Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary apką na Androida

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Efekt dzisiejszej zabawy: gotowe przyłącze i pomiar charakterystyki w miejscu sluchacza w salonie, system przestrzelony sweepem 10 - 20 000 Hz. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_2020-04-18-21-51-05.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic nie stoi na przeszkodzie, po prostu temat zaczął się od pomiarów telefonem i się rozwinął. O pomiarach komputerem jest już sporo na forum, a to mobilne, wręcz kieszonkowe rozwiązanie, które może się przydać. 

12 godzin temu, porlick napisał:

pomiar charakterystyki w miejscu sluchacza w salonie, system przestrzelony sweepem 10 - 20 000 Hz. 

Ja się na tym nie znam - jak Ty oceniasz dokładność pomiaru? Możesz porównać z czymś sprawdzonym? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

U mnie jedyny sprawdzony to ten. ?

Nawiasem mówiąc, system był ustawiany na ucho- kombinowałem z asymetrycznym ustawieniem kolumn, bo w symetrycznym za ostro występowały rezonanse. Teraz, gdy oś stereo nie jest równoległa do ścian, rozbiły się na drobne i nie są już dokuczliwe.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Możesz porównać z czymś sprawdzonym? 

Chyba, że chodzi np o porównanie pomiaru ch-ki kolumny tym systemem do ch-ki z pomiarów producenta? Jeśli tak, to muszę zrobić pomiar w ogtodzie, by wykluczyć wpływ pomieszczenia, do czego ta zabawka dobrze się nadaje z uwagi na przenośny charakter.

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.04.2020 o 17:44, porlick napisał:

Mikrofon kalibracyjny powinien mieć ch-kę o wąskim rozrzucie- nawet w instrukcji amplitunera o tym pisali. 

nie bardzo wiem poco wam mikrofon kalibracyjny ?

każdy mikrofon pomiarowy ma swój plik kalibracyjny , a nawet jak nie ma go gdzie załadować to zazwyczaj wkładka w nim to wm-61 , która tylko w górze pasma ma jakieś niewielkie zafalowania.

Pomiary raczej tyczą się basu , więc nie ma co marudzić.

Czy ktoś bawił się już tym mikrofonem pomiarowym z allegro ?

Co wyszło ? 

Pytam , bo mogę porównać wyniki z rew-em

8 minut temu, bolo_senor napisał:

nie bardzo wiem poco wam mikrofon kalibracyjny ?

Do robienia pomiarów. Pisząc o mikrofonie "kalibracyjny", miałem na myśli taki stosowany do kalibracji kina domowego w pomieszczeniu. 

Niech będzie pomiarowy, w każdym razie działa bardzo dobrze. Nawet dla tego mojego podają w instrukcji, że nierówności są b.niskie, a dla zachowania dobrych parametrów, należy go przechowywać w stałej, pokojowej temperaturze i wystrzegać się zmian wilgotności. 

Mam tylko drobną wątpliwość- w pomiarze odpowiedzi pomieszczenia w KD, należy go postawić tak, by odbierał dookólnie (oś mikrofonu pionowo w górę).

Do pomiaru kierunkowego to chyba należy zmienić ustawienie o 90°, by mikrofon "patrzył" w źródło dźwięku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, porlick napisał:

Mam tylko drobną wątpliwość- w pomiarze odpowiedzi pomieszczenia w KD, należy go postawić tak, by odbierał dookólnie (oś mikrofonu pionowo w górę).

Do pomiaru kierunkowego to chyba należy zmienić ustawienie o 90°, by mikrofon "patrzył" w źródło dźwięku?

Zasadniczo to są mikrofony dookólne, czyli "zatkane z tyłu", z dostępną jedną stroną membrany. Teoretycznie są dookólne w całym paśmie, praktycznie dla najwyższych częstotliwości dookólność się kaszani z powodu "cienia akustycznego" obudowy mikrofonu, ze względu na jego skończone rozmiary. Producenci załączają zwykle dwa pliki kalibracyjne - "na wprost" i "pionowo do góry".

nagrywamy.com

19 minut temu, porlick napisał:

No to będę mierzył na wprost- "w zenicie" nie będzie cienia. ?

Różnice są niewielkie w sumie i od wyższego środka się zaczynają, to są prawdziwe mikrofony dookólne a nie "udawane" jak wielkomembranowe studyjne ? 

nagrywamy.com

6 godzin temu, porlick napisał:

No to będę mierzył na wprost- "w zenicie" nie będzie cienia. ?

aby było jak najbardziej dokładnie to proponuje  mikrofon na nos przykleić ? śmieszne , ale ciebie też trzeba zmierzyć .

6 godzin temu, przemak napisał:

Różnice są niewielkie w sumie i od wyższego środka się zaczynają, to są prawdziwe mikrofony dookólne a nie "udawane" jak wielkomembranowe studyjne ? 

Kiedyś podpatrzyłem jak ubierali takiego manekina z mikrofonami w uszach w niemieckiej firmie , co za grube pesos akustykę u szalenie bogatego niemiaszka robiła. Tam dwa mikrofony w mono i stereo mierzyli. Najpierw jedna kolumna ucho lewe potem ucho prawe i mono . To samo dla drugiej kolumny i dla stereo . Reszty nie widziałem ☹️ , bo zabrali się z helmutem do siebie.

Pomyślałem , że można by słuchawki douszne na kabłąku przerobić na taki prosty system do mierzenia  akustyki . A już zupełnie fajnie by było jakby to jeszcze na komórce chodziło.

Kiedyś podpatrzyłem jak ubierali takiego manekina z mikrofonami w uszach w niemieckiej firmie , co za grube pesos akustykę u szalenie bogatego niemiaszka robiła. Tam dwa mikrofony w mono i stereo mierzyli. Najpierw jedna kolumna ucho lewe potem ucho prawe i mono . To samo dla drugiej kolumny i dla stereo . Reszty nie widziałem  , bo zabrali się z helmutem do siebie.

Pomyślałem , że można by słuchawki douszne na kabłąku przerobić na taki prosty system do mierzenia  akustyki . A już zupełnie fajnie by było jakby to jeszcze na komórce chodziło.

Tutaj takie przerobione douszne

Zrobienie takich pomiarow to nie problem (robilem juz wiele razy, szczegolnie w autach, bo tam masz bardzo asymetryczna akustyke). Problemem jest raczej to, co zrobic z takimi „asymetrycznymi“ pomiarami?

Dopoki nie masz metody interpretowania takich pomiarow i wyciagania odpowiednich wnioskow (czyli -> wprowadzania dla kazdej strony specyficznych poprawek), takie pomiary sa zbedne i bez wartosci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2686.thumb.png.5a58902224747bead7f20d2b95a2acf3.pngIMG_2690.thumb.png.4ffeb34e8269f487c95d04bf06273f9e.pngIMG_2689.thumb.png.d0c45ff9851ef9e3e0fd0e0e2e4faf47.pngIMG_2688.thumb.png.89b28c44ff8014aaea006b37105ae6ef.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

48 minut temu, xajas napisał:

Dopoki nie masz metody interpretowania takich pomiarow i wyciagania odpowiednich wnioskow

myślę , że jedyne zdroworozsądkowe podejście mając tyle danych to szukanie części wspólnych z obu uszu , korekcja na każdym z kanałów i poprawki na obu w mono np w dsp.

Dla hardcorowców to wyrównanie odległości kolumny od słuchacza na podstawie opóźnień lewy <-> prawy mikrofon

A najbardziej prawdopodobny scenariusz to taki , że mieli u siebie jakiś symulator w którym sprawdzali jakiś swoje ustrojstwa.

38 minut temu, bolo_senor napisał:

myślę , że jedyne zdroworozsądkowe podejście mając tyle danych to szukanie części wspólnych z obu uszu , korekcja na każdym z kanałów i poprawki na obu w mono np w dsp.

Dla hardcorowców to wyrównanie odległości kolumny od słuchacza na podstawie opóźnień lewy <-> prawy mikrofon

A najbardziej prawdopodobny scenariusz to taki , że mieli u siebie jakiś symulator w którym sprawdzali jakiś swoje ustrojstwa.

oczywiście na myśli mam hi-fi , w car audio to chyba tylko wyrównanie poziomów głośności lewy-prawy. Zresztą ja samochód do jazdy używam to nie wiem ?

1 minutę temu, porlick napisał:

Takie coś to mam w standardzie (Fiat Tipo, Android 7')- na ekraniku przesuwam paluchem "centrum balansu" w 2D.

a ja jak na analogowca przystało mam gałeczkę i się cieszę z tego powodu  , bo nie lubię ciągać paluchem po szybce bo to śmiesznie wygląda ☺️

Dla hardcorowców to wyrównanie odległości kolumny od słuchacza na podstawie opóźnień lewy prawy mikrofon

De facto, ciekawsze sa te zakresy, ktore sie roznia a nie te ktore sa wspolne. Przeciez po to robisz osobne pomiary, by wlasnie te roznice rozpoznac i „zniwelowac“.
W domu (Domestic Audio) to stosunkowo proste, bo do tego celu uzywam odpowiedni program ktory tego typu roznice uwzglednia, ale ja juz wspominalem W Car Audio, problem jest o wiele bardziej skomplikowany i trudniejszy do opanowania. Juz sam fakt rozrzucenia przetwornikow po calej kabinie (kanal na nogi, drzwi, deska rozdzielcza, slupki okienne, bagaznik,...), kazdy w innej odleglosci od sluchacza, asymetryczna zabudowa, jest duzy, wyzwaniem doboru odpowiednich zwrotnic i ZGRANIA CZASOWEGO / DELAYS. Tak ze to nie tylko kwestja suwaczka balansu L/R
Poniewaz ten temat mnie bardzo interesowal, dokonalem w wielu autach roznymi systemami pomiarowymi wiele pomiarow (bez przesady kilkaset), az znalazlem „sposob“ korekcji poszczegolnych kanalow, ktory oferowal zrownowazone brzmienie dla obydwu uszow.

Tak np. wygladaly pasma po korekcji L/R

Widac asymetrie miedzy L=zielony i R=czerwony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.