Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, MarcinGD napisał:
15 minut temu, zycie_to_gra napisał:
Tak, mając T2 miałem tożsame zdanie. Teraz rozdzielając urządzenia moja opinia jest zgoła inna, z włączonym upsamplingiem i bez niego U2 mini gra jak zupełnie inne urządzenie. Sam jestem zdziwiony tak dalece idącymi zmianami. U mnie gra to na wyjściu AES/EBU do DACa. Nie piszą tu że jest lepiej lub gorzej, piszę tylko, że różnice są wręcz zadziwiające. 

Są przetworniki które poprostu grają lepiej ten sam materiał w dsd. Świetnym przykładem jest t+a dac8 dsd który pliki dsd grał wybitnie a pcm tylko poprawnie.

Coś w tym jest, Lampizator miał podobnie. Ale ja przez AES/EBU mogę puścić tylko gęste PCMy, DSD w natywnej postaci odpada, muszę skalować w dół. Nie żałuję jednak, płyt DSD mam może 5%. 

Tak, mając T2 miałem tożsame zdanie. Teraz rozdzielając urządzenia moja opinia jest zgoła inna, z włączonym upsamplingiem i bez niego U2 mini gra jak zupełnie inne urządzenie. Sam jestem zdziwiony tak dalece idącymi zmianami. U mnie gra to na wyjściu AES/EBU do DACa. Nie piszą tu że jest lepiej lub gorzej, piszę tylko, że różnice są wręcz zadziwiające. 

A na jakim DAC obecnie grasz ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Porównywał ktoś upsampling  wbudowany w nasze luminy do tego który oferuje np.  Roon 
Najlepszy upsampling moim zdaniem jest w hqplayer. Z tym w luminie można żyć, nie ma tragedii. Myślę że lumin jest na tym samym poziomie co w roon bo wielkich mocy obliczeniowych tam też nie potrzeba.
Coś w tym jest, Lampizator miał podobnie. Ale ja przez AES/EBU mogę puścić tylko gęste PCMy, DSD w natywnej postaci odpada, muszę skalować w dół. Nie żałuję jednak, płyt DSD mam może 5%. 

Wprawdzie Lumin jak i PS Audio pozycjonują się na granie w najlepszej jakości w DSD to tak jest, wg mnie, w przypadku natywnych plików w tym formacie . Zmiana PCM na DSD nie daje wg mnie jakiejs zauważalnej poprawny tak samo jak jakieś ripy CD czy winyli do formatu DSD też bez sensu. Natywne DSD to tak jest elegancko.

Ciekawe spostrzeżenie / doświadczenia masz bo to byłoby coś co przemawia za rozdziałem transportu od DAC oczywiście, jak napisałeś, jest zauważalnie inaczej co nie znaczy lepiej .
Cholera wszystko dzielone PRE, koncowka, zasilanie, transport, DAC ... Szafki brakuje

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

A na jakim DAC obecnie grasz ?

Pytałeś o to kilka dni temu w tym klubie 😉 

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Wprawdzie Lumin jak i PS Audio pozycjonują się na granie w najlepszej jakości w DSD to tak jest, wg mnie, w przypadku natywnych plików w tym formacie . Zmiana PCM na DSD nie daje wg mnie jakiejs zauważalnej poprawny tak samo jak jakieś ripy CD czy winyli do formatu DSD też bez sensu. Natywne DSD to tak jest elegancko.

Ciekawe spostrzeżenie / doświadczenia masz bo to byłoby coś co przemawia za rozdziałem transportu od DAC oczywiście, jak napisałeś, jest zauważalnie inaczej co nie znaczy lepiej emoji1.png.
Cholera wszystko dzielone emoji1.png PRE, koncowka, zasilanie, transport, DAC ... Szafki brakuje

Takie rozdzielenie ma sens, jak oba urządzenia są wyższej jakości niż to zintegrowane, co zazwyczaj wiąże się z dużo większymi wydatkami oraz z dodatkowym kompletem okablowania. Postęp zauważyłem zmieniając wzmacniacz zintegrowany na osobne PRE i końcówkę mocy, i podobne pozytywne zmiany w przypadku rozdzielenia transportu i DACa. Zmiany opisane wyżej oceniam jako znaczące, to co opisywałem jako inaczej nie koniecznie lepiej to sam upsampling w U2 mini, ten każdy oceni  swoim systemem i swoim sumieniem 😉 

Edytowane przez zycie_to_gra
Takie rozdzielenie ma sens, jak oba urządzenia są wyższej jakości niż to zintegrowane, co zazwyczaj wiąże się z dużo większymi wydatkami oraz z dodatkowym kompletem okablowania. Postęp zauważyłem zmieniając wzmacniacz zintegrowany na osobne PRE i końcówkę mocy, i podobne pozytywne zmiany w przypadku rozdzielenia transportu i DACa. Zmiany opisane wyżej oceniam jako znaczące, to co opisywałem jako inaczej nie koniecznie lepiej to sam upsampling w U2 mini, ten każdy oceni  swoim systemem i swoim sumieniem  

Upsss sorki. Ehhh wiek

W temacie upsamplingu. U mnie gra lumin D2. Po zmianie z PCM na DSD dźwięk jest gładszy, jakby trochę mniej zapiaszczony. Różnice subtelne. Gram tylko z Tidala. Na plikach zapewne są większe różnice. Dodam, że mam jasny wzmacniacz i jasne kolumny.

Słuchałem D2, jasny wzmacniacz i kolumny to dobry kierunek do tego źródła. Na czym grasz? U mnie D2 zagrał trochę za gęsto, z małą rozdzielczością. Wzmacniacz Unison Unico 90 + Opera Quinta.

Panowie ponawiam pytania może ktoś wie :

"Panowie jak to jest z tym radiem internetowym na Lumin .. u mnie T2 .
Pokazuje że znalazł 85 stacji ale np RMF Classic nie ma . Czyli że jesteśmy ograniczeni do tego co jest w tunelin"

Co więcej w appce Tunelin na iPhone sprawdziłem i RMF Classic jest .

W dniu 24.12.2022 o 08:41, remar napisał:

Słuchałem D2, jasny wzmacniacz i kolumny to dobry kierunek do tego źródła. Na czym grasz? U mnie D2 zagrał trochę za gęsto, z małą rozdzielczością. Wzmacniacz Unison Unico 90 + Opera Quinta.

U mnie gra exposure 2010 s2 z Audio physic Yara 2 superior. Wg mnie dobre połączenie. No wiadomo, że mam jakieś dodatki, inny bezpiecznik na zasilaniu wzmak, switch silenta- ładnie oczyścił dźwięk. Mój system gra rozdzielczo, D2 dobrze wypada w tym towarzystwie. Jednak ostatnio coraz częściej mysley o zmianie wzmacniacza i po rozmowach z branżą widzę,że nie będzie łatwo i tanio znalezc następcę exposure.

Pytanie do doświadczonych kolegów i koleżanek: czy jednym zasilaczem liniowym 12V (Sbooster) jest sens zasilić równolegle dwa urządzenia, tj. transport Lumin U1 mini i DAC Mytek Brooklyn DAC+?

Czy będzie to miało negatywny wpływ na któreś z tych urządzeń (jakieś interferencje, zakłócenia itp)?

Prądowo Sbooster da radę, bo zmierzony pobór obu urządzeń nie przekracza 1.5A, a znamionowo ma 3A.

Z góry dziękuję za spostrzeżenia i sugestie. Pozdrawiam

Witam użytkowników Lumina, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem u2 mini. Połączony przez usb z Heglem Hd12 (DAC już stary, ale jak dla mnie brzmi świetnie), a Hegel z Naimem 5si. I mam pytanie: Lumin wymaga połączenia przewodowego z siecią i na razie połączyłem go do prostego acces pointa TP-linka 2,4 GHz. Rozglądam się za jakimś innym, lepszym rozwiązaniem, tylko nie mam możliwości bezpośredniego połączenia switcha do routera światłowodowego, musi łączyć się z routerem przez wifi. Wszystkie switche audio jakie znalazłem w sieci wymagają połączenia przewodowego z routerem. Na razie i tak całość brzmi kosmicznie w porównaniu z poprzednią maliną, Allo Digione i zasilaczem od Tomanka. Słucham prawie wyłącznie z Tidala HiFi plus. 

Edytowane przez Pinny
Tak przez airplay.

Toż ja również mogę po BT słuchać tych kanałów co męczyłem powyżej że nie ma . Odpalam Tunein na komórce i po AirPlay do lumina ... Ciężko było na to wpasc

U mnie gra exposure 2010 s2 z Audio physic Yara 2 superior. Wg mnie dobre połączenie. No wiadomo, że mam jakieś dodatki, inny bezpiecznik na zasilaniu wzmak, switch silenta- ładnie oczyścił dźwięk. Mój system gra rozdzielczo, D2 dobrze wypada w tym towarzystwie. Jednak ostatnio coraz częściej mysley o zmianie wzmacniacza i po rozmowach z branżą widzę,że nie będzie łatwo i tanio znalezc następcę exposure.

Mozesz wrzucić link do tego switcha który masz ? Thx
Witam użytkowników Lumina, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem u2 mini. Połączony przez usb z Heglem Hd12 (DAC już stary, ale jak dla mnie brzmi świetnie), a Hegel z Naimem 5si. I mam pytanie: Lumin wymaga połączenia przewodowego z siecią i na razie połączyłem go do prostego acces pointa TP-linka 2,4 GHz. Rozglądam się za jakimś innym, lepszym rozwiązaniem, tylko nie mam możliwości bezpośredniego połączenia switcha do routera światłowodowego, musi łączyć się z routerem przez wifi. Wszystkie switche audio jakie znalazłem w sieci wymagają połączenia przewodowego z routerem. Na razie i tak całość brzmi kosmicznie w porównaniu z poprzednią maliną, Allo Digione i zasilaczem od Tomanka. Słucham prawie wyłącznie z Tidala HiFi plus. 

Wg mnie nie powinieneś się tym martwić . Szerokość pasma wifi jest całkowicie wystarczająca do transmisji danych z Tidal a nawet jak zapragniesz ciągnąć np pliki z domowego NAS to też da radę. Jak możesz (siła sygnału vs. Tłumienie ścian) połącz po 5GHz - ważne żeby sygnał był mocny .

W dniu 24.12.2022 o 18:17, remar napisał:

Na smartfonie w TuneIn są polskie stacje bo jest też opcja "Lokalne Radio". W Luminie tego nie ma.

Czy to znaczy że bezpośrednio z Lumina nie posłucham radia 357 i nowy świat? 

40 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Toż ja również mogę po BT słuchać tych kanałów co męczyłem powyżej że nie ma . Odpalam Tunein na komórce i po AirPlay do lumina emoji1751.png... Ciężko było na to wpasc emoji6.png

Mozesz wrzucić link do tego switcha który masz ? Thx
Wg mnie nie powinieneś się tym martwić . Szerokość pasma wifi jest całkowicie wystarczająca do transmisji danych z Tidal a nawet jak zapragniesz ciągnąć np pliki z domowego NAS to też da radę. Jak możesz (siła sygnału vs. Tłumienie ścian) połącz po 5GHz - ważne żeby sygnał był mocny .

Miałem w planie kupić tańszy streamer, ale w sklepie zaproponowano mi lumina do przetestowania w systemie i po prostu mnie zachwycił. Początkowo nie zwróciłem uwagi, że nie ma opcji wifi, stąd podpiąłem go pod wzmacniacz sygnału, który po prostu miałem w zapasie. https://www.tp-link.com/pl/home-networking/range-extender/tl-wa850re/#overview

Dodam, że prędkość sieci w pomieszczeniu mam wystarczającą wg speedtest 430 Mbps.

Miałem w planie kupić tańszy streamer, ale w sklepie zaproponowano mi lumina do przetestowania w systemie i po prostu mnie zachwycił. Początkowo nie zwróciłem uwagi, że nie ma opcji wifi, stąd podpiąłem go pod wzmacniacz sygnału, który po prostu miałem w zapasie. https://www.tp-link.com/pl/home-networking/range-extender/tl-wa850re/#overview
Dodam, że prędkość sieci w pomieszczeniu mam wystarczającą wg speedtest 430 Mbps.

Kiedyś koledzy robili testy w klubie Bluesound Node - po WiFi I po kablu i wg mnie dźwiękowo nie do odróżnienia a i są tacy co mówią że analogowych zakłóceń po wifi jak i po ptyku nie ciągniesz.

A u mnie też tak było . Prawie od niechcenia wziąłem na test T2 i marudziłem że znowu sabre w DAC a szukałem R2R no i zachwycił cóż ja poradzę
Kiedyś wrócę do tematu R2R np. z Pontusem II Ale na razie happy z T2.
Jedynie co wkurza i to bardzo to brak wejścia na DAC z zewnątrz.

8 godzin temu, marzab napisał:

Czy to znaczy że bezpośrednio z Lumina nie posłucham radia 357 i nowy świat? 

W luminie działa Tunein w sposób trochę inny niż wszędzie. Otóż trzeba założyć konto na TuneIn i dodać ulubione radia do ulubionych. Następnie w Luminie trzeba zalogować się do Tunein i update radios i dodadzą się zamieszczone w ulubionych do tych predefiniowanych w Luminie.

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Jedynie co wkurza i to bardzo to brak wejścia na DAC z zewnątrz.

To prawda, mało nie kosztuje a nawet nie mogę podłączyć TV po optyku by sobie czasem film obejrzeć z dźwiękiem z kolumn.

To prawda, mało nie kosztuje a nawet nie mogę podłączyć TV po optyku by sobie czasem film obejrzeć z dźwiękiem z kolumn.

Lub człowiek chciałby wyjść cyfrowo z CD np coax i użyć DAC z Lumina No Ale niestyty doupa... Nie da rady.

W luminie działa Tunein w sposób trochę inny niż wszędzie. Otóż trzeba założyć konto na TuneIn i dodać ulubione radia do ulubionych. Następnie w Luminie trzeba zalogować się do Tunein i update radios i dodadzą się zamieszczone w ulubionych do tych predefiniowanych w Luminie.

Krzysiek działa. Dokładnie tak jak napisałeś. Wszystko jest po dodaniu do ulubionych w appce Tunelin łącznie z RMF Classic. Wielkie dzięki to wyjaśnia i zamyka temat

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.hfc.com.pl/test/4302,silent-angel-bonn-n8.html&ved=2ahUKEwi3kIva8Jv8AhUsiYsKHX84CsYQFnoECBUQAQ&usg=AOvVaw2OOHjmC3qL4j7PQU2WOlQB 
Kupilem silent angel Bonn jakiś czas temu w dobrej cenie. Lokalny sprzedawca polecał żebym wypożyczył i już nie oddałem. Wrażenia i efekty te same jak w opisach w sieci.

Ja na naszym forum już spotkałem się z pozytywnymi opiniami o Silent Angel model Munich. Jest nawet o nich wątek. Nie wiem czy już obsługują Tidal Direct ? Ale ponoć dobre granie

Zanim zdecydowałem się na Lumina przetestowałem kilka konfiguracji między innymi Silent Angel Munich jako źródło z dac Nuprime (nie pamiętam modelu). Munich nie ma Tidal Direct, poza tym miałem pewne problemy z softem na tym źródle więc na mnie nie zrobił jakiegoś wrażenia.

• 3 tygodnie później...

Witam czy ktoś już dokładał zasilanie liniowe do U2 mini , przeróbka ciężka manualnie i najważniejsze tu pytanie do użytkowników U1/U2 dużo wnosi do dźwięku 

Mój lumin D2 ma problem z czytaniem płyt z dysku, widzi wszystkie ale nie wszystkie odtwarza, jak wejdę w katalog to pojedyncze utwory odtwarza, czy konieczny jest jakiś specjalny zapis folderów z ripami płyt?( większość mam we flack w wyższej rozdzielczości). Dysk podłączyłem kabelkiem do Lumina.

Powiem Tobie, że miewam podobne problemy z odtwarzaniem plików zapisanych na dysku podpiętym po USB, ale że to jakiś stary WD bez własnego zasilania (ciągnie prąd z portu USB z Lumina T2) to pewnie stąd te kłopoty.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.