Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Westminster - ktos sluchal?

MaciekP

Rekomendowane odpowiedzi

Mam niesmiale pytanie. Czy ktos sluchal tych glosnikow, szczegolnie w wersji Royal. Mialem z nimi tylko raz stycznosc na Audio Show kilka lat temu ale w maly pomieszczeniu i ze zmacniaczem Strussa. Wolalbym o tym przezyciu zapomniec. Kots mial z nimi stycznosc w innych okolicznosciach?

Maciek

https://www.audiostereo.pl/topic/15057-tannoy-westminster-ktos-sluchal/

Znajomy z Warszawy je posiada...piękne i duże speakery z wzorcowym dzwiękiem.

Spuśćizna konstruktorów legendy Goodmans'a.

Graja tylko z dobrymi sprzętami niezależnie od tego czy wzmacniaczem jest lampowiec czy tranzystorowiec.

Niestety drogie..ale warte swych pieniedzy w porównaniu z licznymi padakami udającymi H-E.

Tu muszę podkreślić fakt że nieda rady ich porównywać z tubkami Lowthera ...inna klasa.

Oj sluchaja, sluchaja. Od kilku lat slucham Westminster'a w rectangular GRF. Niesamowity glosnik. Nie ma wiele takich.

Zalety: dynamika, pysze barwy dzwiekow. Sluchajac go kilka minut uzmyslawia, ze scena to kompletnie malo istotna sprawa.

Wszystko gra. Analizowac scene muzyczna sluchajac je to jak analiza czy krajobraz jest szeroki czy wysoki, czy do przodu czy do tylu, wszystko gra. Ryzykujac, ze sie powtarzam, problem sceny to problem "malych" glosnikow i akustyki pokoju.

Przypomnijcie sobie jak brzmia organy w kosciele..... wszystko gra, szerokosc, wysokosc, czy plany (tyl/przod) to malo istotny aspekt. Podobnie jest innymi duzymi glosnikami ( Altec 604, etc.)

Wady Westminster'ow: aczkolwiek srodek jest bogaty, jest nieco ciemny, porownujac z srodkiem Lowtherow, ma mnej detalu,

brak jest szybkiego precyzyjnego ataku. Troche tak: atak na klawisz fortepianu jest wolnejszy niz Lowther, ale wybrzmiewanie

bogatsze, pelnejsze.

Konkluzja: nie znam lepszego wysoko-efektywnego glosnika co by dal sie sluchac dlugo bez fatygi. Szkoda tylko, ze nie moze gotowac.

"Od kilku lat slucham Westminster'a w rectangular GRF. Niesamowity glosnik"

Nie wiem w jaki sposób bo Westminister to nazwa skrzynki, a rectangular GRF...hmm to też nazwa skrzynki do której wkładamy właściwego dual - concentrica czy to będzie RED, GOLD, HPD czy nowa seria Prestige.

"Spuśćizna konstruktorów legendy Goodmans'a."

Jaka spuścizna Goodmansa? Tannoy to Tannoy a Goodmans to Goodmans.

Koteczek mial na mysli glosnik 3806 na alcomaxie, na bazie ktorego zbudowal glosniki wg wzoru R-GRF, wiec jest to serce Westmistera w innych obudowach. Taki skrot myslowy.

Nie wiem czy goodmas byl pierszy czy tannoy, ale jezeli Goddmans, to byc moze redy czy silvery cos z goddmansa mialy. W kazdym razie Axiom 80 jest GENIALNY.

Darkul, czy jest mozliwosc posluchania Westmisterow? Jestem z W-wy...

>Bartek1

Dla Twojej wiedzy podaje informacje że gro konstruktorów którzy odeszli z upadającego Goodmansa przeniosło sie do Tannoya w latach 68...75!

Poza tym Goodmans teraz robi kiche, bo kiedys robił dobrze i drogo a tannoy przeżył.

Jak dla mnie z głośników posiadajacych walory "naturalnego brzmienia'w budżetówce mamy Phonary Compact2 ,Volume2,w środku ..Spendor SP-100,wyżej Logany i Westminster Royal i imj podobne szafy.

Reszta na śmietnik ..poza kilkoma wyjątkami.

Ten kto słuchał dużych i sprawnych box'ów z rodzaju Goodmans, w.w. Tannoye czy Altec za cholerę niebędzie zadowolony z małych pierdziawek... zawsze będzie miał niedosyt np.efektu powietrza czy też naturalnośći przekazu....sceny która poprostu jest!

Ostatnio sam coraz bardziej jestem skory do nabycia dużych speaków [prawa fizyki]podpartych długą dobrą wstęgą.

>>Swoją droga niemogę wyjść z podziwu dla nabywców co poniektórych małych audiofilskich box'ów..z których wydobywający się dzwięk wręcz męczy....mimo żę tanie nie są.

Darkul,

w tej chwili kupienie nowych driverow Tannoya jak 3806 jest prawie niemozliwea jezlei sie to uda to sztuka kosztuje ...1800 funtow+Vat +przeslanie!!!!, wiec kompletna paranoja, kiedy Goldy w dokonalej kondycji ze zwrotnicami na e-bay chodza za ok 650 funtow za pare.

Serię Axiom o ile wiem projektował Ted Jordan, który teras sam robi głośniczki aluminiowe ( www.ejjordan.co.uk ).

A Tannoy 3806 to najsłabsza seria dual concentric.

Na eBayu mozna spokojnie za 800-1000 Euro kupic parę Gold-ów lub HPD w idealnym stanie.

Bartku1, Tannoy 3806 to nie seria Tannoy'a lecz specificzny glosnik z gornej polki Tanoya serii Prestige. Glosnik 3806,

jak M.P. pisal, to serce Westminster. Na membranie glosnika (driver'a) 3806 jest "wygrawerowany" napis Westminster.

Glosnik ten moze byc wlozony do roznych skrzynek, Np. Royal, GRF, R-GRF, etc. Mozemy dyskutowac, czy Royal to lepsza czy gorsza skrzynka, ale prosze nie pisz "Tannoy 3806 to najslabsza seria dual concentric" bo to ...., sam rozumiesz, :).

PS: Byl taki okres ok. 10 lat temu, ze seria Prestige byla robiona na ferytowych plus cos jeszcze magnesach oraz "miekich"

zawieszeniach, i zostala "zniszczona" przez krytykow i odbiorcow w Japonii. Od tego czasu, Tannoy wrocil do AlCOMAX'ow (AlNiCo) oraz twardych zawieszen HE. Wspolczesy 3806 ma wiele wspolnych cech do Red'ow. Robilem testy AB,trzy lata temu,

stary Red nowy 3806 w naroznym GRF (to tylko typ skrzynki a nie glosnik), sa roznice, ale bardzo dyskretnie. Reasumujac, 3806 to to.

Chyba 6-8 lat temu? podczas Audio-Show słuchałem na Westminsterach kilka swoich płyt i pomimo małego pokoju w którym były ustawione, to własnie po nich pozostało mi do dzisiaj najbardziej pozytywne wrażenie z wszystkich sprzętowych "SHOW" na jakich byłem. To było jak ściana dźwięku i powietrza uderzająca w niemal każdą tkankę ciała.... jak umiejscowienie w samym centrum, sercu .... wrażenie było niesamowite i porażające...

Zaczęło mnie wtedy zastanawiać, czy te tak powszechnie głoszone zasady/rady o dobieraniu kolumn do wielkości pokoju, nie są za bardzo przesadzone... pamietam, że miałem wtedy ze sobą Wariacje Godbergowskie w transkrypcji na gitary K.Rodarmera, Kantaty Bacha pod Herreweghe i coś z jazzu, chyba Abbey Lincoln ze Stanem Getzem... i mimo małego pokoju, oddalenia od tych ogromnych skrzyń na 3 metry, słuchało się znakomicie... Czy zatem odradzanie komuś kupowania dużych kolumn do mniejszego pokoju powinno być zasadą?

A tak przy okazji może ktoś wie, ile by trzeba za nie zapłacić....?:)

Pozdr.

wg. cennika EIC:

Tannoy Westminster Royal HE (wiśnia)

54 300 00 zł

E.I.C

cennik TANNOY (plik pdf. 79 kB)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Uwazam, ze jest OK sluchac duzych efektywnych glosnikow w malo/srednich pomieszczeniach. Nie wiem jaka jest optymalna pojemnosc pokoju dla Westminster, ale w skrzyni R-GRF w pomieszczeniach 20 m2 x 3m wysokosci jest calkiem dobrze. Chyba byloby lepiej w nieco wiekszym pomieszczeniu, ale.... Mam dobre doswiadczenie z GRF'ami. Uwazam, ze tuby jako typ glosnika sa bardzej eufoniczne od bass-reflex'u. Niskie tony z tuby sa bardzej zrelaxowane, nie maja nerwowosci i kopa bassu-reflex. Ale to sprawa gustu. Bass-reflex jest wzmacniaczem akustycznym, czesto koniecznym zlem kompensujacym ograniczenia dolnej czesci pasma duzej ilosci obecnie produkowanych glosnikow.

Sprawa ceny: Lobuzy z Tannoya nie chca juz sprzedawac golych glosnikow, tylko w obudowach za astronomiczne ceny bo

zamozne rynki to polykaja. Czysty kapitalizm przypominajacy mi rynek kabelkow. Moze kiedys ktos mi wyjasni ceny ostatnio

produkowanych kabli, a bardzej specyficznie, dlaczego my za to placimy. W mojej piaskownicy nazywalismy to BS.

Wracajac do Tannoya. Stare Goldy (na twardym zawieszeniu) sa niezlym kompromisem miedzy cena a jakosca. Zrodlo :Brytyjski E-bay.

A co ma skuteczność do wielkości skrzyń/głośników/pomieszczenia? Pytam z ciekawości bo słuchałem małe 3/5a chyba jakieś 82-84dB w i małym pomieszczeniu grały lepiej niż w dużym w którym podrosty gasły.

• 2 lata później...

wiadomo moze gdzie stoja jakies prestige tannoya do posłuchania i najlepiej abym mogł podpiąs swoj wzmak?Moga byc podstawowe z serii glenair 10.zastanawiam sie jak to odpali przy slabej lampce 2A3 i ewentualnie przy mocnieejszej i jak sie to ma do gabarytow pomieszczenia.

Opis Westminstera był w jednym z czasopism kilka miesięcy temu - niestety nie kojarzę, w którym tytule. Odsłuch, zdaje się, odbywał się u dumnego z posiadania legendy dystrybutora...

A skoro kolega "wskrzesił" wątek sprzed 2 lat, to ja dodam, że chętnie bym kupił podłogowego Tannoya z koncentrykiem. Będę wdzięczny za PW.

• 2 tygodnie później...

dobrze rozumuje ze te przetorniki siedza w prestigu?moze by cos samemu sklecic i 1000 x taniej by wyszlo,a szafeczki i ladniejsze i moze i z dębu by zrobić jesli by za tanio wyszlo/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

Co sądzicie o tej ofercie?

Cena wydaje się dość wysoka.

Ukryta Zawartość

/>

Może jest ktoś kto słuchał dokładnie tego modelu, który jest bodajże z ok 85 roku.

...może jakieś porównania do innych modeli Westminstera lub innych Tannoyów.

Nie mogę znaleźć na jakiej jednostce są one zrobione, 38??...

Na pewno jest to jednostka na gumowym resorze.

pozdr.

joa.

Coś się skopało..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.