Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer do stereo?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

pewnie zostanę zjedzony za pomysł dostawiania Suba do stereo jakie mam w tej chwili zbudowane, ale doskwiera mi niezbyt duża ilość basu. Zaznaczam, że nie jestem jakimś audiofilem fanatykiem :D

Co w tej chwili posiadam:

- Amplituner Onkyo TX-8050

- Kolumny PolkAudio LSI7

Przeczytałem kilka tematów na forum i wpadło mi w oko kilka modeli:

- SVS SB-1000 ~2000

- REL T-Zero ~1400

- B&W ASW610 ~1800

Dość mocno się skłaniam ku REL T-Zero, gdyż przemawia zdecydowanie cena. Cel i miejsce odsłuchu to salon ok 30m2, muzyka to można określić przekrój od elektroniki, przez dance po rock, więc nie ma co się sugerować chyba konkretnym typem. Do filmów nie sądzę, aby był stosowany, po prostu jak będzie drażnić to go wyłączę.

Kryteria jakimi się kieruję to niska cena (bo już dość sporo się wykosztowałem na Onkyo i Polka) oraz wygląd i rozmiar. Nie może to być wielki kloc niczym stolik kawowy, ma być ładny (małżonce musi się podobać :) ) i w sumie tyle.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi,

Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

https://www.audiostereo.pl/topic/152487-jaki-subwoofer-do-stereo/

Z tego co napisałeś tylko SVS SB1000 choć i on mógłby być większy przy takiej powierzchni.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, timeislife napisał:

REL jest super, ale model REL T-Zero to za mało na Twoje 30m2. 

Tak naprawdę w wielkim świecie DIY, Rel uważany jest za drogi szajs, grający samymi zniekształceniami (pomiary). Ale z komercyjnych subów niech będzie że jest super :) Na tle takiego Polka, Jamo czy innych marketowych marek - zdecydowanie lepszy. Rel T-zero jest za mały, podobnie jak Rel T5, jak chcesz koniecznie stosunkowo niedużego suba ale mocnego, szybkiego to ja bym kupił nówkę BK XLS200, do muzyki jest super i zmiata jeszcze większego Rela T7 bez żadnego problemu, a jest tańszy. 

37 minut temu, don111 napisał:

Tak naprawdę w wielkim świecie DIY, Rel uważany jest za drogi szajs, grający samymi zniekształceniami (pomiary). Ale z komercyjnych subów niech będzie że jest super ? Na tle takiego Polka, Jamo czy innych marketowych marek - zdecydowanie lepszy. Rel T-zero jest za mały, podobnie jak Rel T5, jak chcesz koniecznie stosunkowo niedużego suba ale mocnego, szybkiego to ja bym kupił nówkę BK XLS200, do muzyki jest super i zmiata jeszcze większego Rela T7 bez żadnego problemu, a jest tańszy. 

Bardzo ciekawa opinia, z tego co widzę to możliwość zamówienia BK jest tylko od producenta z UK zdaje się. Wysyłka do PL dość droga, bo 46£. Jest gdzieś do wyrwania u nas w kraju ? Choruję na Suba w białym lakierze ?

finalnie cena tego XLS200 wyjdzie ok 400£, co daje ok 2000zł i czyni go atrakcyjnym cenowo

Tutaj masz bardzo dobrego suba do muzyki. Moj kolega ma dwa takie w 40m2 i jest miodzio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Uchatek napisał:

Tutaj masz bardzo dobrego suba do muzyki. Moj kolega ma dwa takie w 40m2 i jest miodzio.

Ukryta Zawartość

ten z ogłoszenia widzę, że ma głośnik skierowany w do przodu. XLS200 widziałem, że ma skierowany w dół. Zasadniczo robi to różnicę?

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Uchatek napisał:

Ukryta Zawartość

Tylko pytanie czy jest równie szybki jak 10" w XLS200. Mam też XXLS400 na 12", który stoi wyżej wg BK od tego P12. XXLS400 jest bardzo dobry ale jednak trochę czuć że nie ma do końca aż tak ostro ciętego, eksplozywnego basu jak XLS200, 

4 godziny temu, tricolore napisał:

ten z ogłoszenia widzę, że ma głośnik skierowany w do przodu. XLS200 widziałem, że ma skierowany w dół. Zasadniczo robi to różnicę?

Są zawsze dwie wersje do kupienia na stronie BK. Jak masz twardy parkiet to trochę lepiej żeby głośnik był z przodu.  

Ukryta Zawartość

Wszystko fajnie, lecz P12 to wydatek rzędu 430£ z dostawą, a XLS200 BK mi wycenił na 466£. niby tu parę funtów, tam parę funtów... ale idąc tym tropem zatrzymam się z kwotą przeznaczoną na ten cel na wysokości 4k PLN ;)

Dodam, że nie mam drewnianego ucha, ale ze złota też nie jest. Po prostu jak coś kupuję to ma być raz, a dobrze na lata.

29 minut temu, Prewwit napisał:

Ja bym sprzedał te monitory i kupił kolumny podłogowe.

Takie rozwiązanie nie wchodzi w grę, gdyż nie mam gdzie je wstawić.

10 godzin temu, Uchatek napisał:

Ukryta Zawartość

Kupione ? raz się żyje

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, don111 napisał:

Tylko pytanie czy jest równie szybki jak 10" w XLS200. Mam też XXLS400 na 12", który stoi wyżej wg BK od tego P12. XXLS400 jest bardzo dobry ale jednak trochę czuć że nie ma do końca aż tak ostro ciętego, eksplozywnego basu jak XLS200, 

Jest bardzo podobny do xxls400 ktorego mialem, mialem tez Monolith+ , ale to juz wielka krowa, trudna do ustawienia i raczej do kina niz do muzyki. P12 czy xxls400 to bardzo dobre suby w swojej cenie, nie zauwazylem zeby mulily i w 30m2 sprawdzi sie chyba lepiej niz 200, chociaz tego ostatniego nie mialem okazji sluchac.

Sam mam 2xRel Quake II i odkad mam podlogowki bardzo zadko ich uzywam, nie jest prosta sprawa zgrac suba z glosnikami w stereo, ale do ogarniecia. 

Fajny bajer ktory polecam to AntiMode, tez od BK Electronics. Warto sie tym zainteresowac ja juz sie idzie w subwoofer.

21 godzin temu, tricolore napisał:

To zalezy jak wysoko/nisko go odetniesz. Jezeli ponizej 100Hz to nie ma to w zasadzie znaczenia.