Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do avr1803 Denon-a

Gość BEREK

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BEREK

(Konto usunięte)

Cześć, to mój pierwszy post na Waszym forum. Nazywam się Bartek i niedawno kupiłem sobie Denona avr 1803. Zupełnie przypadkowo, nawet go sobie nie przesłuchałem, po prostu miałem akurat tyle kasy i ochotę, więc "poszłem" do jednego z dwóch salonów (u mnie są tylko 2 salony audio, oba sieciowe) i powiedziałem, że chcę jakiś ampifajer do kina... ten gość mi opowiadał o możliwościach i tak dalej, wypytał mnie o kasę i co chcę słuchać i oglądać... w sumie to nawet miło, ale ja go troszkę nie do końca rozumiałem. Polecał mi tańszy, chyba 1600 denon (oni tu tylko denony i nady mają, a z kolumn tylko B&W i dali... taki szowinizm narodowy). No i wyszedłem, bo nie miał akurat takich głośników (dali, ale jakieś małe do kina) w takim kolorze jak chciałem. Zadzwonił za dwa dni, że ma już ten kolor. Poszedłem i nie wziąłem tych małych dali do kina, za to kupiłem lepszy "ampifajer". No i się go teraz uczę... Nawet jest nieźle, bo udało mi się zaprogramować, zeby mi zmieniał kanały w TV (dla mnie to duży sukces... wierzcie mi). Jak kupowałem ten ampifajer, to powiedziałem żeby mi dał wszystkie kable jakie są potrzebne, bo ja się na tym nie znam... nie dał mi, tylko sprzedał... kabel współosiowy (teraz już wiem jak to się po polsku nazywa, bo sobie doczytałem), czyli coaxial cabel. POdłączyłem DVD (pionnier 717) do tego avr1803 tym kablem i ten denon "zobaczył" cd, czy to normalne?

Teraz stanąłem przed problemem kupna kolumn do tego denona. Jak stanąłem tak stoję. Mało, im więcej czytam archiwalnych wpisów na tym forum, tym trudniej mi się ruszyć...

Czy moglibyście polecić mi jakieś kolumny do denona 1803, uściślę do wyboru są tylko B&W lub Dali (więcej na stronie: www.hi-fi-klubben.dk w dziele hoojtaler (podwójne o, to to przekreślone) (Ach... tam są ceny, tych Nautiliusów za 69,900DKK lub Dali Euphonia mozecie nie polecać... i tak nie kupię)

pozdrawiam Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/1502-jakie-kolumny-do-avr1803-denon-a/

Pozdrawiam kolejnego denonowca. Obawiam sie ze beda tu tacy ktorzy Ci powiedza ze zadne kolumny nie pomoga bo kupiles amplituner no i w dodatku Denona... Musisz posluchac roznych i kupowac glownie pod muzyke ktora AVR 1803 odtwarza znacznie lepiej niz inne amplitunery tej klasy bo do kina to nie robi to wiekszej roznicy.

u mnie amplituner denon (ale z goła inny niz twój - bo stereo) grał z Dali 505 i bylem przez dlugie lata zadowolony. Uznaje sie amplitunery denona ponadto za bezawaryjne, wiec powinienes byc zadowolony z zakupu, czego ci serdecznie zycze!

W sprawie kolumn - wiele zalezy od tego, ile na nie chcesz przeznaczyc.

aha, hby ci tylko stereo w głowie nie zawróciło jak co niektorym tutaj na forum. hihihihihih

Gość BEREK

(Konto usunięte)

uff... dziękuję za posty i słowa otuchy. Cieszę się, że wybrałem coś dobrego (bo mnie się ten Denon podoba coraz bardziej). JBL - poszukam, ale jak pisałem u mojego jedynego (jak się okazało) sprzedawcy kolumny są tylko B&W oraz Dali. Dziś byłem u konkurencji, ale tam są tylko Jamo (i nic więcej).

Cholera, wiem, że muszę kupić jakieś głośniki, bo na tych moich gwizdkach jest strasznie (obudowa od sprzedawanego w markecie Philipsa sprzed 10 lat, a głośniki pioniera od samochodu...).

Dopiero jak to podpiąłem do tego ampifajera, to usłyszałem jak to gwiżdże...

Bartek

P.S. czy ktoś mi wyjaśni (pytałem w pierwszym poście), czy jest normalnym, że podłączając dvd do ampifajera (bardzo mi się spodobała ta nazwa), ampifajer widzi dvd jako cd? Podłączam coaxial cable-em...

pozdr. Bartek

Gość Harvi - Bartek

(Konto usunięte)

Wiam wreszcie kogos ze skandyanwi. Ja tez kupuje sprzet w HI-FI klubben tyle, ze w Sztokholmie.

Napisz ile kasy chcesz wydac na kolumny no i w jak duzym pokoju to ma zagrac.

pozdr.

Berek: w ustawieniach amplitunera masz wybór, pod jaką nazwę będzie podpięty sygnał z wejścia koaksjalnego.

Wchodzisz do ustawien wciskając "system setup" na pilocie, pod numerem 12 w menu masz to przyporządkowanie o którym mówię. Domyślnie jest to CD, zmień sobie na DVD i po kłopocie...

(A nie dostałeś przypadkiem instrukcji obsługi z amplitunerem? Tam to wszystko jest opisane...)

Gość BEREK

(Konto usunięte)

Na głośniki to najchętniej wydałbym jak najmniej, ale wiem, że minimum to 10-12 k DKK (po polskiemu ok. 5-6k PLN). Ja mógłbym wydać te pieniądze w Polsce, tylko nie chce mi się jeździć w te i wewte...

Sylas -> mój brat mi zawsze mówił: RTFM (nie wiem czy to forum dopuszcza rozwinięcie skrótu, ale chyba i tak wszyscy wiedzą)... przepraszam i dziękuję

pozdr. Bartek ;-)

Jesli hcesz kupic glosniki w hi-fi klubben to polecam:

DALI:

- 6006 (przod)

- R 1000 (tyl)

- C 1000 (centralny

- AW 10 (subwoofer)

B&W:

- DM 309 (przod)

- DM 303 (tyl)

- LCR 3 (centralny)

- ASW 600 (subwoofer)

Zostaja jeszcze modele serii 600 S3 (B&W) ale ty juz mozesz niezmiescic sie w budzecie. A co do wyzej wymionionych propozycji to uwazam, ze lepeij gra DALI (ale to jest moje zdanie) jednak mysle, ze nie powiniees miec zadnego problemu z dlsuchaniem obydwu zestawow w sklepie.

p.s. targuj sie, powinni opusici jakies 10 %

Gość BEREK

(Konto usunięte)

pisząc o budżecie miałem na myśli tylko 2 kolumny przednie. Myślę o: B&W CM6 lub B&W DM604S3, a jak namówię Dyrekcje (czyli Moją Panią), to może B&W Nautilus 804. O Dali, to myślę o: Dali Grand Diva lub Dali 8008.

Wiem, że to forma masochizmu, nie móc mieć wszystkiego od razu, ale...

Resztę będę próbował dokupić jak Dyrekcja (czyli Moja Pani) oszczędzi kilka koron na moim koncie...

pozdr. Bartek

Teraz to ja sie juz troche zgubilem, wymienieles kolumny w cenie od 7000 koron (dali 8008) do 30 000 koron (nautilusy 804). Wez jednak pod uwage ze jelsi zdecydujesz sie na nautilusy to komplet 5 glosnikow wyjdzie Cie ponad 60 000 koron, CDM'ow 35 000 - 45 000 a i tak nie wykorzystasz ich pelnych mozliwosci bo Denon jest ''zacienki''. Moim zdaniem najrozsadniej bedzie jak do Denoa kupisz albo DALi jw. tylko 8008 zamiast 6006 (bez subwoofera bedziesz to mogl kupic za jednym razem i prawie zmiescisz sie w budzecie). Wymieniels jeszacze B&W dm 604 to dobre kolumny i nie az tak drogie (10 000 koron) wtedy dokup jako center LCR600S3 (4 000 koron) i na tyl DM600 S3 (3000 koron) no i subwoofer. A jeszcze nie napisales w jak duzym pokoju bedziesz tego sluchal.

Gość BEREK

(Konto usunięte)

pokój to ja mam ok. 75m2... kolumny chcę kupić dobre, bo tak sobie kombinuję: wzmacniacze, ampifajery to się zmieniają co 3-5 lat.. zmieniają się systemy. Kolumny to prosta mechaniczna konstrukcja, ale żeby to zrobić. Nie wiem co można wymyślić wiecej w głośniku... pewnie można, ale nie przez 10 lat (na tyle planuję czas użytkowania kolumn).

W sobotę wybieram się z Dyrekcją na posłuchanie...

pozdr. Bartek

P.S. jeszcze niczego w życiu nie kupowałem, rozważając tyle parametrów... nawet samochody zawsze kupowałem "od ręki"...

No to zeby ''nadmuchac'' w takim pokoju to potrzebne sa DUZE kolumny. no i DUZY subwoofer. Niewiem jednak czy Denon sobie poradziz duzymi kolumnami w tak duzym pomieszczeniu i wysterowaniu 5 kanalow. jednak go mozna potraktowac przejsciowo a wtedy jest sens zainwestowac w dobre kolumny.

p.s ja tez kupuje od reki (no moze nie samochody :))

Gość BEREK

(Konto usunięte)

Pewnie będziecie się śmiać, cóż takie Wasze prawo, doświadczonych użytkowników...

Kupiłem Dali Suite 2.8. Podobały się najbardziej. Brian (czyli sprzedawca) odradził B&W, stwierdził, że do tego Denona nie miałoby to żadnego sensu. Przesłuchałem z Moją Panią Dali 5005, 6006, sute 1.7 i 2.8... wzięliśmy ostatnie, bo najładniej brzmiały. Słuchaliśmy tego na jakimś stereofonicznym wzmacniaczu, nie wiem nawet na jakim, bo ja mam już ampifajera (nie interesowało mnie). Po przyjściu do domu i zainstalowaniu stwierdziliśmy zgodnie: w sklepie grały lepiej, ale bardziej to zasługa Nory Jones, a wina Curta Kombajna, którego słuchaliśmy w domu...

Czy lepiej wkręcić do nich kolce (są w komplecie) czy używać gumowych podstawek, które zalecał Brian. Podłogę mamy zbudowaną na legarach drewnianych, a na tym jest parkiet?

Pozdrawiam Bartek

• Redaktorzy

Jak ci sie podoba, to trafiles w dziesiatke. W koncu o to chodzi, a nie o mityczny sprzet idealny, ktorego i tak nie ma. Co do kolcow - wszyscy powazni recenzenci zalecaja. Ja tez. Plastikowe podkladki i gumowe duperelki sluza tylko ochronie parkietu, a nie polepszeniu dzwieku. Jedna uwaga - kolce powinny byc starannie wypoziomowane, zeby ci sie nie chybotalo, bo inaczej to nie ma sensu. A jak parkiet bedzie krzyczal, mozesz podlozyc monety pod kolce.

Slyszalem taka historie, ze za czasow carskiej rosji wylozono zlotymi monetami podloge w sali balowej. Ale z jednej strony monety - car, z drugiej - godlo carskie, po czym deptac? Wiec ustawiono monety na sztorc. Prawdopodobnie nie bylo stabilnie :)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.