Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kable zasilające

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Espectro napisał:

Tak jak wielu wie kabel to taka kropka nad i bez której audiofil nie istnieje i nie powinien się takowym nazywać.

Nieprawda. Jest na Forum wiele osób, które zasługują na miano audiofil choć kabli nie słuchają, są też tacy co kable słyszą a audiofilami nie są. Jest wiele innych sposobów wejścia na wyższy poziom niż dobranie CD, wzmacniacza i kolumn do akustyki i gustu.

Poza tym masz rację.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

21 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tucana II. Twoja? 

Ja miło wspominam. 

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tucana II. Twoja? 

Ja miło wspominam. 

Nie, to system kolegi. Wzmacniacz bardzo dobry, to prawda. Tutaj z kolumnami Yb na revelatorach i illuminatorze. Konfiguracja jest świetna. U mnie Tucana z Kefami R7 również bardzo dobrze zagrała. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

8 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Nie, to system kolegi. Wzmacniacz bardzo dobry, to prawda. Tutaj z kolumnami Yb na revelatorach i illuminatorze. Konfiguracja jest świetna. U mnie Tucana z Kefami R7 również bardzo dobrze zagrała. 

Mi ten wzmacniacz się bardzo podobał. Polecam go. Chociaż nie wiem jak teraz z dostępnością. 

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Chociaż nie wiem jak teraz z dostępnością. 

Cena za którą można było go kupić kilka lat temu, to już była całkiem rewelacja. Pamiętam jak tu kolega na forum sprzedawał za 8k.Teraz używany ciężko dostać poniżej 12k. Ale to dalej jest  ciekawa propozycja. Cena nowego to przesada. 

Edytowane przez staropolanka2000

W dniu 20.06.2023 o 13:02, staropolanka2000 napisał:

Cena za którą można było go kupić kilka lat temu, to już była całkiem rewelacja. Pamiętam jak tu kolega na forum sprzedawał za 8k.Teraz używany ciężko dostać poniżej 12k. Ale to dalej jest  ciekawa propozycja. Cena nowego to przesada. 

Czy ja wiem czy przesada. Zobaczmy ile teraz kosztuje Yamaha, Denon, Marantz te bardzo znane brandy. Nie mówiąc o naim, accuphase czy luxman. Prawdę mówiąc właśnie nie bardzo rozumiałem skąd bierze się tak abstrakcyjnie niska cena używanych u nas. Ale widzę że to się już wyrównało.

On się broni cena. A abstrakcja wynika z wiedzy że kiedyś był do dostania taniej.

47 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czy ja wiem czy przesada. Zobaczmy ile teraz kosztuje Yamaha, Denon, Marantz te bardzo znane brandy.

Inflacja 😞

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Inflacja 😞

Nie zwalałbym wszystkiego na inflację. Ani na putinflację.

Inflacja w Japonii i Chinach jest bardzo niska. Wręcz wzorcowa.

Skoro brand jest japoński A swoje produkty wykonuje w Chinach czy nagrywanie to pojawia się pytanie skąd aż taki wzrost ceny?

Ok. Odpowiemy koszty transportu. dealerzy w poszczególnych krajach w innych regionach muszą podnieść ceny. Brak dostępności towaru i tak dalej i tak dalej.

Ale w tym całym podnoszeniu cen istnieje jeszcze kilka procent tylko dlatego że można.

Producenci powoli podnosili ceny ale zainteresowanie sprzętem nie malało. Co robisz? Gniesz dalej barierę.

Do tego przyznala się NVIDIA na przykład. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Czy ja wiem czy przesada. Zobaczmy ile teraz kosztuje Yamaha, Denon, Marantz te bardzo znane brandy. Nie mówiąc o naim, accuphase czy luxman. Prawdę mówiąc właśnie nie bardzo rozumiałem skąd bierze się tak abstrakcyjnie niska cena używanych u nas. Ale widzę że to się już wyrównało.

On się broni cena. A abstrakcja wynika z wiedzy że kiedyś był do dostania taniej.

Generalnie ceny tych wszystkich sprzętów to jest abstrakcja i przesada. Szczególnie na polskie warunki i kieszenie. 😀 

5 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Generalnie ceny tych wszystkich sprzętów to jest abstrakcja i przesada. Szczególnie na polskie warunki i kieszenie. 😀 

Tutaj znowu musi podejść z punktu widzenia producenta.

To że nas nie stać i że dla nas to są zaporowe ceny to nie powinno interesować producenta ON sprzedaje swoje produkty za 2000 € w Wielkiej Brytanii i za 2000 € w Niemczech i za 2000 € w Polsce i za 2000 € W biednym zapleczu w Bangladeszu. Bo takie są jego koszty produkcji i naliczona marża. 

Nie będzie robił większych przecen na rynek biedniejszy bo to by wpłynęło na konflikt zakupów globalny. 

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie zwalałbym wszystkiego na inflację. Ani na putinflację.

Inflacja w Japonii i Chinach jest bardzo niska. Wręcz wzorcowa.

Skoro brand jest japoński A swoje produkty wykonuje w Chinach czy nagrywanie to pojawia się pytanie skąd aż taki wzrost ceny?

To proste: inflacja ma odzwierciedlenie w kursie walut. W baaardzo dużym uproszczeniu jeśli w państwie A inflacja wynosi 0%, a w państwie B 50%, to kurs wymiany walut A do B też zmieni się o 50%. Jeśli więc coś kosztowało 100A i przy kursie 1:1 płaciłeś 100B, to przy kursie 1:1,5 zapłacisz 150B

Edytowane przez szymon1977

9 minut temu, szymon1977 napisał:

To proste: inflacja ma odzwierciedlenie w kursie walut. W baaardzo dużym uproszczeniu jeśli w państwie A inflacja wynosi 0%, a w państwie B 50%, to kurs wymiany walut A do B też zmieni się o 50%. Jeśli więc coś kosztowało 100A i przy kursie 1:1 płaciłeś 100B, to przy kursie 1:1,5 zapłacisz 150B

Yyyyy znowu nie.

Inflacja Chiny i Japonia bliska zera u nas wysoka. Kurs wymiany walut jen na złoty najniższy od 5lat 🙂

Dlatego napisałem o baaardzo dużym uproszczeniu, bo nie jest to ptosta zależność pomiędzy gospodarkami dwóch państw.

Kiedys byly dostępne bardzo dobre ściereczki do czyszczenia wtyczek zlaczy itd firmy XLO. Bardzo dobry produkt ,cena w USA  one dolar?. Dolar w Polsce wtedy kosztował 3 PLN. Cena ściereczek u nas 10 PLN. Jak to tłumaczyć. 

32 minuty temu, lemo napisał:

Kiedys byly dostępne bardzo dobre ściereczki do czyszczenia wtyczek zlaczy itd firmy XLO. Bardzo dobry produkt ,cena w USA  one dolar?. Dolar w Polsce wtedy kosztował 3 PLN. Cena ściereczek u nas 10 PLN. Jak to tłumaczyć. 

Dolicz sobie zarobek wszystkich po kolei to Ci wyjdzie, że jest to towar luksusowy, któremu podbicie ceny tylko dochody sprzedawcy podbije, pal licho nieco mniejsza sprzedaż.

Ściereczka z USA za 3zł? Po co, skarpety frote z dziurą są super!

11 minut temu, lemo napisał:

Dystrybutor XLO na Polskę nie kupowal tego chyba w sklepie w cenach detalicznych ? Przebitka niesamowita

I o to chodzi.

11 minut temu, lemo napisał:

Szymon twoje żarty są żałosne.

To nie żarty, to powód dla którego lepiej sprzedać mało z niesamowitą przebitką, niż szukać zysku w ilości. A jak porównasz ceny przez pryzmat stawek godzinowych PL i USA to może zrozumiesz.

Edytowane przez szymon1977

Oczywiście to byl ukryty podtekst wypowiedzi jesli rozumiesz  o czym mówię. 

Kuzyn dawno temu przysłanie mi kilka plyt  wytwórni Mapleschade niedostępnych w    PL i 10 tych Sciereczek ,kiedy chciałem mu wysłać kasę wysmial mnie płyty po 5 dolców ścierki po one dolar. 

1 godzinę temu, lemo napisał:

A tam u Ciebie ile FUNTÓW te skarpety 

Te z dziurą? Mam kilka na ostatnim etapie produkcji, po znajomości "oddam niedrogo".

W dniu 23.06.2023 o 18:58, szymon1977 napisał:

Dlatego napisałem o baaardzo dużym uproszczeniu, bo nie jest to ptosta zależność pomiędzy gospodarkami dwóch państw.

No w tym przypadku zależności nie było a jedynie chęć łatwego zarobku. Ale już widać sprzedaż maleje, okres wakacyjny też. i korekty cenowe są wszędzie. 

Ale ceny w USA będą inne. Przypominam jak swego czasu Polacy nagminnie przywozili telefony i laptopy. 

W niektórych stanach nie ma VATu. 

Cena sprzedażowa może być taka sama ale u nas jest VAT doliczany i to nie mały na ekektornike.

A co myślicie o tego typu przewodzie na sieciówkę, kupione w niskiej cenie.  Przekrój 2x0,75 w ekranie.

Ukryta Zawartość

1688403654422.jpg

1688403654435.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.06.2023 o 14:00, staropolanka2000 napisał:

Napisz co ci wyszło jak posłuchasz. Myślałem kiedyś o tym kablu, ale jakoś nie miałem ciśnienia żeby go ściągnąć. 

Pożyczyłem Electrę od kumpla mimo że nie wróciła do mnie jeszcze Optima z naprawy. Słucham od 2 tyg na musicalu E10. Kabel brzmi mniej więcej jak opisał go w wersji "5" Pacuła lata temu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Ja bym tylko zaznaczył że nie słyszę żeby bas był płytszy niż w Stratusie, ale ja nie jestem jakimś basolubem i nie mam głośników do "testowania" basów (ls3/5a) a i Pacuła recenzował inną wersję. 

Stratus brzmi miękką, muzykalną, spójną, rozmytą, z balansem mocno przesuniętym w dół i w tył, "ścianą dźwięku" - uważam że bardzo ładnie to upichcono, do budżetowych systemów idealnie. Electra brzmi dwie klasy wyżej, mamy już pierwszy i drugi plan, więcej powietrza między instrumentami, dużo wyższą detaliczność. Całość też jest już normalna, nie ma żadnego przesunięcia ciężaru w dół czy górę, wszystkie pasma mają swoje miejsce i sobie nie przeszkadzają. Generalnie progres adekwatny do ceny w porównaniu do Stratusa. Kabel wydaje się bezpiecznym zakupem do sprzętów ze średniej półki.

Inna sprawa że jestem pod wrażeniem ile wartości dodanej wniósł ten drut do Musicala E10 w porównaniu do Stratusa. To daje do myślenia że na okablowanie zasilające warto wydać więcej kasy niż na IC i kable głośnikowe. Tu już każdy sobie musi porachować na ile opłaca się upgrade okablowania zamiast wzmacniacza czy głośników. WW Electra do E10 to już raczej przerost formy nad treścią. Najlepszym rozwiązaniem jest wyszukanie kabli o najlepszym stosunku jakości do ceny, a tu jak wiemy rozstrzał jest gigantyczny.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

W dniu 3.07.2023 o 19:30, panterka napisał:

A co myślicie o tego typu przewodzie na sieciówkę, kupione w niskiej cenie.  Przekrój 2x0,75 w ekranie.

Ukryta Zawartość

1688403654422.jpg

1688403654435.jpg

To sam przewód. Wiele zalezy od zastosowanych końcówek oraz o sposobie połączenia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To sam przewód. Wiele zalezy od zastosowanych końcówek oraz o sposobie połączenia. 

Jestem ciekaw Twojej opinii po pierwszych odsłuchach.

De gustibus non est disputandum

11 godzin temu, Yankes napisał:

Jestem ciekaw Twojej opinii po pierwszych odsłuchach.

A on będzie rozsyłany do testów dla forumowiczów?

🙂

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A on będzie rozsyłany do testów dla forumowiczów?

🙂

Tak, goły bez wtyczek, druty się jakoś wetknie do sprzętu. 😀 

10 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Tak, goły bez wtyczek, druty się jakoś wetknie do sprzętu. 😀 

Heh,

Tak prychlem bo robiłem tak kiedyś. 😛

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Heh,

Tak prychlem bo robiłem tak kiedyś. 😛

Przynajmniej nie ma obaw, że wtyczka ograniczy kabel. 😀