Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was pytanie. 
Właśnie za sprawą przyjaciela wszedłem w posiadanie sprzętu konstrukcji Bartolomeo Aloia. Jest to włoski high end, który urzekł mnie absolutnie nieprawdopodobną jakością grania. Dzielonka Amp i preamplifier ale również ma dzielone zasilanie. Poniżej zamieszczam parę fotek z netu i moja całą "wieża". 
Mam pytanie, bo za nic nie mogę znaleźć sensownego wyjaśnienia w necie, co to jest "inductive power supply" ? W jednostce zasilającej każdy z zasilaczy ma toroida (preamplifier) lub dwa ( power Amp) ale oprócz tego ma jeszcze po dwa duże prostokątne transformatory które są izolowane magnetycznie i zatopione w żywicy. Coś  Jak transformatory wyjściowe w lampie. ? Co to daje ? 
Poza tym że gra super ? jakoś wykonania bardzo wysoka. Jak otworzę swoje klocki to zrobię fotki. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

B8648569-2CDC-4D36-869B-652431D6DD8B.jpeg

3B88238B-A144-4F01-99C4-AAE3C6C95AC5.jpeg

4908C7BD-2D2F-4811-AC36-685A74FDDECA.jpeg

774A0AEA-DB1F-442A-81DA-FCB90A13F423.jpeg

2F7AFA7B-450C-4464-8853-7FC507D64DFC.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/151086-aloia-inductive-power-supply-co-to/

Nie znam się ale znalazlem coś takiego:

"Jak sama nazwa wskazuje, system przekazywania mocy indukcyjnej wykorzystuje sprzężenie indukcyjne między dwoma obwodami jako podstawę swojego działania. System jest w rzeczywistości dwuczęściowym transformatorem - pierwotny jest zawarty w elemencie pozyskiwania energii, a wtórny jest zawarty w elemencie, w którym akumulatory mają być ładowane. Obwody sprzężone pierwotnie i wtórnie mają postać cewek zwiększających pole magnetyczne obwodów. W ten sposób cewka nadajnika przechodzi przez nią prąd, który generuje pole magnetyczne. Jest on sprzężony z cewką wtórną, a gdy występuje zmiana prądu pierwotnego nadajnika, indukuje to napięcie w cewce wtórnej lub odbiorczej. Napięcie indukowane w odbiorniku lub cewce wtórnej można następnie wykorzystać do napędzania ładowarki akumulatora lub innego zespołu obwodów zgodnie z wymaganiami."

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Coś rozjaśnia ale w zasadzie sama indukcja jako taka to myślę że większość wie o co kamam z tym że tu mowa o dwu częściowym trafo?
U mnie wszystkie trafo jakby w jednym kawałku tylko jakość ze sobą współpracują i z tego co czytam pełnią rolę magazynu energii - energia magazynowana jest w induktorze , coś jak duże kondensatory w normalnych zasilaczach
Ma ktoś z was lub miał coś ze sprzętu Aloia?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Eeeee tam, wyjaśnienie jest zapewne dużo prostsze- chodzi o zasilacz z indukcyjnym dławikiem na wyjściu, dzialajacym na syfy zmiennoprądowe.

Witam, ja mam pre aloia. Gra to fajnie ale w moim systemie, ten osobny zasilacz był słyszalny jako źródło zakłóceń, nie jest też to super detaliczny sprzęt, raczej wygładzony. Wtedy mi się to sprawdzało ale później dla mnie bylo zbyt gładko. Dźwiękowo zdecydowanie wyżej niż cena wskazuje ale musi się wpis ac w system. Ta lampka wokół przycisku działa?

22 godziny temu, porlick napisał:

Eeeee tam, wyjaśnienie jest zapewne dużo prostsze- chodzi o zasilacz z indukcyjnym dławikiem na wyjściu, dzialajacym na syfy zmiennoprądowe.

raczej na pewno nie chodzi o dławik. trafo miałoby być dławikiem ? to byłby najdroższy dławik pod słońcem 

2 godziny temu, Aethelred napisał:

Witam, ja mam pre aloia. Gra to fajnie ale w moim systemie, ten osobny zasilacz był słyszalny jako źródło zakłóceń, nie jest też to super detaliczny sprzęt, raczej wygładzony. Wtedy mi się to sprawdzało ale później dla mnie bylo zbyt gładko. Dźwiękowo zdecydowanie wyżej niż cena wskazuje ale musi się wpis ac w system. Ta lampka wokół przycisku działa?

u mnie ze wzmakiem Aloia gra pięknie i muszę przyznać z fajnym detalem. może to zasługa JBL L300 lub źródła Coctail Audio X45. bywało z Tannojami definition, że miałem za dużo detalu. mam porównanie do Musical Fidelity w A klasie i jest lepiej.

tak lampka działa i fajnie to wygląda. tam są żaróweczki, które podświetlają i pewnie się zjarały u ciebie. może będę mógł pomóc jeśli chcesz. znam włocha który był bardzo blisko z Aloia.

troche w necie czytałem o tym sprzecie i generalnie mówią to co ty, że zdecydowanie cenowo niedoceniony sprzęt - dobra nasza.

wiesz może o co chodzi z tym inductive power supply? 

Taki opis znalazłem w necie. Trochę rozjaśnia w temacie.
Ktoś z znawców prądu pokusi się o komentarz / opinię?
Jest na świecie parę firm - znalazłem 2-3 , które używają takiego zasilania ale ten sprzęt kosztuje krocie w EUR / USD.

dd99b8f8ab2c8418d7053c68d9fd3f95.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk