nieco sceptykiem..a niepotrzebnie 😉

6 minut temu, Marcouss napisał:

a swoją droga widze że kolega @staropolanka2000 jest nieco sceptykiem..a niepotrzebnie 😉

Chyba mnie z kimś pomyliłeś. Pytałem, bo mi potrzeba jeszcze dwóch bezpieczników do zasilaczy i zastanawiam się czy domówić za jakiś czas dwa kolejne Blue, czy coś "przycudować". 😉

Właśnie ja jutro chce zrobić próbę z dwoma Blue w MuzgAudio, gdzie teraz są Aucharmy.

Wrócę do dwóch Orange w systemie i 2 szt blue muszę wsadzić do zasilacza, ostatecznie mam już 3 szt QSA Blue, ale dwie z nich pójdą do sluchawkowca w miejsce SR Blue.

Tańsze trochę są Wilmery niebieskie z alliexpress, ale troszke inaczej grają niż QSA Blue, na pewno lepiej niż Aucharmy. 

4 minuty temu, sir.jax napisał:

Właśnie ja jutro chce zrobić próbę z dwoma Blue w MuzgAudio

pisz jak bedzie 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi