Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o weryfikację sprzętu i koncepcję rozmieszczenia kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

a moze sam sie pobaw w odsluchy.eksperymenty z konfiguracjami,i podziel sie z nami doswiaczeniem.

przy okazji zmien dziewczyne.bedzie prosciej.

Miło, konkretnie i kulturalnie. Czy ja trafiłem na forum elektrody?

Ja bym wybrał albo NAD'a C338 albo "niewymownego" ? ale wydaje się, że zdecyduje ich lepsza

funkcjonalność a wymiar jest w sam raz, więc długich rozterek chyba nie będzie.

O ostatecznym efekcie i tak zadecydują raczej kolumny i ustawienie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

i dziewczyna,,,,

Proponuję gdzie indziej wylewać z siebie jad po ciężkim dniu pracy... ? 

3 minuty temu, audioburak napisał:

Ja bym wybrał albo NAD'a C338 albo "niewymownego" ? ale wydaje się, że zdecyduje ich lepsza

funkcjonalność a wymiar jest w sam raz, więc długich rozterek chyba nie będzie.

O ostatecznym efekcie i tak zadecydują raczej kolumny i ustawienie.

Dziękuję za radę! 

Teraz, tomek7776 napisał:

feng shui nie pomaga?

@up
Wchodzą tacy jak Ty wieczorami do Internetu i desperacko próbują zepsuć dobry nastrój innym. Nie ze mną te numery ? 
A jak już popiwkowany to do spania... ? 

IOTAVX SA3 zacny wzmak za te pieniądze, prąd ma (wydajność prądową) i wymaga odpowiednich kolumn (neutralnych) w cenie za szt. porównywalnej z ceną wzmaka. Co najmniej, ale bez przesady.Jak ktoś lubi ciemne granie lub sopranami to należy go jednak omijać z daleka. Jest neutralny.

To, że w Polsce nie jest znany nie oznacza, że jest niewart zainteresowania. Ale zawsze z tyłu głowy należy mieć świadomość, że w przypadku problemów sprzętu na gwarancji lepiej go kupować w kraju zamieszkania. W Angli mieszkając i kupując - żaden problem, w Polsce - jeśli nie ma polskiego dystrybutora to można kupować w Niemczech. Z mojego doświadczenia, mieszkając w Polsce i kupując w Niemczech, oraz znając płynnie język niemiecki obsługa gwarancyjna jest lepsza niż w Polsce. Niestety. Przy zakupach używek to loteria. Bez znajomości języka kraju, w którym znajduje się sklep należy nie wychylać nosa poza Polskę.

Edytowane przez worldroof
szyk wyrazów

@worldroof
Dziękuję za opinię. Rozumiem, że słuchałeś tego wzmacniacza. Czy mógłbyś go porównać do któregoś z tych wzmacniaczy (wiem, nie wszystkie z nich są neutralne):

• Cyrus One
  • NAD C338
  • Rotel RA-05
  • Audiolab 6000A

Jak oceniłbyś możliwość zgrania PA3 z kolumnami Quadral Rhodium 500?

Lubię muzykalny, kontrolowany bas i lekko ciepłym dźwięk. Zdecydowanie wystrzegam się jasnego brzmienia i nadmiaru wysokich tonów – czasem wręcz źle je toleruję.

Edytowane przez Senseless
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Senseless napisał:

Quadral Rhodium 500?

Lubię muzykalny, kontrolowany bas i lekko ciepłym dźwięk. Zdecydowanie wystrzegam się jasnego brzmienia i nadmiaru wysokich tonów – czasem wręcz źle je toleruję.

wskazujesz kolumnę, która przeczy twoim oczekiwaniom.

55 minut temu, kazik-t napisał:

wskazujesz kolumnę, która przeczy twoim oczekiwaniom.

Muszę przekonać się w salonie, bo nie miałem jeszcze przyjemności słuchać muzyki muzyki na sprzęcie z powiedzmy dołu średniej półki. Czytałem, że kolumny są bardzo detaliczne w zakresie wysokich tonów, ale precyzyjnego basu również im nie brakuje. Posłuchać muszę, bo być może moje złe doświadczenia pochodzą głównie z jazgotu tanich zestawów.
Większy nacisk na wysokie tony o tyle do mnie przemawia do mnie w aktualnie rozważanym setupie, że pewnie często zestawu używałbym jako prostego (2.1 / 3.1) zestawu kina domowego – rozważam również dołożenie subwoofera.

Jesteś w stanie zaproponować inną ciekawą podłogówkę, która sprawdzi się w takiej konfiguracji (wąska, BR z przodu)?

Gość

(Konto usunięte)

Metal na górze wróży kłopoty, wąska przednia ścianka ogranicza wielkość reszty głośników i konieczność ratowania się wooferami po bokach albo wcale. Co tu proponować....

2 godziny temu, kazik-t napisał:

Metal na górze wróży kłopoty, wąska przednia ścianka ogranicza wielkość reszty głośników i konieczność ratowania się wooferami po bokach albo wcale. Co tu proponować....

Czyli jednym słowem pomieszczenie kompletnie nie nadaje się do odsłuchu i najlepiej kupić soundbar albo zostać przy głośnikach wbudowanych w TV? ?

Pomieszczenie może się nadaje a może nie...nie dowiesz się dopóki czegoś do niego nie wstawisz i sam nie posłuchasz. Ale twoje i partnerki wymagania kłócą się ze sztuką ustawiania systemu audio. Soundbar to przewaznie zmarnowana kasa modny gadżet dla audioignorantów, głośniki w tv już masz więc możesz sobie sam odpowiedzieć czy wystarczają czy nie a porównywanie audiolaba 6000A z prawie o połowę tańszym iotavx też jest bez sensu. Strasznie się miotasz z tym tematem, przemyśl najpierw czego tak naprawdę chcesz. Może jakiś zestaw z korekcją akustyki trochę uratuje brak symetrii w ustawieniu względem ścian, ale to droga prób i błędów, woofery na bocznych ściankach obudowy w ciasnym ustawieniu też moim zdaniem droga bez sensu bez sensu, w ogóle nie lubię tak wykonanych kolumn. Nikt ci nie odpowie z góry na pytanie czy warto, bo nikt nie zna akustyki twojego pomieszczenia. Więcej działania mniej filozofowania, taka moja rada.

Z tym soundbarem i głośnikami w TV to oczywiście ironia. Dzięki za kolejną opinię ? Na pewno masz trochę racji.
Natomiast gdybym się nie miotał, to bym nawet nie zakładał tego wątku. Pytam mądrzejszych w temacie i próbuję się jak najwięcej dowiedzieć, bo bez – jak napisałeś – doświadczenia i praktyki mi brakuje. Jasne że zadziałam, ale muszę najpierw wiedzieć jak i czym ? 

Wypożycz i przetestuj np. monacor sta1000dsp na końcówkach Pascala i jakieś paczki do niego żeby się z fengshui zgadzały. W sofcie DSP ustawisz dźwięk pod siebie  i problem z głowy...a jak przestawisz system audio w inne miejsce to zmienisz ustawienia DSP...to da ci więcej możliwości niż każdy z wymienionych i ukształtowanych dźwiękowo wzmacniaczy które rozważałeś dotychczas. Bdb jak się nie wie czego się szuka na początek. A jak nie podejdzie zwrócisz. Straty zero - doświadczenie bezcenne. Wsparcie spoko bo nie egzotyka tylko profeska.

Edytowane przez Airmike
16 hours ago, Senseless said:
  • Cyrus One
  • NAD C338
  • Rotel RA-05
  • Audiolab 6000A

IOTAVX tak nie zagra, ani wzmak ani końcówka bo grają neutralnie.

Kolumny Quadral również nie mają brzmienia, które lubisz. Prędzej jakieś budżetowe angielskie, włoskie lub Xavian. Napewno nie - niemieckie lub francuskie.

Z podanej listy po pierwsze Cyrus, po drugie Rotel. Napewno nie Audiolab.

Z wątku wynika, że nie robiłeś wystarczająco wielu samodzielnych odsłuchów w salonach lub u kumpli. Takie odsłuchy robimy, nie tylko aby znależć brzmienie, które nam podchodzi, ale również aby upewnić się, czy brzmienie, które jak nam się wydaje lubimy jest tym które nam rzeczywiście w chwili obecnej odpowiada. Po prostu gust zmienia się z czasem. Dlatego przed jakimikolwiek zakupami wykonuj tyle odsłuchów ile da się. Oczywiście, można kupować w ciemno ale to zazwyczaj kosztuje 2 x drożej, bo najpierw kupujemy to co nam się wydaje, a potem to co nam po prostu odpowiada.

3 hours ago, Senseless said:

Natomiast gdybym się nie miotał, to bym nawet nie zakładał tego wątku. Pytam mądrzejszych w temacie i próbuję się jak najwięcej dowiedzieć, bo bez – jak napisałeś – doświadczenia i praktyki mi brakuje. Jasne że zadziałam, ale muszę najpierw wiedzieć jak i czym ? 

O  tym jak ustawić sprzęt w ogóle nie powinieneś martwić się. Będziesz go miał, to będziesz kombinował z ustawianiem, w międzyczasie życie toczy sie, dojdą jakieś meble, pojawią się dzieci lub zwierzątka, jakis pomysł na nową koncepcję ustawienia kolumn. Więcej luzu, pamietaj - kup tak sprzęt aby mieć jak najwiekszą frajdę.

7 godzin temu, worldroof napisał:

IOTAVX tak nie zagra, ani wzmak ani końcówka bo grają neutralnie.

Kolumny Quadral również nie mają brzmienia, które lubisz. Prędzej jakieś budżetowe angielskie, włoskie lub Xavian. Napewno nie - niemieckie lub francuskie.

Z podanej listy po pierwsze Cyrus, po drugie Rotel. Napewno nie Audiolab.

Tym bardziej zapominam w takim razie o egzotyce i skupiam się na tym co dostępne w salonach.

Jeśli chodzi o wybór kolumn, to niestety na rynku jest cała masa sprzętu i tym trudniej samemu dojść do tego na co skierować uwagę. Dzięki, będę wertować kolumny angielskie lub włoskie.

7 godzin temu, worldroof napisał:

Z wątku wynika, że nie robiłeś wystarczająco wielu samodzielnych odsłuchów w salonach lub u kumpli. Takie odsłuchy robimy, nie tylko aby znależć brzmienie, które nam podchodzi, ale również aby upewnić się, czy brzmienie, które jak nam się wydaje lubimy jest tym które nam rzeczywiście w chwili obecnej odpowiada. Po prostu gust zmienia się z czasem. Dlatego przed jakimikolwiek zakupami wykonuj tyle odsłuchów ile da się. Oczywiście, można kupować w ciemno ale to zazwyczaj kosztuje 2 x drożej, bo najpierw kupujemy to co nam się wydaje, a potem to co nam po prostu odpowiada.

Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś i nie śmiem przeczyć ? Niestety nie mam kumpli z dobrym sprzętem audio, a w salonach trochę głupio zawracać gitarę, tylko po to żeby posłuchać różnych sprzętów. No i wypada mieć jakiś własny zamysł i propozycje czego w ogóle chciałoby się posłuchać. Nie mniej przyszłym tygodniu idę na pierwsze odsłuchy i będę dalej cierpliwie szukać sprzętu.

Edytowane przez Senseless

Seria Rhodium nie gra jak starsze modele Quadrala, ale jeśli szukasz cieplejszego grania to jest seria

Argentum, która poza innym charakterem góry pasma - tekstylna kopułka -  ma BR z tyłu.

Jeśli możesz trochę odsunąć od ściany, to też byłby dobry wybór a przy tym tańszy - posłuchaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki, zwrócę również na te kolumny uwagę. Cena faktycznie fajna. Martwi mnie jednak konstrukcja z tylnym BR, bo w narożniku jednak nawet odsunięcie 50 cm może być zbyt małe ? 

W dniu 19.08.2020 o 01:46, worldroof napisał:

nie robiłeś wystarczająco wielu samodzielnych odsłuchów w salonach lub u kumpli. Takie odsłuchy robimy, nie tylko aby znależć brzmienie, które nam podchodzi, ale również aby upewnić się, czy brzmienie, które jak nam się wydaje lubimy jest tym które nam rzeczywiście w chwili obecnej odpowiada. (...) Dlatego przed jakimikolwiek zakupami wykonuj tyle odsłuchów ile da się. Oczywiście, można kupować w ciemno ale to zazwyczaj kosztuje 2 x drożej, bo najpierw kupujemy to co nam się wydaje, a potem to co nam po prostu odpowiada.

>Senseless

worldroof bardzo dobrze radzi. Odsluchy sa konieczne - tym bardziej, ze dopiero jestes na poczatku drogi. Ja, jak przed kilkunastu laty      nosilem sie z zamiarem kupna kolumn, to najpierw zaliczylem sporo takich odsluchow i jezdzilem w tym celu po Polsce - czasem bardzo daleko i nie patrzylem na odleglosc, na czym dobrze wyszedlem i nie wtopilem pieniedzy, jak to najczesciej bywa, kiedy kupuje sie w ciemno. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jesli chcialbys posluchac tego co aktualnie mam u siebie, to wpadaj.  Uwazam, ze gra to juz na wysokim poziomie, choc kwotowo sa to stosunkowo tanie rzeczy. Dla Ciebie najwazniejsze na poczatku beda kolumny. Ja wczesniej mialem wiele par oryginalnych starych Tannoy-i, a ok 10 ostatnich lat sluchalem rowniez na ich glosnikach koaksjalnych (wspolosiowych) 12-to calowych, w obudowach 105 litrowych przez siebie zaprojektowanych. Aktualnie slucham z nieduzych monitorow Tannoy-a - Eaton - na glosnikach 10-cio calowych , model HPD 295.  Posiadam rowniez 12-to calowe glosniki Tannoy-a - model LSU/HF/12.L, zwane Red, ale te sa bardzo drogie i Ciebie raczej nie beda interesowaly.  Acha... i wiem kto chce sprzedac wieksze od moich monitory w idealnym stanie, rowniez na glosnikach z serii HPD, ale 12-to calowych, model HPD 315, a monitory te nazywaja sie Devon.

• Pokaż nowe odpowiedzi