Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer - membrana do ściany, reflex przodem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem subwoofer do kina domowego i miałem problem z jego ustawieniem. Doszedłem do tego, że ustawiłem go membraną do ściany a bass reflexem do przodu (widoczne na zdjęciu) Jestem  zadowolony z efektów w kinie.

Moje pytanie brzmi, czy gdybym zwrócił tego suba na suba z membraną i reflexem z przodu to odczuję dużą różnicę na +? Do takiego suba musiałbym dopłacić 400 zł, nie wiem czy warto skoro jestem zadowolony, przede mną jeszcze zakup kolumn.

(posiadam sub magnat 302, zamieniłbym na jamo 910)

spacer.png

Bez różnicy- nie ten zakres częstotliwości.

Wystarczy, że będzie odpowiednio duża szczelina pomiędzy głośnikiem, a ścianą.

5 minut temu, porlick napisał:

Bez różnicy- nie ten zakres częstotliwości.

Wystarczy, że będzie odpowiednio duża szczelina pomiędzy głośnikiem, a ścianą.

Dzięki za odpowiedź. Skoro bez różnicy to dlaczego jest tak wielka różnica na + gdy ustawię bass reflex do przodu?

U mnie nie ma żadnej- kiedyś z ciekawości obracałem subwoofer (mam z dolnym umiejscowieniem głośnika, a b-r z tyłu) i w każdej pozycji grał tak samo.

Może masz tak strojoną obudowę, że przez b-r słychać dużo szerszy zakres, jak tylko to, co powinno się z niego wydobywać?

10 godzin temu, Xpedite999 napisał:

Możesz go ustawić nawet bokiem a efekt będzie ten sam .

Nie. Zdecydowanie najlepszy efekt uzyskuję gdy stoi jak na rysunku.  

6 godzin temu, Xpedite999 napisał:

To po co temat zakładasz  ....

Dokładnie, dobre pytanie....

zakładacie pseudo-wątki ze znanymi juz odpowiedziami najpewniej w celu konfrontacji złotych myśli, a potem macie problem z akceptacją kogoś zdania i opinii banując delikwentów....kino domowe normalnie ?

10 godzin temu, Xpedite999 napisał:

To po co temat zakładasz  ....

3 godziny temu, will66 napisał:

Dokładnie, dobre pytanie....

zakładacie pseudo-wątki ze znanymi juz odpowiedziami najpewniej w celu konfrontacji złotych myśli, a potem macie problem z akceptacją kogoś zdania i opinii banując delikwentów....kino domowe normalnie ?

Może nauczcie się czytać ze zrozumieniem. Moje pytanie brzmiało czy gdy wymienię suba na taki z membraną i reflexem z przodu będzie jeszcze lepiej. Za porady typu ustaw gdzie chcesz bo ludzkie ucho nie potrafi lokalizować niskich częstotliwości dziękuję, mogę się tego dowiedzieć w pierwszym wyniku wyszukiwarki google

O czym to świadczy? O tym że ktoś nie odpowie tak jak liczyłeś czy o tym że zadajesz głupie pytania skoro nawet wujek Google zna na nie odpowiedź z biegu nie będąc zbytnim znawcą subów?

44 minuty temu, kuba1111 napisał:

mogę się tego dowiedzieć w pierwszym wyniku wyszukiwarki google

No widzisz ....A mimo to zakładasz temat .

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

1 godzinę temu, Xpedite999 napisał:

O czym to świadczy? O tym że ktoś nie odpowie tak jak liczyłeś czy o tym że zadajesz głupie pytania skoro nawet wujek Google zna na nie odpowiedź z biegu nie będąc zbytnim znawcą subów?

No widzisz ....A mimo to zakładasz temat .

tego czy w moim przypadku warta dołożyć do suba z przednim reflexem? Opie...