Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy mercury m3 zmiana okablowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie 

Mam pytanie posiadam obecnie zestaw Sony TA-590ES + Tannoy mercury m3 polaczone kabelkami glosnikowymi ProCab LS25.

I zastanawiam sie nad zmiana kabli w kolumnach bo slyszalem ze seryjne sa bardzo slabej jakosci, jako ze zostalo mi troche kabla ProCab LS25, czy moge taki zastosowac czy musi byc jakis mniejszego przekroju.

Przepraszam za brak Polski znakow ale pisze z laptopa gdzie nie mam Polskich znakow.

Dziekuje z gory za podpowiedzi, Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/152307-tannoy-mercury-m3-zmiana-okablowania/

spokojnie możesz kable wymienić ,może się coś poprawi ,najczęściej to jest bas,a jeszcze częściej samopoczucie wymieniającego,zależy co producent włożył do środka

A poważnie, to jeśli szukasz ( tak podejrzewam ) przejrzystości, szczegółu czy otwarcia - nie licz

na to, że kilka cm wewnątrz kolumny zniweluje wpływ słabego IC czy długich kabli o konstrukcji

linki z drobnych drucików, co to im grubiej, tym gorzej dla pasma powyżej  1 kHz.

Jeśli się mylę, a kable się urywają czy źle kontaktują to LS25 powinien wystarczyć.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Raczej patrzę realnie na ta zmianę i nie oczekuje diametralnej zmiany. 

Po prostu zostało mi troche kabla procab ls25, a wyczytałem że te seryjne są do dupy to pomyślałem że czemu by nie zmienić. Tylko obawiałem się ze są one za grube przekrojem, aha i jeszcze jedno pytanie czy osoba która będzie trzymała 3 raz w życiu lutownice poradzi sobie z tym zadaniem. 

Pozdrawiam 

Jak po raz czwarty, to da radę, ale pod warunkiem, że ją dobrze rozgrzeje ...

Polecam też próby z kabelkiem spoza branży jeśli laptop nie jest rezydentem np. w UK ? 

a piszę o instalacyjnym telefonicznym z drutów 0,5 mm średnicy. 

Nie kosztuje i uważam, że warto spróbować zarówno wewnątrz, jak też głośnikowy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2,5mm2 to chyba trochę za grubo, u mnie w Yarach oryginalnie siedzą około 1,5mm2 na woofer i tweeter. Na YT masz dużo filmików jak lutować elementy, kable, potrenuj i dajesz. Sam się na nich nauczyłem lutować?

Edytowane przez Prewwit
9 godzin temu, audioburak napisał:

Nie kosztuje i uważam, że warto spróbować zarówno wewnątrz, jak też głośnikowy.

dałem kiedyś do szerokopasmowca- zwieksza ilość detali i agresję w dzwięku, nie sa to zmiany spektakularne,ale słyszalne...kur...właśnie napisałem ,że słyszę zmianę kabli?

26 minut temu, szpotek73 napisał:

dałem kiedyś do szerokopasmowca- zwieksza ilość detali i agresję w dzwięku, nie sa to zmiany spektakularne,ale słyszalne...kur...właśnie napisałem ,że słyszę zmianę kabli?

W którymś z tematów pisałem, że podobne wrażenia miałem po użyciu jako głośnikowych, kabli domofonowych 15x0,5(kupiłem bo zachwalane były na forum i do tego niska cena, więc pomyślałem czemu nie spróbować), góra była ostra, przez co u mnie zostały od razu skreślone. Z tanich polecam Cordial CLS i Melodika Purple Rain? tych używałem, nic nie wyostrzają, ani nie zamulają?