Skocz do zawartości
IGNORED

Dopasowanie centralnego do frontów w 5.1

gucio

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma jakiś patent, jakąś metodologię na dopasowanie pasma odtwarzania głośnika centralnego do charakterystyki głośników frontowych.

W YAMAHA rx-v 650 jest coś takiego jak equalizer gł. centralnego. Zapewne jest on po to żeby spasowac charakterystykę odtwarzanego dzwieku z frontami (ja niestety a może i stety fronty mam jednej firmy a resztę głosników 5.1 drugiej).

Żeby jedne od drugich drastycznie się nie odcinały (mówię tu przede wszystkim o froncie i centralnym) trzeba je jakoś wyregulować. W czasie setup-u w tym ampli nadawany jest szym to na głosnik frontowy to na centralny (żeby cały czas mieć porównanie).

Teraz prosze pokierujcie mnie, czy mam tak kombinować żeby jeden szym zbliżyć poziomem głośności i charakterystyką do drugiego? Czy ideałem jest żeby barwy dźwieku były takie same (inaczej mówiąć - poziom wysokich, średnich i niskich tonów w tym szumie był taki sam)?

Z góry dzięk za wszelkie rady, podpowiedzi i sugestie.

Oczywiście ideałem bylo by, uzyskać te samą głośności i barwę dźwięku. ale nawet w głośnikach z tej samej serii jest to prawie niemożliwe z uwagi na rożną wielkość skrzynek (zazwyczaj fronty są dużo większe i cięższe od centrala co natychmiast odbija się na ich brzmieniu – na ich korzyść oczywiście ) .Najbliżej ideału są zestawy w których wszystkie 5 ( lub 6,7 ) kolumn jest idealnie takich samych. Zdaza sie to w plastikowych wynalazkach za ok 500 zł w marketach ale oczywiscie takiego rozwiazania nie polecam...

ustaw szumem, a później pobaw się tymi opóźnieniami żeby dialogi zgrywały się z obrazem(w zależności gdzie postawisz ten centralny), bo z barwą raczej to się nie uda, ale też raczej to nie przeszkadza, a jak przeszkadza to można odłączyć centralny i zmiksować go w przednich :-)

123... test

Najlepszy uklad to wszystkie kolumny takie same:))

tak bylo w 2003 roku na AS w bristolu u ESA

i bylo ok

wiadomo ze zycie weryfikuje i trzeba juz samemu kombinowac

sluchac, sluchac i jeszcze raz sluchac.

co sie podoba kupowac i nie patrzec na "recenzje"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.