Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 350 and NAD 541 i co dalej ...

raubritter

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Jestem właścicielem wzmacniacza NAD 350 i odtwarzacza NAD 541. Podłączony pod kolumny Paradigm 7 kablami DMN Reson. Sprzęt z początku wieku, umieszczony w salonie około 6x5 metrów.

Z poziomu dźwięku jestem zadowolony, praktycznie nigdy nie przekraczam 10 godziny na gałce. Dźwięk ma dużo basu i jest dynamicznie - styl grania mi się podoba (rock, metal, filmowe ścieżki dźwiękowe). Niestety pojawiły się problemy:

- padł napęd NAD 541 - na razie czekam na części do reanimacji - moze się go uda reanimować, ale gdyby to się nie udało, to szukam napędu CD do 1500 zł (nowy, używany),

- wzmacniacz z CD jest połączony kablami chinch DMN Reson, wzmacniacz nie ma żadnego wejścia optycznego, czytałem opinie, ze przedwzmacniacz w NAD 350 jest słaby i powoli skłaniam się ku opcji - oddzielny przedwzmacniacz z wejściami i wyjściami optycznymi (nowy lub używany do 1500-2000 zł). Powoli myślę nad odtwarzaczem strumieniowym (na razie to zwykły Philips AEA 2700, żeby było jakiekolwiek connectivity - do 1500 zł).

Jakie kable optyczne do połączenia polecacie do 1000 zl

Nie planuje zmiany wzmacniacza (zdaje sobie sprawę, że to kwestia czasu kiedy przestanie grać).

https://www.audiostereo.pl/topic/150434-nad-350-and-nad-541-i-co-dalej/

Ja polecam zakup streamera Yamahy WXC-50. Temat załatwi w 100%. Masz DLNA, Spotify connect, Tidal, radio internetowe, wifi, dwukierunkowy bluetooth i obsługę z wygodnej apki na urządzenia mobilne. Jest też wejście optyczne do podłączenia np TV. Z Nadem te Yamahy zgrywają się bardzo dobrze. Dodają trochę przestrzeni i powietrza, kontrolują dobrze bas. 

1000 PLN na przewód przy takim systemie, to przerost formy nad treścią. Optycznych chcesz podłączyć ten CD czy coś innego?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, raubritter napisał:

Jakie kable optyczne do połączenia polecacie do 1000 zl

Wireworld Supernova 7 z włókna szklanego.

3 godziny temu, raubritter napisał:

Powoli myślę nad odtwarzaczem strumieniowym (na razie to zwykły Philips AEA 2700, żeby było jakiekolwiek connectivity - do 1500 zł).

Coś standardowego to Yamaha WXAD-10, coś wyżej można zainteresować się WXC-50 lub Onkyo 6170.

Czesc,

Yamaha WXC50 to dobry streamer z dodatkowym wejściem optycznym dzięki, któremu podłączysz chociażby telewizor. Masz bardzo dobrą aplikację MusicCast i na prawdę niezłe brzmienie żeby nie powiedzieć, że w tej kategorii cenowej bardzo dobre. Nieco ponad zakładany budżet masz Audiolab 6000n, który działa w oparciu aplikacji DTS Play Fi. Dźwięk jest delikatny i bardzo szczegółowy, bas zróżnicowany i rewelacyjnie kontrolowany. W swojej kategorii cenowej jedno z ciekawszych urządzeń. 
Jeśli chodzi o odtwarzacz CD to warto zwrócić uwagę na cieplej brzmiącego NADa C538. Kabel optyczny, który sprawdza się bardzo dobrze to Wireworld Super Nova.

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.