Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec w niedziele byla pieczen.. prawie 4kg b. dobrej jakosci z trzema zebrami (Prime Rib). Przyrzadzenie stosunkowo proste trzeba tylko pamietac aby wczesniej wyjac z lodowki (u mnie 3.5 godz.) natrzec obficie sola koszerna, pieprzem ja dodatkowo ostra sucha papryka (chilly flakes) - dosc duzo. Mieso musi byc suche i dobrze wytarte. Potem do pikarnika na 450F (232C) na 0.5 godz zebrami do dolu nastepmie BEZ OTWIERANIA PIEKARNIKA zmniejszylem temp na 300F (149C) i pieklem nastepne 2 godz polewajac ze trzy razy po pierwszej 0.5 godz. Potem pomiar temp wewnetrznej w dwoch miejscach i korekta na nastepne 10 min ale juz z wylaczona temperatura. Mieso 'wypoczywalo' 20 min przykryte luzno folia alu. Wyszlo idealnie med na zewnatrz (2 plasterki) a potem med-rare (fotki). Takze spory obiad bez zbytniej pracy na drugi dzien podobnie tylko porcje mniejsze trzeci dzien kapitalne kanapki wyszly (syn powiedzial ze najlepsze w zyciu a skubany nie rzuca pochwal na wiatr) i dzisiaj jeszcze zostalo na kilka 'burritos'. Ogolnie proba 'generalna' przed Bozym Narodzeniem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2647_S.jpg

IMG_2648_S.jpg

IMG_2649_S.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wiec w niedziele byla pieczen.. prawie 4kg b. dobrej jakosci z trzema zebrami (Prime Rib). Przyrzadzenie stosunkowo proste trzeba tylko pamietac aby wczesniej wyjac z lodowki (u mnie 3.5 godz.) natrzec obficie sola koszerna, pieprzem ja dodatkowo ostra sucha papryka (chilly flakes) - dosc duzo. Mieso musi byc suche i dobrze wytarte. Potem do pikarnika na 450F (232C) na 0.5 godz zebrami do dolu nastepmie BEZ OTWIERANIA PIEKARNIKA zmniejszylem temp na 300F (149C) i pieklem nastepne 2 godz polewajac ze trzy razy po pierwszej 0.5 godz. Potem pomiar temp wewnetrznej w dwoch miejscach i korekta na nastepne 10 min ale juz z wylaczona temperatura. Mieso 'wypoczywalo' 20 min przykryte luzno folia alu. Wyszlo idealnie med na zewnatrz (2 plasterki) a potem med-rare (fotki). Takze spory obiad bez zbytniej pracy na drugi dzien podobnie tylko porcje mniejsze trzeci dzien kapitalne kanapki wyszly (syn powiedzial ze najlepsze w zyciu a skubany nie rzuca pochwal na wiatr) i dzisiaj jeszcze zostalo na kilka 'burritos'. Ogolnie proba 'generalna' przed Bozym Narodzeniem...

Ukryta Zawartość

IMG_2647_S.thumb.jpg.9f7e912ff2f5c7c711fd41d4a4bbd123.jpg
IMG_2648_S.thumb.jpg.2854f340def8873381daacf3c8f443ed.jpg
IMG_2649_S.thumb.jpg.75c0e3314b1ec496dce6baadf540e306.jpg
Dodam, że sól "koszerna", to sól nie jodowana i bez dodatków przeciw zbrylajacych. Występuje w formie płatków, lub kryształu. Np. Sól himalajska.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Poprostu "lamb", to jagnięcina.
Dziś znalazłem i mutton i goat
Żona nie mogła mnie od stoisk z mięsem oderwać. Wystarczyło pojechać 30min samochodem do większego miasta i wszystko jest.

Sam kupiłem 4 ośmiornice (jeszcze z atramentem), kawałki ryby (różne ryby pokrojone w grubą kostkę) i oczywiście 2 piękne golonki, jak wspomniałem ponad rok nie jadłem golonki.922458f49404b51fab4b5853a352cdb3.jpg

BTW.
Przedwczoraj byl dzien zbiegow okolicznosci

1. Pierwszy „zbieg“
Grzebiac w Youtube w poszukiwaniu opini rzeznikow i fachowcow od „grilowania“, co oni lubia natknalem sie na ciekawe podsumowanie.

Wiadomo, wszyscy grilluja filetsteak, rumpsteak i ribeye, to standard. Ale „znawcy“ wybieraja inne, mniej znane i ciekawsze „second cuts“.
- Topowa pozycje zajmuje Teres Major / Petit Tender. U nas nazywa sie Metzgerstück (kawalek dla rzeznika), bo wlasnie ten kawalek rzeznik zachowywal dla siebie
- Drugie miejsce zajmuje Flat Iron
- Trzecie miejsce to Top Butt Flap (wielki Flanksteak)

Ukryta Zawartość

IMG_0491.thumb.jpg.46318dd6c73e5faf3d259f10314b356b.jpg

IMG_0492.thumb.jpg.1a6207a7b0a73d579ff3ad4503e61701.jpg

2. Drugi „zbieg“

W poludnie przyszla paczka. Nowa zabawka

IMG_0474.thumb.jpg.17b7f2043a1839af017b85ab1418ed14.jpg

IMG_0477.thumb.jpg.5114e4e31e833c53c2f3df97fa615b50.jpg

3. Trzeci „zbieg“

Telefon od rzeznika. Moge odebrac zamowione wczesniej Teres Major

Dwa przepiekne kawaleczki! Wygladaly lepiej, niz najlepsze filety!

Czyli nic nie stalo na przeszkodzie, by od razu sprawdzic, czy powyzszy „ranking“ sie sprawdza.

Tym razem prosto, bez beefera, grilla, piekarnika itd. Wszystko na patelni, najpierw ostro przysmazone, a potem powoli w masle do 55°C

IMG_0489.thumb.jpg.56e8a27cd1fb3c7c26e65e901ef448d7.jpg

IMG_0493.thumb.jpg.a14746527d75232da5d3da731e5ca2c0.jpg

IMG_2598.thumb.jpg.564cb6fd220dab8db0a6ad413722bdea.jpg

IMG_2599.thumb.jpg.966e04169b5c4364e6fa77ae85e4203d.jpg

Jaki wynik?

Szefowa (fanatyk filetow), stwierdzila, ze to najlepszy gatunek/cut, jaki dotychczas jadla.
Ja tez

4. Czwarty „zbieg“
Flat Iron mielismy tydzien temu (patrz wczesniejszy wpis #866), Tez byl dobry, ale Teres Major jest nie do pobicia.

Czyli pozostal jeszcze Flanksteak.
Trzeba zamowic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Flank steak fajny i tani ale w obróbce niełatwy. Ja robię przeważnie mokra marynatę tak na godzinę i grilluje na wys temp z obu stron a później zmniejszam temp aż dojdzie… dla mnie med-rare to jest w sam raz inaczej za miękkie nie będzie ( nie oczekuj tutaj mięsa które się rozpływa). Ważne tez jest cięcie mięsa w poprzek włókien i cienkie plastry pod katem. Pamietam ze pierwsze dwie próby to tak sobie mi wyszły. Zawsze był ‘over’ . Dodatkowym problemem jest ze flank steak różni się grubością. 

8 godzin temu, jackk napisał:

Flank steak fajny i tani ale w obróbce niełatwy. Ja robię przeważnie mokra marynatę tak na godzinę i grilluje na wys temp z obu stron a później zmniejszam temp aż dojdzie… dla mnie med-rare to jest w sam raz inaczej za miękkie nie będzie ( nie oczekuj tutaj mięsa które się rozpływa). Ważne tez jest cięcie mięsa w poprzek włókien i cienkie plastry pod katem. Pamietam ze pierwsze dwie próby to tak sobie mi wyszły. Zawsze był ‘over’ . Dodatkowym problemem jest ze flank steak różni się grubością. 

To jest po czesci prawda, bo przewaznie sa stosunkowo "cienkie", wiec mozna je szybko przesmazyc. Ale zdarzaja sie wieksze, wiec dzieki temu grubsze i rownomierne kawalki. Kilka tygodni temu mialem taki, i byl bardzo dobry. (Mogl byc troche dluzej niz 53°C).

Ukryta Zawartość

IMG_4888.jpg

IMG_4890.jpg

Co prawda nie jest taki delikatny jak powyzsze Teres Major, ale smakowo bardzo intensywny! A to jest to, co ja lubie, bo wtedy nie trzeba zbyt wielu marynad czy sosow, bo sam smak dobrego miesa jest niemalze wystarczajacy i wtedy czujesz roznice smakowa miedzy roznymi cutami 

Ale...

Ci wspominani powyzej goscie swiadomie mowili o "grosses Bavette" czyli "wielki Flanksteak". Moze chodzi tylko o ta wieksza, grubsza, bardziej przerosnieta strone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Gość

(Konto usunięte)
Te ceny to takie „z ksiezyca“. Za darmo.
Prawo popytu i podaży, na wyspach dużo mięsa idzie, to i ceny sensowne.
Aczkolwiek, jak chcesz, to można widać DUŻO więcej za kilogram.

PS. Robi się

7473301cd021b6932596ef1af64bcacf.jpg

Skusiłem się na te ośmiornice.
Pierwszy i ostatni raz. Nie moja bajka.
A jak to się kurczy przy gotowaniu!
Co najmniej 2 razy mniejsze się zrobiły. Wyszły nawet miękkie ale to mięso nie ma smaku, tzn jakiś tam ma ale mi nie smakuje.
Zrobiłem do nich sos chimichuri i on uratował smak ogólny.
Nie ma jak golonka
Albo kawał steka.

Tutaj pol godziny w mocno przyprawionym rosole.

Ukryta Zawartość

Potem w miare mozliwosci zdrapac ta czerwona skore (jest ciezkostrawna dla wielu osob).

IMG_6551.thumb.jpg.247d8228768abbd0a0d1c65b0fda83bc.jpg

Na zakonczenie ostro/krotko grilowane (jak krewetki)

IMG_6552.thumb.jpg.47d5f491f1612af69ca1d557432f95de.jpg

Smakuja super, ale niestety maja katastrofalna zawartosc holesterolu.

Najciekawsze jadlem gotowane nie w rosole ale w oleju 80°C dwie godziny, a potem na grillu/patelni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 hours ago, xajas said:

Co prawda nie jest taki delikatny jak powyzsze Teres Major, ale smakowo bardzo intensywny

Smak owszem ale nie jest za miękki. Raczej robię go do kanapek albo jedzenia typu burritos gdzie cienko pocięty jest łatwiejszy w gryzieniu…

2 minuty temu, jackk napisał:

Smak owszem ale nie jest za miękki. Raczej robię go do kanapek albo jedzenia typu burritos gdzie cienko pocięty jest łatwiejszy w gryzieniu…

Dobry pomysl. Lubie roastbeef na kanapce. Moze to bedzie lepsze

No nie. Po gotowaniu, (gotowałem godzinę, tyle było w przepisie, może za długo...) poszły na grilla, po uprzednim zamoczeniu w sosie czimiczuri, a po grillu jeszcze więcej sosu.

Ale mniej więcej tak smakowało,.jak mocno ugotowane piersi kurczaka.
Bez sosu, niejadalne.

Ja nigdy nie uzywam chimichuri do marynowania przed grillowaniem. To niemalze sama swieza pietruszka, ktora sie na ostrym grillu spali. Tylko po wygrilowaniu jako "pesto".

Odnogi byly grillowane tylko z olejem i sola, a potem zalane swiezym olejem z czosnkiem, cytryna/aceto i pieprzem (standard fruttti di mare)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.