Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kable zasilające

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, wrogmitomanow napisał:

Będę czytał żując. Moje argumenty skończyły się na kablu podtynkowym 😄

Wlasnie...skonczyly....odpisalem ze w scianie masz miedz 2x2.5mm2 solidcore. Miedz podkreslam miedz. Zapnij Gryphona Diablo 300 sznurowka za 2 zl i zapnij jednym z tych trzech kabli ktore podalem. Zapnij i posluchaj, bo ja zapinalem i zmienialem wielokrotnie, na ten argument nie odpowoidziales, bo takiego ampu nigdy nie miales w domu

No jak sie argumenty koncza to sie odwraca kota ogonem i sie idzie po popcorn
Na Twój argument też mam prostą odpowiedź
Do serwera, aparatury medycznej czy pomiarowej, nikt przy zdrowych zmysłach nie podepnie kabla za 20, 30 czy 100tys zł za metr.

W wymienionych przez Ciebie dziedzinach stosuje się solidne przewody spełniające normy zasilania danego urządzenia i w ŻADNYM wypadku nie oczekuje się zmiany na wyjściu tego urządzenia w zależności od użytego "drutu".

Ale w domowym audio jakimś cudem jest inaczej

To że ty nie słyszysz, bądź u ciebie nie ma różnic, nie oznacza, że u każdego tak jest i każdy tak ma.
Ja o medycynie, wojskowości, Ty o lodówce.

Właśnie czytając na początku mojej przygody z audio opinie osób o takim podejściu, wpadłem przez chwilę w kablologię stosowaną.
Na szczęście udało się złożyć system niereagujący na tę magię.

Sent from hell using Tapatalk

21 minut temu, nurni napisał:

Na Twój argument też mam prostą odpowiedź

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Do serwera, aparatury medycznej czy pomiarowej, nikt przy zdrowych zmysłach nie podepnie kabla za 20, 30 czy 100tys zł za metr.

W wymienionych przez Ciebie dziedzinach stosuje się solidne przewody spełniające normy zasilania danego urządzenia i w ŻADNYM wypadku nie oczekuje się zmiany na wyjściu tego urządzenia w zależności od użytego "drutu".

Ale w domowym audio jakimś cudem jest inaczej emoji848.png

Nie czytales mnie ze zrozumieniem, pisalem ze kable 10, 20, 30 tys za metr to lichwa kilkakrotnie i podalem trzy kable tanie, ktore zapewniaja to co wystarczy dla zwyklego audiofila, melomana z dobrymi klockami. Co ja moge jeszcze napisac ? Mialem w domu Gato amp150, Hegel h390, monosy Gato Pwr-222, luxman l-590ax2, koncowke luxman M-7i, Luxman m03, accuphase e270, koncowke accuphase a36 i pare innych. Z moimi kolumnami w mojek akustyce Te wzmacniacze sa wrazliwe na kabel zasilajacy, zmiana jest zauwazalna i slyszalna od razu. Takie sa moje doswiadczenia i wszystkich ludzi, kolegow, klientow ktorzy odsluchiwali moj system. Czy audiofilskie kable to lichwa ? Oczywiscie ze tak, czy kabel ma wplywa na dzwiek w dobrym(niestety drogim) systemie -tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cybermike1
2 minuty temu, nurni napisał:

Ale w domowym audio jakimś cudem jest inaczej

Ukryta Zawartość

To nie do końca jest argument. W sieciach internetowych nie widziałem ani raz zasilania liniowego. Zawsze to były niewielkie urządzenia w stosunku do oferowanych parametrów, więc domniemywam że wydajne impulsowe. Podobnie z aparaturą medyczną - owszem izolacja galwaniczna i dobre parametry ale również impulsowe. I nie psują te impulsiaki ani jednego bitu, a aparatura medyczna działa ze stabilnością pewnie rzędu 99,999%... Ale w audio nawet do switcha prowadzącego do streamera mam zasilacz liniowy, bo niestety słyszę wpływ pracy (wyostrzanie dźwięku) jak wpięty jest zasilacz impulsowy...

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

To nie do końca jest argument. W sieciach internetowych nie widziałem ani raz zasilania liniowego. Zawsze to były niewielkie urządzenia w stosunku do oferowanych parametrów, więc domniemywam że wydajne impulsowe. Podobnie z aparaturą medyczną - owszem izolacja galwaniczna i dobre parametry ale również impulsowe. I nie psują te impulsiaki ani jednego bitu, a aparatura medyczna działa ze stabilnością pewnie rzędu 99,999%... Ale w audio nawet do switcha prowadzącego do streamera mam zasilacz liniowy, bo niestety słyszę wpływ pracy (wyostrzanie dźwięku) jak wpięty jest zasilacz impulsowy...

W dobrych serwerwoniach profesjonalne dobre Switche maja zasilanie liniowe, nie ma tam impulsowek

Edytowane przez Cybermike1
Nie czytales mnie ze zrozumieniem, pisalem ze kable 10, 20, 30 tys za metr to lichwa kilkakrotnie i podalem trzy kable tanie, ktore zapewniaja to co wystarczy dla zwyklego audiofila, melomana z dobrymi klockami. Co ja moge jeszcze napisac ? Mialem w domu Gato amp150, Hegel h390, monosy Gato Pwr-222, luxman l-590ax2, koncowke luxman M-7i, Luxman m03, accuphase e270, koncowke accuphase a36. Z moimi kolumnami w mojek akustyce Te wzmacniacze sa wrazliwe na kabel zasilajacy, zmiana jest zauwazalna i slyszalna od razu. Takie sa moje doswiadczenia i wszystkich ludzi, kolegow, klientow ktorzy odsluchiwali moj system. Czy audiofilskie kable to lichwa ? Oczywiscie ze tak, czy kabel ma wplywa na dzwiek w dobrym(niestety drogim) systemie -tak
Również nie czytałeś mnie ze zrozumieniem (zawsze ktoś to musi wtrącić).
Ja o jabłkach, Ty o gruszkach.
Nie neguję jakości zasilania, więc jeszcze raz.

Poza domowym audio, NIKT NIGDZIE nie oczekuje zmiany na wyjściu działającego urządzenia w zależności od podpiętego kabla zasilającego.
Takie urządzenie zostanie uznane za wadliwe.

Godzinę temu, nurni napisał:

Już pisałem w innym wątku - zadziwiające, że ŻADEN inny sprzęt nie jest tak podatny na druty, jak domowe audio.

Z tego wynika, że pisaleś o medycynie i wojskowości? 😉 Nie każ mi szukać tego innego wątku, na prawdę szkoda czasu. Poleć lepiej dobry, tani kabel zasilający, o tym jest ten wątek, a nie o tym czy słychać czy nie.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

1 minutę temu, nurni napisał:

Również nie czytałeś mnie ze zrozumieniem (zawsze ktoś to musi wtrącić).
Ja o jabłkach, Ty o gruszkach.
Nie neguję jakości zasilania, więc jeszcze raz.

Poza domowym audio, NIKT NIGDZIE nie oczekuje zmiany na wyjściu działającego urządzenia w zależności od podpiętego kabla zasilającego.
Takie urządzenie zostanie uznane za wadliwe.

Tak, nie oczekuje zmiany, ale oczekuje stabilnosci dzialania urzadzenia, zwykla sznurowka za 2 zl tego nie zapewnia

Z tego wynika, że pisaleś o medycynie i wojskowości?  Nie każ mi szukać tego innego wątku, na prawdę szkoda czasu. Poleć lepiej dobry, tani kabel zasilający, o tym jest ten wątek, a nie o tym czy słychać czy nie.
Wystarczy, że będziesz czytał ten wątek
Kolega [mention=83290]Cybermike1[/mention] wymienił dziedziny do których się odniosłem.
Skoro nie jest tu mowa o słyszeniu, to polecić mogę każdy przewód spełniający normy i dobrany do parametrów sprzętu.

1 minutę temu, xajas napisał:

Co jest niestabilne?

Serwerownia, urzadzenia wrazliwe na prad medyczne, "energochlonne" etc pisalem wczesniej, wzmacniacze z gigantycznymi trafami etc etc takich urzadzen nie zapina sie sznurowkami za 2 zl. 

Tak, nie oczekuje zmiany, ale oczekuje stabilnosci dzialania urzadzenia, zwykla sznurowka za 2 zl tego nie zapewnia
No ale zaraz. Podobno kablami kształtuje się brzmienie.
Każdy wzmak, dac itd ma swoją sygnaturę brzmienia.
Bez złośliwości - z jakim kablem zasilającym będzie to TA prawdziwa sygnatura?

2 minuty temu, nurni napisał:

polecić mogę każdy przewód spełniający normy i dobrany do parametrów sprzętu

W porządku, to sobie słuchaj na takim i nie zatruwaj życia jak nie masz nic do zaoferowania. Ja nie truje w waszych pseudonaukowych wątkach antykablarskich. 

Serwerownia, urzadzenia wrazliwe na prad medyczne, "energochlonne" etc pisalem wczesniej, wzmacniacze z gigantycznymi trafami etc etc takich urzadzen nie zapina sie sznurowkami za 2 zl. 

„Energochlonnosc“ nawet wielkiego wzmacniacza jest smiechu warta
11 minut temu, nurni napisał:

No ale zaraz. Podobno kablami kształtuje się brzmienie.
Bez złośliwości - z jakim kablem zasilającym będzie to TA prawdziwa sygnatura?

Ukryta Zawartość

Podalem te trzy kable i ich wplyw na dzwiek, i nawet napisalem ze drogie kable audiofilskie za bardzo jak dla mnie moduluja/zmieniaja dzwiek. Najm iejszy wplywa na dzwiek bedzie mial Belden. Nie zmieni sygnatury ampu, daca, transportu, cd, preampu, zapewni stabilny prad dla np gryphona diablo 300 lepiej niz sznurowka za 2 zl

9 minut temu, xajas napisał:

„Energochlonnosc“ nawet wielkiego wzmacniacza jest smiechu warta emoji6.png

Odnies sie do wszystkich moich wypowiedzi, arumentow, doswiadczen, mojej historii ze wzmacniaczami, kablami, a nie wyrywasz jedno slowo z kontekstu i probujesz na tym zbudowac narracje. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cybermike1
W porządku, to sobie słuchaj na takim i nie zatruwaj życia jak nie masz nic do zaoferowania. Ja nie truje w waszych pseudonaukowych wątkach antykablarskich. 
Ja grzecznie, a Ty z "pyskiem". Frustrat?
To nie mąć innym w głowach o brzmieniu kabli.
Bez odbioru.

21 minut temu, nurni napisał:

I to sa mądre slowa, kable audiofilskie zmieniaja drastycznie sygnature elementow w torze, dlatego ja sobie dalem spokoj z drogimi kablami "fancy" audiofilskich marek po kilkanascie tys zl za kabel, mialem ich wiele w swoim systemie

Edytowane przez Cybermike1
17 minut temu, nurni napisał:

nie mąć innym w głowach o brzmieniu kabli.

Ja raczej powiedziałbym, że ty mącisz twierdząc że nie mają wpływu na brzmienie, a bardzo, ale to bardzo się mylisz. 

Tak, zgadzam się, bez odbioru. Powiem nawet więcej, lądujesz na liście zasłużonych inaczej, żebym tego bełkotu więcej czytać nie musiał. 

Odnies sie do wszystkich moich wypowiedzi, arumentow, doswiadczen, mojej historii ze wzmacniaczami, kablami, a nie wyrywasz jedno slowo z kontekstu i probujesz na tym zbudowac narracje. 

Nic nie probuje i nic nie wyrywam. Pisales o stabilnosci i energochlonnsci, wiec sie do niej krytycznie odnioslem. Bo do zaspokojenia takiej „energochlonnosci“ i stabilnosci elementow Audio wystarcza kabelki za 2 zety

Dla uswiadomienia coniektorym o jakiej to „energochlonnosci“ mowa, tutaj kilka plakatywnych przykladow

Takie monstrum jak Gryphon Apex pobiera max 3700W (w „impulsie“)

Ukryta Zawartość

IMG_6319.thumb.jpg.387a91068f935ca198593db35d24561f.jpg

Moja plyta do gotowania w ogrodzie pobiera 3600W („ciagle“) i radzi sobie stabilnie z sznurowka za 2 zety

IMG_6322.thumb.jpg.c4b6cc90c40b2ab8c42eebb1e70b41c6.jpgNajwieksza integra Accusa bierze 425W

Moje zelazko bierze 1400W i tez sobie radzi z zwykla sznurowka

IMG_6324.thumb.jpg.f928bdf12b2a286566b868911c75e3d1.jpg

To wieczne onanizowanie sie ta energiochlonnoscia w kontekscie kabli zasilajacych elementy Audio jest bez sensu.

W wiekszosci wypadkow wystarczyl by kabelek do dzwonka przy drzwiach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Cybermike1 napisał:

A slyszales takie pojecie jak barwa (kolory) instrumentow w muzyce?

Nie, nie ma czegoś takiego jak barwa (kolor) instrumentu - jest barwa, ale nie określa się nim koloru instrumentu, ani jego dźwięku..

5 godzin temu, Cybermike1 napisał:

To jest fakt ktory slyszy kilka milionow ludzi ma swiecie. Al

Faktem jest też psychoakustyka, która wyjaśnia to słyszenie. 

2 godziny temu, Cybermike1 napisał:

Takimi sznurowkami nie zapinasz Gryphona Diablo 300 co ma tranformatory o gigantycznej pojemnosci i kondensatory wielkosci puszek po cocacoli bo ma miec zapewniony stabilny prad zeby ladowac te kondesatory podczas pracy

Ostatnie 1,8m ustabilizuje wszelkie niestabilności powstałe na 100km od elektrowni?

2 godziny temu, Cybermike1 napisał:

jak sie argumenty koncza

Twoje fantazjowanie w niewiedzy to nie jest argument.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

34 minuty temu, xajas napisał:

Nic nie probuje i nic nie wyrywam. Pisales o stabilnosci i energochlonnsci, wiec sie do niej krytycznie odnioslem. Bo do zaspokojenia takiej „energochlonnosci“ i stabilnosci elementow Audio wystarcza kabelki za 2 zety

Ukryta Zawartość

Dla uswiadomienia coniektorym o jakiej to „energochlonnosci“ mowa, tutaj kilka plakatywnych przykladow

Takie monstrum jak Gryphon Apex pobiera max 3700W (w „impulsie“)

IMG_6320.thumb.jpg.c490d8cddc65896558c9d254681e5161.jpg

IMG_6319.thumb.jpg.387a91068f935ca198593db35d24561f.jpg

Moja plyta do gotowania w ogrodzie pobiera 3600W („ciagle“) i radzi sobie stabilnie z sznurowka za 2 zety

Ukryta Zawartość

IMG_6322.thumb.jpg.c4b6cc90c40b2ab8c42eebb1e70b41c6.jpgNajwieksza integra Accusa bierze 425W

Moje zelazko bierze 1400W i tez sobie radzi z zwykla sznurowka

Ukryta Zawartość

IMG_6324.thumb.jpg.f928bdf12b2a286566b868911c75e3d1.jpg

To wieczne onanizowanie sie ta energiochlonnoscia w kontekscie kabli zasilajacych elementy Audio jest bez sensu.

W wiekszosci wypadkow wystarczyl by kabelek do dzwonka przy drzwiach

Ukryta Zawartość

Podlacz takiego Gryphona lub Accu zwykla sznurowka i podlacz takim beldenem za 40zl za metr, jest roznica w dzwieku. Fabrycznie Accuphase i Luxman w japonii daja kabel Kawasaki o przekroju 2 x 2 mm2, luxman do swpich najnowszych integr daje kabel z miedzi Mitsubisci occ, w Europie tego nie robia(ciecie kosztow ?). Dlaczego nie daja sznurowek w Japonii za 2 zlote 3 x 0.75mm2, tylko dobry kabel z miedzi Kawasaki ?? W zalaczniku zdjecia od mojego preampu

20230617_152917.jpg

20230617_152937.jpg

20230617_152954.jpg

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, nie ma czegoś takiego jak barwa (kolor) instrumentu - jest barwa, ale nie określa się nim koloru instrumentu, ani jego dźwięku..

Faktem jest też psychoakustyka, która wyjaśnia to słyszenie. 

Ostatnie 1,8m ustabilizuje wszelkie niestabilności powstałe na 100km od elektrowni?

Twoje fantazjowanie w niewiedzy to nie jest argument.

Zapraszam Cie na odsluch

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Cybermike1 napisał:

Zapraszam Cie na odsluch

Dziękuję, ale przed Tobą nadal zrozumienie, że żaden odsłuch nie podważy psychoakustyki.

Teraz, szymon1977 napisał:

Dziękuję, ale przed Tobą nadal zrozumienie, że żaden odsłuch nie podważy psychoakustyki.

A przed Toba odsluch w moim sysytemie, i wtedy dalej mozemy sie spierac lub niespierac o wplyw kabli na brzmienie, zeby zakonczyc te dyskusję finalnie

4 minuty temu, Cybermike1 napisał:

A przed Toba odsluch w moim sysytemie...

Poszukaj w dziale Start na jakich systemach "słychać" sieciówki, zamiast robić argument ze swojego. 

Teraz, szymon1977 napisał:

Poszukaj w dziale Start na jakich systemach "słychać" sieciówki, zamiast robić argument ze swojego. 

Jakiej wartosci jest twoj system ? Napislaem ze moj ponad 100k. Przyjedz posluchaj,

I zakonczymy raz na zawsze te dyskusje

3 minuty temu, Cybermike1 napisał:

Jakiej wartosci jest twoj system ?

Powtórzę:

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Poszukaj w dziale Start na jakich systemach "słychać" sieciówki...

16 minut temu, Cybermike1 napisał:

...moj ponad 100k.

Nie wpływa to na prawa fizyki ani działanie zmysłu słuchu.

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie wpływa to prawa fizyki ani działanie zmysłu słuchu.

Pamietaj masz ode mnie kawe i herbate gratis 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi