Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, WuMike napisał:

Powiem Tobie, że miewam podobne problemy z odtwarzaniem plików zapisanych na dysku podpiętym po USB, ale że to jakiś stary WD bez własnego zasilania (ciągnie prąd z portu USB z Lumina T2) to pewnie stąd te kłopoty.

Kłopot jest z tymi dyskami po USB, że mają zarządzanie energią aktywne na USB, jak nie ma odczytu to usypiają się. Potem wznowienie i Lumin musi go przypiąć ponownie.

Najlepszą opcją jest nawet najmniejszy NAS (2 dyski) jakikolwiek serwer muzyczny, nie musi być od razu Roon.

Stabilność bez porównania, ale wiadomo koszt jest ale Lumin na to zasługuje.

1 godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

Kłopot jest z tymi dyskami po USB, że mają zarządzanie energią aktywne na USB, jak nie ma odczytu to usypiają się. Potem wznowienie i Lumin musi go przypiąć ponownie.

Najlepszą opcją jest nawet najmniejszy NAS (2 dyski) jakikolwiek serwer muzyczny, nie musi być od razu Roon.

Stabilność bez porównania, ale wiadomo koszt jest ale Lumin na to zasługuje.

Korzystam z Nas synology + minim serwer + Apka lumin  11 tys albumów wszystko działa błyskawicznie  okładki itp 

4 minuty temu, blackromek napisał:

Korzystam z Nas synology + minim serwer + Apka lumin  11 tys albumów wszystko działa błyskawicznie  okładki itp 

I właśnie tak powinno się serwować pliki streamerowi.

Warto dodać, że z dysku NAS po rj45 działa to nie tylko lepiej i stabilniej, ale jakość odtwarzanej muzyki jest na dużo wyższym poziomie niż przez wejście USB Lumina. 

U mnie to samo też Synology NAS i serwer muzyczny ten co jest w systemie. Tylko do 11tys albumów mi trochę brakuje muszę wpaść do kolegi .
Działa bez pudła .
M.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W dniu 17.01.2023 o 10:05, blackromek napisał:

Witam czy ktoś już dokładał zasilanie liniowe do U2 mini , przeróbka ciężka manualnie i najważniejsze tu pytanie do użytkowników U1/U2 dużo wnosi do dźwięku 

Od wczoraj wieczorem podłączyłem zasilanie od PD Creative pod U1 mini. Przeleżał cały weekend w magazynach kurierskich, więc musiał nabrać temperatury pokojowej. Podłączyłem dopiero około 21-ej. Cała operacja trwała może 20 minut. Za wcześnie na wnioski, tym bardziej, że Lumin sam z siebie gra naprawdę dobrze. Zostawiłem go na noc. Zobaczymy za kilka dni. Nie mniej po 1-2 godzinach było niemal połowę ciszej, niż na normalnej głośności. Z doświadczenia wiem, że to dobry znak, nie ma jednak co ulegać autosugestii Dopiero dziś po południu lekko się zagrzał. Rano miał temperaturę pokojową. Myślałem o wypożyczeniu również Muzga, nawet uzgadniałem z nim to na Audio show, ale raczej nie zdążę, bo mam wyjazd. Dźwięk powoli nabiera masy, ale trzeba poczekać. Paweł pisze w instrukcji o 5-7 dniach. Zobaczymy

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

U mnie to samo też Synology NAS i serwer muzyczny ten co jest w systemie. Tylko do 11tys albumów mi trochę emoji1.png brakuje muszę wpaść do kolegi .
Działa bez pudła .

Mi jakiś rok temu padł Qnap NAS. Nie pamiętam ile było albumów, ale na pewno ponad 37.000 piosenek. K.......Mać.

W tym dyskografie za setki zielonych. Nic, tylko się rozpłakać. Odwlekałem zakup 2 dysku do backupu... i stało się. Jeśli, ktoś tego nie zrobił, radzę się zabezpieczyć. !!!

9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

U mnie to samo też Synology NAS i serwer muzyczny ten co jest w systemie. Tylko do 11tys albumów mi trochę emoji1.png brakuje muszę wpaść do kolegi .
Działa bez pudła .
M.

Polecam spróbować minim serwer jest to oprogramowanie zrobione specjalnie pod audio w 100% wystarcz wersja darmowa , parę ładnych lat korzystałem z serwera synology dopiero po zakupie Lumina zainstalowałem minim serwer bo jest zalecany przez lumin no i okazało się że jest doskonały działa o wiele szybciej wczytuje okładki błyskawicznie działają oba więc porównywałem 1:1 . Backup mam na dyskach przenośnych całego Nas na serwerze szkoda było mi miejsca na macierz , mi apka lumin bardzo się podoba aczkolwiek roon uzależnia coraz bardziej tylko mam dylemat czy z dysku nas pliki nie grają lepiej z apki 

Zasilanie liniowe to kolejny temat , mam u2 więc na gwarancji jeszcze 

1 godzinę temu, blackromek napisał:

Polecam spróbować minim serwer jest to oprogramowanie zrobione specjalnie pod audio w 100% wystarcz wersja darmowa , parę ładnych lat korzystałem z serwera synology dopiero po zakupie Lumina zainstalowałem minim serwer bo jest zalecany przez lumin no i okazało się że jest doskonały działa o wiele szybciej wczytuje okładki błyskawicznie działają oba więc porównywałem 1:1 . Backup mam na dyskach przenośnych całego Nas na serwerze szkoda było mi miejsca na macierz , mi apka lumin bardzo się podoba aczkolwiek roon uzależnia coraz bardziej tylko mam dylemat czy z dysku nas pliki nie grają lepiej z apki 

Zasilanie liniowe to kolejny temat , mam u2 więc na gwarancji jeszcze 

Świetna podpowiedź, używam od wielu lat, ciągle niezawodny i bezproblemowy, co przy zabawie z plikami nie jest takie oczywiste. 

Mi jakiś rok temu padł Qnap NAS. Nie pamiętam ile było albumów, ale na pewno ponad 37.000 piosenek. K.......Mać.
W tym dyskografie za setki zielonych. Nic, tylko się rozpłakać. Odwlekałem zakup 2 dysku do backupu... i stało się. Jeśli, ktoś tego nie zrobił, radzę się zabezpieczyć. !!!

Co do zasilacza PD to potwierdzam daj mu trochę niech się ułoży ale tak po 3-4 dniach różnic nie słyszałem. Ale warto było w BSN 2i to przepaść , w Lumin T2 taka kropka nad "i"

Co do Synology. To jak jechałeś na 1 dysku ? Bez RAID ? Bo w rajdzie bodaj 1 masz już systemowy backup a raczej miroring. Pada jeden dysk to na drugim jest to samo. Tak czy siak nie chce rozdrapywać twoich ran.

44 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Co do zasilacza PD to potwierdzam daj mu trochę niech się ułoży ale tak po 3-4 dniach różnic nie słyszałem. Ale warto było w BSN 2i to przepaść , w Lumin T2 taka kropka nad "i"

Co do Synology. To jak jechałeś na 1 dysku ? Bez RAID ? Bo w rajdzie bodaj 1 masz już systemowy backup a raczej miroring. Pada jeden dysk to na drugim jest to samo. Tak czy siak nie chce rozdrapywać twoich ran.

Tak, niestety. Dawno temu kupiłem system Linna i starczyło na Qnapa z 1 dyskiem po zakupie. Miałem to zrobić, ale jak to w życiu bywa zawsze coś... . Ten NAS był nawet ze mną w Anglii kilka ładnych lat, i wszystko było ok. Aż nagle bum, cóż sam sobie jestem winien...ale jak mówiłeś  lepiej nie rozdrapywać ran.

Podobno można spróbować odzyskać te pliki ( ponoć to kosztowne - nie wiem - choć zapewne warto spróbować ). Kupowałem 2 różne obudowy do dysków 3.5 zasilane prądowo, ale w żadnym przypadku komputer nie widział dysku. Ogarniam w jakiś tam podstawowy sposób komputery, choć żaden ze mnie informatyk. Może jest jakiś magik, który pomógłby mi to odzyskać w zamian za możliwość skopiowania biblioteki. Jest tam ( albo było ) mnóstwo dobrej muzy. Myślę, że jakieś 2-3 % mp3 ze starych czasów, cała reszta Flac ( niewielkie ilości AiFF, ALAC, WAV ). Naprawdę sporo Master Realeases z np. HDTracks i innych serwisów. Sporo było kupionych, trochę ściągniętych, trochę od znajomych. Sporo fajnych tytułów. Wszystkie gatunki poza DISCO POLO. Myślę, że to może być uczciwa oferta, jeśli ktoś potrafiłby to odzyskać. Szczegóły można dogadać, jeśli jest to możliwe. 

Jeszcze pytanie apropos minim serwer. Czy to się stawia na NAS ?. Czy tworzy się na nim kopię zapasową, czy odpowiada tylko za odtwarzanie ?. Spróbuję nadrobić zaległości.

Pamiętam, że na Qnapie korzystałem z Twonky Serwer.

Z jakich NAS Synology korzystacie, i co polecacie, ew. w jakiej konfiguracji ?. Będę wdzięczny za sugestie. Mam mały backup na dysku usb ( jakaś 1/8 tego, co miałem ) nie mniej na podpiętym do U1 mini, nie da się tego słuchać. Pomijam funkcjonalność (sic!), jakość po prostu nie ta.

11 godzin temu, sound of silence napisał:

Jeszcze pytanie apropos minim serwer. Czy to się stawia na NAS ?. Czy tworzy się na nim kopię zapasową, czy odpowiada tylko za odtwarzanie ?. Spróbuję nadrobić zaległości.

Pamiętam, że na Qnapie korzystałem z Twonky Serwer.

Z jakich NAS Synology korzystacie, i co polecacie, ew. w jakiej konfiguracji ?. Będę wdzięczny za sugestie. Mam mały backup na dysku usb ( jakaś 1/8 tego, co miałem ) nie mniej na podpiętym do U1 mini, nie da się tego słuchać. Pomijam funkcjonalność (sic!), jakość po prostu nie ta.

Tak MinimSerwer stawia się na NAS. Odpowiada za odtwarzanie. Z tego co pamiętam jest nawet polecany przez Lumina. 

Ja polecam Synology, może być z tym pojedynczym dyskiem (mi działa tak chyba z 10 lat), ale pod dwoma warunkami, pierwszy - robimy kopie całości na dysku zewnętrznym. Drugi - do serwera wstawiamy dysk przeznaczony do pracy jako serwer a nie pierwszy z brzegu (np. WD Red). 

Jeżeli dysk nie został całkowicie uszkodzony, jest wiele programów pomagających odzyskać dane, sam kilka razy z takowych korzystałem i działają. Ost. raz odzyskiwałem dane kilka lat temu, nie pamiętam nazw, ale od czego jest google 😉 

Edytowane przez zycie_to_gra
6 godzin temu, zycie_to_gra napisał:

Tak MinimSerwer stawia się na NAS. Odpowiada za odtwarzanie. Z tego co pamiętam jest nawet polecany przez Lumina. 

Ja polecam Synology, może być z tym pojedynczym dyskiem (mi działa tak chyba z 10 lat), ale pod dwoma warunkami, pierwszy - robimy kopie całości na dysku zewnętrznym. Drugi - do serwera wstawiamy dysk przeznaczony do pracy jako serwer a nie pierwszy z brzegu (np. WD Red). 

Jeżeli dysk nie został całkowicie uszkodzony, jest wiele programów pomagających odzyskać dane, sam kilka razy z takowych korzystałem i działają. Ost. raz odzyskiwałem dane kilka lat temu, nie pamiętam nazw, ale od czego jest google 😉 

Dzięki za info. Nie znam się, pamiętam jednak, że wówczas polecano mi Qnapa, więc takiego kupiłem. Pytałem o Synology, bo był tańszy i myślałem o nim.  Myślę, że obie firmy są po prostu ok i robią  co powinny.

3 godziny temu, sound of silence napisał:

Dzięki za info. Nie znam się, pamiętam jednak, że wówczas polecano mi Qnapa, więc takiego kupiłem. Pytałem o Synology, bo był tańszy i myślałem o nim.  Myślę, że obie firmy są po prostu ok i robią  co powinny.

Nie ma znaczenia pod hostowanie plików muzycznych. Istotniejsza jest konfiguracja firewalla i aktualizacja systemu aby żadne gówno się nie wbiło na dysk. Qnap w tym względzie miał wpadkę ze dwa lata temu, przespali kilka dziur i mnóstwo NASów Qnapa było zaszyfrowanych Ransoware.

3 godziny temu, sound of silence napisał:

Oczywiście, dwie bardzo dobre firmy, każda stawia na co innego, ale co komu się podoba. Qnap ma jeden NAS pasywny - sam o nim myślę, ale mój jakoś nie chce się zepsuć 😉 

Tak Lumin poleca do swoich wyrobów minim serwer  jest to nawet w instrukcji , minim jest dobry bo jest mega prosty stworzony pod audio czyli nie ma wszystkich dodatkowych  funkcji serwerów multimedialnych działa bardzo sprawnie i szybko  porównywałem 1:1  ma też apkę do zarządzania na PC 

Godzinę temu, blackromek napisał:

Tak Lumin poleca do swoich wyrobów minim serwer  jest to nawet w instrukcji , minim jest dobry bo jest mega prosty stworzony pod audio czyli nie ma wszystkich dodatkowych  funkcji serwerów multimedialnych działa bardzo sprawnie i szybko  porównywałem 1:1  ma też apkę do zarządzania na PC 

Jeśli chcemy osiągnąć wysoką responsywność serwera można się pokusić o np. Synology DS720+. Ma miejsce pod 2 dyski keszujące M.2 i dwie zatoki na dyski pod dane. RAM od razu można rozszerzyć do 6GB. Na sklepie Sklep Synology w tej konfiguracji bazę można kupić na 3856PLN + dyski na dane. NAS na 20 lat.

10 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Jeśli chcemy osiągnąć wysoką responsywność serwera można się pokusić o np. Synology DS720+. Ma miejsce pod 2 dyski keszujące M.2 i dwie zatoki na dyski pod dane. RAM od razu można rozszerzyć do 6GB. Na sklepie Sklep Synology w tej konfiguracji bazę można kupić na 3856PLN + dyski na dane. NAS na 20 lat.

Postawienie na nim Roon nie powinno być problemu 

2 minuty temu, blackromek napisał:

Postawienie na nim Roon nie powinno być problemu 

Najmniejszego. Jeszcze zdjęcia, prywatna chmura na pliki itp. Pary mu nie braknie.

Należy pamiętać aby dyski na dane brać do pracy ciągłej, unikniemy kłopotów z awariami macierzy.

Edytowane przez krzysztof.filipak
12 minut temu, blackromek napisał:

Na moim pomału zaczyna brakować miejsca więc rozglądam się za drugim , czy te dyski ssd dużo dają ?

NAS na podstawie użycia danych buforuje najczęściej używane pliki właśnie na tych dyskach SSD M.2. Są dużo szybsze do talerzowych, więc jak weźmiemy np. 400GB to z czasem tyle danych (utworów) najczęściej słuchanych będzie dostępnych z czasem dostępu 10x w stosunku do HDD. 

Ja akurat mam DS1621+ 6 kieszeniowy zarówno do pracy jak i na muzykę i nie mam wrażenia czekania na pliki czy to w robocie czy przy słuchaniu. Stoi na nim Roon i troje użytkowników korzysta.

Wcześniej miałem 4 zatokowego DS412+ ale po aktualizacji do DSM7 zaczęło mu brakować wydajności, zbyt wolno indeksował pliki z synchronizacji chmury, co czasem rodziło problemy z konfliktami kopii, więc go opyliłem i resztę to już wiesz :).

Jak widać poniżej, Roon dużo procesora nie potrzebuj, lubi natomiast RAM.

image.thumb.png.43f86f63be7a630b6b3c0e625eea8739.png

Edytowane przez krzysztof.filipak

Ja mam zwykły ds213J  ale używany tylko do muzyki i z szybkością wczytywania nie widzę problemu . A ale dzięki za naprowadzenie bo rozglądałem się za nas i nuc pod roon a tu jak widzę można dwa w jednym , jeszcze jedno pytanie na synology instalujem  core roon ? , czy trudna jest instalacja 

32 minuty temu, blackromek napisał:

Ja mam zwykły ds213J  ale używany tylko do muzyki i z szybkością wczytywania nie widzę problemu . A ale dzięki za naprowadzenie bo rozglądałem się za nas i nuc pod roon a tu jak widzę można dwa w jednym , jeszcze jedno pytanie na synology instalujem  core roon ? , czy trudna jest instalacja 

Na Synology jest pakiet instalacyjny jest sprawa prosta.

Roon for Synology DSM7

Panowie czy z poziomu appki Lumin widać co podaje pliki z NAS ?
Na moim Qnap zainteresowalem minim i działa ale Qnap ma też w systemie swój program i nie wiem który tak naprawdę współpracuje z Lumin .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.