Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Kuba 70 napisał:

Do obydwu Panów ?

Mam troche zrippowanych płyt starszych ale generalnie słucham z Tidala lub youtuba. Czy te wzmacniacze ukazuję słabość bitratów ? Da na tym tego słuchać ?

Moim zdaniem z każdego źródła Brage wyciągnie wszystko i zrobi to ze spokojem ,bez nerwacji ale bladego pojęcia nie mam czy dasz radę tego słuchać.

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 7 miesięcy później...

Panowie, jeśli ktoś z was posiada test Bladelius Oden z czerwca 2020r AVTest to proszę o kontakt. 
Będę wdzięczny za foto testu. 
Tak wiem że są jeszcze 2 inne recenzje..

4CC63855-16EA-490F-87FA-A23AEBFB663C.jpeg

• 5 miesięcy później...

Witam! Chcialbym...pradne byc czlonkiem tego zacnego klubu. Troche interesowalem sie historia Bladeliusa i chce powiedziec , ze w roku 1996  kiedy  powrocil do Szwecji  wystartowal z 2 nowymi projektami Advantage i S.A.T. PhonoFix.

Wrzuce moze jako taka ciekawostke...kilka fotek mojego pre gramofonowego S.A.T. PhonoFix RIAA.

721A3194.JPG

721A3203.JPG

721A3208.JPG

Edytowane przez jjacek
  • 3 miesiące później...

Witam.

Czy wymiana Jolidy 502brc na Bladelius tyr III ma jakiś większy sens? Nic mi w jolidzie nie przeszkadza (podłącznona do nuprime DAC-9 i dynaudio 1.4 LE), ale po 12 latach pomyślałem że można cos zmienić. Słucham ogólnie grania "elektrycznego", blues, rock, metal. Od kilku dni czytam sobie toszkę o wzmacniaczach i tak do 15000zl jest copland csa100, naim xs3, MF M6si, densen 130xs itd. Na bladeliusa wpadłem na końcu i wydaje się że w muzyce w której dużo się dzieje powinien się sprawdzić.

• 8 miesięcy później...
  • 6 miesięcy później...
W dniu 12.04.2023 o 12:23, jjacek napisał:

Do mojego zestawu dodalem koncowke mocy Bladelius Balder .

0T4A9273.JPG

Porównywałeś może z innymi końcówkami do ok. 20kzł? Jaka to szkoła grania?

Na Allegro jest do kupienia Ymer + pre razem za 25kzł . Warto?

• 6 miesięcy później...

Chciałbym zapisać się do klubu jako użytkownik modelu Brage. Piękny sprzęt, zdjęcia nie oddają jego rzeczywistych rozmiarów, bo oprócz solidnej szerokości, jest on bardzo głęboki, znacznie głębszy niż inne sprzęty audio. Bardzo podoba mi się jego brzmienie, jako miłośnik lamp, nie mogłem znaleźć w normalnych pieniądzach wzmacniacza tranzystorowego, który nawiązywałby w swoim przekazie do formuły dobrych szklanych baniek (tzn. czystych i szczegółowych, a nie zmulonych), ten jednak spełnia moje wymagania.

Na uznanie zasługuje gładkość, płynność i naturalność dźwięku, a przy tym jego znaczna szybkość. Świetna jest detaliczność, bardzo wysoka, a przy tym absolutnie niewymuszona, podana w bardzo spokojny, pewny i nienachalny sposób.

Nie słychać żadnego osłodzenia, czy podgrzania klasy A. Jeśli jest, to minimalne, aby uczynić dźwięk brzmiącym naturalnie, bez tranzystorowych naleciałości. Powoduje też to, że ładnie gra z jasnymi kolumnami np. Triangle. Na wyróżnienie zasługuje duża skala prezentacji, zaś dobra, silna podstawa basowa wpływa na dociążenie dźwięku i odczucie jego potęgi – bardziej niż jakieś cechy przypisywane klasie A.

Bas schodzi nisko (jak w integrze wyższej klasy), jest zróżnicowany i barwny. Natomiast jest odrobinę wolniejszy, bardziej nastawiony na uderzenie niż na rytmikę. Po pierwszych przesłuchaniach słyszałem jakby lekkie spowolnienie przekazu, co było odczuwalne w szybkiej muzyce rockowej. Nie jest to jednak uczucie, które powodowałoby jakikolwiek dyskomfort, ot cecha.

Świetna jest stereofonia, bardzo obszerna, wszechogarniająca, taka namiastka SETa troszeczkę - robi wrażenie, bo pojawia się nie tylko w świetnych realizacjach, ale jest obecna stale.

Wysokie tony są gładkie, perliste, bez cienia ziarnistości, a przy tym błyszczące i ładnie wybrzmiewające, nie ma przy tym uczucia rozjaśnienia. Co ważne, są one ładnie zszyte ze średnicą, cały przekaz jest homogeniczny.

Naprawdę fajny sprzęt, do zapisania w temacie „Tranzystor, który gra jak dobra lampa”.

"Tynk pożera dźwięk" 747

W dniu 4.06.2024 o 10:30, EmilioE napisał:

Chciałbym zapisać się do klubu jako użytkownik modelu Brage. Piękny sprzęt, zdjęcia nie oddają jego rzeczywistych rozmiarów, bo oprócz solidnej szerokości, jest on bardzo głęboki, znacznie głębszy niż inne sprzęty audio. Bardzo podoba mi się jego brzmienie, jako miłośnik lamp, nie mogłem znaleźć w normalnych pieniądzach wzmacniacza tranzystorowego, który nawiązywałby w swoim przekazie do formuły dobrych szklanych baniek (tzn. czystych i szczegółowych, a nie zmulonych), ten jednak spełnia moje wymagania.

Na uznanie zasługuje gładkość, płynność i naturalność dźwięku, a przy tym jego znaczna szybkość. Świetna jest detaliczność, bardzo wysoka, a przy tym absolutnie niewymuszona, podana w bardzo spokojny, pewny i nienachalny sposób.

Nie słychać żadnego osłodzenia, czy podgrzania klasy A. Jeśli jest, to minimalne, aby uczynić dźwięk brzmiącym naturalnie, bez tranzystorowych naleciałości. Powoduje też to, że ładnie gra z jasnymi kolumnami np. Triangle. Na wyróżnienie zasługuje duża skala prezentacji, zaś dobra, silna podstawa basowa wpływa na dociążenie dźwięku i odczucie jego potęgi – bardziej niż jakieś cechy przypisywane klasie A.

Bas schodzi nisko (jak w integrze wyższej klasy), jest zróżnicowany i barwny. Natomiast jest odrobinę wolniejszy, bardziej nastawiony na uderzenie niż na rytmikę. Po pierwszych przesłuchaniach słyszałem jakby lekkie spowolnienie przekazu, co było odczuwalne w szybkiej muzyce rockowej. Nie jest to jednak uczucie, które powodowałoby jakikolwiek dyskomfort, ot cecha.

Świetna jest stereofonia, bardzo obszerna, wszechogarniająca, taka namiastka SETa troszeczkę - robi wrażenie, bo pojawia się nie tylko w świetnych realizacjach, ale jest obecna stale.

Wysokie tony są gładkie, perliste, bez cienia ziarnistości, a przy tym błyszczące i ładnie wybrzmiewające, nie ma przy tym uczucia rozjaśnienia. Co ważne, są one ładnie zszyte ze średnicą, cały przekaz jest homogeniczny.

Naprawdę fajny sprzęt, do zapisania w temacie „Tranzystor, który gra jak dobra lampa”.

Miałem Brage jakiś czas temu. Zgodzę się z powyższym opisem. Barwa i jeszcze raz barwa i bardzo szeroka scena robiły wrażenie. Bas dość powolny ale generalnie dużo, bardzo dużo muzyki ,a nie poodzielanych od siebie dźwięków. 

Pozdrawiam 

• 3 miesiące później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.