Skocz do zawartości
IGNORED

Co może PC ?

audioman

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli trzeba kupić dwa twarde dyski za 2000 zł. Po 5 latach wartość tych dysków będzie zerowa, a trzeba będzie kupić przynajmniej jeden kolejny. Chyba jednak najtańszym rozwiązaniem jest skopiowanie płyt na CDRy.

Mam kilka potrzebnych mi podrecznikow i w wersji papierowej i elektronicznej.

Zdecydowanie lepiej czyta mi sie je w wersji papierowej.

Mam kilka plyt na mp3, ale glownie do notebooka, bo maszynerii audio nie da sie zabierac ze soba, a ich plytowe odpowiedniki sa poprostu kolosalnie lepsze.

A komputer jako taki juz mi nie przeszkadza w zyciu, bo sie do jego szumow przyzwyczailem.

Jednak gdy chce posluchac muzyki, wylaczam cale to zelastwo.

Jak jozwa, z pietyzmem podchodze sobie do plyt, patrze na nie i przypominam sobie fragmenty utworow. Mysle czego chce posluchac, przypominam sobie klimat.

Mowie, ta jest fajna, ale teraz nie. O ... teraz ta bedzie dobra ..... i ............. ta.

Wybieram dwie z polki i z przyjemnoscia w ciszy slucham.

To swego rodzaju celebracja, przy ktorej komputer jest elementem ktorego mam na codzien w nadmiarze i w tym momemncie chce o nim najzupelniej zapomniec.

>audioaman

Nie przecze ze ilosci plyt jakie Ty i jozwa posiadacie sa godne pozazdroszczenia,

ale czy takie ilosci nie sa w konsekwencji pulapka ?

Wnioskuje ze juz chyba masz trudnosci z identyikacja polozenia i zaczynasz sie w tym gubic.

Mam racje ?

A moze wykorzystaj komputer tylko i wylacznie do katalogowania kolekcji.

Kiedys jak byly jeszcze bardziej dostepne kasety, widzialem taka "kasetoteke" u kumpla.

Dziwily mnie biale, papierowe okladki z numerkami.

Ale koles pokazal mi cztery kartki A4, jako spis tresci i blyskawicznie z tym tekstem w dloni przekladalem to na dzwieki. Wybieralem co mnie interesuje.

Numerek .... kaseta ..... magnetofon ..... i .....jazda.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

> audioman

Dobrej jakości zasilacz ATX (do desktopów) kosztuje >200 zł... Ale chbya zaden zasilacz komputerowy nie nadaje się do audio. Po prostu emituje duzo szumów HF. Podłącz oscyloskop do dowolnego napięcia na wyjściu zasilacza ATX a następnie do zaslacza w np Odtwarzaczu CD. Porównaj i wnioski sam wyciagnij. Jak nie masz oscyloskopu to zerknij tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale zasilacz to nie wszystko: duzo szumów emitujea taśmy IDE (kontrolery tez) magistrala pci, stabilizatory impulsowe napiecia Vcore...

> Robur

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Zmiana cyfry na analog zawsze jest stratana tylko pytanie czy na tyle aby ludzkie ucho wychwyciło rózńicę.

Karta SB Live to straszny chłam i nie warty nawet tych 150zł ile za niego trzeba dać. Jeśli zrzucić scieżki na hdd z płyty CD na hdd a następnie odtorzyc przez tą kartę to na słuchawkach HD 570 słychać wyraźnie szumy (a co dopiero na HD-600) , poza tym brak "przestrzeni" góra sypie piachem... Eh szkoda gadać, to nie jest dźwiek audiofilski i nie ma porównania do stacjonarnego CD (poza boomboxem;)). Terratec 512 jest leszy ale tez ustępuje stacjonarnemu CD. M-AUDIO Delta Audiophile 24/96 to co innego, ale z tą cenę kupimy zewnetrzny przetwornik CD.

Co do wykrywania dysku 200GB na płycie pod Pentium to nie widzę problemu. Pod warunkiem że uzyje się PRAWDZIWEGO sysemu operacyjnego a nie bubli z Redmond. Linux wykryje bez problemu - dlatego jego polecałem. Np cała pojemność Baracudy 40Gbpodz płytą pod 286 (w trybie PIO) jest rozpoznawana. Poza tym może pracować w trybie tekstowym z otwarzaczem typu mpg123 alb mp3blaster. Tak samo cdprarnoia do zrzucania ścieżek audio. A Spróbuj postawić XP na Pentium mmx i 32MB :). A jeszcze cena licencji...

Ukryta Zawartość

Gość audioman > krzysiek

(Konto usunięte)

Jasne Krzysiu a w twoim odtwarzaczu z pietyzmem kręcą się cudowne zębate kółeczka a nie pracują przetworniki c/a. Panowie ja kocham analog i klimaty ale jeśli wasze kieszenie nie są zbyt pełne (w kieszeni audiofila jest zawsze za mało pieniędzy) to uważam że wsparcie przyjdzie (już przyszło) ze strony PC. I stanie się tak dlatego ponieważ rozwój poszczególnych komponentów jest poddany ogromnej presji i w wyniku tej presji karta kosztująca dzisiaj 1000 pln w ciągu kilku miesięcy wyraźnie stanieje, podobnie z dyskami itd. Jeśli dzięki temu istnieje możliwość (przynajmniej do rozważenia) nieco innego dysponowania środkami i przesunięcia ich w stronę np. zdecydowanie lepszych głośników i wzmacniaczy to chyba nic złego. Jeśli ktoś jest ortodoksyjnym audiofilem okopanym na swojej pozycji i jako tarczy używa płyty analogowej to nie zamierzam polemizować.

"(...) Nie mogę się z Tobą zgodzić. Zmiana cyfry na analog zawsze jest stratana tylko pytanie czy na tyle aby ludzkie ucho wychwyciło rózńicę. (...)"

Zapewniam Cię że Twoje ucho nie wychwyci różnicy...

"(...) Karta SB Live to straszny chłam i nie warty nawet tych 150zł ile za niego trzeba dać. Jeśli zrzucić scieżki na hdd z płyty CD na hdd a następnie odtorzyc przez tą kartę to na słuchawkach HD 570 słychać wyraźnie szumy (a co dopiero na HD-600) , poza tym brak "przestrzeni" góra sypie piachem... (...)"

Szumy w słuchawkach nie są spowodowane złymi przetwornikami, ale brakiem dobrego przedwzmacniacza (a być może w cale go nie ma) !!! Przecież słuchawek, a tym bardziej kolumn głośnikowych nie podłącza się bezpośrednio "w kartę" ale przez normalny wzmacniacz !!!

Pozdr

1 W przypadk Delta Audiophile spierac się nie będę, ale w przpadku SB polemizował bym...

2 Aj... a gdzie ja napiesałem ze podłączałem bezpośrednio. Oczywiście ze przez wzmacniaczyk. Co prawda w terratec ma np dodatkowy wzmiacniacz (włączany zworką) ale szumy na nim są koszmarne. Przez zewnetrzy wzmacniacz subiektywien 4 razy mniejsze, ale i tak słyszalne. Szumy pochodzą imho od wpływu "smiecie" RF emitowanych przez podzespoły komputra na tor analogowy, ale szumy to przecież nie wszystko do czego w tych kartach mozna się przyczepić.

• Redaktorzy

Audioman - rozumowanie jest sluszne pod warunkiem, ze sie nie wierzy we wplyw jakosci zrodla na jakosc dzwieku. Natomiast jesli sie jest zdania (np. na podstawie wczesniejszych doswiadczen), ze zrodlo o wysokiej klasy torze analogowym i bardzo dobrym zasilaczu, nie mowiac juz o napedzie, cyfrze i takich rzeczach jak wytlumienie obudowy etc., zagra lepiej niz zrodlo ktore ma np. tylko zaawansowane kosci w konwertorze i dobry naped CDRam, to taka propozycja jest raczej trudna do przyjecia. Poniewaz jednym z najlepszych CD jakie sluchalem byl Linn Ikemi, ktory w przeciwienstwie do tanich odtwarzaczy ma:

- ciezki naped konstrukcji Linna;

- zasilacz impulsowy konstrukcji Linna;

- firmowe bajery w torze cyfrowym, i dopieszczony tor analogowy;

- oraz solidna niemagnetyczna i nierezonujaca obudowe,

to trudno zebym uznal, ze wlasciwie to jak sie da lepsze kolumny albo dorzuci do wzmacniacza, to bedzie to samo... I tylko prosze nie mowic mi, ze ATX to tez zasilacz impulsowy, bo to raczej nie to samo :-)

Jakoś umknął wątek poruszony przez Zbiga i Józwę ; co się stanie jak dysk padnie? Trzeba mieć backup. Czyli zgrywamy zawartość na CD-R (hehe) albo kupujemy drugi dysk 200G za kolejne 1kzł (czyli za cenę źródła CD). Jak dla mnie paranoja.

Albo RAID 1 lub 5. Ale wtedy można się zastanawiać nad tym co będzie jak sobie sami je skasujemy przez przypadek. Myślę, że rozpowszechnią się nagrywarki DVD lub jeszcze coś większego. A od komputera nie ma odwrotu tylko czy będzie on przypominał peceta ? Czy ludzie będą sobie zdawać sprawę z tego, że dysponują specjalizowanym komputerem ?

Jedno jest pewne - nie zatrzymamy wkraczania technik komputerowych do naszego życia i techniki audio również to dotyczy.

Pozdrawiam

Co do wkraczania techniki komputerowej do wszystkiego - zgoda. Dobrym przykładem są układy DSP? Ale co innego stosowanie techniki rodem z komputerów w wyspecjalizowanym sprzęcie audio a co innego robienie na siłę sprzetu audio ze zwykłego standardowego peceta. Chyba, że ktoś wierzy, że moga być urządzenia "do wszystkiego" i to robiące wszystko dobrze. O tym, że tak nie jest świdczy choćby porównanie źródeł DVD i CD. Przypominam: komputer NIE JEST urządzeniem dedykowanym do słuchania muzyki tylko do czegoś zupełnie innego. W zestawieniu z urządzeniem wyspecjalizowanym będzie ZAWSZE gorszy - nawet jeżeli to urządzenie będzie zawierało ten sam procesor i HDD. Wynika to po prostu z założeń projektowych.

A metody typu: kupić stary MMX, wywalić wiatrak, obniżyć napięcie, okleić matą itp to dla mnie coś jak robienie kabrioleta z malucha - hobbyście może to sprawiać frajdę, ale efekt jest jaki jest.

Gość audioman>jozwa

(Konto usunięte)

Oczywiście masz rację. Doskonale wiem jak duże znaczenie ma źródło. Ale pewne porównania są bez sensu. Jeśli kogoś stać na wzmacniacz za 2000pln i głośniki za podobną kwotę nie dokupi do takiego zestawu Wadi jako źródła.

Zasygnalizowałem temat aby się czegoś dowiedzieć i czegoś się dowiedziałem.

Nie wiedziałem na przykład że istnieje taka karta jak M-AUDIO Delta Audiophile 24/96.

Generalnie chciałem się dowiedzieć czy temat całkiem raczkuje czy nie i jak widać ludzie coś próbują robić i dobrze. Kombinacja z przetwornikiem c/a na zewnątrz już wydaje się dosyć ciekawa. Sprawdzałem na eBay i rzeczywiście można tanio kupić dobre c/a. Dyski będą pęcznieć i tanieć i to jest pewne. Jeszcze 2 lata temu nie było by tego tematu bo nie było takich dysków i kart.

Gość audioman>jozwa

(Konto usunięte)

Oczywiście masz rację. Doskonale wiem jak duże znaczenie ma źródło. Ale pewne porównania są bez sensu. Jeśli kogoś stać na wzmacniacz za 2000pln i głośniki za podobną kwotę nie dokupi do takiego zestawu Wadi jako źródła.

Zasygnalizowałem temat aby się czegoś dowiedzieć i czegoś się dowiedziałem.

Nie wiedziałem na przykład że istnieje taka karta jak M-AUDIO Delta Audiophile 24/96.

Generalnie chciałem się dowiedzieć czy temat całkiem raczkuje czy nie i jak widać ludzie coś próbują robić i dobrze. Kombinacja z przetwornikiem c/a na zewnątrz już wydaje się dosyć ciekawa. Sprawdzałem na eBay i rzeczywiście można tanio kupić dobre c/a. Dyski będą pęcznieć i tanieć i to jest pewne. Jeszcze 2 lata temu nie było by tego tematu bo nie było takich dysków i kart.

Najtańszy CD Nada osiąga jakość dużo lepszą niż PC z Creative Platinium. W połączeniu z np. AMC 3025 lub 3050 (do rocka) lub Cambridge serii 300 (klasyka) oraz KEF Cresta (monitorki) lub Radmor LS 10 za kwotę wcale nie kosmiczną otrzymamy dźwięk jako tako wyrównany i przekazujący o rzędy wielkości więcej aspektów nagrania niż z PC połączonego z Meridianem. Wyjściem może być wyjście cyfrowe i przetwornik C/A z buforem i niezależnym taktowaniem.

Na zachodzie używa się elektrowniki programowanej z dużym powodzeniem. Ale na zachodzie oznacza to zintegrowany system domowy Revoxa czy Quada a nie podłączaniem tajwańskiego złomu. I to kosztuje duże pienądze bo nie można mieć czegoś taniego i dobrej jakości. Teraz chińskie firmy wchodzą na rynek z tanimi dobrze brzmiącymi wzmacniaczami ale ciekaw jestem przez jaki czas będą one trzymały parametry bez kalibracji. Shengzen (właściciel Cayin) robi części do samolotów wojskowych ale to jest ciągle kontrolowane. A taki wzmacniacz jak się puści do klienta to nie będzie on chciał co rok biegać do serwisu "bo coś się dzieje z tym dźwiękiem".

• Redaktorzy

Przy okazji - mam wlasnie Sparka (Cayin) od jakichs 5 lat, i jest OK. Na poczatku byly klopoty, bo prad lamp byl zle ustawiony, ale po kalibracji jest w porzadku. Takie uklady sa na szczescie proste jak szpadel - zadnych mikroprocesorow i kulawego oprogramowania. Padnie element - zamienisz na inny, moze nawet lepszy.

a ja proponuje przeczytac recenzje paru kart dzwiekowych (m.in Terratec EWX)

Ukryta Zawartość

a tutaj czesc tekstu na zachete:

...Powiem prosto z mostu. Nic, ale to absolutnie nic co do tej pory słyszałem nie może równać się Terratecowi DMX 6fire (w obu wersjach). To, co wydobyło się z głośników zdyskwalifikowało wszystko, włącznie z odtwarzaczem Yamaha CDX-396, który uważany jest bądź co bądź za wyjątkowo dobry sprzęt jak na swoją cenę i oceniany najwyższymi ocenami w pismach o tematyce audio...

Ukryta Zawartość

Miałem tego Terrateca i rzeczywiście jak na swoją cenę (600zł) bardzo ładnie odtwarzał muzę, oczywiście po podłączeniu do średniej klasy wzmacniacza. Brzmienie miał trochę lepsze od Szum Blastera, ale to jednak nie to co M-AUDIO Audiophile 24/96 ! Terratec to karta multimedialna, czyli nafaszerowana systemami odtwarzania dźwięku 5.1 i obsługi gier itd., natomiast M-AUDIO to karta profesjonalna stworzona do nagrywania i odtwarzania dźwięku. Mając ją na pokładzie trzeba zapomnieć o filmach DVD i ulubionych samochodówkach :( , no chyba że ma się dodatkowo zwykłą dźwiękówkę...

Pozdrawiam.

Tak naprawdę na ten temat naprowadził mnie wywiad z kontrowersyjną co przyznaję osobą jaką jest MANFRED ZOLLER . Możecie to przeczytać na hifi.pl

A oto fragmenty:

GS: Czy miał Pan jakieś problemy związane z samymi komputerami? Mam na myśli takie sprawy jak wysoki poziom zakłóceń elektromagnetycznych w komputerze, duże ilości zakłóceń w zasilaniu, wysoki jitter zegara i tak dalej. Są to zjawiska powszechne w komputerach i potencjalnie niebezpieczne dla jakości sygnałów audio czy video.

MZ: Nie. Niektóre części były na zewnątrz w szafce 19". O ile wiem nie ma na płycie ani jednego problemu z szumami, czy innego podobnego efektu. Już wcześniej robiłem audio komputery i wiem co jest istotne. Jedynym problemem jest Windows XP, ponieważ niektóre sterowniki istniały tylko w wersjach Windows 98SE. Tak więc często przełączałem pomiędzy 98 a XP, i czasami musiałem ponownie bootować zawieszony komputer. Znacie ten problem... (lol)......

.......zawsze mówiłem "staromodnym" audiofilom: komputer będzie w przyszłości źródłem muzyki i video. Są już nawet komputerowe płyty główne z lampowymi stopniami wyjściowymi dla maniaków lamp. Nie żartuję!

GS: Czy na co dzień używa Pan komputera do odtwarzania płyt CD?

MZ: Tak. Korzystam też z plików MP3 na twardym dysku kiedy pracuję lub serfuję. Kocham muzykę. Nie sprzęt!

• 1 rok później...

W jaki sposób zostało zrobione to ekranowanie karty dźwiękowej puszką, rozumiem że karta była pod PCI? Czy wystarczy do tego np. folia aluminiowa, czy też konieczna jest blacha/miedź itd. - no i czy konieczne jest uziemienie "ekranu". Temat starawy, ale może ktoś wie :)

Do takich - to jest audio - celów produkuje się specjalne obudowy od razu montowane z dostosowaną płytą główną i częścią innych elementów. I oczywiście rozwiązanym całym układem chłodzenia. Znam to praktycznie tylko z literatury ale nie są to żadne eksperymenty ale już seryjna produkcja paru conajmniej firm. Jak będę zmieniał kompa to sobie coś takiego kupię. Co ciekawe, o ile się dobrze zorientowałem, to obudowy są typu desk top lub mini tak aby się udało ustawić na biurku - bo przecież musi być dobry dostęp do napędu CD ;-) W poprawianie zwykłego kompa bym sie nie bawił bo za dużo jest do poprawiania :-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) owszem są takie rozwiązania :) Póki co używam karty dźwiękowej jako źródła ( a w zasadzie jako przetwornika ) i takie "poprawienie" mogłoby sporo dać, chociaż faktem jest że zwykły komputer nie nadaje się za bardzo do audio (szum, zakłocenia z zasilacza, samo włączanie komputera żeby posłuchać muzyki jest wystarczająco irytujace żeby sobie odpuścić :)) ). Ale akurat w moim obecnym zestawie daje to sporą poprawę (szczegóły w profilu).

Myślałem o tym, żeby przymocować płaty blachy do śledzi służących do montażu kart PCI.

Ukryta Zawartość

Wszystkie osoby piszace o mp3 uprasza sie o natychniastowe Zaprzestanie ! Ten format jest przestarzaly, oferuje kiepski raczej dzwiek i jest "be" z powodow licencyjnych. Mamy do wyboru lepszy stratny format ogg (Vorbis). Co do przechowywania nieskompresowanych plikow .wav to mozna zmniejszyc ich wielkosc do ~50% kompresujac bezstratnie FLAC-em lub MonkeyAudio. To tylko tak dla przypomnienia. Mp3 ma sens tylko jesli uzywamy jakiegos przenosnego odtwarzacza, ktory gra tylko ten format.

-> Rafal

Alez ja Cie nie oskarzylem, spokojnie. Za to piszesz o systemach chlodzenia. W przypadku maszyny z Procesorem Pentium pierwszej generacji (np. 166, 200 MHz) a taki wystarczy spokojnie do stworzenia odtwarzacza mozna spokojnie uzywac chlodznia pasywnego - sam radiator. Wtedy jedyne brzeczydlo bedzie w zasilaczu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.