Skocz do zawartości
IGNORED

McIntosh MC402 kupić, czy dać sobie spokój

omnidirectional

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie , od jakiegoś czasu nosze się z pomysłem pojechania do Warszawy i przesłuchania ( a jak dobrze pójdzie kupienia ) końcówki jak w temacie . Nie mam czasu , żeby jechać 200 km ( albo i więcej ) po sprzęt , który może nie być wart takiej kasy ( prawie 17 tyś ). Nigdy w życiu nie słuchałem McIntosha ( jedynie czytałem opinie Tutaj i w internecie ) . Kusi mnie moc tej cegły , bo 400W na kanał to dla mnie kluczowa kwestia i autoformer-y ( w zasadzie tylko obecność autoformer-ów i takiej mocy wyjściowej powstrzymała mnie od zakupu MA 252 ) . Kolumny z którymi miałby Mac styczność będą mieć od 50 do 350 W ( skuteczność 90 do 100 dB DIY ) 4,8,11 i 16 Ohm . Mac miałby służyć na co dzień jako podstawowy wzmacniacz ( czyli byłby włączony od np. 9 rano do 11 wieczorem ) . Z czasem planuję zakupić MVP901 ( chciałbym mieć jeden odtwarzacz do filmów i muzyki ) i gramofon MT5 , oczywiście do MC402 zakupiłbym jakiś lampowy przedwzmacniacz  . Ale właśnie wszystko rozbija się o tego kloca , ile on jest na dzień dzisiejszy wart i czy tak stary wzmak ( widziałem w necie informacje , ze jest od 2002 roku robiony ) może mieć już problem z elektrolitami . Gdyby kosztował 5 k zł , to  mógłbym nawet na wstępie wszystkie sam przelutować , bo to nie problem , ale za taka kasę , to oczekuję z 5 lat bezawaryjnej pracy (minimum ). Proszę jedynie o odpowiedzi na temat opłacalności , i czy warto po niego jechać ( z czasem u mnie krucho a właściciel też jest dostępny tylko w niektóre dni w tygodniu )  . 

a moze trzeba sobie kupic cos tanszego?nowego,

bo jak od "starucha" oczekujesz bezwaryjnej pracy, po 14h dziennie,z kolumnami DIY,przez 5 lat

a na nowy sprzet dostaniesz max 2 lata,i to zapewne bedziesz katowal na maxa,i w razie awarii,nie licz na uznanie gwarancji(sprawdza dokladnie co bylo przyczyna),

to chyba nie tedy droga.

ale ,nie martw sie,do transakcji zapewne nie dojdzie.

Dlatego moje pytanie o żywotność kondensatorów , bo aktualnie siedzę na WS354 ( w którym w zeszłym roku zmieniłem wszystkie elektrolity ) i tego wzmaka katuje już 8 lat po te 14 godzin . A , ze pozbywam się tych zabytków , chciałbym kupić coś raz na zawsze ( wiadomo , ze kiedyś musiałbym maca przelutować , ale zależy mi , żeby to nie było po roku albo dwóch użytkowania ) . 

6 hours ago, tomek7776 said:

wszelkie grzebalnictwo w Macu,to zostaw dla serwisu.to nie ws354.

A co takiego cudownego jest w tych macach?  Jak scharakteryzowałbyś to co odróżnia rozwiązania układowe stosowane w macach od wszystkich innych?

Pytam z ciekawości, bo jestem przeciwnikiem radosnego "tuningu", polegającego na przypadkowej wymianie różnych elementów na "lepsze".

7 godzin temu, omnidirectional napisał:

chciałbym kupić coś raz na zawsze 

To znaczy, że chcesz kupić Brystona a przez pomyłkę napisało Ci się McIntosh ?

Niestety  dzisiaj mnie taki pech spotkał ( mały remont samochodu się szykuje ) , że będę musiał przełożyć zakup jakiegokolwiek wzmacniacza ( za więcej jak 10 tys ) na później . Cóż pewnych rzeczy się nie przewidzi , i zaskakują człowieka w najmniej spodziewanym momencie ( przegląd ) . Dzięki za odpowiedzi ?

6 godzin temu, omnidirectional napisał:

w dodatku jakoś go nie widać na popularnych portalach albo ceneo .

Zgadnij dlaczego? ?

4 godziny temu, omnidirectional napisał:

będę musiał przełożyć zakup jakiegokolwiek wzmacniacza ( za więcej jak 10 tys ) na później .

Ale tą markę zostaw sobie na liście. Warto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.