Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, SenorCoconut napisał:

Właśnie po to kupiłem pilota żeby nie trzymać telefonu w ręku lub tabletu

No coż, każdy ma swoje rytuały. mnie to zupełnie nie przeszkadza. Pilot czasem by się przydał, choć dla mnie tylko po to, żeby dać następny utwór. 

11 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

No to petarda. Ponoć. Miałem T2 , teraz Auralic S1 ale kiedyś P1mini chce obadac tylko koszty duze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bardzo fajny jest szczególnie po przesiadce z ifi stream. Obecnie gra po rj45 podłączony do sieci upc, ale w niedługim czasie będzie grał po światłowodzie wpiętym w router zasilany baterią z możliwością normalnego podłączenia do sieci

Edytowane przez kaaapa
11 minut temu, sound of silence napisał:

No coż, każdy ma swoje rytuały. mnie to zupełnie nie przeszkadza. Pilot czasem by się przydał, choć dla mnie tylko po to, żeby dać następny utwór. 

Dokładnie każdy lubi co innego

ja myślałam że się da to tak zrobić jak z odtwarzaczem CD czyli wyświetla się numeracja aktualnie słuchanego albumu a nie pięciu poprzednich na jakieś liście

Wyżej pomyliłem się, aplikacja Lumina też pokazuje to samo co wyświetlasz Lumina czyli w chwili obecnej 74/79 W aplikacji i na Luminie

Jest opcja w Luminie uruchomienia albumu nie dodając go do listy?

ewentualnie ustawić tak żeby album usuwał się automatycznie z listy gdy się skończy?

Jeżeli masz zapisaną płytę w bibliotece playlisty to podczas jej wyboru automatycznie usuwane są wszystkie utwory które były wcześniej   odtwarzane w ten sposób masz w odtwarzaczu przygotowaną do słuchania tylko wybraną płytę z jej kolejnością utworów.

Przy dodawaniu płyty do biblioteki lumina można jej nazwę nadać po swojemu oraz taką stworzona bibliotekę przenieść z lumina do tidala

Edytowane przez lamario
nazwa
W dniu 20.12.2024 o 22:22, Marcin Wielgus napisał:

No to petarda. Ponoć. Miałem T2 , teraz Auralic S1 ale kiedyś P1mini chce obadac tylko koszty duze

Skoro przeskoczyłeś na Auralica S1 to rozumiem, że nie jesteś ortodoksyjnie przywiązany do Lumina 🙂 a jak wspominasz o kosztach, to pojawia się bardzo ciekawa alternatywa. Kolega, który miał T2 przez kilka lat, właśnie pożyczył do testów Eversolo a6 Master Edition i jest bardzo pozytywnie zaskoczony jakością streamera i odtwarzacza plików z dysku ssd m.2. Żeby było ciekawie, ma Accuphase E 480 i DP 570 i łączenie streamera za 4800zł z takim zestawem, zakrawa na duży mezalians 😂

Poszperaliśmy, poczytaliśmy i będziemy chcieli pożyczyć do testu nową wersję a10, która dopiero wchodzi na polski rynek. W cenniku ponad 7 tys. mniej niż P1 mini, T3 itd. Ale na papierze i w necie wygląda to zachęcająco: wejścia SFP i LAN, wejście USB b na DAC, podwójne zasilanie sekcji cyfrowej i analogowej, w pełni zbalansowany przedwzmacniacz analogowy, slot ssd na 2x4tb karty m.2, room correction, pilot i aplikacja, która wg. jednej zachodniej recenzji, ale też potwierdza to mój kolega od a6, jest lepsza od aplikacji lumina i rose… 

Efekty testów opiszę, zapowiada się interesująco.

Eversolo A6 czy ten wchodzący A10 na papierze faktycznie możliwości techniczne do ceny całkiem spoko. Tylko ja akurat miałem już przygodę z podobnym sprzętem. Zanim kupiłem Lumina przetestowałem kilka rozwiązań i jednym z nich był transport sieciowy od chwalonej i promowanej przez tzw "prasę audio" firmy Silent Angel. Najpierw się człowiek naczyta jakie to cudo ktoś za pół darmo rozdaje, a potem rozczarowanie bo opis ze sponsorowanych artykułów nijak się ma to tego pudełka które stoi przede mną. Ten transport plus dac który też miałem na wypożyczeniu stwarzały mi spore problemy techniczne których nie miałem z innym sprzętem. I gdyby to jeszcze grało o klasę lepiej niż pozostałe które słyszałem no to ok, jest jakieś uzasadnienie do zakupu i sporo pieniędzy zostaje w kieszeni, ale muzycznie też szału nie było.

I tu wracam do Eversolo, na zachodnich forach jest całkiem sporo informacji od użytkowników tych urządzeń i generalnie opinia jest taka że wsparcie jest na poziomie typowego chińskiego produktu czyli słabe. Być może za to gra bardzo dobrze, nie słuchałem i nie zniechęcam do zakupu ale doradzam bardzo dobrze przetestować od strony technicznej zanim się wyda kasę.

Aplikacja Lumina też szału nie robi i za te pieniądze mogłaby być bardziej funkcjonalna, jednak jest przynajmniej stabilna i przewidywalna, a sam sprzęt  jest technicznie przezroczysty dla systemu - po prostu włączam i robi to do czego został kupiony.

56 minut temu, remar napisał:

Eversolo A6 czy ten wchodzący A10 na papierze faktycznie możliwości techniczne do ceny całkiem spoko. Tylko ja akurat miałem już przygodę z podobnym sprzętem. Zanim kupiłem Lumina przetestowałem kilka rozwiązań i jednym z nich był transport sieciowy od chwalonej i promowanej przez tzw "prasę audio" firmy Silent Angel. Najpierw się człowiek naczyta jakie to cudo ktoś za pół darmo rozdaje, a potem rozczarowanie bo opis ze sponsorowanych artykułów nijak się ma to tego pudełka które stoi przede mną. Ten transport plus dac który też miałem na wypożyczeniu stwarzały mi spore problemy techniczne których nie miałem z innym sprzętem. I gdyby to jeszcze grało o klasę lepiej niż pozostałe które słyszałem no to ok, jest jakieś uzasadnienie do zakupu i sporo pieniędzy zostaje w kieszeni, ale muzycznie też szału nie było.

I tu wracam do Eversolo, na zachodnich forach jest całkiem sporo informacji od użytkowników tych urządzeń i generalnie opinia jest taka że wsparcie jest na poziomie typowego chińskiego produktu czyli słabe. Być może za to gra bardzo dobrze, nie słuchałem i nie zniechęcam do zakupu ale doradzam bardzo dobrze przetestować od strony technicznej zanim się wyda kasę.

Aplikacja Lumina też szału nie robi i za te pieniądze mogłaby być bardziej funkcjonalna, jednak jest przynajmniej stabilna i przewidywalna, a sam sprzęt  jest technicznie przezroczysty dla systemu - po prostu włączam i robi to do czego został kupiony.

Kolega od ponad tygodnia testuje a6 i jak narazie twierdzi, że bez jakichkolwiek problemów technicznych, a dźwiękowo jest bardzo dobrze zarówno w streamingu jak i odtwarzaniu plików. Kolega porównuje z Accuphase DP570 i z Soundgenic, więc punkty odniesienia są konkretne. W listopadzie pojawiła się recenzja, w której wskazali na problemy w aplikacji, okazuje się, że już zostały rozwiązane. Co do kraju pochodzenia, nie patrzyłbym na to bo Lumin jest z chińskiego Hong-Kongu. Ja sam mam wzmacniacz i głośniki duńskich firm, ale gdybym wziął pod uwagę historie moich znajomych związane z problemami technicznymi dotyczącymi sprzętów poważnych marek z Danii to pewnie nie zdecydowałbym się na taki zakup. Często jest to niestety zwyczajny pech, bo trafiasz na wadliwy egzemplarz. 4 lata temu, pewien znajomy zakupił Lumina D2, którego musiał wymienić po kilku tygodniach, więc miałem zgryz czy z moim, kupionym kilka tygodni wcześniej, też coś się nie wydarzy. Inny kolega kupił topowy wzmacniacz pewnej brytyjskiej firmy a po kilku dniach, nastąpił potężny trzask w głośnikach i wzmacniacz padł. Dystrybutor wymienił go na droższy model z serii Anniversary i chociaż grał u kolegi kilka lat, to jeszcze długo miał obawy czy znowu coś nie stanie. Takich historii jest niestety bardzo dużo, a ceny wcale nie odzwierciedlają jakości sprzętu ani serwisu i obsługi klienta. Jest to w dużej mierze czynnik losowy. Jeden trafi dobrze, inny źle.

Skoro przeskoczyłeś na Auralica S1 to rozumiem, że nie jesteś ortodoksyjnie przywiązany do Lumina a jak wspominasz o kosztach, to pojawia się bardzo ciekawa alternatywa. Kolega, który miał T2 przez kilka lat, właśnie pożyczył do testów Eversolo a6 Master Edition i jest bardzo pozytywnie zaskoczony jakością streamera i odtwarzacza plików z dysku ssd m.2. Żeby było ciekawie, ma Accuphase E 480 i DP 570 i łączenie streamera za 4800zł z takim zestawem, zakrawa na duży mezalians
Poszperaliśmy, poczytaliśmy i będziemy chcieli pożyczyć do testu nową wersję a10, która dopiero wchodzi na polski rynek. W cenniku ponad 7 tys. mniej niż P1 mini, T3 itd. Ale na papierze i w necie wygląda to zachęcająco: wejścia SFP i LAN, wejście USB b na DAC, podwójne zasilanie sekcji cyfrowej i analogowej, w pełni zbalansowany przedwzmacniacz analogowy, slot ssd na 2x4tb karty m.2, room correction, pilot i aplikacja, która wg. jednej zachodniej recenzji, ale też potwierdza to mój kolega od a6, jest lepsza od aplikacji lumina i rose… 
Efekty testów opiszę, zapowiada się interesująco.

Lumin T2 bardzo mi pasował ale ale ... Bardzo mi brakowało wejścia na DAC a wręcz mnie to wk....
Ja otwarty na jakość nie na markę. Z Lumin zaro problemów miałem ex demo od nowości wygrzane.
Auralic S1 - najnowsze dziecko tej firmy ale gra bardzo dobrze i ciut mi rozjaśniło system . Funkcjonalność bogata , applikacja bardzo ok ale najpierw był odsłuch tygodniowy i wołanie uszu kegów do oceny. Na razie 24mce gwarancji więc spoko.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Lumin T2 bardzo mi pasował ale ale ... Bardzo mi brakowało wejścia na DAC a wręcz mnie to wk....
Ja otwarty na jakość emoji1.png nie na markę. Z Lumin zaro problemów miałem ex demo od nowości wygrzane.
Auralic S1 - najnowsze dziecko tej firmy ale gra bardzo dobrze i ciut mi rozjaśniło system . Funkcjonalność bogata , applikacja bardzo ok ale najpierw był odsłuch tygodniowy i wołanie uszu kegów do oceny. Na razie 24mce gwarancji więc spoko.

Rozumiem, że kupiłeś Vega S1 ? Planujesz dokupić zasilacz PSU S1? Czytałem, że z nim dźwięk jest pełniejszy i już nie tak jasny. Można też zmieniać opcje Tone Mode i ocieplić dźwięk. Przyznam, że bardzo mi się spodobała ta seria, bo lubię bardziej purystyczne podejście niż Rose czy Eversolo, ale zdecydowałem, że jeżeli zmienię d2 to na coś co koniecznie będzie miało slot na dysk ssd. Teraz mam 4 klocki związane ze źródłem, chcę to zredukować najlepiej do jednego. Szkoda, że nie pokusili się na takie rozwiazanie jak Eversolo, czyli slot na ssd m.2, wtedy chętnie bym sprawdził Vega S1. 

Rozumiem, że kupiłeś Vega S1 ? Planujesz dokupić zasilacz PSU S1? Czytałem, że z nim dźwięk jest pełniejszy i już nie tak jasny. Można też zmieniać opcje Tone Mode i ocieplić dźwięk. Przyznam, że bardzo mi się spodobała ta seria, bo lubię bardziej purystyczne podejście niż Rose czy Eversolo, ale zdecydowałem, że jeżeli zmienię d2 to na coś co koniecznie będzie miało slot na dysk ssd. Teraz mam 4 klocki związane ze źródłem, chcę to zredukować najlepiej do jednego. Szkoda, że nie pokusili się na takie rozwiazanie jak Eversolo, czyli slot na ssd m.2, wtedy chętnie bym sprawdził Vega S1. 

Tak mam Vega S1 i od razu kupiłem z PSU. Masz rację co do m.2 choć ja słucham z domowego NAS po sieci i aplikacja Auralic fajnie obsługuje NAS. Buduje własną bazę utworów co znacznie przyspiesza dostęp do nich.

• 2 tygodnie później...

Witam ostatnio zrobiła się mała burza w internetach na temat aplikacji upnp Jplay iOS ( chodzi o wersję na iPad/iphone) są opinie że gra lepiej niż Roon i natywna aplikacja Lumin . Posiada do tego natywne wsparcie Hqplayer ( co przy kuminie jest niestety bezużyteczne brak wsparcia protokołu NAA) wygląd i funkcjonalność to takie 70 % Roon ale bez serwerów i dodatkowego sprzętu . Testuję od wczoraj najciekawsze dla mnie jest czy jest możliwa różnica w SQ pomiędzy Jplay a natywną aplikacją Lumin która na dzień dzisiejszy daje najlepszą jakość dźwięku . Może koledzy sterujący luminami iPad / iPhone wyrazili swoją opinię na temat tej aplikacji jest do pobrania na 14 dni w wersji bezpłatnej

W dniu 23.12.2024 o 08:50, remar napisał:

Eversolo A6 czy ten wchodzący A10 na papierze faktycznie możliwości techniczne do ceny całkiem spoko.

ostatnio byłem na odsłuchu pylon jasper 25mk2, ma gold 300, atc40, kanta 2, najpierw był podłączony a6me, a potem p1 mini tak jak w kolumnach to za dużo różnic nie słyszałem (poza atc bo zamknięta konstrukcja) tak przepięcie z a6me na p1 mini to było jak wejście do lexusa z dacii (bez urazy dla dacii 🙂 ) kompletnie inne brzmienie, inna pólka brzmienia. Słychać ze eversolo to taki entry level, który ma więcej reklamy niż możlwiości. Oczywiście mamy tutaj 5x droższą zabawkę... 😉 sam jestem ciekaw jakiegoś streamera i pewnie będę szukał 🙂 znajomi mają luminy i sobie chwalą (u1 mini, x1) może czas wymienić poczciwego staruszka node 2i 😄 bo jest najsłabszy z całego setupu. No i na koniec wjechał mola mola tambaqui 🙂 pięknie brzmiał.

W dniu 22.12.2024 o 21:40, Manic69 napisał:

Żeby było ciekawie, ma Accuphase E 480 i DP 570 i łączenie streamera za 4800zł z takim zestawem, zakrawa na duży mezalians

opera 40k, mcintosh 40k, node 1k 🙂 

470058198_1299283291261926_1354274014981255989_n (1).jpg

Edytowane przez Ghotti

No cóż, jakoś nie czułem się, że siedzę w dacii testując w niedzielę na wiele sposobów eversolo 6ma w zestawie Accuphase E800 (74k), DP 570 (51k) z PMC 25.26i (48k). Z pewnością nie jest to topowy streamer, bo nie byłoby sensu produkować modeli a8 i a10, ale „siedząc w lexusie” nie miałem uczucia, że eversolo robi za „drewniane koła”. Z pewnością wkrótce a10 pójdzie do sprawdzenia i zobaczymy czy warto dokładać 10k. No cóż, już dawno w tym temacie zorientowałem się, że przede wszystkim każdy system gra inaczej, w zależności, gdzie jest postawiony, i tylko w danym, konkretnym systemie należy testować nowe urządzenie i mieć pewność, że zgra się z resztą toru.

Każdy ma swój słuch. Największe zmiany słyszałem po przepięciu z eversolo na lumina od razu inna energia, kompletnie inny, zdecydowanie lepszy dźwięk. W eversolo było wszystko pod kocem 😉 jakby mi zrobiło ślepy test to z kolumn bym od razy wyłapał atc bo inna konstrukcja co do reszty ciężko większe różnice wyłapać oczywiście były, ale nie były tak diametralne jak po przepięciu z eversolo na lumina 

to tak jest że słuchasz klocka i gra ci ok do czasu jak nie usłyszysz czegoś znacząco lepsze i wówczas więc że "można lepiej "
Jak miałem BSN 2i + PSU to słuchałem dac rozne i byłem zawiedziony że coś tam ciut lepiej a kasa duża no i nie chciałem sabra aż tu namówili mnie panowie od dystrybutora na Lumin T2 żebym wziął na odsłuch. Kręciłem nosem bo to sabre.
Odpaliłem w domu i po 30 sekundach już wiedziałem. Został na niemal 3 lata pomimo kasy.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

to tak jest że słuchasz klocka i gra ci ok do czasu jak nie usłyszysz czegoś znacząco lepsze i wówczas więc że "można lepiej "
Jak miałem BSN 2i + PSU to słuchałem dac rozne i byłem zawiedziony że coś tam ciut lepiej a kasa duża no i nie chciałem sabra aż tu namówili mnie panowie od dystrybutora na Lumin T2 żebym wziął na odsłuch. Kręciłem nosem bo to sabre.
Odpaliłem w domu i po 30 sekundach już wiedziałem. Został na niemal 3 lata pomimo kasy.

Dokładnie 😉 miałem tak z mola mola jak mi podpięli 😉 powiedziałem żeby to zabrali bo robiło większy wow niż te kolumny tylko że droższy 2x od tych kolumn 😂 też mam obecnie BSN 2i + PSU 🙂 ale teraz to będzie raczej najsłabsza ogniwo także może powoli będę się za czymś rozglądał, ten p1 mini bardzo fajnie grał. Tylko w takich 20k to jest już w czym wybierać 🙂 

Edytowane przez Ghotti
Dokładnie  miałem tak z mola mola jak mi podpięli  powiedziałem żeby to zabrali bo robiło większy wow niż te kolumny tylko że droższy 2x od tych kolumn też mam obecnie BSN 2i + PSU  ale teraz to będzie raczej najsłabsza ogniwo także może powoli będę się za czymś rozglądał, ten p1 mini bardzo fajnie grał. Tylko w takich 20k to jest już w czym wybierać  

Ja się przesiadłem na Auralic Vega S1 + psu . Posłuchaj

Teraz, Marcin Wielgus napisał:

Ja się przesiadłem na Auralic Vega S1 + psu . Posłuchaj

Dokładnie. Rose, Auralic, Lumin, czy jakieś używane chociażby Rockna. W kwocie 10-20 tys się robi wybór. Teraz z ciekawości zamówiłem silent angel Munich głównie żeby zobaczyć różnice coax vs USB a przy okazji sprawdzić różnice vs 2i

38 minut temu, Ghotti napisał:

Dokładnie. Rose, Auralic, Lumin, czy jakieś używane chociażby Rockna. W kwocie 10-20 tys się robi wybór. Teraz z ciekawości zamówiłem silent angel Munich głównie żeby zobaczyć różnice coax vs USB a przy okazji sprawdzić różnice vs 2i

zazdroszcze ci przesiadki, bo to bedzie "skok" ale pozniej na tym poziomie juz nie ma skokow chyba ze ceny 🙂 jakosc poprostu inaczej lub troche lepiej 

2 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

zazdroszcze ci przesiadki, bo to bedzie "skok" ale pozniej na tym poziomie juz nie ma skokow chyba ze ceny 🙂 jakosc poprostu inaczej lub troche lepiej 

Mam nadzieję na pierwszy skok za 3 tygodnie jak przyjadą Jaspery 25 i zastąpią moje 15 letnie Elac fs217 😂 O tym pisałem wyżej taki efekt wow nie było przy zmianie kolumn jak przy zmianie eversolo na p1 mini 

Do tych kolumn to zalecam zachować znaczny odstęp od ściany, miałem w domu na testach poprzednią wersję Jasperów, dopiero metr od ściany uzyskiwały względną równowagę tonalną, bliżej dominował bas taki miękki i obszerny. Może w MK2 zostało to poprawione.

Edytowane przez remar
7 minut temu, remar napisał:

Do tych kolumn to zalecam zachować znaczny odstęp od ściany, miałem w domu na testach poprzednią wersję Jasperów, dopiero metr od ściany uzyskiwały względną równowagę tonalną, bliżej dominował bas taki miękki i obszerny.

No z metrem będzie ciężko …. Kupię jakieś dyfuzory akustyczne na tył na pewno. Najwyżej pójdą dziurawe skarpety w bass reflex 😂

Wstępnie już wybrałem tylko myślę o rozmiarze czy nie kupić 70x140np

https://akustonic.com/sklep/panel-binarny/

Też się czeka 2-3 tygodnie także pewnie w poniedziałek zamówię żeby był od razu coby basem nie dostać w pysk na dzień dobry od pylon 

3 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

Super! 👍

okaże się za 2-3 tygodnie jak przyjadą 😉 no ale jak wyżej pisałem przesiadka z Elac fs217 po nastulatach także ... powinno być lepiej 🙂 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.