Skocz do zawartości
IGNORED

W miarę przyzwoity subwoofer do 1000 zł.

lukjan83

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, omen napisał:

Wiem jednak jak grają suby zamknięte i otwarte. Kupowanie do kina suba zamkniętego w kwocie 1000zł kompletnie mija się z celem, a jak pisałeś chcesz go głównie używać w kinie. Sensowny sub zamknięty, który da Ci jakiś efekt w kinie to koszt kilku tysięcy złotych.

Szukaj suba otwartego.

Przytoczony tutaj sub RELa to zabawka, 8 calowy głośnik w obudowie zamkniętej i moc 150Watt. Taki sub nadaje się do delikatnego wspomożenia frontów w stereo, ale nie do kina.

W takim razie co powiesz o konstrukcji zamkniętej REL HT1508 ?

12 godzin temu, omen napisał:

Natomiast co do subów otwartych opinia, że kompletnie nie nadają się do stereo jest trochę przesadzona. Miałem Paradigm DSP 3100, sub otwarty i całkiem dobrze radził sobie w muzyce, aż sam byłem zdziwiony. W ogóle nie spóźniał się za kolumnami.

Są typy ludzi co odrzucili by ten model od razu i powiedzieli że nie gra to w muzyce. Subiektywna kwestia, ''jedne radzą sobie lepiej drugie gorzej''. Akustyka i miejsce położenie suba w tym wypadku też będzie mieć znaczenie i to spore ? 

4 godziny temu, S4Home napisał:

W takim razie co powiesz o konstrukcji zamkniętej REL HT1508 ?

Trudno mi cokolwiek powiedzieć ponieważ go nie słyszałem. Kosztuje jednak 8tyś, a autor wątku ma do wydania 1tyś więc chyba nie ten pułap.

Z drugiej strony należy zadać pytanie jak zagra w kinie dobry sub otwarty za tą samą kwotę, w porównaniu do tego RELa ?

Wiesz, ja firmę REL znam od dawna i mam takie nie odparte wrażenie, że oni powoli uczą się kina. Robili suby skupiając się na muzyce, ale kino to inne wymagania, inne ciśnienia. Na szczęście powoli kończą się opowieści, że suby pokroju T5 nadają się do kina.

Żeby nie było, że dyskryminuję w ogóle suby zamknięte, ja też używam w kinie suba zamkniętego, ale on ma 15" i ma wzmacniacz dwa razy mocniejszy od tego RELa :) Jednak tak jak napisałem wyżej, suby zamknięte to nie jest rozwiązanie dla osób poszukujących budżetowego sprzętu do kina domowego.

4 godziny temu, S4Home napisał:

Są typy ludzi co odrzucili by ten model od razu i powiedzieli że nie gra to w muzyce. Subiektywna kwestia, ''jedne radzą sobie lepiej drugie gorzej''. Akustyka i miejsce położenie suba w tym wypadku też będzie mieć znaczenie i to spore ?

Dlatego ja staram się wypowiadać o subach, które słyszałem, ewentualnie słyszałem podobny model danej firmy.

3 godziny temu, omen napisał:

Wiesz, ja firmę REL znam od dawna i mam takie nie odparte wrażenie, że oni powoli uczą się kina. Robili suby skupiając się na muzyce, ale kino to inne wymagania, inne ciśnienia. Na szczęście powoli kończą się opowieści, że suby pokroju T5 nadają się do kina.

REL robi konkretne suby do kina, a T5 no nie ukrywając mocą nie powali, więc sądzę że do efektów kinowych zbytnio się nie nadaje, ale nie że przez pryzmat charakteru jakim gra, tylko z racji małej mocy. Weź pod uwagę S3 odpowiednik w wyższej wersji T5 i powiem Ci gra konkretnie i w muzyce i kinie. Z drugiej strony HT1508 to sub do kina, ale nadal ma świetne odcięcie i dynamikę. Nie jednym mieszkaniem zatrzęsie.

3 godziny temu, omen napisał:

Dlatego ja staram się wypowiadać o subach, które słyszałem, ewentualnie słyszałem podobny model danej firmy.

Nie twierdzę z tym masz racje, niektóre suby w konstrukcjach otwartych na prawdę dają radę, lecz no mówi się "kto co lubi"
Pozdrawiam ? 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.