Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon Denon DRW-585 kontra DRW-695

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie - czytam często Wasze posty w działach "retro", ale rzadko się udzielam - po prostu ciekawią mnie retro sprzęty analogowe (głównie magnetofony). Mam obecnie magnetofon Denon DRW-585 (wcześniej miałem serie 500 i 550 oraz 555), ale zauważyłem, że kieszeń A zaczęła grać tylko jeden kanał, poza tym obie kieszenie coraz wolniej przewijają taśmę, zacina się też Revers po obu stronach... Z racji tego, że mam kilkadziesiąt kaset i chcę je mieć "aktywnie" nadal, a mój synek też bardzo interesuje się mechaniką i tego typu tematami (również w dziedzinie audio) - chciałbym nabyć kolejny magnetofon marki Denon. Uprzedzając Wasze pytania dlaczego akurat taka marka bo byli lepsi producenci magnetofonów (Nakamischi, TEAC, Akai...), odpowiem krótko - bo mam wierzę Denona i po prostu chcę mieć komplet jednego producenta, a audiofilem nie jestem. Zależy mi teraz też na "dwukasetowcu" Denona wyłącznie...

Wiem, że seria 550, 555 - to raczej dolna półka magnetofonów, mój obecny 585 był juz nieco wyżej ale to raczej starszy model, a ja szukam czegoś z końca produkcji - bardzo Was proszę o info i opinie na temat serii 696 (to podobno był ostatni magnetofon wypuszczony na rynek przez Denona (może ktoś wie w którym roku zakończono produkcję serii 695 ???), zatem najnowszy i najbardziej będzie pasował też wyglądem i wzornictwem do mojej 6-o letniej wierzy Denona serii 700).

Szukam go już dość długo - ale ciężko jest złapać na aukcjach akurat serię 695 - czy to była rzadkość na rynku (czy ma pilota w komplecie)? Jak to się ma technicznie i jakościowo w odbiorze do mojego obecnego 585?

I jeszcze jedno pytanie dla kolekcjonerów - ma ktoś może "tabelkę" modelową magnetofonów dwukasetowych Denona (chodzi mi o to jakie modele wychodziły kolejno od najstarszego do najnowszego)...?

Widzę obecnie też na aukcjach serię 850 (w cenach 600-800zł) - z jakich lat jest ta seria (o ile jest starsza od serii 695) i dlaczego jest najdroższa ze wszystkich? to coś nadzwyczajnego?

Jaką serię dwukasetowego decka od Denona byście polecili - chodzi mi jednak raczej o końcówkę produkcji decków niż o jakieś starsze serie...?

Będę wdzięczny za pomoc oraz konkretne opinie.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

Edytowane przez similar

Jeśli szukasz DENONA z "końca produkcji" to raczej sobie odpuść. Jeśli na tabliczce z tyłu jest mały napis "Made in China" to nie idź tą drogą bo koniec produkcji był w Chinach. I choćby przyszło tysiąc atletów i każdy zjadłby tysiąc kotletów , to nie uniosą takiej precyzji ... to magnetofony z Chin nic nie są warte , to wywalenie kasy w błoto. Szukaj starszego z prawilnym - Made in JAPAN. Wtedy kiedy jeszcze inżynierowie mieli ostatnie słowo a nie księgowi. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )