Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  112 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

na stronie teddy pardo jest instrukcja

Assembly instructions

For Lumin U1-Mini  / U2-Mini / D2: (Instructions).

For Lumin T2: (Instructions)

może, coś pomoże

na stronie teddy pardo jest instrukcja
Assembly instructions
For Lumin U1-Mini  / U2-Mini / D2: (Instructions).
For Lumin T2: (Instructions)

może, coś pomoże

Tak tylko te instrukcje to cięcie kabli i w T2 demontaż oryginalnego zasilacza.
Tak jak @WuMike napisał to jest całkowicie zbędne np w przypadku zakupu od PD Creative. Jeśli ktoś zainteresowany to przeskrolujcie posty wstecz i ja zamieszczałem zdjęcia jak to zrobić w 10 minut i całkowicie odwracalnie w przypadku T2. Rodzaj złącza jest w innych modelach taki sam (nie wiem czy we wszystkich) więc jedyne co to trzeba znaleźć dziurkę żeby wyprowadzić kable na zewnątrz do zasilacza .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Myślałem o zasilaniu do U1mini, ale zrezygnowałem z PD Creative, bo do testów musiałbym ciąć kabel w środku. Z marszu dodałeś Sboostera, czy też po dłuższym czasie ?. Jak twoim zdaniem wpływa to na dźwięk ?.
Czy próbowałeś wrócić do standardowego zasilania po dłuższym czasie, żeby sprawdzić co wnosi do sbooster?. Jest to wyraźnie słyszalna zmiana, czy raczej kosmetyka ?

Wszystko o co pytasz robiłem u siebie w T2. Czyli najpierw na firmowym impulsowym grałem później liniowy z PS Creative bez cięcia kabli zapiąłem a później odpiołem liniowy bo pojechał do @WuMike i wróciłem do impulsowego.
W kolejnym tygodniu bede z kolegą zapinał mój liniowy pod innego Lumina na test a później wracam z liniowym do T2.
Wrażenia i to jak podpiąć opisałem na poprzednich stronach klubu.

Czy warto ? Nie ma się co zastanawiać i im niższy model Lumina tym gorsze zasilanie impulsowe i gorsze regularny napięcia więc efekt zasilacza jest bardziej słyszalny. Kasa wydana na zasilacz wraca z nawiązką w postaci poprawy jakości. Zakładam tylko że nie podpinacie jakiegoś liniowego szumiacego badziewia.
Zajrzyjcie do wątku "zasilanie liniowe do Bluesound Node 2/2i". Założyciel wątku prosił użytkowników o podsyłanie ich zasilaczy i publikował ich pomiary bardzo rzetelnie podchodząc do tematu.
Zmierzył m.in. Tomanka, Sigma11 i wiele innych również impulsowych. Dla zainteresowanych cenna lektura bo jest wskazówka co kupic i czego unikać.

Silent z1 będzie dla mnie lepszą opcją, można tam zainstalować Roon os. W Luminie aplikacja jest nie dla mnie. Choć dźwiękowo U2mini na testach pozytywnie mnie zaskoczył.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Nie będę bronił appki Lumina Bo po przesiadce. Bluesound Node 2i Sam krecilem nosem. Ale ostatnio wziąłem stary tablet z Androidem i powiem szczerze jest dużo lepiej niż na komórce a wystarczy jakikolwiek tablet.

Wszystko o co pytasz robiłem u siebie w T2. Czyli najpierw na firmowym impulsowym grałem później liniowy z PS Creative bez cięcia kabli zapiąłem a później odpiołem liniowy bo pojechał do [mention=347]WuMike[/mention] i wróciłem do impulsowego.
W kolejnym tygodniu bede z kolegą zapinał mój liniowy pod innego Lumina na test a później wracam z liniowym do T2.
Wrażenia i to jak podpiąć opisałem na poprzednich stronach klubu.

Czy warto ? Nie ma się co zastanawiać i im niższy model Lumina tym gorsze zasilanie impulsowe i gorsze regularny napięcia więc efekt zasilacza jest bardziej słyszalny. Kasa wydana na zasilacz wraca z nawiązką w postaci poprawy jakości. Zakładam tylko że nie podpinacie jakiegoś liniowego szumiacego badziewia.
Zajrzyjcie do wątku "zasilanie liniowe do Bluesound Node 2/2i". Założyciel wątku prosił użytkowników o podsyłanie ich zasilaczy i publikował ich pomiary bardzo rzetelnie podchodząc do tematu.
Zmierzył m.in. Tomanka, Sigma11 i wiele innych również impulsowych. Dla zainteresowanych cenna lektura bo jest wskazówka co kupic i czego unikać.

Ok, rozumiem.
Rzecz w tym, że niedługo po ówczesnych postach, rozmawiałem z Pawłem ( nie jestem pewien imienia ). Mówił mi, że w przypadku U1 mini sprawa wcale nie jest taka oczywista, jeśli chodzi o przyrost jakości dźwięku. Pamiętam, że wspominał, że mimo wszystko Lumin się postarał i nie należy spodziewać się spektakularnych efektów ( co nie oznacza oczywiście poprawy jakiejkolwiek). Jest chyba jednak problem z samą wielkością U1 mini. O ile dobrze pamiętam z rozmowy, nie było tam miejsca i trzeba by ciąć kabel. Troszkę mnie to wyhamowało, bynajmniej nie brak wiary w jego kompetencje.

Pytanie:
Jaka jest najlepsza opcja upgrade'u dla U1 mini ?. Załóżmy, że na chwilę obecną gwarancja mnie już nie martwi, mając jednak na uwadze ewentualną odsprzedaż - jakie są opcje ???

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Ok, rozumiem.
Rzecz w tym, że niedługo po ówczesnych postach, rozmawiałem z Pawłem ( nie jestem pewien imienia ). Mówił mi, że w przypadku U1 mini sprawa wcale nie jest taka oczywista, jeśli chodzi o przyrost jakości dźwięku. Pamiętam, że wspominał, że mimo wszystko Lumin się postarał i nie należy spodziewać się spektakularnych efektów ( co nie oznacza oczywiście poprawy jakiejkolwiek). Jest chyba jednak problem z samą wielkością U1 mini. O ile dobrze pamiętam z rozmowy, nie było tam miejsca i trzeba by ciąć kabel. Troszkę mnie to wyhamowało, bynajmniej nie brak wiary w jego kompetencje.

Pytanie:
Jaka jest najlepsza opcja upgrade'u dla U1 mini ?. Załóżmy, że na chwilę obecną gwarancja mnie już nie martwi, mając jednak na uwadze ewentualną odsprzedaż - jakie są opcje ???

Tak dobre imię Pawel to właściciel PD Creative. I mi to samo powiedział "żebym się nie spodziewał efektów jak w Bluesound Node" I wspomniał że jednak Lumin lipy nie wsadza. Zaproponował że wypożyczy mi zasilacz i sam zdecyduje . Decyzję znacie. I zgadzam się z Pawłem to nie jest niebo a ziemia. U mnie to takie dopieszczenie dźwięku. @WuMike też posłuchał i też coś znalazł na +

Co do montażu w U1 nie pomogę bo nie znam . Może koledzy się odezwą.

Lumin naprawdę użył przyzwoitego SMPS w środku, więc potwierdzam, że wymiana na liniowy zasilacz od Pawła, czy też innego producenta przyniesie raczej subtelne zmiany, ale faktycznie da się takie zauważyć. Według mnie głównie czarniejsze tło i więcej szczegółow z tym związanych, ale także chyba lekki przyrost na dole skali dźwiękowej.

14 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Co do montażu w U1 nie pomogę bo nie znam . Może koledzy się odezwą.

Koledzy, ktoś, coś ???

Godzinę temu, WuMike napisał:

Lumin naprawdę użył przyzwoitego SMPS w środku, więc potwierdzam, że wymiana na liniowy zasilacz od Pawła, czy też innego producenta przyniesie raczej subtelne zmiany, ale faktycznie da się takie zauważyć. Według mnie głównie czarniejsze tło i więcej szczegółow z tym związanych, ale także chyba lekki przyrost na dole skali dźwiękowej.

Dzięki Panowie,

Wiem, że obudowa T2 daje większe możliwości akomodacji, stąd łatwiej o modyfikacje.

Tak czy inaczej, nawet drobne zmiany, jeśli zauważalne są mile widziane. Przemyślę temat. Chętnie przyjmę każdą informację dot. U1 mini

Panowie, posiadacze Lumina I dysków NAS .... A najlepiej Synology.
Czy macie również taki problem jak ja tj jak mam na dysku płytę która kulturalnie ma ponumerowane utwory to w apce Lumina porządek utworów jest wyświetlany niezgodnie z numeracja utworów na płycie . Popatrzcie na screen poniżej . Można coś w apce przestawić ?
b7b5fed5df746cda1adb5546436a9ce9.jpg

Mam podobnie. Jest gdzieś problem na etapie nadawania tagów. Dużo starszej biblioteki mam właśnie tak „posiekanej”, a tą zgrywaną ostatnio jakoś się udało tak przygotować, że utwory są w odpowiedniej kolejności. Tak czy owak, coś jest nie tak z Luminem tutaj, generalnie.

Mam podobnie. Jest gdzieś problem na etapie nadawania tagów. Dużo starszej biblioteki mam właśnie tak „posiekanej”, a tą zgrywaną ostatnio jakoś się udało tak przygotować, że utwory są w odpowiedniej kolejności. Tak czy owak, coś jest nie tak z Luminem tutaj, generalnie.

Dziś zgrałem program EAC
Wszedłem:
Music -> folder -> multimedia -> ....

51a8a89767a4f538246ab21debf5a9aa.jpg
I kaszanka

Ale jak wszedłem music -> artist -> I wybrałem sobie dire straits to
4a7fdbd5c341dd561e00a7c01f099353.jpg
Wszystko cacy a płyta ripowana lata temu . Coś jest skopane w komunikacji z NAS przez te protokoły upnp ...

51 minut temu, stary napisał:

Czy luminem U2 mini da się sensownie sterować bez dedykowanej(beznadziejnej) firmowej aplikacji?

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Czy sensownie, to nie wiem. Ja czasem korzystam z Linn Kazoo. Widzi Lumina - to pewne. Korzystam z tego raczej sporadycznie, jak robię coś akurat na kompie i nie chce mi się sięgać po tablet, żeby zmienić kawałek. Nie jestem jednak pewien, czy obsługuję pełną funkcjonalność ( raczej nie ). Qnap mi padł, więc nie korzystam z tej akurat biblioteki. Natomiast obsługuje dysk wpięty do U1 mini

https://www.audioshark.org/lumin-169/lumin-ipad-app-sort-tracks-track-number-18922.html

No cóż, problem jest znany. Używając - jak ja chwilowo - dysk po USB jest kaszana na wielu albumach. Muszę chyba odgrzebać starego, dobrego jRivera i zrobić z tym porządek.

https://www.audioshark.org/lumin-169/lumin-ipad-app-sort-tracks-track-number-18922.html

No cóż, problem jest znany. Używając - jak ja chwilowo - dysk po USB jest kaszana na wielu albumach. Muszę chyba odgrzebać starego, dobrego jRivera i zrobić z tym porządek.
Gość pisze tam też o MP3Tag. Bardzo fajny bezpłatny i mały programik, który bardzo dobrze działa. Używałem wielokrotnie i nigdy nie było problemu, choć dość dawno.
Podpięty dysk czasem się wiesza, i trzeba przeladowywac bibliotekę. Nie jest to na pewno idealne rozwiązanie.
Tęsknię za Kinskim na ds-ach Linna

Na szczęście jest jeszcze analog....Tu się przynajmniej nie wiesza :)

Panowie, tak z innej beczki. Widzę, że macie na apkach Qobuza. Rozumiem, że to jakiś "import".

Jak to obejść, albo gdzie poszukać . Nie zgłebiałem tematu

Możesz napisać jak gra T3 i jak wypada w porównaniu do T2?

Koniecznie napisz bos chyba pierwszy jest

Oczywiście napiszę, dajcie chwilę posłuchać.
Różnice są, słyszalne od razu. Głownie z mikrodynamice, górze i górnej średnicy, ilości powietrza i przestrzeni. To tak na szybciutko.

Porównujesz bezpośrednio w tym przypadku T3 faktycznie z T2, czy D2? Pytam, gdyż na zdjęciu załączonym powyżej prezentuje się D2, o ile mnie oczy nie mylą. 

Porównujesz bezpośrednio w tym przypadku T3 faktycznie z T2, czy D2? Pytam, gdyż na zdjęciu załączonym powyżej prezentuje się D2, o ile mnie oczy nie mylą. 
Też patrzę i wydaje mi się, że to na pewno nie T2 ???. U1mini wygląda podobnie, choć wydawać by się mogło, ze jest mniejszy gabarytowo. Zgaduję, bo nigdy nie miałem D2. Pomóż rozwiązać tę zagadkę

D2 / U1 Mini / U2 Mini to dokładnie takie same pudełka jesli chodzi o kształt oraz wymiar, więc patrząc na to zdjęcie ciężko wyrokować, który z nich stoi obok T3

D2 / U1 Mini / U2 Mini to dokładnie takie same pudełka jesli chodzi o kształt oraz wymiar, więc patrząc na to zdjęcie ciężko wyrokować, który z nich stoi obok T3

Pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać na kolegę @stempur który najwyraźniej się zasluchal w T3 i milczy

Obok T3 stoi mój prywatny U1 Mini. 

W wolnej chwili coś opiszę. Nie porównuje bezpośrednio T3 do T2, ale znam dość dobrze T2, miałem go jakiś czas w swoim systemie nie ta jakoś dawno temu.

Obok T3 stoi mój prywatny U1 Mini. 
W wolnej chwili coś opiszę. Nie porównuje bezpośrednio T3 do T2, ale znam dość dobrze T2, miałem go jakiś czas w swoim systemie nie ta jakoś dawno temu.

Czekamy...Osobiście byłbym wdzięczny za info w jakim środowisku słuchałeś U1 mini i ewentualne DAC'i, które z nim pracowały. Zakładam, że używasz go z przetwornikiem. I jak wypada w takim połączeniu na tle T2/T3
Pozdrawiam

No to do adrem....
Pobawiłem się nieco Luminem T3, i powiem tak - świetne urządzenie! Choć pewnie ci najbardziej ortodoksyjni z ortodoksyjnych luminowców mogę odrobinkę kręcić nosami, bo troszkę się zmieniło.

Zacznijmy od ceny. Poprzednik Lumin T2 kosztował 20 tys PLN i przez ostatnie lata trzymał cenę, podwyżek nie było. T3 kosztuje 24 tys, więc w zasadzie to nie podwyżka a inflacyjna korekta. Ale brzmieniowo korekta jest już znaczna, choć to nadal luminowskie płynne, spójne, ciepłe (choć już nie tak), gęste (choć już nie tak) brzmienie.

Kapitana jest przestrzeń - obserniejsza, swobodniejsza, z kupą miejsca na wybrzmienia i muzyków. To jedna z głównych różnic do T2. Ewidentnie jest na niej więcej powietrza. Kapitane oddanie planów, pogłosów, warstw, wybrzmień. Lepszy, bardziej precyzyjny rysunek poszczególnych dźwięków, ale daleko jeszcze od szatkowania muzyki na poszczególne dźwięki, jest płynność i słychać związki między dźwiękami.

To z kolei sprzyja lepszej mikrodynamice, lepszemu zaznaczaniu transjentów a co za tym idzie, jest więcej werwy w graniu. Świetne jest też różnicowanie mikrodynamiczne (różne dźwięki pojawiają się z różną energią, i to nawet na poziomie jednego nagrania - np. gitara Ralpha Townera). To nadaje muzyce życia, bo T2 czasami bywał nieco ospały pod tym względem.

I na koniec tonalność. T3 gra ewidentnie jaśniej od T2, szczególnie słuchać to na górze i w średnicy. Bas wydawał mi się podobny w obu. Natomiast góra ze złotego odcienia kierowała się w T3 ku srebrnej barwie, choć gdzieniegdzie złoto jeszcze pobłyskiwało. Podobnie było w średnicy, podana nieco jaśniej i lżej. Wszystko to sprawiało, że brzmienie było bardziej wyraziste, jednocześnie T3 pokazywał trochę więcej faktury dźwięków (więcej wyższych składowych). Natomiast ...

No właśnie - w średnicy zabrakło mi tego mięcha, wypełnienia, tego body, gęstości, jaką pamiętam z T2. Wiolonczela, klarnet basowy, niskie wokale na T2 miały pewnie mniej faktury, ale za to brzmiały odrobinę pełniej. T2 narzucał przez to trochę własnej sygnatury, ale co poradzę, że ja taką sygnaturę uwielbiam? Być może da się to w T3 skorygować np. kablami, jestem ciekaw.

Konkludując. Mam naprawdę dylemat, co wybrać. T3 jest obiektywnie lepszym urządzeniem (jeśli w audio cokolwiek może być w ogóle obiektywne), natomiast T2 wciąż mnie zauracza średnicą...

Spróbowałem też grać T3 jako transportem. To jednak moim zdaniem karkołomne. Po 1 - on został stworzony jako pełny odtwarzacz sieciowy, więc po co wykorzystywać go jako transport? Trzeba by mieć naprawdę bardzo dobry DAC, lepszy od tego, który siedzi w T3. A w pełni zbalanasowany DAC na podwójnej kości tani nie jest, trzeba by wydać pewnie z kilkanaście jak nie 20 tys. Więc chyba lepiej sprawdzi się U1/U2 Mini w tej roli.

Ja nie miałem pod ręką takiego DAC, grałem z przetwornikiem we wzmacniaczy LabGrupenn, któreo używam ze swoim U1 Mini i było wyraźnie gorzej niż z pełnego T3. Spróbowałem też taniutkiego DAC Matrixa, i ... szkoda gadać. T3 to zamknięty,pełny odtwarzacz i tak należy go tratować.

Co do porównania samego transportu w T3 z moim U1 Mini - jak wyżej. Z tymi DAC-ami, które miałem pod ręką było gorzej. Nie wiem, jak byłoby z przetwornikiem za 20 tys.

Edytowane przez stempur

Dzięki za podsumowanie wrażeń z odłsuchu T3.
U mnie kilka dni temu na stałe zagościł D2 i coraz bardziej przekonuje się, że była to bardzo dobra decyzja 🙂

U mnie na pewno zostanie T2 na długo. Rzeczy, typu większa scena, czy szczegóły można delikatnie skorygować zewnętrznym zasilaczem, innymi/lepszymi kablami, czy wreszcie ustawieniami upsamplingu, w szczególności zmianą głębokości bitów z natywnego na 24bit, czym ostatnio Marcin oraz ja zaczęliśmy się „bawić”.

Nie polecam za to upsamplingu z PCM 44.1 (popularny w wielu serwisach muzycznych Flac) ani 48kHz do DSD, bo generalnie zmiękcza dźwięk i rozmazuje jego kontury oraz atak.

Zewnętrzny zasilacz można dać równie do T3. 

Myślę jednak, że się nie uda z T2 zrobić T3. W tym drugim też można wymienić kable (dociążyć brzmienie) lub bawić się ustawieniami 🙂 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.