Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 450 - Monacor DT-450 vs Dayton dc28f

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Przyszedł czas na upgrade wysokotonowych w moich Dali 450, naczytałem się chyba wszystkiego co tylko dostępne w tym temacie i na polskich forach wszyscy zdają się rekomendować Dayton dc28f jako najtańszą opcję by odczuć zmianę na plus.

Na duńskich forach mignął mi Monacor DT-254 oraz Scan Speak 9500/9700. SS jest o 0.5cm za mały oraz kosztuje parę razy więcej, więc na polu bitwy zostaje Monacor i Dayton.

O tym drugim czytałem w samych superlatywach, więc czy ktoś z forumowiczów osłuchiwał Monacora? Mam szansę kupić go taniej niż Daytona i zastanawiam się czy jest sens. Ilość informacji dostępnych w internecie jest bardzo ograniczona ale sam wykres rejestru wygląda imponująco. Tylko jak to brzmi... Ktokolwiek?

Może nie umiem szukać, ale jedyny wynik po wpisaniu tego modelu Monacora to wzmianka od buraka... I tyle. A o ten model mi chodzi. Może mnie nakierujesz jeśli twierdzisz że temat tego głośnika był poruszany.

Do porównania dorzucibym jeszcze Dynaudio D28. Sporo było pisane o D260 i wiem że jest modelem lepszym, natomiast jak ma się w porównaniu do Monacor DT-254 albo Dayton DC28F? Może @McGyver wie?

Szkoda. A byłbyś w stanie porównać Dynaudio D-28 (najlepiej AF) z Dayton DC28F? D28 jednak trochę wiekowe..
Co do Monacora może @audioburak jesteś w stanie coś powiedzieć, jako że jesteś jedyną osobą o nich wspominającą ?

Było kilka wersji D28. 
Najstarsza, z plastikowym frontem z tubką. 
Nieco późniejsza, z cienkim metalowym frontem, magnes mocowany na cztery śrubki pod krzyżak.
"Średnia", cienki metalowy front, magnes mocowany na trzy śrubki pod krzyżak. 

Później była wersja D28/2 z grubszym metalowym frontem, magnes mocowany na trzy śrubki imbusowe, te grały lepiej, dźwięczniej, z bardziej rozciągniętą górą, ale nadal kremowo. Niektóre późniejsze egzemplarze tej wersji grały niemal tak dobrze jak D260.  

Dayton DC28F gra bardzo podobnie do wcześniejszych edycji D28. Za taką cenę to jest ogromne osiągnięcie.

I to już mi coś mówi, dzięk. Mogę kupić dokładnie taki model jak z tej aukcj D-28 AF, wiem tylko tyle że z lat 90tych.. :  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, LoneRaver napisał:

I to już mi coś mówi, dzięk. Mogę kupić dokładnie taki model jak z tej aukcj D-28 AF, wiem tylko tyle że z lat 90tych.. :  

Ukryta Zawartość

Bardzo wczesna wersja. Membrana wygląda podejrzanie świeżo. Trzydziestoletnie głośniki a membrana jak nowa? Coś tu śmierdzi. 
Poza tym tak stare tweetery mogą już mieć gęstą, kleistą breję zamiast ferrofluidu. Jak to wpływa na dźwięk chyba nie muszę wspominać...
Osobiście wolałbym nowe, pewne Daytony.

Ukryta Zawartość

Monacor został kiedyś przytoczony jedynie ze względu na format frontu ? 

Różnica w cenie była też kiedyś niewielka wobec DCF'a a teraz jest sporo droższy.

Zysk z jego zastosowania wobec oryginału będzie chyba niewielki, bo jego Fs

jest prawie taka sama, jak w oryginalnym tweeterze Dali, więc średnicy w jakiś

zdecydowany sposób nie naprawi. Pozostaje Dayton, chyba, że rzeczywiście tanio,

to można próbować i Monacora, ale sukcesów specjalnie nie wróżę.

Tym bardziej, że tu i ówdzie trafiałem na opisy kłopotów z powtarzalnością kopułek

właśnie ze stajni Monacora.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W sumie trochę zachęciło mnie to do testowania. Dynaudio i Monacora mogę dostać w niemal tej samej cenie (Dynaudio używane ofc) więc padnie na jedno albo drugie - zobaczymy kto więcej zejdzie z ceny :D. Najwyżej za jakiś czas wleci Dayton.

Na chwilę obecną chciałbym to zrobić na zasadzie P&P, nigdy nie grzebałem w zwrotce więc albo musiałbym nadrobić sporo czytania albo dać McGyverowi do zrobienia od podstaw, bo chyba 450-tki trochę u mnie zostaną.