Skocz do zawartości
IGNORED

lm3886 prowadzenie masy

Rekomendowane odpowiedzi

strasznie kombinujesz zamiast robić po bożemu.Masz sprawny stopień mocy podłącz do niego DAC (przez potencjometr) i mapisz czy wszystko jest w porządku .Zaparłeś się na ten pre jak Reksio na szynkę a myślę,że po pierwsze nie jest Ci potrzebny , po drugie będzie degradował dźwięk

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Kolega dobrze pisze. To pre masz od Petra Daniela z wątku o Gainclonie. To był element kształtowania brzmienia z wszechobecnymi BG. Chociaż dobrze by było wiedziec gdzie jest pies pogrzebany. Nie napisze Ci w którym to numerze Elektroniki dla Wszystkich był fajny artykuł o prowadzeniu masy. Masz jeszcze strone skarabo.net. Szukaj edukuj i nie rób na małpę. Bo co zrobisz i dojdziesz do tego sam jest najcenniejsze

Tak jak pisalem - podlaczylem juz w taki sposob ( bez pre ale z potencjometrem) - jest tak samo: jak przekręcę potencjometr na maxa to ustępuje brum ale pojawia sie delikatny szum w glosnikach - ale to chyba normalne ( max wzmocnienie)

jak dotykam reka do masy jest o wiele lepiej - brum ustaje prawie całkowicie

nie upieram sie przy tym pre - choc to moja pierwsza plytka i myslalem ze bede mogl ja zastosować.

dajcie prosze znac jak podpiąć te słuchawki - sprawdzę jeszcze to

Słuchawki normalnie do wyjscia preampa , tak jak Ci kiedyś pisałem możesz przez rezystor dla bezpieczeństwa, albo przez kondensator elektrolityczny np 100u wyeliminujesz składową stałą chociaż chyba jej ta nie masz

8 godzin temu, klawisz napisał:

Tak jak pisalem - podlaczylem juz w taki sposob ( bez pre ale z potencjometrem) - jest tak samo: jak przekręcę potencjometr na maxa to ustępuje brum ale pojawia sie delikatny szum w glosnikach - ale to chyba normalne ( max wzmocnienie)

jak dotykam reka do masy jest o wiele lepiej - brum ustaje prawie całkowicie

nie upieram sie przy tym pre - choc to moja pierwsza plytka i myslalem ze bede mogl ja zastosować.

dajcie prosze znac jak podpiąć te słuchawki - sprawdzę jeszcze to

ja ju≤ż nie rozumie co Ty robisz:( 

podpiołeś dac i słuchałeś muzyki przez głosniki?

Jakie znowu słuchawki i po co?

On 7/17/2020 at 9:59 AM, klawisz said:

est tak samo: jak przekręcę potencjometr na maxa to ustępuje brum ale pojawia sie delikatny szum w glosnikach

A jak ściszasz to brum rośnie??? Zdaje mi się, że coś namotałeś przy tym potku.

Tez tak myslalem ale potka wlutowalem w plytke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czy podłączyłeś DAC do końcówki mocy i słuchałeś muzyki w głośnikach?

Nie wiem do czego dążysz ,olewasz pytania i prośby , robisz wszystko w bardzo bałaganiarski sposób, olewasz dobre rady , wrzucasz bezsensowne zdjęcia.

Co w końcu chcesz osiągnąć ,wzmacniacz słuchawkowy na pre z pustą płytką potencjometru?

Czlowieku wez tabletke. Nie chcesz pomoc to nie pomagaj

Pozatym na razie nic mądrego nie napisałeś - jak nie wiesz to daj innym szanse - moze tez sie czegos nauczysz

testuje wszystkie rady które udzielają mi inni - jak bym wiedzial to bym nie prosil o pomoc

hej, trochę zmodyfikowałem mój projekt - wg. uwag kolegów

1. filtr subwoofera + pre + potencjometr - włożyłem w metalowa obudowę ( kolor fioletowy ) i tą obudowę podłączyłem do głównej masy - w głośnikach nadal słychać delikatny brum ale jest znacznie lepiej - choć nadal jak dotknę rękom masy to brum ustaje

dajcie proszę znać co wg was w tym projekcie jest złe i co powinienem zmienić

jestem w trakcie budowania sztucznego obciążenia - jak tylko je zrobię myślę, że pod koniec tego tygodnia zrobię pomiary końcówek programem RightMark Audio Analyzer - wkleję wykresy

czy wg. was jeśli bym nabył taki https://allegro.pl/oferta/oscyloskop-ads1013d-2ch-100mhz-ekran-dotykowy-usb-9335263376 oscyloskop to coś będę mógł sprawdzić ? - czy może jakiś inny ale będę go wykorzystywał pewnie tylko do takich właśnie pomiarów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hej, trochę zmodyfikowałem mój projekt - wg. uwag kolegów

1. filtr subwoofera + pre + potencjometr - włożyłem w metalowa obudowę ( kolor fioletowy ) i tą obudowę podłączyłem do głównej masy - w głośnikach nadal słychać delikatny brum ale jest znacznie lepiej - choć nadal jak dotknę rękom masy to brum ustaje

dajcie proszę znać co wg was w tym projekcie jest złe i co powinienem zmienić

jestem w trakcie budowania sztucznego obciążenia - jak tylko je zrobię myślę, że pod koniec tego tygodnia zrobię pomiary końcówek programem RightMark Audio Analyzer - wkleję wykresy

czy wg. was jeśli bym nabył taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oscyloskop to coś będę mógł sprawdzić ? - czy może jakiś inny ale będę go wykorzystywał pewnie tylko do takich właśnie pomiarów

masa4.thumb.png.737ce2e30ecd56c2ef4c3281717b3bc0.png

Masa z kabla zasilajacego masz gdzies dolaczoną?
Normalnie powinna isc do obudowy (metalowej). Do tej samej obudowy w jednym punkcie powinna isc masa toru audio. Lekki brum - jesli masz bebechy na wierzchu - będzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zasilanie idzie przez transformator - i główna masa ( zasilająca ) za transformatorem jest rozdzielona tak jak na rysunku - kolor brązowy

no właśnie wiem, że powinna iść do obudowy metalowej - lecz tak jak pisałem wcześniej obudowa bedzie cała drewniana

dlatego pomyślałem sobie, że zrobię mala obudowę metalowa wewnątrz tej drewnianej (chce w tej obudowie metalowej zmieścić pre + potencjometr + filtr suba )

taki mam pomysł - będę testował - chyba, że powinienem to zrobić inaczej

masa zasilająca i toru audio wg rysunku łączy mi się w przedzwmacniaczu

wcześniej sprawdzałem (jak nie miałem potencjometru) - zwarłem wtedy wejścia przedwzmacniacza  do masy i była absolutna cisza

a teraz dołożyłem potencjometr przed przedwzmacniaczem - i pytanie gdzie maiłbym to zewrzeć - na potencjometrze ?

• Pokaż nowe odpowiedzi