Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Elac Carina 247.4

jaknb

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam lepszego wzmacniacza do Elaców Carina 247.4.

Aktualnie grają z Cambridgem CXA80 i jest dobrze, ale chciałbym trochę bardziej kontrolowany basem. Co byście typowali tak do ~5k PLN? Głośniki same w sobie grają dosyć słodko i po cieplejszej stronie, więc myślałem czy by tego nie skontrować techniczym i suchym Heglem.

https://www.audiostereo.pl/topic/150000-wzmacniacz-do-elac-carina-2474/

Hegel H90 albo Rost (aktualnie w wyprzedaży jeszcze są). Genialne połączenie! Ten zestaw gra wybitnie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@Top Hi-Fi & Video Design @5z0p3n

Wezmę Hegla na testy w takim razie.

@aiki

Chyba jeszcze nie dorosłem do lampy. Nie podoba mi się wizja konieczności dbania o nie.

Pytanie natomiast jeszcze o kabelki głośnikowe warte sprawdzenia. Teraz łączę Melodiką Purple Rain 4mm2. Czuję, że można znaleźć coś lepszego w cenie do 400pln za 2x2 metry.

1. Jakimi kabelkami się zainteresować?

2. Czy wywalić blaszk-zworki z terminali w Elacach?

3 minuty temu, jaknb napisał:

Chyba jeszcze nie dorosłem do lampy. Nie podoba mi się wizja konieczności dbania o nie. 

Lampy wkładasz ustawiasz bias i gra muzyka. Poza tym nie wiem o jakim dbaniu mówisz. Olejem przecież się nie smaruje. Polecam posłuchać, a później myśleć o pierdołach ?

Co do kabli to spróbuj znaleźć chord clearway. 

23 godziny temu, jaknb napisał:

można znaleźć coś lepszego w cenie do 400pln za 2x2 metry.

ja bym spróbował Audioquest Type-5. To może zagrać dobrze w takim zestawieniu.

W nowych modelach Audioquest świetnie łączy brzmienie przestrzenne z dobrze dociążonym basem. Miękko, ale zarazem nie tracimy na tzw powietrzu w dźwięku ?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

23 godziny temu, jaknb napisał:

A lamp nie trzeba wymieniać co jakiś czas?

Trzeba, trzeba też o nie dbać jak pisałeś wcześniej.

Co do kabli to proponuję zacząć od półki wyżej od Melodiki Chord Clearway, Kimber 4 PR ewentualnie 8 PR czy Van den Hul CS-122 Hybrid chodź nie wiem czy ten nie będzie za ciemny.

2 godziny temu, jaknb napisał:

Jeśli bas jest miękki, to absolutnie tego nie szukam. Ale zainteresuje się tym modelem.

Jeśli miałeś kiedyś jakiegokolwiek AQ, to wiesz mniej więcej czego się spodziewać. Żaden AQ nie gra twardo, ale seria Type nie jest też żadnym zamulaczem. Kontrola też jest. Tak w sam raz ?

www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.