Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

ziemniaczki lepiej upiec

podzielić na ćwiartki dodać paprykę rozmaryn sół pieprz olej

wymieszać , upiec

czosnek na 30s do rozpuszczonego masła na patelnię

polać pieczone ziemniaki

smaczengo 🙂

pasują do steka , pstrąga , łososia

Tak tez mozna. Sa super, takze z slodkich ziemniakow.
Znam

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co tez jest dobre, to tzw. „Zgniecione“

IMG_1893.thumb.jpg.2ce82a2c799ca83b606b555ca68c518e.jpg

Ale najbardziej lubie minimalistycznie, po prostu DOBRY, intensywny smakowo, mocno zolty ziemniak ugotowany w Skorce na parze, z dobrym maslem (np. solonym z Fleur de Sel) i nic wiecej do szczescia nie trzeba, delikatesa!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BTW. Moje ulubione gatunki

(czerwoona) Laura - intensywne, dobre na obierane ziemniaki

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Annabellel - delikatne, mozna jesc ze skorka, optymalne na powyzsze „zgniecione“

IMG_7870.thumb.jpg.a69fb49312c84c91aa0fe9d169fd3f5b.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 5.09.2023 o 21:50, slawek.xm napisał:

ziemniaczki lepiej upiec

Jeśli w ognisku to się zgodzę.

Co do pieczonych, nie jadłem jeszcze ale słyszałem o ziemniakach pieczonych w soli. Czyli z wilgotnej soli robi się skorupę wokół ziemniaczka i taką kulę wkłada do piekarnika. Do aromatyzowania całości można użyć świeżego rozmarynu lub tymianku. Podobno rewelacyjne

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, piotrek7 napisał:

Jeśli w ognisku to się zgodzę.

Co do pieczonych, nie jadłem jeszcze ale słyszałem o ziemniakach pieczonych w soli. Czyli z wilgotnej soli robi się skorupę wokół ziemniaczka i taką kulę wkłada do piekarnika. Do aromatyzowania całości można użyć świeżego rozmarynu lub tymianku. Podobno rewelacyjne

nie robiłem

i wydaje się strasznie dużo pracy

a lubię szybko prosto i smacznie

np

pstrąga oprawiamy  nacinamy z jednej strony

solimy w nacięcia i do brzuszka wkładamy płatki masła

drobne  ziemniaczki w mundurkach (dwie garście ) płuczemy solimy pieprzymy polewamy odrobiną oleju słonecznikowego

na blasze układamy pstrąga za nim ziemniaczki

30min w 170st i gotowe

surówka z młodej kapusty z szalotką i odrobiną majonezu


Co do pieczonych, nie jadłem jeszcze ale słyszałem o ziemniakach pieczonych w soli. Czyli z wilgotnej soli robi się skorupę wokół ziemniaczka i taką kulę wkłada do piekarnika. Do aromatyzowania całości można użyć świeżego rozmarynu lub tymianku. Podobno rewelacyjne

Max prosto. Moje ulubione

1. Do woreczka plastikowego wsypujesz 4 lyzki soli i 4 lyzki maki. Dobrze wymieszac

2. Do tego woreczka wrzucasz umyte mokre ziemniaki (nie wszystkie na raz) i dobrze potrzasasz woreczkiem, aby sie obkleily

3. Obklejone ziemniaki wsadzasz na 60 minut do piekarnika

Super!

Apropos „aromatyzowania“ (nie tylko ziemniakow). Wczoraj przyszla poczta i przyniosla paczke z ciekawym ustrojstwem.
Kto zgadnie co to jest?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 godzin temu, slawek.xm napisał:

nie robiłem

i wydaje się strasznie dużo pracy

a lubię szybko prosto i smacznie

A ja lubię się bawić. Czasem z bardzo dobrym skutkiem 

4 godziny temu, xajas napisał:

Kto zgadnie co to jest?

Coś takiego?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

 

4 godziny temu, xajas napisał:

Max prosto. Moje ulubione

1. Do woreczka plastikowego wsypujesz 4 lyzki soli i 4 lyzki maki. Dobrze wymieszac

2. Do tego woreczka wrzucasz umyte mokre ziemniaki (nie wszystkie na raz) i dobrze potrzasasz woreczkiem, aby sie obkleily

3. Obklejone ziemniaki wsadzasz na 60 minut do piekarnika

Super!

O tym sposobie też słyszałem. Przy najbliższej okazji przetestuję 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kulinarnych wolowych podrozy ciag dalszy.
Dzisiejszy cel to Rumpsteak (kawalek wyciety z Roasbeef), czyli po „naszemu“ rumsztyk

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ladnie oczyszczony kawalek 250g grubosci ok. 3,5cm

Stosunkowo chudy, miedzy Entrecote a Filetem.

IMG_7997.thumb.jpg.1e514d74d1b0f2eb50d6109d559ade48.jpg

Przygotowanie - standard.

Najpierw kazda strona 60 sekund.

IMG_8004.thumb.jpg.d4116b0a26cc12f0d299bfc525fc057f.jpg

IMG_8005.thumb.jpg.c5f3d8fac23de3186e0a2cb0762c0a0e.jpg

Potem na najnizszym „pietrze“ przy niskiej temperaturze dojrzewa do osiagniecia ok. 50-52°C

IMG_8007.thumb.jpg.5d43970a61fb0664f9570ab9e456a9e6.jpg

Niestety, ze wzgledu na stosunkowo mala grubosc, wystarczylo ok. 10 minut

I spowrotem na 20 sekund do ostrego ognia

IMG_8010.thumb.jpg.4ec5f824cd64509d3eb081768a42d16a.jpg


Na pierwszy rzut oka wyglada dobrze.

IMG_8012.thumb.jpg.6e24302bc60cf520e59d482767b894a6.jpg

Po przecieciu jest jeszcze w miare soczyste, ale smakowo ze wzgldu na brak tluszczu raczej nijakie i podobne do Fileta.

IMG_8014.thumb.jpg.cc2e786063353324ffd64168d0131de4.jpg


Czy warto kupowac jeszcze raz?

Nie.

Sa lepsze kawalki.
 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzieki

Znalazlem. Chuck Steak


Wyglada super. Ze wzgledu na zawartosc/rozklad/ przerosniecie tluszczem to chyba cos dla mnie

Zdecydowanie temat na nastepny eksperyment

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_8021.thumb.jpg.9d3b7dd0d061532d99eeda3ba399ee42.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)



Chuck Steak


No i to jest właśnie problem, bo na Zachodzie tną w steki i ciężko kupić taki kawałek jak poniżej.

Bo taki można spokojnie upiec w całości, albo pokroić w sześciany i udusić/upiec w folii aluminiowej.

c8cde685f3b5efe19456b2f5676b2179.jpg

U nas dostane co chce i jak chce. Nawet cala krowe
Ale..

Jeden z naszych internetowych guru od grillowania powiedzial, ze musisz sie zdecydowac, czy chcesz „pieczen“ czy „steka“

Jesli chcesz wiecej roast aroma, to musisz brac cienki stek

Jesli chcesz miec soczysty srodek, to bierzesz w kawalku. I do tego nie potrzebuje grilla, eystarczy piekarnik


Ja lubie z grilla, ale cos po srodku (cote de boeuf, tomahawk steak).

Absolutnie nie do grilowania.

Chuck roast to cześć nadająca się jedynie do długiego pieczenia.

Bardzo dobry do wielogodzinnego gotowania w slow cookerze.
Łatwo osiągnąć pełne smaku, miękkie i rozpadające sie mięso.
Tez jeden z najlepszych kawałków wołowiny do mielenia na hamburgery. 
 

….be still and know….

W USA mięso jest oceniane w trzech grupach. 
Select najbardziej podrzędny.

Choice, najbardziej popularny, ma dużo więcej tłuszczu i już bywa smaczny.

Prime, jedynie 3% mięsa spełnia warunki tej klasy i mięso jest wyjątkowe.
Jednak deklasujące wszystko jest Wagyu A5.

Dobrze zrobione to właściwie masło o ultra intensywnym smaku wołowiny.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

….be still and know….

13 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

do wielogodzinnego gotowania w slow cookerze.

Brrrrrr...............

Nie trawię tych nowoczesnych wynalazków. Do wielogodzinnego gotowania wymyślono garnki żeliwne i kociołki węgierskie. Wolę gdy jedzenie ma kontakt z żelazem niż plastikiem (nawet takim, który ma wszelkie możliwe atesty, teflon też je miał)

/

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

Jeśli ktoś, będąc w Chicago chciałby doświadczyć uniesień i prawdziwie zaskakujących doznań kulinarnych. 

Magiczne miejsce.

Tam mało co jest tym, czym się wydaje.

Miejsce, gdzie obrus może okazać się, ze jest częścią posiłku.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

….be still and know….

Absolutnie nie do grilowania.

 


Nie dalo mi to spokoju.
Zrobilem male „badanie rynku“ i znalazlem wiele sposobow grilowania. Znalazlem takze nastepny cut z karku Denver Cut. Wszystko wyglada bardzo obiecujaco. Obojetnie ktorej metody uzyc

Mieso taniocha, wiec mozna eksperymentowac

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )




1. Krotko (nie za grubo). Czesto obracac, az do 52°C

IMG_8052.thumb.jpg.182ae46dbbe45e1b4d2a4ecb27e111a0.jpg

IMG_8053.thumb.jpg.ddd247990d4d30e68fcc099649f8e6ba.jpg

IMG_8054.thumb.jpg.178809c2aa6aa2488e0e7e6955d9535a.jpg

IMG_8056.thumb.jpg.3a692a7e023d9bda95b57895ead51591.jpg


2. Duzy kawalek, najpierw na ostro (300°C), czesto obracac (co kilkanascie sekund), a potem odstawic przy 140°C az do osiagniecia wewnetrznej temperatury 54°C


IMG_8040.thumb.jpg.84f789e9488a0f68b105232a1dae3159.jpg

IMG_8045.thumb.jpg.afa673aa95376195903cbb7db0018dd0.jpg

IMG_8048.thumb.jpg.53ce3c215dac55b0db769bb07246f312.jpg3. Metoda „na opak“

Najpierw wysmarowac majonezem

Potem powoli przy 140°C dociagnac do wewnetrznej temperatury 50°C

A na koniec ostro dopalic z kazdej strony


IMG_8067.thumb.jpg.b00870bf4323c25dfec9283a1ea4731b.jpg
IMG_8068.thumb.jpg.4bda94fa0a97a9d8e6fe060c06ab1b0d.jpg
IMG_8077.thumb.jpg.145153447d781099d18bdf7511b8cfcb.jpgIMG_8060.thumb.jpg.9c6ba09071221e3ffe8f2e8960bde9f9.jpg
IMG_8061.thumb.jpg.6d0135359b61088f3a348c26549d7f7d.jpgIMG_8065.thumb.jpg.9ae598314d1aeb3bb25497a259fc9026.jpgIMG_8066.thumb.jpg.e093f770bc09179d1b3e7b6987771fa3.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A zeby nie bylo, ze caly czas krowki, to dzisiaj byla swinka z sosem z grzybowym (kurki) i makaronem

Najpierw na ostro obsmazone, a potem dociagniete do 60°C w piekarniku

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_1938.thumb.jpg.7262afa1e0f9317bf5d2db4fdedeef40.jpg

IMG_1941.thumb.jpg.46ed0a2ed6e0d65ea5ff0909819d3652.jpg

IMG_1942.thumb.jpg.ce3efd803440b6d9369d39f38c952ea7.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 minut temu, xajas napisał:

Jak moja tesciowka, wszystko musi byc przypalone na „chrupiaco“, jak podeszwy do butow

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Raka żołądka czasem już niema? 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 hours ago, xajas said:

Mieso taniocha

Nie bez powodu. 

Grillowac można, ale z podobnym efektem jak golonkę. Po kilku godzinach pieczenia potrafi być super, ale po minutach to będzie podeszwa.

Sama nazwa chuck roast sugeruje sposób obróbki.

….be still and know….

Nie bez powodu. 
Grillowac można, ale z podobnym efektem jak golonkę. Po kilku godzinach pieczenia potrafi być super, ale po minutach to będzie podeszwa.
Sama nazwa chuck roast sugeruje sposób obróbki.

A ten Denver Cut? 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
IMG_8080.thumb.jpg.cc5691115fa6a0b94215a8a3a15d2057.jpg
IMG_8079.thumb.jpg.4e802bed9bdbd25156dc71923a3ed94c.jpg

Marmurkowanie tluszczu przypomina niemalze Wagyu!

IMG_8081.thumb.jpg.497abd6c0dd5fac50fd57d0c06d2b701.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Jeśli ktoś, będąc w Chicago chciałby doświadczyć uniesień i prawdziwie zaskakujących doznań kulinarnych. 
Magiczne miejsce.
Tam mało co jest tym, czym się wydaje.
Miejsce, gdzie obrus może okazać się, ze jest częścią posiłku.

Eeee tam, to takie wydziwianie. Przerost formy nad trescia
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.